Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   80 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Аналіз системи організації на виробництві   (ID роботи: 3750)

Напрям: Економіка підприємства
Предмет: Економіка підприємства
Тип роботи: Бакалаврська робота
Кількість сторінок: 80
Рік захисту: 2012
ВУЗ: Університет Економіки і Права «КРОК» (КРОК)
Мова: Українськa
План
ЗМІСТ
ВСТУП
РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ СИСТЕМИ ВИРОБНИЦТВА НА ПІДПРИЄМСТВАХ
1.1. Загальна характеристика виробничих процесів
1.2. Принципи виробничого процесу
1.3. Організаційні типи і методи організації виробництва
Висновки до 1-го розділу
РОЗДІЛ 2. ХАРАКТЕРИСТИКА ОРГАНІЗАЦІЇ СИСТЕМИ ВИРОБНИЦТВА КИЇВСЬКОГО ХЛІБОКОМБІНАТУ № 2
2.1. Основні показники діяльності підприємства
2.2. Організаційна та виробнича структура підприємства
2.3. Оцінка ефективності використання виробничої потужності
2.4. Організація основного процесу виробництва та інфраструктура підприємства
Висновки до 2-го розділу
РОЗДІЛ 3. ОПТИМІЗАЦІЯ РЕЗЕРВІВ ВИКОРИСТАННЯ ВИРОБНИЧИХ ПОТУЖНОСТЕЙ 48
3.1. Покращення потужностей підприємства через підвищення ефективності їх використання
3.2. Фактори, що впливають на збільшення виробничої потужності підприємства та резерви поліпшення її використання
3.3. Оцінка заходів по покращенню використання потужностей та збільшення обсягів виробництва
Висновки до 3-го розділу
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
ДОДАТКИ
Вступ
Під організацією виробництва розуміється координація і оптимізація в часі і просторі всіх матеріальних і трудових елементів виробництва з метою досягнення у визначені строки найбільшого результату з найменшими затратами. Перехід на ринкові відносини кардинально змінює погляд на організацію виробництва, створює умови для найкращого використання техніки і людей в процесі виробництва і тим самим підвищує його ефективність.
На перший план в організації виробництва висувається нова мета виробництва, яка надає можливість в любий момент перебудувати його на випуск інших видів продукції при зміні попиту на неї з найменшими затратами, а також це повинно бути виробництво високої культури, яке створює умови для випуску високоякісної продукції точно у визначені терміни, яка може бути конкурентоспроможною на ринку. Все це говорить про те, що організація виробництва має багатопланові завдання, вирішення яких дозволить відповісти на питання, що має робити підприємство, щоб успішно господарювати.
Кожне підприємство має свої специфічні завдання організації виробництва – комплекс завдань по забезпеченню сировиною, найкраще використання робочого часу та робочої сили, поліпшення асортименту і якості випуску продукції, освоєння нових видів продукції. На практиці багато завдань по організації виробництва вирішують технологи, тому важливо розрізняти функції технології і функції організації виробництва.
В кожному конкретному випадку організація виробництва обґрунтовує ефективність заходів, що здійснюються, тому що для підвищення організації виробництва потрібні не тільки окремі заходи, які забезпечують підвищення продуктивності обладнання або зниження трудомісткості, або поліпшення якості продукції, або зниженням затрат сировини. Ефективність виробництва визначається методами ефективного використання елементів виробництва в їх сукупності.
Особливість організації виробництва – це взаємозв’язок елементів виробництва і вибір таких методів і умов їх використання, які в найбільшій мірі відповідають меті виробництва.
В процесі виконання роботи нами буде проведено комплексний огляд цих питань, визначено методи їх реалізації та важливість ефективного їх вирішення для досягнення позитивних кінцевих результатів виробничої діяльності підприємства.
Предметом написання роботи є дослідження процесу організації виробництва, збільшення випуску та поліпшення якості продукції на підприємстві.
Метою роботи є аналіз організації виробництва сучасного підприємства та пошук резервів збільшення обсягів випуску та поліпшення якості продукції об’єкта дослідження.
Виходячи з поставленої мети, були визначенні та вирішенні такі завдання:
- розкрити сутність планування організації виробництва, збільшення випуску та поліпшення якості продукції на підприємстві;
- охарактеризувати діяльність об’єкта дослідження;
- проаналізувати використання виробничої потужності підприємства та рівень якості його продукції;
- навести резерви використання виробничої потужності підприємства та обґрунтувати їх доцільність.
Об’єктом дослідження є хлібокомбінат №2 м. Київ.
Інформаційну базу дослідження складає бухгалтерська і статистична звітність, а саме статистична та бухгалтерська звітність.
Теоретичною основою є матеріали фундаментальних наукових досліджень у галузі економіки підприємства, праці вітчизняних (Бланк І.О., Волков О.И., Голов С.Ф., Котлер Ф., Раицкий К.А., Семенов В.М., Ушакова Н.М., Устенко О.Л. та багато інших) та закордонних вчених (Брігхема Є., Л.Фішер, Е.Дж.Долан, Роберт Н. Холт, К.Р.Макконелл, Дж.М.Кейнс, Р.А.Хоген та ін.) з дослідної тематики, закони, нормативні акти, також методичні матеріали, які регламентують діяльність господарюючих суб’єктів на українському ринку.
Висновок
Для адекватного реагування на мінливий попит, своєчасного проведення диверсифікації виробничої структури підприємств та реалізації можливостей ефективної виробничої потужності запропоновано розрахунок оптимальної виробничої програми здійснювати за допомогою математичної моделі нелінійного програмування.
Використання в інноваційній стратегії підприємств дифузії технологічних нововведень як нової форми оновлення активної частини основних фондів дозволить подолати негативні тенденції фондовіддачі, а також практично здійснити стратегічні і тактичні цільові настанови щодо реалізації концепції оптимального технологічного розвитку на рівні світових науково-технічних досягнень. Активізація і прискорення процесів дифузії технологічних нововведень можливі при створенні організаційної інфраструктури трансферу технологій, що дозволить підприємствам створити реальні передумови для технологічної модернізації виробництва.
Підвищення рівня використання основних фондів у реалізації виробничого потенціалу підприємств можливе шляхом проведення реінжинірингу бізнес-процесів. Запропоновані методичні підходи та розроблена проектна схема першого етапу реінжинірингу бізнес-процесів включають цілі, критичні чинники успіху і ключові бізнес-процеси. Це дозволяє здійснювати відбір найбільш важливих бізнес-процесів для наступних етапів проекту реінжинірингу в напрямку підвищення ефективного використання основних фондів та виробничих потужностей на промисловому підприємстві.
Взагалі, виробнича потужність підприємства є одним із відправних пунктів планування обсягів виробничої програми. Вона визначає потенційні виробничі можливості підприємства випустити за рік певний обсяг продукції заданого асортименту, складності та якості. Виробнича потужність підприємства характеризується максимально можливим річним випуском продукції (чи переробкою сировини, виконанням робіт) у запланованій номенклатурі та в асортименті, якого досягають на підприємстві при повному використанні виробничого обладнання, раціональному використанні виробничої площі, з урахуванням наміченої підприємством технології виробництва, наукової організації праці та управління. Виробнича потужність - величина динамічна. Вона залежить від розміру виробничих площ, кількості устаткування, рівня технології, режиму роботи та ін. Основною метою визначення виробничої потужності є обґрунтування "реальності" виробничої програми, оцінка рівня використання наявного парку машин, обладнання, виробничих площ. Виробнича потужність підприємства визначається в тих же натуральних одиницях, що й обсяги виробничої програми. Це дозволяє співставити показники плану щодо випуску продукції з наявними потужностями по всіх підрозділах підприємства.
Хлібокомбінат № 2 обслуговує хлібом українським 200 торгівельних підприємств, хлібо-булочними виробами - 130, кондитерськими - 90. Свою продукцію хлібокомбінат № 2 реалізує в торгові організації м. Києва, Київхлібторгу та райгастрономторгу.
Проведений аналіз засвідчив, що підприємство у 2011 році випустило 22459 тонн хлібобулочних виробів, повна собівартість яких склала 11826,4 тис.грн. У 2011 році витрати підприємства перевищили доходи, що призвело до збитків, у розмірі 1334,0 тис.грн.
ДП АТ “Київхліб” Хлібокомбінат №2 відноситься до середнього, оскільки потужність хлібокомбінату - 30 т/зміну. Тип виробництва - масове виробництво. Спосіб отримання готової продукції — в результаті змін властивостей сировини на основі механічних та гідромеханічних процесів. Характер протікання технологічного процесу — безперервне виробництво. Підприємство працює цілодобово у три зміни. Характер продукції - для забезпечення потреб населення, основний продукт харчування.
Асортимент хлібобулочних виробів складає 16 найменувань, кондитерських -30. Технічна потужність комбінату дозволяє виробляти будь-які хлібо-булочні та кондитерські вироби.
Проведені розрахунки дають підстави стверджувати, підприємство не використовує наявну виробничу потужність в повному обсязі. В 2010 році потужність використовувалася на 88,9%, а в 2011 р. рівень використання впала до 76,6%.
Таке падіння відбулося за різних причин. Основною причиною є падіння обсягів виробництва хліба українського. Так в 2010 р. рівень використання виробничої потужності випікання хліба становила 89,1%, а в 2011 році цей рівень зменшився до 74,0%. В абсолютному виразі було випечено хліба 3570 проти можливостей 40105 т. (2010 р.. В наступному році виробнича потужність дещо зросла – до рівня 40545 т., проте було випечено близько 30 тис. тон.
Також слід сказати, що пекарні вироби в 2011 р. майже не реалізовувалися, що також зменшило рівень використання виробничої потужності підприємства.
Проведений аналіз засвідчив про погіршення ефективності використання виробничих потужностей підприємства. Насамперед це призвело до зменшення випуску продукції на 4912 тон. при зростанні виробничої потужності на 1515 тон. в 2011 році у порівнянні з 2010-м. В 2010 році виробничі потужності використовувались на 88,9%, а в 2010 році лише на 76,6%. Плановий фонд часу в 1,12 раз більший розрахункового, а тому коефіцієнт інтенсивного завантаження в 2011 році склав 0,492. Тобто за рахунок кращого використання часу в 2011 році зросла ефективність використання потужностей підприємства.
Для підвищення ефективності діяльності підприємства, а саме для підвищення прибутку, треба проводити через певні проміжки часу реконструкцію підприємства, а саме замінювати старе, зношене обладнання новим. Попередні інженерні заходи, направлені на проведення реконструкції фабрики, дали свої позитивні наслідки для розширення виробництва та збільшення асортименту підприємства зараз і в майбутньому без великих капітальних вкладень у нерухомість. Серед технічних і технологічних проблем хлібокомбінату на сьогоднішній день є моральне і особливо фізичне старіння обладнання. Щоб тримати на належному рівні конкурентноздатність виробництва продукції, її якість, необхідно проводити заміну старого обладнання на нове.
На основі проведених розрахунків можна зробити висновок про те, що в результаті проведення реконструкції на хлібокомбінаті збільшиться обсяг виробництва продукції на 70%, вартість основних виробничих фондів збільшиться на 38%, фондовіддача збільшилась на 35%, витрати на одну гривну товарної продукції зменшаться на 3,37%, прибуток від реалізації збільшився на 39%, рентабельність збільшилась на 27%. Також зросла чисельність працівників на 7 чоловік, в тому числі робітників на 9 чоловік. В результаті усіх вищеперерахованих змін зросла продуктивність праці на 79%.
Література
1. Антошкіна, Лідія Іванівна. Організація виробництва промислового підприємства : [підруч. для студ. екон. спец. вищ. навч. закл.] / Л. І. Антошкіна, Л. Г. Цимбалюк. - Донецьк : Юго-Восток, 2009. - 223 с.
2. Баканов М.И., Шеремет А.Д. Теория экономического анализа. — М.: Финансы и статистика, 2001. — 414, [1] с.: ил.
3. Балабанов И.Т. Основи финансового менеджмента: Учеб. Пособие. – М.: Финансы и статистика, 2003. – 480с.
4. Батурина И., Непринцева Е. Производство и предложение. Издержки и прибыль. \\ Российский экономический журнал,№3, 2003,с.119-130.
5. Белобжецкий И.А.,Прибыль предприятия.\\Финансы,№3,2004,с.40.
6. Берзинь И.Э. Экономика фирмы. — М., 2005. — 250, [1] с.
7. Бланк И. А. Упpавление пpибылью. — К.: Hика-Центp: Эльга, 2002. — 543с. — (Библиотека финансового менеджеpа; [Вып.2]).
8. Буц Ю.В. Організація виробництва: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закладів / [Нац. гірн. ун-т]. — Д., 2002. — 183 с.
9. Васильева И.H. Экономические основы технологического развития. — М.: Банки и биржи: Изд. об-ние «Юнити», 2002. — 158, [1] с.: ил.
10. Васильєва, Олена Олександрівна. Організація виробництва : [навч. посіб. для студ. ден. та заоч. форм навч. напряму підгот. 6.051701] / О. О. Васильєва; М-во освіти і науки України, Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Баранівського. - Донецьк : ДонНУЕТ, 2010. - 160 с.
11. Васильков В.Г. Організація виробництва: Навч. посіб. / Київ. нац. екон. ун-т. — К., 2003. — 522 с.
12. Геpчикова И. H., Финансовый менеджмент: [Учеб. пособие]. — М.: АО ”Консалтбанкиp”, 2004. — 203, [1] с.: табл.
13. Гевко І. Б. Організація виробництва: теорія і практика : [підруч. для студ. вищ. навч. закл.] / Гевко І. Б., Оксентюк А. О., Галущак М. П.. - К. : Кондор, 2008. - 176 с.
14. Гридчина М.В. Финансовий менеджмент: Курс лекций. – К.: МАУП, 2002.-136с.: ил. – Библиогр.:с. 132-133.
15. Гриньова В.М., Салун М.М. Організація виробництва: Навч. посіб. / В.М.Гриньова, М.М.Салун; Харк. нац. екон. ун-т. — Х.: ВД «ІНЖЕК», 2005. — 550 с.
16. Дикань В.Л., Иванилов А.С. Инновационная и инвестиционная политика в условиях обеспечения конкурентоустойчивости предприятий. — К., 2005. — 225с.
17. Eкономіка підпpиємства: [Підpуч. для студентів екон. вузів і фак.]: В 2 т. / Київ. деpж. екон. ун-т; За pед. С. Ф. Покpопивного. — К.: Хвиля-Пpес,— 2002. — 393с.: табл.
18. Івахненко В.М. Курс економічного аналізу. — К.: Знання-Прес, 2000. — 207 с.: табл.
19. Ізмайлова К.В. Фінансовий аналіз: Навч. посіб. – К.: МАУП, 2000. – 152с.: іл.. – Бібліогр.: с. 142-144.
20. Кодацкий В.П. Проблемы исчисления и планирования прибыли.\\ Финансы, №9, 2002,с.28.
21. Козик, Василь Васильович. Організація виробництва : навч. посіб. / В. В. Козик, А. С. Гавриляк. - К. : Знання, 2011. - 222 с.
22. Коніщева Н. Аналітичні підходи до оцінки ефективності діяльності підприємств// Економіст. - 2000. -№12.-С44-47.
23. Куприянов А.А. Функционально-стоимостный анализ в проектировании и производстве новой техники. — Николаев: УГМТУ, 2000. — 79 с..
24. Мних Є.В., Ференц І.Д. Економічний аналіз. — К.: Армія України, 2000. — 143 с.: іл., табл.
25. Н.Ф. Фролов, Методические вопросы максимизации дохода и прибыли от реализации конечного продукта промышленно-финансовой группы, Донецк, ИЭП, НАН Украины, 2003, 90 с.
26. Никифорак, Валентина Андріївна. Організація виробництва : [навч. посіб.] / В. А. Никифорак, З. І. Кобеля, Л. В. Вербівська; М-во освіти і науки України, Чернів. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, Буковин. держ. фін. акад.. - Чернівці : Чернів. нац. ун-т, 2010. - 407 с
27. Організація виробництва : [метод. вказівки для проведення семінар. і практ. занять для студ. напряму підготов. 6.030504] / УКООПСПІЛКА, Львів. комерц. акад.; [уклад. Свелеба Н. А.]. - Львів : Вид-во Львів. комерц. акад., 2008. – 99.
28. Організація виробництва : навч. посіб. / Жадан О. В., Лактіонов В. О., Сидоренко В. В., Слуговін В. І.; за ред. Жадана О. В.|М-во освіти і науки України, Донец. держ. ун-т упр.. - Донецьк : Норд-Прес, 2010. - 263 с.
29. Організація виробництва на підприємствах харчової промисловості : підручник / [Мостенська Т. Л. та ін.]; наук. ред. Т. Л. Мостенська|М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Нац. ун-т харчових технологій. - К. : Кондор, 2012. - 489 с.
30. Організація виробництва: Донбас. держ. машинобуд. акад.; [За ред. В.С.Рижикова]. — 2-е вид., перероб.. — Краматорськ, 2004. — 239 с.
31. Організація виробництва: Конспект лекцій для студ. екон. спец. / [Тельнов А.С., Мороз В.С.]; Технол. ун-т Поділля. — 2-е вид., допов.. — Хмельницький, 2002. — 141 с.
32. Організація виробництва: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закладів / В.О.Онищенко, О.В.Редкін, А.С.Старовірець, В.Я.Чевганова. — К.: Лібра, 2003. — 334 с.
33. Пpонский Л. М. Тpи источника пpибыли (введение в общую теоpию пpибыли, pынка и денег). — М.: Финансы и статистика, 2002. — 36, [2]с.: табл.
34. Петецький, Ігнацій. Організація виробництва в умовах ланцюга поставок товарів індивідуального замовлення / Ігнацій Петецький; М-во освіти і науки України, Нац. ун-т «Львів. політехніка». - Львів : Вид-во Нац. ун-ту «Львів. політехніка», 2010. - 233 с.
35. Поддєрьогін А.М. Фінанси підприємств. – К.: КНЕУ, 2005.-460с..
36. Предприятие. — М.: ОАО «Изд-во “Экономика”»: Норма, 2002. — 524, [1] с.
37. Примак Т.О. Економіка підприємства. — К.: Вікар, 2004. — 178 с.: іл., табл.
38. Производственный менеджмент. Учебник для вузов / Под ред. проф. Ильенковой С. Д.. - М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2000. – 461 с.
39. Р.А. Славюк, Фінанси підприємств, Л, 2003, 254 с.
40. Ребрин Ю.И. Основы экономики и управления производством. – М.: Владос, 2002.- 329 с.
41. Савицкая Г.В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия: 4-е изд., перераб. и доп. – Минск: ООО "Новое знание", 2000. – 688с.
42. Сердюк В.Р. та ін. Техніко-економічний аналіз діяльності промислових підприємств. — Вінниця, 2001. — 69 с.: табл.
43. Сизоненко В.О. Методологічні аспекти фінансової діяльності суб’єктів малого підприємництва // Фінанси підприємств. –2000.- №12. –С103-108
44. Сопко В.В., Завгородній В.П. Організація бухгалтерського обліку, економічного контролю та аналізу. — К., 2000. — 258 с.: іл., табл.
45. Субботович Ю.Л. Прибуток у господарській діяльності підприємницьких структур // Фінанси підприємств.- 2002. - №12. –С.39-46
46. Ткачук, Ірина Григорівна. Організація виробництва за кластерною моделлю : навч. посіб. / І. Ткачук, С. Кропельницький, А. Петруняк; Прикарпат. наук.-аналіт. центр, Прикарпат. нац. ун-т ім. В. Стефаника. - Івано-Франківськ : Плай, 2009. - 278 с.
47. Туровец О.Г., Бухалков М.И., Родионов В.Б. Организация производства и управление предприятием: Учебник – М.: ИНФРА – М, 2006. – 528 с.
48. Файфер, Боб. Удвойте ваши прибыли: 78 способов сделать фирму высокоприбыльной. — М.: Банки и биржи: Изд. об-ние «ЮНИТИ», 2002. — 142, [1] с.
49. Фатхутдинов Р.А. Организация производства: Учебник – М.: ИНФРА – М., 2004. – 672 с.
50. Финансовое упpавление компанией/ [Смит Дж. В., Кузнецова E. В., Куpочкин С. К., Уолтеpс К. Дж.]; Под общ. pед. E. В. Кузнецовой. — М.: Фонд ”Пpавовая культуpа”, 2002. — 383с..
51. Чечина Н.А. Основы организации производства: Учебник – Самара: Издательство Самарской государственной экономической академии, 2003.- 384 с.
Інші роботи цього напряму
Задачі економіка підприємства
Нематеріальні ресурси та аналіз ефективності їх використання
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Задачі з економіки підприємства
Інноваційні технології як умова розвитку транспортного підприємства
Задача з дисципліни "Економіка підприємства"
Еноміка задачі
Форми та системи оплати праці
Організаційно-економічне забезпечення сталого розвитку сільськогосподарських підприємств на прикладі ВАТ "Олександрійський райагрохім"
Шляхи підвищення конкурентоспроможності підприємства
Економічний потенціал підприємства сутність та складові елементи
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Впровадження науково – технічних інновацій як фактору збільшення економічного потенціалу підприємствана прикладі ВАТ "Завод-Артемаш"
Аналіз ринку роздрібної торгівлі України
Економіка і організація агропромислових формувань
Формування фінансово-господарського потенціалу в сучасних ринкових умовах на прикладі ТОВ “Мітра”
Задача ОСНОВИ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Формування програми випуску продукції, виконання робіт та надання послуг підприємства
МЕТОДОЛОГІЧНЕ ТА МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЙ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ
Индивидуальное задание с экономики предприятия
Контрольна економіка підприємства
Формування якості продукції на прикладі на прикладі ТОВ "ПРОФСТАЛЬ"
Аналіз прибутку та рентабельності на прикладі ПАТ "Компанія "Райз"
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Контрольна економіка підприємства
Контрольна робота з дисципліни "Спільне підприємництво"
Розвиток систем
Задача з дисципліни "Економіка підприємства"
Основи підприємницької діяльності
Удосконалення організації діяльності аптечного закладу на прикладі аптеки №7 комунального підприємства “Фармація”
Фінансова санація підприємства
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Задача з дисципліни "Економіка підприємства"
Форми та системи оплати праці та їх удосконалення на прикладі ВАТ „Бердичівський пивзавод”
«Конкуренція життєвого циклу товару. Типи життєвих циклів (на прикладі ТОВ ССФ "Північ")
Конкурентоспроможність фірми
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Звітність підприємства на прикладі ДП "Ексімп-Рівне"
Задачі з економіки підприємства
Процеси керування товарною політикою підприємства на прикладі ВАТ „Київський хладокомбінат №1”
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємста"
Задача з "Економіки підприємства"
Основи підриємницької діяльності контрольна
Основи проведення економічних досліджень
Задачі з дисципліни "Моделі і методи"
Аналіз кількісних характеристик фінансового стану на прикладі ВАТ ''Хімволокно''
Інноваційні технології як умова розвитку транспортного підприємства