Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   200 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Стан, структура та основні тенденції розвитку організованої злочинності в Україні.   (ID роботи: 6954)

Напрям: Право
Предмет: Кримінологія
Тип роботи: Реферат
Кількість сторінок: 26
Рік захисту: 2015
ВУЗ: Київський Національний Університет ім. Шевченка (КНУ ім. Шевченка)
Курс: 3
Мова: Українськa
План
Вступ
1. Поняття злочинності
2. Поняття і загальна характеристика організованої злочинності
3. Структура організованої злочинності
4. Стан і основні тенденції організованої злочинності в Україні
5. Заходи профілактики організованої злочинності
Висновок
Список використаної літератури
Вступ
Актуальність теми. Сучасні тенденції вчинення злочинів свідчать про значне перевищення темпів приросту злочинності над економічним та культурним розвитком суспільства. Спостерігається неухильне збільшення частки корисливих злочинів, зменшення залежності між економічним розвитком держави та рівнем вчинення злочинів, обезцінення ролі установ виконання покарань у моральному перевихованні злочинців. При проведенні комплексного кримінологічного аналізу варто враховувати показники впливу економічних, демографічних та соціальних факторів. Так, процеси старіння нації, переміщення населення (міграція-еміграція), значного зростання кількості жінок в демографічній структурі населення, масової урбанізації здійснюють значний вплив на показники розвитку злочинності.
Проблему протидії організованій злочинності в галузі теорії оперативно-розшукової діяльності, кримінального процесу та криміналістики розглядали у своїх працях Л. І. Аркуша, В. М. Варцаба, О. М. Джужa, О. Ф. Долженков, В. О. Коновалова, В. П. Корж, М. В. Корнієнко, Б. В. Щур та ін.
Метою даного реферату є вивчення стану, структури та основних тенденцій розвитку організованої злочинності в Україні.
Об’єктом даного реферату є організована злочинність.
Предметом даного реферату є вивчення організованої злочинності.
Теоретичною основою кваліфікаційної роботи є праці вітчизняних та зарубіжних вчених по кримінальному і кримінально-процесуальному праву, кримінології.
Висновок
Організована злочинна діяльність - система взаємопов'язаних організованих злочинних діянь будь-якого суб'єкта (однієї людини або групи осіб).
Нерідко суб'єкти організованої злочинної діяльності здійснюють спонтанні злочинні діяння, що не можна вважати елементами такої діяльності. Наприклад, під час пиятики з нагоди вдалого вчинення актів вимагання затівається сварка і ображений її учасник наносить тілесні ушкодження тому, хто його образив, можливо, навіть своєму співучаснику по організованій злочинній діяльності. Тут має місце сукупність злочинів, але не їх система.
Як і всяка схема, наведена носить досить неповний характеру, але вона відображає, по-перше, взаємозв'язок декількох злочинів, по-друге, та обставина, що наступні злочини можуть проявлятися й на етапі мотивації, і на інших етапах перший або подальших злочинів.
Логіка розвитку організованої злочинної діяльності призводить до того, що суб'єктом злочину стає не одна особа, а «колективний суб'єкт» за кримінологічної термінології. Наприклад, група осіб, що діють по єдиним планом, злагоджено і організовано. У такому випадку зусилля різних його членів взаємно доповнюють один одного. Саме такого роду колективна злочинна діяльність лежить в основі організованої злочинності, детальніше про що йдеться далі.
Організована злочинна діяльність в Україні у наш час перебуває на якісно новому рівні порівняно з початковим періодом її розвитку. Це не просто новий вид злочинності, а особливе суспільно негативне явище, щільно пов’язане з тіньовою економікою і корупцією.
Вона склалася об’єктивно на ґрунті серйозних соціально-економічних, політичних, ідеологічних, моральних, правових та інших проблем, що виникають у суспільстві. Організованій злочинності сприяють глобальні соціально-економічні процеси: урбанізація, міждержавна та міжрегіональна міграція, формування світового інформаційно-культурного простору. Вона є суттєвим чинником посилення соціальної напруженості та дестабілізації суспільних відносин, виникнення деформацій у сфері господарювання, уповільнення темпів економічного розвитку держави. Суттєвим чинником розвитку організованої злочинності є політична нестабільність у суспільстві. Останнім часом в Україні, як і в інших державах колишнього СРСР, з’явилося чимало різноманітних партій і рухів. З одного боку, це об’єктивні суспільні процеси, але з іншого – їх діяльність спрямована на боротьбу за владу будь-якою ціною, забуваючи при цьому, що суспільство розвивається успішно лише тоді, коли воно об’єднане спільною національною ідеєю.
Нинішній стан криміногенної ситуації в державі свідчить про необхідність удосконалення заходів, спрямованих на нейтралізацію впливу чинників, що зумовлюють розвиток організованої злочинності.
Література
1. Александров Ю.В., Гель А.П., Семаков Г.С. Кримінологія: Курс лекцій. - К.: МАУП, 2012. – 296 с.
2. Дрьомін В. М. Кримінологія. — О.: Юридична література, 2013. — 169 с.
3. Закалюк А. П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика: у 3 кн. / Закалюк А. П. – К. : Вид. дім «ІнЮре», 2007. – Кн. 2: Кримінологічна характеристика та запобігання вчиненню окремих видів злочинів. – 712 с
4. Кримінологічна теорія і практика: досвід, проблеми сьогодення та шляхи їх вирішення: Тези доповідей наук.-теор.конф. (м. Київ, 20 березня 2014 року) / Ред. кол. В.В. Коваленко, В.В. Чернєй, О.М. Джужа, В.В.Василевич та ін. – К.: Національна акад. внутр. справ, 2014. – 354 с.
5. Кравчук С. Організована злочинність у сфері економіки України: проблеми припинення та шляхи їх вирішення / С. Кравчук // Право України. – 2011. – № 8. – С. 301–308
6. Кулик О.Г. Злочинність в Україні: теорія і практика кримінологічного дослідження: дис. д-ра юрид. наук: 12.00.08 / О.Г. Кулик. – К., 2013. – 618 с.
7. Моніторинговий кримінологічний аналіз окремих видів злочинів в Україні (2013-2014 роки): наук.-практ. посіб. / [О.М. Литвак, Р.О. Стефанчук, Н.В. Лісова та ін.]. - К.: Національна академія прокуратури України, 2015. - 254 с.
8. Михайлов О.Є. Кримінологія. Навчальний посібник. - К. : Знання, 2012. - 565 c.
9. Назаренко Д. О. Кримінологічний аналіз та протидія фоновим для злочинності явищам: монографія / Д. О. Назаренко. – Харків: Диса плюс, 2013. – 524 с.
10. Організована злочинність в Україні та країнах Європи: [посібник] / за заг. ред. проф. О. М. Джужі. – К. : Київ. нац. ун-т внутр. справ, 2007. – 248 с.
11. Профілактика злочинів: [підруч.] / О. М. Джужа, В. В. Василевич, О. Ф. Гіда та ін.; за заг. ред. О. М. Джужи. – К.: Атіка, 2011. – 720 с. – С. 280.
Інші роботи цього напряму
Історія та сучасний стан розвитку вітчизняної кримінології
Зародження кримінологічної думки. примітивно-раціоналістична концепція причин злочинності
Задержание лиц, совершивших преступление, как обстоятельство, исключающее преступность деяния (Социальные и уголовно-правовые проблемы)
Взаємозв'язок кримінології з юридичними та іншими суспільними науками
Поняття кримінологічного прогнозування
Становлення та розвиток кримінолоогії як науки
Делінквентність дітей до чотирнадцятирічного віку (кримінологічні проблеми)
КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ПРОФІЛАКТИКА ЗЛОЧИНІВ, ЯКІ ВЧИНЯЮТЬСЯ ПРАЦІВНИКАМИ МІЛІЦІЇ У СФЕРІ СЛУЖБОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Сучасна корислива економічна злочинність та заходи її попередження
Інтеракціонізм у кримінології. Теорія конфлікту
КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВІ ТА КРИМІНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ПРОТИДІЇ ЗАВІДОМО НЕПРАВДИВИМ ПОВІДОМЛЕННЯМ ПРО ЗАГРОЗУ ГРОМАДСЬКІЙ БЕЗПЕЦІ
КРИМИНОЛОГИЧЕСКИЕ И УГОЛОВНО - ПРАВОВЫЕ АСПЕКТЫ ОТВЕТСТВЕННОСТИ ЗА УКЛОНЕНИЕ ОТ УПЛАТЫ НАЛОГОВ, СБОРОВ И ДРУГИХ ОБЯЗАТЕЛЬНЫХ ПЛАТЕЖЕЙ
Соціалізаія та її роль у формуванні особи злочинця
Ошибка в содержании субъективной стороны состава преступления
Кримінологічні та кримінально-правові проблеми ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості
Кримінологія контрольна
Устновка та її роль у механізмі злочинної поведінки
КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВЧИНЕННЯ ЗЛОЧИНУ ГРУПОЮ ОСІБ
Теорія диференційного зв'язку. У. Сатерленд та теорія злочинності білих комірців
КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСОБИСТОСТІ ЗЛОЧИНЦІВ, ЩО ВЧИНИЛИ УМИСНІ ВБИВСТВА ПРИ ОБТЯЖУЮЧИХ ОБСТАВИНАХ
Співвідношення біологічного та соціального в особі злочинця
Біологічні концепції причин злочинності
Ціна злочинності
Кримінологія в Україні
Доповідь кримінологія
Злочинність у місцях позбавлення волі
Біологічні концепції причин злочинності
Світові тенденції розвитку злочинності. Кримінологічне дослідження
Кримінологічна характеристика злочинності військовослужбовців
Теорія професійного злочинця і теорія злочинного наслідування, Теорія конфлікту. Теорія стигматизації (інтеракції) Теорія субкультури.
КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВІ ТА КРИМІНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ БОРОТЬБИ ІЗ ВТЯГНЕННЯМ НЕПОВНОЛІТНІХ У ЗЛОЧИННУ АБО ІНШУ АНТИГРОМАДСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ
КРИМІНАЛІСТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЦЕСУ ДОКАЗУВАННЯ НА ДОСУДОВОМУ СЛІДСТВІ
Завдання кримінологія
Кримінологічна характеристика жіночої злочинності
Віктимологічна профілактика
Детермінація індивідуальної злочинної поведінки
Кримінологічна концепція альтернативних мір покарання
Криминологические особенности женской преступности в Украине
СТАДІЇ ВЧИНЕННЯ ЗЛОЧИНУ
КРИМІНОЛОГІЯ ВЕРБАЛЬНОЇ АГРЕСІЇ
Соціальні протиріччя та їх роль у детермінації злочинності