Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   50 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Обсяг інвестицій та джерела їх фінансування   (ID роботи: 2868)

Напрям: Економіка підприємства
Предмет: Економіка підприємства
Тип роботи: Курсова робота
Кількість сторінок: 35
Рік захисту: 2011
ВУЗ: Київський Національний Економічний Університет ім. Вадима Гетьмана (КНЕУ)
Курс: 4
Мова: Українськa
План
ВСТУП
1. Інвестиції підприємства: сутнісно-видова характеристика та мотивація здійснення
2. Джерела фінансування інвестицій та особливості їх використання
3. Технологія визначення необхідних обсягів та джерел капіталовкладень
4. Методичні підходи до оцінювання ефективності реальних і фінансових інвестицій
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
Вступ
Актуальність теми. За роки незалежності Україною, як самостійною державою, досягнуто значні результати у становленні ринкових відносин, що є наслідком подолання кризових явищ і проявом тенденцій сталого розвитку економіки. В світлі досягнутих здобутків важливим питанням є підтримка надбаних позитивних тенденції щодо структурно-інноваційних перетворень, стрижнем яких є активізація відтворювальних процесів у промисловості, їхнє якісне оновлення згідно зі світовими тенденціями постіндустріалізації на основі впровадження загальнодержавної інноваційно-інвестиційної моделі розвитку, що передбачає посилення уваги до процесів реального інвестування. Тому на сучасному етапі вирішального значення набувають стратегічні інвестиції – довгострокові вкладання капіталу в проривні інвестиційні проекти, яким притаманна висока ефективність. Промислові підприємства, здійснюючи активну інвестиційну діяльність, матимуть змогу успішно конкурувати з вітчизняними й іноземними товаровиробниками. В цих умовах для кожного підприємства, що проводить самостійну інвестиційну діяльність, важливими є питання формування і вибору стратегій її здійснення, вирішення яких вимагає використання обґрунтованого теоретичного, методологічного і методичного забезпечення, адекватного тенденціям розвитку зовнішніх і внутрішніх соціально-економічних відносин. Тому дослідження за означеною тематикою є актуальним як у теоретичному, так і в практичному аспектах.
Теоретичні, методологічні, загальнометодичні питання інвестиційної діяльності знайшли відображення в працях таких вітчизняних і зарубіжних учених як І.Т. Балабанов, Дж. Бейлі, В. Беренс, Г. Бірман, І.О. Бланк, Р. Брейли, І.Р. Бузько, А.Ф. Гойко, В.М. Гриньова, Т.С. Клебанова, В.В. Ковальов, І. Мейо, Я.С. Мелкумов, Л.І. Нейкова, П.А. Орлов, А.А. Пересада, К. Рейли, А.А. Садєков, В.Г. Федоренко, П.М. Хавранек, В.М. Хобта, Я. Хонко, У. Шарп, В.В. Шеремет, С. Шмідт, В.І. Щелкунов, А.І. Яковлєв та ін.
Важливими для розвитку й подальшої розбудови основних положень сучасної парадигми стратегічного управління процесами капіталовкладень, генерації нової концепції формування стратегій інвестиційної діяльності є дослідження І. Ансофа, О.С. Віханського, В.І. Іноземцева, С.П. Капиці, М.О. Кизима, Г.Б. Клейнера, Е. Петерса, В.С. Пономаренка, І. Пригожина, О.І. Пушкаря, І. Стенгерс, О.М. Тридіда.
Метою курсової роботи є дослідження фінансування інвестицій підприємств.
Відповідно до поставленої мети в курсовій роботі поставлено завдання вирішити наступні задачі:
1. Дослідити теоретико-методологічні аспекти управління інвестицій, як економічної категорії
2. Дослідити джерела фінансування інвестицій
3. Розкрити підходи визначення необхідних обсягів та джерел капіталовкладень
4. Визначити методичні підходи до оцінювання ефективності реальних і фінансових інвестицій
Об'єктом дослідження курсової роботи є теоретичні засади інвестування підприємств.
Предметом дослідження в курсовій роботі є ефективність фінансування інвестицій.
Висновок
Особливістю інвестиційної діяльності в умовах сьогодення є необхідність врахування внутрішніх і зовнішніх, економічних і соціальних, підприємницьких і суспільних, об’єктивних і суб’єктивних чинників впливу на активність її перебігу. Здобутки інвестиційної діяльності й інвестування як процес є суспільним благом з позицій користування отриманою соціально-економічною вигодою. Інвестиційні процеси в Україні характеризуються поступовим збільшенням обсягів капіталовкладень при недостатньо високих темпах її приросту завдяки низькій активності держави, підприємств і населення, пожвавити яку можливо на основі застосування науково об’єктивного теоретичного, методологічного і методичного забезпечення.
Ґрунтуючись на економічній природі інвестицій, їх варто розуміти як фінансові, майнові, інтелектуальні цінності, використання яких спрямоване на підтримку, активізацію та якісне оновлення відтворювальних процесів підприємств згідно з об’єктивними умовами господарювання і метою досягнення очікуваного ефекту у внутрішньому і зовнішньому середовищі на визначеному проміжку часу, що передбачає задоволення активних суб’єктивно-об'єктивних потреб інвесторів. В умовах сьогодення основними класифікаційними ознаками інвестицій, які мають теоретичну значущість і практичну цінність є: об'єкт вкладання, характер участі інвестора, період інвестування, форма власності, територіальна приналежність, сума вкладень, впливовість, джерела формування, ризикованість, прибутковість, мета вкладання, достатність інформації, галузева спрямованість, прибутковість, регіональна приналежність, послідовність вкладання, мотивація, економічна ефективність.
Інвестування в міжнародному економічному просторі й в Україні сформувалось у соціальний інститут у широкому розумінні і соціально-економічний у вузькому, дія і ознаки якого виявляються на всіх економічних рівнях: макро-, мезо- і мікро-, що підтверджується наявністю головних ознак інституціональних утворень: стійкої структури, усталених взаємозв'язків між учасниками, законодавчої бази. Місією інституціоналізації в інвестуванні є розв’язання суперечності між рівнем розвитку продуктивних сил і організаційними формами виробничих відносин в процесі капіталовкладень за допомогою формальних і неформальних правил, норм, санкцій, організаційних структур, а головною метою со¬ціально-економічного інституту інвестування є формування правил інституціонального економічного порядку в процесі капіталовкладень. Основними моделями функціонування соціально-економічного інституту інвестування є зовнішні (з іншими соціальними інститутами): дисонансу, ритуалізму, конформізму та інновацій; і внутрішні (між суб'єктами підприємництва в межах інституту інвестування): раціонального компромісу, посередницького професіоналізму, партнерства, досвіду, довіри, впевненості, які характеризуються взаємозалежністю і взаємовідповідністю.
Головною метою державного управління інвестиційними процесами в Україні в умовах сьогодення є об'єднання інвестицій як фінансово-майнового ресурсу з інноваціями як інтелектуальним, створення умов для взаємопроникнення національної науки і підприємництва, їх фінансової та інтелектуальної капіталізації. Мезоекономічне управління інвестиційними процесами доцільно ґрунтувати на ефективному попиті споживачів: населення і промислових підприємств на товари широкого вжитку, засоби виробництва та інновації. Організаційною структурою, на яку покладено основну відповідальність за активність інвестування, є Інвестиційний маркетинговий центр, який повинен виконувати інформаційну, організаційну і методичну функції та здійснювати свою діяльність як асоціація професіоналів інвестиційного ринку під патронатом органів регіонального управління і місцевого самоврядування. На мікроекономічному рівні основними організаційними заходами управління інвестиційними процесами є створення інвестиційних відділів або груп.
Інвестиційна діяльність повинна ґрунтуватися на теоріях, які здатні врахувати особливості сучасного розвитку економіки, а саме на: стратифікованій багатопросторовій теорії підприємства, теоріях: детермінованого хаосу, неоінституціоналізму, сучасних альтернативних економічних систем, поведінкової економіки, мотивації, стратегічного управління за новою сучасною парадигмою, економічного ризику; системному підході на основі міждисциплінарності. Їх положення є теоретичним підґрунтям запропонованих базових положень інтеграційної теорії стратегічної інвестиційної діяльності, яка враховує відмінності сучасної парадигми стратегічного управління і положення синергетики.
Парадигма стратегічного управління інвестиційною діяльністю в сучасних умовах повинна враховувати: фрактальність інвестиційного ринку в часі й у просторі, що забезпечує його ліквідність; інституціоналізацію інвестування у соціально-економічному аспекті; обмежено раціональну поведінку економічних агентів; доцільність позиціонування підприємства у реальному і віртуальному інформаційному просторі; необхідність поліваріантного формування стратегій інвестиційної діяльності; особливості організаційно-культурних взаємовідносин суб’єкта господарювання у його внутрішньому і зовнішньому середовищі.
Література
1. Балабанов И.Т. Анализ и планирование финансов хозяйст¬вующего субъекта. – М.: Финансы и статистика, 1994. – 90 с.
2. Балабанов И.Т. Основы финансового менеджмента. Как управлять капиталом? – М.: Финансы и статистика, 1995. – 384 с.
3. Бланк И. А. Инвестиционный менеджмент: Учебный курс. – К.: Эльга-Н, Ника-Центр, 2001.- 448 с.
4. Бланк И.А. Инвестиционный менеджмент: Учебный курс. – К.: Ника-центр, Эльга, 2001. – 448 с.
5. Бочаров В.В., Попова Р.Г. Развитие финансово-кредитного механизма в инвестиционной среде. – М.: Финансы и статистика, 1991. – 320 с.
6. БСЭ / Глав. ред. Б.А. Введенский. – 2-е изд. – М.: БСЭ, 1956. – Т. 39. – 664 с.
7. Бузько И.Р., Вартанова Е.В., Голубенко А.А. Стратегическое управление инвестициями и инновационная деятельность предприятия. – Луганск: Изд. ВНУ им. В.Даля, 2002. – 176 с.
8. Губарь Е. В. Удосконалення методів управління інвестиційною діяльністю підприємств харчової промисловості: Автореферат дис. канд. ек. наук: 07.03.2007./ Нац. ун-т харч. тех.-гій. К., 2007 – 35 с.
9. Захарін С. Інвестиційне забезпечення відтворення основних фондів //Економіка України. – 2007. - № 4. – С. 43-51.
10. Інвестиції та інновації: проблеми теорії і практики [Текст] / В. Л. Осецький. - К. : ІАЕ УААН, 2003. - 413 c
11. Інвестиції та їх роль в структурних перетвореннях економіки України [Текст] : дис... канд. екон. наук: 08.01.01 / Кириленко Ігор Володимирович ; Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка. - К., 2002. - 214 .
12. Мертенс А.В. Инвестиции. – К.: Киевское инвестиционное агентство, 1997. – 352 с.
13. Павлова Л.Н. Финансовый менеджмент. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2001. – 268 с.
14. Павлова Л.Н. Финансовый менеджмент. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2001. – 268 с.
15. Сичевський М. П. Стан та пріоритетні напрямки розвитку харчової промисловості України: Монографія /За ред. С. І. Дорогунцова. – К.: Наук. світ, 2004. – 374 с.
16. Федоренко В. Інвестиції та економіка України //Економіка України. – 2007. -№ 5. – С. 12-16.
17. Фінансові інвестиції [Текст] : підручник / А. А. Пересада, Ю. М. Коваленко ; Київський національний економічний ун-т ім. Вадима Гетьмана. - К. : КНЕУ, 2006. - 728 с.
18. Хачатуров Т.С. Эффективность капитальных вложений. – М.: Экономика, 1979. – 336 с.
19. Холт Р., Барнес С. Планирование инвестиций. – М.: Дело ЛТД, 1994. – 312 с.
20. Холт Р.Н. Основы финансового менеджмента. – М.: Дело, 1993. – 128 с.
21. Хонко Я. Планирование и контроль капиталовложений: Сокр. пер. со швед. и англ. / Авт. предисл. и науч. ред. Г.А. Егиазарян. – М.: Экономика, 1987. – 192 с.
22. Шевчук В.Я., Рогожин П.С. Основи інвестиційної діяльності. – К.: Генеза, 1997. – 384 с.
23. .http://ukrstat.gov.ua/
Інші роботи цього напряму
Задачі економіка підприємства
Договірні взаємовідносини
Еноміка задачі
Аналіз діяльності та відтворення основних засобів підприємств харчової промисловості
Задача ОСНОВИ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Контрольна економіка підприємства стратегія підприємства
Сутність стандартизації та її народногосподарське значення
Фінансова санація підприємства
Відновлення основних засобів
Судові процедури, що обслуговують процедуру неплатоспроможності
Економіка контрольна робота
Фінансовий план
Внутрішнє та зовнішнє середовище господарської діяльності будівельної компанії “Базис-СК”
Подолання збитковості підприємства на прикладі ВАТ «Криворіжхліб»
Задача з "Економіки підприємства"
Задачі з економіки підприємства
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Контрольна економіка підприємств
Задачі з дисципліни "Моделі і методи"
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Система управління персоналом підприємства
Розрахунок техніко-економічних показників роботи підприємства АТ «Машсервіс»
Оцінка вартості бізнесу
Організаційно-економічне забезпечення ефективного функціонування сільськогосподарського підприємства на прикладі ТОВ «Верес»
Економіка книжкового видавництва на прикладі ЗАТ “Торсінг”
Виробнича і соціальна структура підприємства
ПРОГНОЗУВАННЯ БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВА
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Управління фінансовим станом підприємства
Контрольна економіка підприємства
ФОРМУВАННЯ КОРПОРАТИВНИХ ВІДНОСИН В СИСТЕМІ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Проблеми встановлення мінімального розміру статутного капіталу
Впровадження науково – технічних інновацій як фактору збільшення економічного потенціалу підприємствана прикладі ВАТ "Завод-Артемаш"
Формування фінансово-господарського потенціалу в сучасних ринкових умовах на прикладі ТОВ “Мітра”
Собівартість продукції та ефективність виготовлення ковбасних виробів
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Підприємство як суб'єкт підприємницької діяльності
Інноваційні технології як умова розвитку транспортного підприємства
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства" (Варіант 4)
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства" Варіант 1
Дослідження кон'юктури ринку підприємства ТОВ "Український папір"
Задачі
Економічний потенціал підприємства сутність та складові елементи
Нематеріальні ресурси та аналіз ефективності їх використання
Контрольна економіка підприємства
Малі підприємства: місце і роль в сучасному ринковому господарстві
Процеси керування товарною політикою підприємства на прикладі ВАТ „Київський хладокомбінат №1”