Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   80 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Тлумачення норм права та їх значення   (ID роботи: 7323)

Напрям: Право
Предмет: Теорія держави і права
Тип роботи: Курсова робота
Кількість сторінок: 30
Рік захисту: 2016
Мова: Українськa
План
ЗМІСТ


ВСТУП
РОЗДІЛ 1. ПОНЯТТЯ, ЗНАЧЕННЯ ТА ЗАВДАННЯ ТЛУМАЧЕННЯ
НОРМ ПРАВА. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ
СПОСОБІВ ТЛУМАЧЕННЯ НОРМ ПРАВА ТА ЙОГО ФУНКЦІЙ
1.1. Поняття і значення тлумачення норм права
1.2. Основні завдання та способи тлумачення норм права
1.3. Основні функції тлумачення норм права
РОЗДІЛ 2. ВИДИ СПОСОБІВ ТЛУМАЧЕННЯ НОРМ ПРАВА
2.1. Способи тлумачення норм права за обсягом
2.2. Види тлумачення норм права за суб'єктами
2.3. Інтерпретаційні акти
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
Вступ
ВСТУП

Актуальність теми курсової роботи обумовлено тим фактом, що останнім часом назріла необхідність в активізації досліджень у сфері тлумачення норм права, що пояснюється рядом причин. Насамперед, необхідно відзначити, що правова реформа, що розгорнулася в Україні, призвела до широкомасштабної зміні законодавства по всіх галузях права. Історично короткі терміни таких змін, незвіданість і складність завдань, що стоять перед законодавцем у принципово нових соціально-політичних умовах, неминуче приводили до зниження якості прийнятих законів як з точки зору їх техніко-юридичної форми, так і правового змісту; до виникнення колізій і прогалин у законодавчому матеріалі. Наслідком цього з'явилися зростання ролі правозастосування, об'єктивна необхідність у навичках кваліфікованого та науково обґрунтованого тлумачення правових норм.
Разом з тим непростий, суперечливий, але неухильний процес вдосконалення нового законодавства, що супроводжується його приведенням у відповідність із загальновизнаними принципами і стандартами міжнародного права, прямою дією норм Конституції України, мав своїм результатом формування складної правової системи, що вимагає від суб’єктів правозастосування системного юридичного мислення. Його невід'ємним атрибутом є здатність суб’єктів правозастосування орієнтуватися в системі та ієрархії правових норм, вміння інтерпретувати і застосовувати до конкретної життєвої ситуації загальні правові приписи, не чекаючи їх казуїстичної деталізації в законодавстві.
Право - це система загальнообов'язкових, формально визначених правил поведінки суспільного характеру (норм права), які в установленому порядку санкціонуються або формулюються державою і забезпечуються можливістю застосування державного примусу.
Норма права - це загальнообов'язкове, установлене чи санкціоноване й охоронюване державою правило поведінки, що виражає обумовлену матеріальними умовами життя суспільства волю й інтереси народу, активно впливає на суспільні відносини з метою їх упорядкування.
Будь-яка діяльність, плідна й ефективна, коли здійснюється з повним розумінням справи. Правозастосування також не буває без з'ясування змісту правових вимог.
Реалізація права, тобто перетворення правових норм у життя, досягаються свідомою діяльністю людей. Люди повинні усвідомлювати зміст норм, розкривати для себе їх зміст. Тлумачення - складова частина процесу застосування правових норм, без нього неможлива їх правильна реалізація.
Суть тлумачення норм права полягає в перекладі їх абстрактних приписів на більш зрозумілу і доступну мову конкретних понять і висновків.
Без всебічного і глибокого розуміння змісту правових норм неможливо правове регулювання громадського життя, зміцнення законності. Тлумачення норм права є необхідною передумовою для правосуддя. Тому юристи велику увагу приділяють повному і все сторонньому аналізу сучасного стану норм права в державах з різними суспільно-політичним ладом, прагнуть передбачити шляхи подальшого вдосконалення розвитку державно-правових явищ.
Необхідність чіткого розуміння про зміст чинних норм виникає в ході правотворчої роботи. Процес тлумачення неминучий при реалізації правових норм органами суду прокуратури, арбітражу, інших державних органів, при укладанні угод і договорів господарськими структурами, у діяльності партій, громадських об'єднань, при здійсненні цивільних юридично значимих дій і т.д.
Мистецтво тлумачення правових норм становить саму суть юриспруденції. Однак, починаючи з радянського періоду, у вітчизняній юридичній літературі цій проблемі приділялося недостатньо уваги, що було пов'язано зі спрощеними уявленнями про законність, як точне і неухильне дотриманні приписів та норм позитивного права, що втілюють волю держави.
Метою курсової роботи є вивчення та дослідження особливостей тлумачення норм права та їх значення.
Завданнями курсової роботи стали такі:
1) визначити поняття, значення та завдання тлумачення норм права, здійснити загальну характеристику основних способів тлумачення норм права та його функцій;
2) охарактеризувати види способів тлумачення норм права.
Об’єктом дослідження є тлумачення норм права.
Предметом дослідження є положення теоретичних та нормативних джерел відносно тлумачення норм права.
Дослідження проблематики теми курсової роботи у літературі. Питання норм права та юридичного їх тлумачення було предметом дослідження науковців. Значну увагу розробленню вчення про правову норму приділено науковцями у дореволюційний період. Про це пишуть у своїх доробках М. Коркунов, Ф. Тарановський, Г. Шершеневич та ін.
Подальший хронологічний розвиток дослідження поняття норм права отримало у працях таких радянських вчених, як М. Александров, М. Байтін, П. Недбайло, які досліджували норми права з точки зору наявності у них структурних елементів.
Сучасний етап розвитку вчення про правову норму потребує не лише подальшого вдосконалення, а й переосмислення важливих її ознак та властивостей. На сучасному етапі розвитку правової теоретичної науки доцільно, у контексті розглядуваної проблеми, відзначити роботи таких дослідників, Рабінович П. та Скакун О., що у доступній для пересічного читача формі окреслюють поняття та специфіку правових норм, як правового явища, аналізують норми права у їх співвідношенні із іншими видами соціальних норм тощо.
Методологічною основою дослідження стала сукупність загальнонаукових і спеціальних методів дослідження.
Для досягнення поставленої мети обрано діалектичний підхід пізнання та комплекс сучасних загальнонаукових та соціальних методів, що застосовуються в юридичній науці, а саме: методи аналізу та синтезу, описовий, класифікаційний методи.
Курсова робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел.
Висновок
ВИСНОВКИ

Таким чином, тлумачення права становить значний обсяг діяльності більшості юристів, воно має величезне значення в юридичній науці і практиці.
Різноманітність та складність суспільних відносин зумовлюють існування різних соціальних норм. За регулятивними особливостями виділяють такі види соціальних норм: моральні норми; звичаєві норми; правові норми; корпоративні норми. Ці норми вирізняються за структурою, формами дії, способами забезпечення, сферами застосування пріоритетності, кожний вид соціальних норм має власну специфіку.
Спільне в них те, що вони встановлюють конкретні, чіткі рамки для поводження учасників суспільних відносин, містять однаковий масштаб (міру) поведінки, тобто власне нормативність. Усі соціальні норми взаємодіють та чинять вплив на формування одна одної.
Норми права посідають особливе місце в системі соціальних норм, бо вони є «елементарною часткою» права. Їм притаманні як риси права в цілому, так і власні специфічні ознаки.
В процесі регулювання суспільних відносин вся сукупність соціальних
норм перебуває у взаємодії. Ця взаємодія може виявлятися по-різному, причому процеси взаємодії норм права та моралі, норм права та корпоративних норм тощо досить складні.
Складність суспільних відносин, що регулюються правом, та багатоаспектність самої категорії «право» визначає можливість класифікації норм за різноманітними критеріями.
Класифікація норм права – це їх поділ на окремі види за певними суттєвими ознаками, які визначають специфічну роль кожного із різновидів норм у регулюванні суспільних відносин.
Тлумачення норм права – це інтелектуально-вольова діяльність, спрямована на з'ясування і роз'яснення волі законодавця, матеріалізованої у нормі права, а також результати цієї діяльності. Тлумачення застосовується у правотворенні, всіх формах реалізації права, систематизації, правовому вихованні, науковій діяльності тощо. Тобто без тлумачення не обходиться практично жодна з форм юридичної діяльності.
Тлумачення є різновидом юридичної діяльності, яка має специфічний характер, оскільки тлумачення норм права є внутрішнім процесом мислення, який здійснюється особою з допомогою способів тлумачення і спрямований на розкриття волі законодавця і роз’яснення останньої третім особам. Якщо у юридичної діяльності є чіткий суб’єкт – різні члени суспільства, то у тлумачення норм права є лише предмет а саме норма права, її текст, пов’язані з нею правові та не правові джерела та об’єкт, тобто воля законодавця виражена у в нормі права.
Тлумачення правових норм являє собою малу частку загальної теорії права. Проте значення цієї теорії досить велике, адже без всебічного і глибокого розуміння змісту правових норм неможливе регулювання громадського життя, зміцнення законності. Тлумачення права має соціально – політичну направленість, так як воно зв’язане з вираженням в праві волі пануючого класу. У демократичному суспільстві тлумачення норм права має на меті правильне застосування змісту норм права до конкретного випадку життя. Правильне застосування норм права неможливе без чіткого уявлення про зміст дійсних правових норм, видати новий акт або систематизувати його неможливо без знання дійсної волі законодавця.
Отже, без глибокого розуміння змісту норм права неможлива їх ефективна реалізація, систематизація, формування правової культури та правосвідомості, розробки та прийняття нових норм.
Розробка нових юридичних розпоряджень неможлива без тлумачення, оскільки у розвинутій системі законодавства більшість видаваних норм, так чи інакше, пов'язано з уже існуючими законодавчими положеннями. Важливе значення має тлумачення і для створення зведень законів, зборів і довідників за законодавством, для обліку нормативних актів.
Проблема тлумачення законів властива більшості правових систем і відома давно. Необхідність її пов'язана з наявністю неоднозначних формулювань в законодавчих актах, що призводить до різної, а часом і полярно протилежної їх інтерпретації виконавчими органами влади та судами, по-різному застосовують в схожих ситуаціях одні й ті ж правові норми. Закони змінюються і пристосовуються до нових умов не в процесі їх тлумачення і застосування, а у встановленому порядку самим законодавцем.
У результаті тлумачення не створюється норма права, а лише виявляється, встановлюється виражена в законі державна воля. Воно не повинно підміняти правотворчість там, де є прогалини у правовому регулюванні і де необхідно видання нових нормативних актів. Діяльність суб’єкта правозастосування неможлива без знання основних видів тлумачення норм права. Уміння відрізняти, систематизувати і використовувати різні інтерпретаційні акти є однією з умов успішної діяльності при кваліфікації поведінки суб'єктів права, правильної юридичної оцінці вчинків людини, складанні юридично аргументованих процесуальних актів і узагальнень правоохоронної практики. Цьому повинна передувати повсякденна робота з виявлення, аналізу і систематизації різного роду роз'яснень.
Значення проблеми тлумачення норм права в сучасних умовах підвищується додатковими обставинами зовнішнього і внутрішнього характеру. Здається, що кількість систематизованих нормативно-правових актів у системі сучасного законодавства неймовірно мало. Це свідчить, про істотну неузгодженість законодавства України. Структурна недосконалість законодавства посилюється якісними недоліками української правової системи. З'ясування і реалізація норм права ще більше ускладнюється низьким рівнем правової культури та правовим нігілізмом українського суспільства.
Як певний вид юридичної діяльності тлумачення припускає наявність суб'єкта (діяча), результат діяльності і сукупність раціональних прийомів діяльності, покликаних забезпечити належний результат.
Тлумачення є ефективним способом вирішення проблем юридичних розбіжностей, що дає можливість виявити спірні і колізійні норми в законодавстві, встановити зв'язок загальних і спеціальних норм, допомагає правильно зрозуміти сферу їх дії, коло особистостей, на яких поширюється їх дія, зміст того чи іншого законодавчого терміна. Крім того, тлумачення норм права дозволить виявити і подолати провали і колізії в праві, прийняти правову норму, яка буде повніше й ефективніше регулювати відповідні суспільні відносини.
Література
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Конституція (Основний Закон) України: Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – №30.
2. Актуальні проблеми теорії держави та права: навч. посіб. / [Білозьоров Є.В., Гіда Є.О., Завальний А.М. та ін./ за заг. ред.. Є.О.Гіди. – К.: ФОП О.С. Ліпкан, 2010. – 260 с.
3. Афанасьєв Щ. Правопорядок і законність як суттєві ознаки правової держави / Щ. Афанасьев // Юридична Україна. – 2008. – № 2. – С. 17 – 23.
4. Ведєрніков Ю. А. Теорія держави та права: Навч. посібн. /Ю.А. Ведєрніков, В.С.Грекул. – 4-е вид., доп. і перероб. – К.: Центр навчальної літератури, 2009. – 224 с.
5. Власов Ю. Л. Проблеми тлумачення норм права / Ю. Л. Власов. – К., 2011. – 255 с.
6. Горбунова Л. Історія дослідження ідеї та поняття законності /Л. Горбунова // Право України. – 2012. – № 2. – С. 3.
7. Гусарєв С. Д. Теорія права і держави : навч. посіб. / С. Д. Гусарєв, А. Ю. Олійник, О. Л. Слюсаренко. – К. : Правова єдність, 2008. – 270 с.
8. Гусарєв С. Д. Юридична діяльність. Методологічні та теоретичні аспекти / С. Д. Гусарєв.– К., 2007. – 450 с.
9. Керецман В. Ю. Правознавство. Навчальний посібник / В. Ю. Керецман, О.С. Семерак. – К.: Атіка, 2008. – 400 с.
10. Коталейчук С. П. Теорія держави та права в запитаннях і відповідях : навч. посіб. / С. П. Коталейчук, П. Я. Пісной. – К. : КНТ, 2011. – 560 c.
11. Котенко М. В. Тлумачення норм права в системі юридичної діяльності /Котенко М. В. // Ученые записки Таврического национального университета им. В.И. Вернадского Серия «Юридические науки». – Том 25 (64). – 2012. – № 1. – С. 258-263.
12. Котюк І. І. Курс правознавства. Частина І: Основи теоріїї держави і права : Навч. посіб. / І. І. Котюк, О. І. Котюк. - К. : Версія, Видавець Іван Котюк. - 2009 – 224 с.
13. Лазарев В.В. Теория государства и права: Учебник для юридических вузов. - 2-е изд., испр. и доп. / В.В. Лазарев, С.В.Липень. – М.: Спартак, 2007. – 350с.
14. Малишев Б. В., Москалюк О. В. Застосування норм права (теорія і практика): Навч. посіб. / Б. В. Малишев, О. В. Москалюк – К., 2010. – 450 с.
15. Оніщенко Н.М. Загальна характеристика правової системи як інтегруючої категорії юридичної науки /Н.М. Оніщенко // Голос України. – 2012. – 7 квітня. – С. 8-9.
16. Пендюра М. М. Теорія держави і права : посіб. для підготовки до іспитів. / М. М. Пендюра – К. : ТЕКСТ, 2008. – 192 с.
17. Поняття і види тлумачення норм права. Суб'єкти і значення тлумачення норм права // Електронний ресурс. – Режим доступу: http://www.ebk.net.ua/Book/Konspekt/TDIP/033.htm
18. Правова система України: проблеми вдосконалення та перспективи розвитку //Електронний ресурс. – Режим доступу: // http://legalactivity.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=498%3A130313-08&catid=60%3A1-0313&Itemid=75&lang=ru
19. Правознавство: Підруч. / А. І. Берлач, Д. О. Карпенко, В. С. Ковальський, А. М. Колодій, А. Ю. Олійник, О. О. Лідопригора; за ред. В. В. Копєйчикова, А. М. Колодія. - Київ: Юрінком Інтер, 2008. – 748 с.
20. Проблемы общей теории права и государства / Под ред. Нерсесянса В.С. – М.: Норма, 2006. – 405 с.
21. Рабінович П. М. Основи загальної теорії права та держави : навч. посіб. / П. М. Рабінович. – Вид. 10-е, допов. – Львів : Край, 2008. – 224 с.
22. Скакун О.Ф.Теорія права і держави /О.Ф.Скакун. – К., 2011. – 450 с.
23. Скакун О. Ф. Юридическая деонтология: /О. Ф. Скакун. – Х. : Эспада, 2012. – 503 c.
24. Сухонос В.В. Теорія держави і права: навчальний посібник для студентів вищих учбових закладів. / В.В. Сухонос. – Суми, 2011. – 470 с.
25. Теорія держави і права. Академічний курс: Підручник / За ред. О.В. Зайчука, Н.М. Оніщенко. – К.: Юрінком Інтер, 2009. – 688 с.
26. Тлумачення норм права //Електронний ресурс. – Режим доступу: http://www.bibliofond.ru/view.aspx?id=441248
27. Черданцев А. Ф. «Толкование права и договора» / А. Ф. Черданцев. – М.: Юнити, 2009. – 540 с.
Інші роботи цього напряму
1. Сформулюйте визначення методу теорії держави і права. 2. Визначте відмінності між правами людини і громадянина. 3. Охарактеризуйте ознаки юридичної особи.
Соціальні та технічні норми
Правовий прецедент як форма буття права
Держава в сучасній політичній системі України
СУДОВИЙ ПРЕЦЕДЕНТ У ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ АНГЛІЇ (ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ)
ДОГОВІР У СИСТЕМІ ПРАВА УКРАЇНИ
Законодавча ініціатива
Президент України - голова держави
НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ МІНІСТЕРСТВА ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ. (ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ)
Державний контроль в сучасній Україні (теоретико-правові питання)
Гарантії місцевого самоврядування
Громадське суспільство: становлення та розвиток
ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ НОРМОТВОРЧОЇ ТЕХНІКИ
Форми (джерела) права
Взаємозвязок політичної системи суспільства та правової системи держави
ОСНОВНІ ТЕОРІЇ ПОХОДЖЕННЯ ДЕРЖАВИ
Правова держава
Норми права та стаття правового акту
Основні якісні риси України
ФОРМУВАННЯ ПРАВОВОЇ КУЛЬТУРИ ОСОБИ В УМОВАХ РОЗБУДОВИ ПРАВОВОЇ ДЕРЖАВИ УКРАЇНА
ЗАКОНОДАВЧИЙ ПРОЦЕС В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ І ПРАКТИКИ
Проходження державної слежби та службова кар'Єра
Міжнародна правоохоронна діяльність
АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЗАГАЛЬНОЇ ТЕОРІЇ ПРАВ ЛЮДИНИ
Норми права, основні ознаки та класифікації
Юридичні гарантії забезпечення конституційних прав і свобод людини і громадянина в Україні (промова на захист дипломної)
Роль преси у правовому інформуванні громадян України
Нормативно - правові акти
Возникновение права
Ідеї співвідношення держави, права та моралі
ДЖЕРЕЛА КАНОНІЧНОГО ПРАВА (теоретико-правовий аналіз)
ПРАВОВІ ЗАСОБИ У КОНТЕКСТІ ІНСТРУМЕНТАЛЬНОЇ ТЕОРІЇ ПРАВА
Стадії правозастосувального процесу
Юридичні колізії та прогалини в законодавстві
ТЕОРЕТИЧНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ ДІЇ ПРАВОВИХ ПРИПИСІВ
Право в системі соціальних норм суспільства
ПРАВО ЯК ФАКТОР ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ (ІНСТИТУЦІЙНИЙ ПІДХІД)
Юридичні факти
Теоретико-правові аспекти співідношення форми та типу держави
Правова поведінка
Форма державного устрою України: проблеми та перспективи розвитку
Закономірності розвитку звичаєвого права, поняття, ознаки , місце і роль в структурі права
Поняття і суть тоталітарного режиму
Правове становище національних меншин в Україні (1917-2000)
Англосаксонська система права
Порядок формування органів державної влади
КОНСТИТУЦІЯ І РОЗВИТОК ПРИНЦИПІВ ПРАВА УКРАЇНИ (МЕТОДОЛОГІЧНІ ПИТАННЯ)
Ознаки держави
КОДИФІКАЦІЙНІ АКТИ В СИСТЕМІ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ
Теорія держави і права як фундаментальна наука