Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   100 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Система рахунків бухгалтерського обліку їх зміст і класифікація   (ID роботи: 2087)

Напрям: Облік і аудит
Предмет: Бухгалтерський облік
Тип роботи: Курсова робота
Кількість сторінок: 56
Рік захисту: 2010
Мова: Українськa
План
Зміст
Вступ
Розділ 1. Економічна суть системи рахунків бухгалтерського обліку
1.1. Рахунки, їх зміст та будова
1.2. Класифікація рахунків бухгалтерського обліку
1.3. Подвійний запис: суть та значення

Розділ 2. Система рахунків бухгалтерського обліку
2.1. Система рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань, господарських операцій і підприємств
2.2. Система рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ
2.3. Система рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів

Висновки
Додатки
Список використаної літератури
Вступ
ВСТУП

Ведення бухгалтерського обліку полягає у письмовій фіксації фінансової інформації в бухгалтерських регістрах і журналах. Отримання суцільної і безперервної інформації про фінансову діяльність підприємства досягається документуванням всіх господарських операцій. Проте при їх значному обсязі та різноманітності створюється великий інформаційний потік, який неможливо повністю розглянути для одержання необхідного уявлення про результати діяльності. Щоб їх швидко та наочно побачити всі господарські операції за економічно однорідними ознаками групують в рахунки бухгалтерського обліку.
Рахунок – основна одиниця накопичення і зберігання інформації в бухгалтерському обліку. Вони відкриваються на кожний вид активу, капіталу і зобов’язань, доходів і витрат.
Актуальність даної теми полягає в тому, що керівництво всіх підприємств та організацій потребують своєчасної і всебічної інформації про склад засобів підприємства і джерел їх формування, господарські процеси і фінансові результати діяльності. Бухгалтерський баланс надає важливу інформацію про наявні ресурси підприємства. Проте для оперативного керівництва необхідна постійна інформація про зміни цих ресурсів та їх джерел. Для цього потрібно відображати кожну операцію в певній послідовності. Відображення господарських операцій безпосередньо у бухгалтерському балансі практично недоцільне, оскільки після кожної з них довелось би складати новий баланс. Крім того, баланс не може забезпечити одержання узагальненої інформації про обсяг змін по кожній групі засобів. Тому поточний облік змін засобів та їх джерел в процесі господарської діяльності забезпечується за допомогою системи рахунків.
Мета курсової роботи – з’ясувати суть системи рахунків бухгалтерського обліку, як здійснюється систематизація і групування господарських операцій на рахунках та досконало розглянути особливості системи рахунків бухгалтерського обліку на підприємствах та в бюджетних установах.
Відповідно до програми реформування системи бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів Міністерство Фінансів України затвердило наказ від 30.11.99 за № 291 „ План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій “.
План рахунків поширюється на всі підприємства і організації (крім банків і бюджетних установ незалежно від форм власності), видів умов господарювання, галузей та обсягу діяльності. При цьому слід зазначити, що коди рахунків є одинакові для однакових об’єктів обліку у госпрозрахункових підприємствах і бюджетних установах, що свідчить про крок до оптимальності і уніфікації цього важливого інструментарію бухгалтерського обліку.
Затверджене положення (стандарт бухгалтерського обліку) повинне застосовуватися для складання бухгалтерської звітності, а новий план рахунків полегшує цю роботу відповідно до Закону України про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні за №996.
Отже, План рахунків бухгалтерського обліку є систематизованим переліком рахунків, який забезпечує єдність накопичення та групування облікової інформації для складання звітності та зрозумілості її всіма зовнішніми та внутрішніми користувачами.
Курсова робота складається з двох розділів, кожен з яких має по три підпункти.
У першому розділі моєї роботи буде розглянуто суть рахунків бухгалтерського обліку: їх зміст, будова і класифікація.
У другому розділі буде розглянуто системи рахунків бухгалтерського обліку на підприємствах, в бюджетних установах та систему рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевого бюджетів.
Висновок
ВИСНОВКИ

Розглянувши дану тему курсової роботи ми знайшов детальні відповіді на питання, які стосувалися нашої роботи і які нас цікавили, а саме: значення рахунків бухгалтерського обліку, їх економічний зміст, призначення та структура. Також був досліджений зв'язок рахунків з Балансом, особливості балансових та позабалансових рахунків; що являє собою план рахунків і які вони бувають.
Отже, на основі наших досліджень, які охоплюють коло чітко окреслених питань, можна сформулювати власну думку стосовно даної теми роботи і здобути для себе загальні знання стосовно системи рахунків бухгалтерського обліку.
1. Як відомо, для систематизації та групування господарських операцій з метою систематичного контролю за наявністю і змінами засобів та їх джерел в процесі господарської діяльності використовують рахунки бухгалтерського обліку. Рахунки прийнято зображати у вигляді двосторонньої таблиці, ліву сторону якої позначають умовним терміном "дебет", а праву - "кредит". Назву рахунка пишуть посередині таблиці.
2. Рахунки поділяються на активні та пасивні. Активні, призначені для обліку наявності і змін засобів господарства, пасивні - для обліку наявності і змін джерел засобів.
3. На активних рахунках на дебеті відображають залишок господарських засобів на початок місяця і збільшення їх, а на кредиті - зменшення засобів.
4. На пасивних рахунках на кредиті, відображають залишок джерел господарських засобів на початок звітного періоду і збільшення їх, а на дебеті - зменшення джерел засобів.
5. Різноманітні завдання господарського керівництва та контролю потребують своєчасної і всебічної інформації про склад засобів підприємства, джерел їх формування, господарські процеси і фінансові результати діяльності. Все це зумовлює необхідність використання в бухгалтерському обліку значної кількості різних за своїм змістом рахунків. Щоб полегшити роботу з рахунками їх класифікують.
6. Під класифікацією рахунків розуміють їх групування за певними однорідними ознаками. Класифікація рахунків допомагає вивченню змісту і будови рахунків. Знаючи загальні, найбільш суттєві і відмітні ознаки окремих груп рахунків, легше визначити, для чого призначений та як використовується той або інший рахунок у бухгалтерському обліку.
Рахунки бухгалтерського обліку класифікують за призначення, структурою та економічним змістом.
7. Класифікація рахунків за економічним змістом встановлює, що саме обліковується на даному рахунку, які конкретно об'єкти відображаються на ньому залежно від їх економічного змісту в процесі господарської діяльності. Ця класифікація дає можливість визначити систему рахунків, що підлягають використанню на підприємствах тієї або іншої галузі.
8. Класифікація рахунків за призначенням і структурою показує, для чого, для одержання якої інформації призначені ті або інші рахунки та яка їхня структура.
9. Взаємозв'язок рахунків, що виникає в результаті відображення на них господарських операцій подвійним записом, називається кореспонденцією рахунків, а самі рахунки - кореспондуючими.
10. Суть подвійного запису полягає у тому, що кожну господарську операцію в одній і тій же сумі записують двічі: на дебеті одного рахунка і кредиті другого. Подвійний запис дозволяє з'ясувати рух господарських засобів, звідки вони надійшли і куди були використані. Це дає змогу за допомогою системи рахунків як способу поточного бухгалтерського обліку одержувати безперервну інформацію про хід і результати господарської діяльності для потреб планування, оперативного керівництва, контролю й аналізу.
11. Важливе значення для одержання різнобічної інформації, необхідної для управління і контролю, має застосування науково обґрунтованого плану рахунків.
12. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, розробляється на підставі міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та затверджуються Міністерством Фінансів України, призначений для відображення в бухгалтерському обліку господарських операцій установ та організацій і є обов'язковим для всіх підприємств і організацій України (крім банків і бюджетних установ).
13. План рахунків для підприємств, для бюджетних установ та план рахунків на виконання державного та місцевого бюджетів дещо відрізняються один від одного. Тому значне місце в курсовій роботі відведене розгляду системі рахунків бухгалтерського обліку.
14. До основного джерела інформаційного забезпечення діагностики фінансового стану підприємства відносять бухгалтерський баланс підприємства. Співвідношення між окремими групами активів і пасивів балансу мають важливе економічне значення і використовуються для оцінки і діагностики фінансового стану підприємства. Це співвідношення можна розглянути у різних аспектах, але основними показниками з отриманих будуть ті, що характеризують ступінь заборгованості, ліквідності та активності підприємства.
Література
Використана література
1. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку / Перекл. з англ. за ред. С. Ф. Голова. – К.: Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України, 1998 – 736 с.
2. Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку. Затверджене Наказом МФУ №88 від 24.05.1995 р.
3. А.Н. Кузьминський, В.В. Сопко, В.П. Завгородній. “Організація бухгалтерського обліку, контролю і аналізу”. Київ 93. 214 с.
4. Білуха М.Т. Теорія бухгалтерського обліку. Підручник – К.: ЗАТ «Київська книжкова фабрика», 2000. – 692с.
5. Бухгалтерський облік: Навч. посібник. – 3-тє вид. перероб. І доп. – К.:КНЕУ, 2000. – 578с.
6. Бухгалтерський облік: облікова політика і план рахунків, стандарти і кореспонденція рахунків, звітність. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів /за ред..проф. Ф.Ф. Бутинця; 3-тє вид. перероб. і доп. Житомир: ПП «Рута», 2001. – 512с.
7. В. Сопко «Бухгалтерський облік у підприємстві». Київ 1995 рік. 266 с.
8. Грабова Н.М., « Теорія бухгалтерський обліку »
9. Деречин В.В., Кізім М.М. Теорія бухгалтерського обліку: Навчальний посібник. – К.:Центр навчальної літератури, 2006. – 352с.
10. Завгородний В.П. «Бухгалтерський облік в Україні»
11. Кужельний В.М., Лінник В.Г.Теорія бухгалтерського обліку: Підручник. – К.: КНЕУ, 2001. – 334с.
12. Лишиленко О.В. Бухгалтерський фінансовий облік. Підручник. – Київ: Вид-во «Центр навчальної літератури», 2005. – 528с.
13. Н.В.Чебанова, Ю.А.Василенко Бухгалтерський фінансовий облік: Посібник. – К.: Видавничий центр «Академія», 2002. – 672с.
14. С. Ткаченко «Основи бухгалтерського обліку» Київ 1996 рік. 311с.
15. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах країни. Вид. 5-е. – К.: «А.С.К.», 2000. – 770с.
Інші роботи цього напряму
Облік розрахунків з покупцями та замовниками на прикладі Публічного акціонерного товариства «Компанія «Райз»
Методика фінансового обліку поточних фінансових інвестицій
Практична робота з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Облік витрат рослинництва
Організація та методика обліку, аналізу та аудиту товарів на підприємствах торговельної діяльності
Фінансовий облік зобов'язань
Практична робота Управлінський облік
Організація обліку на підприємстві
Контрольна робота з дисципліни "Бухгалтерський облік" Варіант 3
Облік в галузях народного господарства
Облік розрахунків за податками та платежами
Задачі з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Виробничий облік та його впровадження на підприємстві
Задача з дисципліни "Бухгалтерський облік"
1.Зміст та умови застосування прогнозно-цільового управління 2.Типи символьних моделей (адитивні, кратні, мультиплікативні,змішані)та їх використання у формуванні, підготовці та прийнятті управлінських рішень
Облік розраунків з бюджетом за податком на додану вартість
Облік розрахунків за податками
Задача з бухгалтерського обліку
Облік, аналіз та аудит фінансових витрат на ПрАТ "Ковельські ковбаси" (підприємство харчової промисловості)
Звіт з практики
Звіт з практики з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Практична робота з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Задачі з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Завдання облік і аудит
Облік доходів від реалізації товарів
Методика обліку виробничих запасів на прикладі ПАТ "Компанія "Райз"
Фінансовий аналіз
Складові форми бухгалтерського обліку
Задачі з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Контрольна з фінансів підприємств
Контрольна бухгалтерський облік
Контрольна робота з дисципліни "Облік на малих підприємствах"
Облік у бюджетних установах
Задача бухгалтерський облік
Контрольна робота з дисципліни "Бухгалтерський облік" (Варіант 7)
Задачі з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Інвентаризація матеріальних цінностей
Контрольна робота з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Організація та методика обліку, аналізу та аудиту малоцінних та швидкозношуваних предметів підприємства
Задача з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Облік доходу
Бухгалтерський облік та контроль оплати праці (на прикладі локомотивного депо Здолбунів Львівської залізниці)
Контрольна робота з дисципліни "Бухгалтерський облік" Варіант 6
Задача з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Контрольна робота з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Практична Облік оплати праці
Сукупні аудиторські послуги
Задача облік на малих підприємствах
Контрольна робота з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Облік малоцінних та швидкозношуваних предметів на прикладі ПАТ «Харківська бісквітна фабрика»