Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   80 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Кримінологічна характеристика жіночої злочинності   (ID роботи: 6947)

Напрям: Право
Предмет: Кримінологія
Тип роботи: Реферат
Кількість сторінок: 27
Рік захисту: 2015
ВУЗ: Київський Національний Університет ім. Шевченка (КНУ ім. Шевченка)
Курс: 3
Мова: Українськa
План
Вступ
1. Кримінологічна характеристика злочинів, які скоюють жінки
2. Причини й умови вчинення злочинів жінками
3. Кримінологічні проблеми проституції
4. Профілактика злочинів, вчинюваних жінками
Висновок
Список використаної літератури
Вступ
Актуальність теми. На думку науковців антропологічного напрямку, на жіночу злочинність впливають також і проблеми історичного характеру. Споконвіку на українських землях жінка була господинею, виховувала дітей, переважно вела домашнє господарство. Однак у сучасному світі жінка ще й працює. Ці навантаження стають причиною стресів, депресій, а отже, і спонукають до вчинення злочинів. У кримінологічній літературі відзначається, що головними негативними явищами, з якими пов’язана жіноча злочинність та її постійне зростання, виступають: інтенсивна участь жінок у суспільному виробництві; істотне послаблення основних соціальних інститутів (у першу чергу сім’ї ); напруга в суспільстві, поява конфліктів і ворожнечі між людьми; поширення таких явищ, як пияцтво, алкоголізм, наркоманія, проституція, психопатія, бродяжництво, паразитизм, цинізм, аморалізм, глум над людиною, кулачне право тощо. Як бачимо, проблема жіночої злочинності є актуальною для суспільства. Тому не можна на неї не звертати уваги.
Головну роль у запобіганні їй відіграють соціально-економічні, культурно-виховні, організаційно-управлінські та інші заходи, які є основою для оптимального вирішення проблеми поєднання суспільних, виробничих і сімейно-побутових інтересів жінок для загально соціального запобігання злочинності. Обмеження й усунення криміногенного сімейного неблагополуччя, віктимності, впливу кримінальної субкультури, алкоголізму, наркоманії, бездоглядності дітей, бродяжництва тощо – шлях до скорочення жіночої злочинності. Мета запобіжних заходів – усунути умови, що сприяють виникненню злочинної мотивації, і спонукати особу до добровільної відмови від злочинної діяльності.
Зрозуміло, що позбутися такого лиха, як жіноча злочинність, неможливо. Проте державі та суспільству потрібно попрацювати в цьому напрямі, оскільки жінка повинна бути берегинею людського роду, а не знищувати його.
Дослідження кримінологічної характеристики жіночої злочинності в Україні є надзвичайно актуальним. Особливість її полягає насамперед у тому, що жінки-матері дають своїм дітям не лише життя, а й перші основи моралі. Асоціальні дії жінок здійснюють руйнівний вплив на підростаюче покоління: зрозуміло, що ті з них, які крадуть, постійно пиячать або займаються проституцією, не можуть належно виховати своїх дітей. А тому майбутнє України багато у чому залежатиме від фізичного і психічного здоров’я жінок.
Метою даної роботи є вивчення кримінологічної характеристики жіночої злочинності.
Завдання реферату:
1. надати кримінологічну характеристику злочинів, які скоюють жінки;
2. розглянути причини й умови вчинення злочинів жінками;
3. описати кримінологічні проблеми проституції;
4. розглянуть профілактику злочинів, вчинюваних жінками.
Об’єкт реферату – жіноча злочинність.
Предметом реферату є вивчення жіночої злочинності.
Висновок
У сучасних економічних умовах жінки часто змушені йти на різні злочини, щоб забезпечити собі елементарну можливість існувати в цьому світі. Основними причинами жіночої злочинності є складна економічна ситуація і ослаблення головних соціальних інститутів. На сьогодні жінка перестає бути слабкою статтю. Багато жінок обіймають керівні посади, активно беруть участь у суспільному житті та працюють нарівні з чоловіками. Високі ціни і відсутність грошей підштовхують представниць слабкої статі до вчинення розкрадань і крадіжок.
Крім того, напружена професійна діяльність у поєднанні з виконанням жінками сімейних обов’язків приводить до найбільш негативних наслідків. Робота з перевантаженням, відчуття втоми, нервове перенапруження – усе це стає причиною психологічного зриву, що теж тягне за собою можливість вчинення злочинних діянь.
Жіноча злочинність є частиною загальної злочинності.
Проте цей вид злочинності має певні особливості, пов’язані з соціальною роллю та функціями жінки, способом життя і професійною діяльністю, біологічною та психофізіологічною специфікою, а також з її історично обумовленим місцем у системі суспільних відносин.
Передусім специфіка причин жіночої злочинності полягає в особливостях морально-вольової установки особистості жінок. Для них є типовими певні властивості і потреби: підвищена чутливість у міжособистісних стосунках, прагнення до досконалості, демонстративність, схильність до психопатії та неврастенії, конформізм, зниження вольових якостей у небезпечних умовах, прагнення до комфорту в побуті, володіння предметами особистого вжитку, особливо модним одягом тощо.
Наявність жіночої злочинності в Україні, а в певні періоди і її значне зростання мають вкрай негативні наслідки. Це перш за все призводить до помітного погіршення якості виховання й зумовлює появу бездоглядних дітей, розпад сімей, поглиблює знівелювання моральності, негативно впливає на рівень духовності суспільства в цілому.
Головна роль у радикальному зменшенні жіночої злочинності відводиться передбаченню і своєчасному випередженню виникнення і поширення криміногенних явищ, які можуть детермінувати або детермінують злочинність жінок. Отже, у сучасних умовах важливого значення набувають питання усунення детермінант злочинної поведінки жінок. До речі, суспільство не може похвалитися успіхом у знищенні найбільш поширених негативних явищ, що супроводжують людство.
Зрозуміло, повністю позбутися цього лиха неможливо.
Проте державі та суспільству потрібно багато попрацювати в цьому напрямі, оскільки жінка має бути берегинею людського роду, а не його нищівником. Жіноча злочинність – це проблема не тільки держави, а й суспільства.
Для профілактики злочинів, вчинених жінками, необхідно сприяти створенню антикризових, реабілітаційних, інших спеціалізованих центрів, де соціально неадаптовані жінки можуть одержати притулок, психотерапевтичну та медичну допомогу, допомогу у працевлаштуванні тощо.
Таким чином, проблеми запобігання жіночій злочинності слід вирішуватися в межах протидії злочинності. Однією з найважливіших умов досягнення успіху в даній сфері є якісний стан суспільства. Отже, жінка повинна зрозуміти, що в неї інше життєве покликання: перш за все, матері й дружини. Держава також має забезпечити фінансову, матеріальну допомогу та соціальну підтримку, надати можливість жінці заробляти та отримувати більш високий дохід.
Література
1. Александров Ю.В., Гель А.П., Семаков Г.С. Кримінологія: Курс лекцій. - К.: МАУП, 2012. – 296 с.
2. Дрьомін В. М. Кримінологія. — О.: Юридична література, 2013. — 169 с.
3. Закалюк А. П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика : у 3 кн. / Закалюк А. П. – К. : Вид. дім «ІнЮре», 2007. – Кн. 2: Кримінологічна характеристика та запобігання вчиненню окремих видів злочинів. – 712 с
4. Кримінологічна теорія і практика: досвід, проблеми сьогодення та шляхи їх вирішення: Тези доповідей наук.-теор.конф. (м. Київ, 20 березня 2014 року) / Ред. кол. В.В. Коваленко, В.В. Чернєй, О.М. Джужа, В.В.Василевич та ін. – К.: Національна акад. внутр. справ, 2014. – 354 с.
5. Колб О. Г., Яцишин М. М., Крикунов О. В. Кримінологія: довідник термінів, основні визначення, рекомендовані джерела. — Луцьк: РВВ "Вежа" Волинського держ. ун-ту ім. Лесі Українки, 2007. — 467с.
6. Кримінологія: Навч. посіб. / О.М. Джужа, Ю.Ф. Іванов – К.: Вид. ПАЛИВОДА . – 2006. – 264 с.
7. Куйбіда Р.Посібник із написання судових рішень /Р. Куйбіда, О. Сироїд. – К.: Дрім Арт, 2013. – 224 с
8. Кулик О.Г. Методологічні засади всеукраїнського віктимологічного опитування населення / О.Г. Кулик // Форум права. – 2013. – № 1. – С. 543–548.
9. Меркулова В.О. Жінка як суб'єкт кримінальної відповідальності. - Одеса, 2013. - С. 36-37
10. Назаренко Д. О. Кримінологічний аналіз та протидія фоновим для злочинності явищам: монографія / Д. О. Назаренко. – Харків: Диса плюс, 2013. – 524 с.
11. Профілактика злочинів: [підруч.] / О. М. Джужа, В. В. Василевич, О. Ф. Гіда та ін.; за заг. ред. О. М. Джужи. – К.: Атіка, 2011. – 720 с. – С. 280.
12. Савченко А. В. Кримінальне законодавство України та федеральне кримінальне законодавство Сполучених Штатів Америки: комплексне порівняльно-правове дослідження: [монографія] / Савченко А. В. – К., 2007. – 596 с
13. Чеханюк Л.В. Віктимологічна детермінація злочинних посягань, учинених щодо жінок / Л.В.Чеханюк// Митна справа. – 2009. – №6. – С.163–168
14. Шестаков Д. А. Криминология. — СПб.: Издательство Р.Асланова "Юридический центр Пресс", 2006. — 559 с.
Інші роботи цього напряму
Делінквентність дітей до чотирнадцятирічного віку (кримінологічні проблеми)
КРИМІНАЛІСТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЦЕСУ ДОКАЗУВАННЯ НА ДОСУДОВОМУ СЛІДСТВІ
Віктимологічна профілактика
Кримінологія контрольна
Ціна злочинності
Співвідношення біологічного та соціального в особі злочинця
КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ПРОФІЛАКТИКА ЗЛОЧИНІВ, ЯКІ ВЧИНЯЮТЬСЯ ПРАЦІВНИКАМИ МІЛІЦІЇ У СФЕРІ СЛУЖБОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВІ ТА КРИМІНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ПРОТИДІЇ ЗАВІДОМО НЕПРАВДИВИМ ПОВІДОМЛЕННЯМ ПРО ЗАГРОЗУ ГРОМАДСЬКІЙ БЕЗПЕЦІ
Інтеракціонізм у кримінології. Теорія конфлікту
КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВЧИНЕННЯ ЗЛОЧИНУ ГРУПОЮ ОСІБ
СТАДІЇ ВЧИНЕННЯ ЗЛОЧИНУ
Кримінологічні та кримінально-правові проблеми ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості
Кримінологічна концепція альтернативних мір покарання
Криминологические особенности женской преступности в Украине
Стан, структура та основні тенденції розвитку організованої злочинності в Україні.
Історія та сучасний стан розвитку вітчизняної кримінології
Ошибка в содержании субъективной стороны состава преступления
Біологічні концепції причин злочинності
Доповідь кримінологія
Завдання кримінологія
Соціальні протиріччя та їх роль у детермінації злочинності
Устновка та її роль у механізмі злочинної поведінки
Соціалізаія та її роль у формуванні особи злочинця
Теорія професійного злочинця і теорія злочинного наслідування, Теорія конфлікту. Теорія стигматизації (інтеракції) Теорія субкультури.
КРИМІНОЛОГІЯ ВЕРБАЛЬНОЇ АГРЕСІЇ
Сучасна корислива економічна злочинність та заходи її попередження
Злочинність у місцях позбавлення волі
Взаємозв'язок кримінології з юридичними та іншими суспільними науками
КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСОБИСТОСТІ ЗЛОЧИНЦІВ, ЩО ВЧИНИЛИ УМИСНІ ВБИВСТВА ПРИ ОБТЯЖУЮЧИХ ОБСТАВИНАХ
Задержание лиц, совершивших преступление, как обстоятельство, исключающее преступность деяния (Социальные и уголовно-правовые проблемы)
Поняття кримінологічного прогнозування
Зародження кримінологічної думки. примітивно-раціоналістична концепція причин злочинності
Кримінологічна характеристика злочинності військовослужбовців
Теорія диференційного зв'язку. У. Сатерленд та теорія злочинності білих комірців
Становлення та розвиток кримінолоогії як науки
Кримінологія в Україні
Біологічні концепції причин злочинності
Детермінація індивідуальної злочинної поведінки
КРИМИНОЛОГИЧЕСКИЕ И УГОЛОВНО - ПРАВОВЫЕ АСПЕКТЫ ОТВЕТСТВЕННОСТИ ЗА УКЛОНЕНИЕ ОТ УПЛАТЫ НАЛОГОВ, СБОРОВ И ДРУГИХ ОБЯЗАТЕЛЬНЫХ ПЛАТЕЖЕЙ
КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВІ ТА КРИМІНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ БОРОТЬБИ ІЗ ВТЯГНЕННЯМ НЕПОВНОЛІТНІХ У ЗЛОЧИННУ АБО ІНШУ АНТИГРОМАДСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ
Світові тенденції розвитку злочинності. Кримінологічне дослідження