Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   100 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Проектне фінансування як спеціалізований вид банківської діяльності   (ID роботи: 2794)

Напрям: Банки
Предмет: Банківська справа
Тип роботи: Магістерська робота
Кількість сторінок: 100
Рік захисту: 2010
ВУЗ: Київський Національний Економічний Університет ім. Вадима Гетьмана (КНЕУ)
Мова: Українськa
План
ВСТУП
РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЕКТНОГО ФІНАНСУВАННЯ ТА ЗАРУБІЖНА ПРАКТИКА ЙОГО ЗАСТОСУВАННЯ
1.1 Економічні, правові та інституційні передумови розвитку проектного фінансування
1.2 Сутність, особливості і види проектного фінансування
1.3 Зарубіжна досвід організації проектного фінансування
РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ СТАНУ ПРОЕКТНОГО ФІНАНСУВАННЯ НА ПРИКЛАДІ ПАТ «АЛЬФА-БАНК»
2.1. Загальна характеристика діяльності ПАТ „Альфа-Банк”
2.2 Аналіз діяльності ПАТ «Альфа-Банк» в сфері проектного фінансування
2.3 Організаційні та методологічні основи організації ризик-менеджменту при проектному фінансуванню ПАТ «Альфа-Банк»
РОЗДІЛ 3. ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ПРОЕКТНОГО ФІНАНСУВАННЯ В УКРАЇНІ
3.1. Формування концепції розбудови вітчизняного ринку проектного фінансування
3.2. Poзшиpeння мacштaбiв проектного фінансування ПАТ “Альфа-Банк”
КOДEКC ЛIЗИНГOВOЇ ПOЛIТИКИ
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
ДОДАТКИ
Вступ
Актуальність теми. Економічна й політична інтеграція національних господарств сприяє поглибленню фінансової глобалізації, яка з позитивними і водночас згубними наслідками взаємозалежності між країнами, характеризується транскордонним рухом капіталів, необхідних для реалізації окремих цілей і загального розвитку національних економік. Всеохоплюючий процес фінансової глобалізації сприяє поширенню широкого спектра різноманітних форм міжнародного кредитування. Інтернаціональний характер проектного фінансування як однієї з форм міжнародного кредиту робить його перспективним методом капіталовкладень для України. Адже проектне фінансування включає цільові вкладення в стратегічні інвестиційні проекти у поєднанні з можливістю акумулювання значних за обсягами та різних за походженням і географічною приналежністю джерел капіталовкладень, які необхідні вітчизняній економіці.
Проектне фінансування дає можливість акумулювати необхідний для реалізації інвестиційного проекту капітал шляхом залучення іноземних інвесторів. Для України – це перспективи додаткових капіталовкладень у стратегічні напрямки розвитку економіки за рахунок додаткового джерела коштів, можливість здійснити трансфер ризиків. Нарешті, винятковою є роль держави в реалізації інвестиційних проектів пріоритетного напрямку.3. Значна вартість проекту, необхідність розподілу ризику між учасниками об’єднує їх у консорціуми, що можуть взаємодіяти з проектною компанією за різноманітними схемами, вибір яких залежить від цілого ряду факторів.
Експортне кредитування в межах проектного фінансування можливе за сприяння експортно-кредитних організацій, участь яких може бути як безпосередньою (пряме кредитування), так і опосередкованою (страхування, гарантування, надання субсидій за відсотковою ставкою).
Отже, проектне фінансування можна розглядати як транскордонну, комплексну фінансову операцію, інтернаціональний характер якої дає можливість використати переваги ресурсного забезпечення, географічного розміщення, а також різних варіацій фінансування при здійсненні капіталовкладень у стратегічно важливі інвестиційні проекти.
За умов вкрай нестабільної економічної і політичної ситуації в країні залучати іноземного інвестора чи використовувати внутрішнє джерело інвестування однаково важко, тому найближчим часом мова не йтиме про активне використання проектного фінансування вітчизняними банками. Натомість у перспективі подальша розбудова економіки, реалізація комплексу дій (програм) щодо виходу країни з кризи, на наш погляд, обов’язково повинна передбачати використання проектного фінансування як транскордонної фінансової операції, використання якої дає ряд переваг при адекватному виборі методу фінансування в кожному конкретному випадку
Отже, обрана тема дослідження є на сьогодні вкрай актуальною.
Об’єктом дослідження в роботі є механізм проектного фінансування в Україні.
Предметом дослідження є сучасний стан та перспективи розвитку проектного фінансування в Україні.
Мета дипломної роботи - комплексне дослідження проектного фінансування, розробка рекомендацій щодо його удосконалення в умовах становлення ринкової економіки.
Виходячи з мети роботи завданнями є:
- охарактеризувати економічні, правові та інституційні передумови розвитку проектного фінансування;
- вивчити зарубіжний досвід використання проектного фінансування;
- дослідити становлення та розвиток вітчизняногоринку проектного фінансування;
- розглянути види проектного фінансування у практиці вітчизняних підприємств;
- проаналізувати діяльність ЗАТ «Альфа-банк» у сфері проектного фінансування;
- сформувати концепцію розбудови вітчизняного ринку проектного фінансування;
- .
Теоретичною основою роботи є праці вітчизняних та зарубіжних авторів, які досліджували проблему становлення та розвитку проектного фінансування.
Аналіз останніх досліджень і публікацій засвідчив, що в докризовий період проектному фінансуванню присвячувалось все більше уваги в працях вітчизняних фахівців. Вітчизняна наукова думка має незначний арсенал робіт, присвячених проектному фінансуванню, що є порівняно новим продуктом. Комплексно намагаються охопити поняття проектного фінансування такі автори, як Г.О. Брадиш, А.А. Пересада, Т.П. Куриленко. Інтенсивніше розвиваючись в сусідній Росії, проектне фінансування отримало ширше висвітлення, зокрема, щодо окремих аспектів. Наприклад, у своїй роботі І.І. Попов намагається пояснити природу проектного фінансування, розглядаючи його як комплексну банківську послугу. В.В. Фаузер конкретизує окреслене поняття на прикладі конкретного проекту. Останнім часом з’явилось достатньо інтернет-джерел, присвячених проектному фінансуванню, особливо це офіційні сайти діючих банків, що в докризовий період здійснювали проектне фінансування (щоправда, це швидше кредитування за певними ознаками проектного фінансування, ніж його класична форма).
Таким чином, в економічній літературі увага здебільшого приділяється загальним характеристикам проектного фінансування, його базовим принципам і ознакам, але малодослідженим є проектування переваг даного методу на національні проблеми економіки.
Методологічною основою дослідження є діалектичний метод і системний підхід. Іпотечний механізм ефективного використання й розвитку нерухомості розглядається через призму взаємозв'язку і єдності теорії й практики.
У процесі роботи використалися різні методи, серед яких метод історичного аналізу й логічного синтезу при розкритті соціально-економічної природи іпотеки.
Висновок
Проектне фінансування як різновид фінансування реальних інвестицій зарекомендувало себе як досить успішний спосіб залучення коштів для фінансування інвестиційних проектів у розвинених країнах. Зараз проектне фінансування є однією з найбільш поширених форм організації залучення інвестицій у реальний сектор економіки як у промислово розвинених, так і в нових індустріальних країнах, що розвиваються. За схемою проектного фінансування реалізується сьогодні значна кількість проектів загальним обсягом кожного до 100 млн. дол.
Проте в Україні існує ряд| чинників, які роблять неможливим використання проектного фінансування, зокрема:
1) недостатній рівень розвитку вітчизняних джерел боргового фінансування у порівнянні з розвиненими країнами. Внутрішні кредитні ринки не мають достатніх і ліквідних коштів, необхідних для широкомасштабного фінансування капіталомістких проектів, особливо великих з тривалими термінами погашення позик. Фактично відсутній досвід оцінки та прийняття на себе частини або всіх проектних ризиків;
2) невідповідність між доходами і позиками всередині країни та обслуговуванням зобов’язань у валюті. Ризик неадекватності між валютами, в яких надходить виручка, і валютою, в якій може обслуговуватися заборгованість, ускладнює процес проектного фінансування;
3) недостатньо розвинені правова культура і законодавча стабільність у сфері узгодження і розподілу ризиків, а також надання гарантій та інших форм зобов'язань за кредитним фінансуванням. Комерційна і кредитна документація за проектним фінансуванням достатньо складна і може підкріплюватися законодавчо-нормативною базою. Мають бути законодавчо оформлені всі види зобов'язань і гарантій, розподіл ризиків і прибутків, політичні і страхові ризики і т.п.;
4) відсутність достатньої кількості фахівців з проектного фінансування. Недостатній досвід розроблення системи такого фінансування для великих інвестиційних проектів;
5) обмежений досвід роботи кваліфікованих учасників проектного фінансування — організацій і фірм, які можуть брати на себе функції керівників великими проектами;
6) інвестиційний клімат, який залишається несприятливим для залучення капіталу;
7) інші чинники, що збільшують проектні ризики.
Але незважаючи на існування ряду проблем, з метою розвитку проектного фінансування реалізація Законів України «Про концесії» і «Про угоди щодо розподілу продукції» створила базу для практичного застосування схем проектного фінансування.
До форм проектного фінансування, які успішно використовуються в українських умовах для реалізації великих інвестиційних проектів, можна віднести схеми залучення іноземних інвестицій при зіставленні фінансування з обмеженим регресом фінансування під державну гарантію компенсації і забезпечення політичних ризиків шляхом їх страхування або привілейованого статусу кредиторів.
Позитивний бік схем залучення іноземних інвестицій для держави обумовлений такими обставинами:
- держава відіграє важливу роль у реалізації проекту, не несе витрат, що зводить до мінімуму навантаження на бюджет;
- через обумовлений проміжок часу, визначений концесією або франчайзинг-угодою, держава стає власником працюючого об'єкта;
- стимулювання припливу іноземних інвестицій у високі технології.
Упровадження таких схем реалізації інвестиційних проектів в Україні може здійснюватися за умови реалізації угод про розподіл продукції, відповідно до яких інвесторам надаються на поворотній основі і на певний термін виняткові права на пошук, розвідку, видобуток мінеральної сировини і на ведення пов'язаних з цим робіт. Інвестор проводить зазначені роботи за свій рахунок і на свій ризик, причому угода визначає умови і порядок розподілу виробленої продукції між державою та інвестором.
Важливого значення для розвитку проектного фінансування в Україні набувають вивчення можливостей адаптації досвіду світової практики до вітчизняних умов, аналіз різних схем проектного фінансування, використовуваних у розвинених країнах, і можливостей їх застосування в Україні.
У міжнародній практиці знайшли поширення такі методи та інструменти фінансування інвестиційних проектів:
- боргові зобов'язання у формі цінних паперів, які випускаються корпораціями та інвестиційно-фінансовими інститутами (зокрема транснаціональними), державних облігацій, облігацій, що випускаються регіональними органами (включаючи облігації з фіксованими ставками і термінами), цінних паперів, забезпечених активами компанії-позичальника, облігацій з нижчим статусом у порівнянні з іншими фінансовими зобов'язаннями емітента і т. д.;
- різноманітні цінні папери міжнародних фінансових ринків (зокрема єврооблігації, євроноти і єврокомерційні папери), а також похідні від них фінансові інструменти|, доходи за якими не оподатковуються;
- кредитні лінії і банківські кредити;
- різновиди лізингу, операції факторингу і форфейтингу;
- гарантії, зокрема умовні гарантії, непрямі гарантії, гарантії виконання контракту, гарантії завершення проекту та інші види гарантій;
- зобов'язання, підкріплені прямими гарантіями третіх осіб; різні комбінації зовнішніх і внутрішніх зобов'язань, обмін ними;
- специфічні контракти (зобов'язання) на продаж майбутньої продукції та інші компенсаційні угоди;
- структуризація фінансування проектів на основі дочірніх компаній, спеціалізованих філій, спільних підприємств, спеціальних проектних компаній, трастових фірм і венчурних фондів, стратегічних альянсів тощо.
Учасниками міжнародної системи проектного фінансування є міжнародні і регіональні фінансово-кредитні інститути, агенції розвитку та агенції з гарантій інвестицій, транснаціональні корпорації, транснаціональні банки, крупні міжнародні страхові асоціації-синдикати, національні уряди, національні агентства експортно-імпортного кредитування і страхування, а також національні кредитори та інституційні інвестори (фінансово-промислові групи, інвестиційні і пенсійні фонди, холдинги, банки або їх об'єднання, фінансові, інвестиційні, страхові, лізингові компанії, фонди венчурного капіталу і спеціально створені венчури-інвестори цільового призначення тощо.
Аналіз динаміки інвестиційного кредитування ПАТ «Альфа-Банк» за інструментами показує, що більшу частину інвестиційних кредитів банку складають кредити під інвестиційні проекти для суб’єктів малого та середнього бізнесу, при цьому їх обсяг збільшився із 642,7 млн грн. в 2007 році до 867,0 млн грн. у 2009 році. Найбільш динамічно ПАТ «Альфа-Банк» розвивав такий напрямок інвестиційного кредитування як програми довгострокового проектного фінансування: якщо в 2007 році їх обсяг склав 120,1 млн грн, то в 2007 році вони збільшились до 384,0 млн. грн., тобто зростання відбулося більш ніж у 3 рази. Що стосується такого інструменту інвестиційного кредитування як лізинг, то протягом 2007-2009 років попит на даний вид інвестицій фактично не змінився.
Що стосується структури інвестиційного кредитування ПАТ «Альфа-Банк», то на частку кредитів під інвестиційні проекти суб’єктів малого і середнього бізнесу припадає 58,7% портфелю інвестиційних кредитів банку; друге місце за рівнем важливості належить довгостроковому проектному фінансуванню (26,0% в 2009 році), на третьому місці – лізингове фінансування із за нагальною часткою в 15,3% в структурі портфелю.
Усю сукупність ризиків, які супроводжують процеси інвестиційного кредитування в ПАТ «Альфа-Банк», можна розподілити на 2 групи: ризики зовнішнього оточення, в якому відбувається реалізація інвестиційних проектів, та ризики самих позичальників та їх проектів. Ключова увага в управлінні ризиками інвестиційного кредитування в ПАТ «Альфа-Банк» повинна бути зосереджена на дослідженні, аналізі та управлінні 5 ризиками: ризиками макроекономічної кон’юнктури, галузевими ризиками інвестиційних проектів, кредитними ризиками самих позичальників, ризиками строкової структури інвестиційних проектів та ризиками галузевої концентрації позичальників у портфелі інвестиційних кредитів.
Розглянуто основні напрямки проектного фінансування у досліджуваному банку. У 2009 році фінансові експерти Банку прогнозують збільшення попиту на програми проектного фінансування. По мірі надання позичальником необхідних для видачі кредиту матеріалів комерційний відділ ПАТ „Альфа-Банк”: проводить аналіз економічного стану позичальника, його поручителів та гарантів у відповідності з методиками НБУ; перевіряє техніко-економічне обґрунтування заходу, що кредитується, розрахунки ефективності використання кредиту, джерел та строків його погашення; проводить експертизу заставленого майна, перевіряє місцезнаходження, право власності заставодателя або майнового поручителя на предмет застави, визначає його ліквідність, доцільні заходи щодо його збереження, з’ясовує чи не є майно предметом застави по іншим зобов’язанням; готує проекти кредитного договору та інших документів, які визначають правові відносини між банком і позичальником.
Література
1) Закон України „Про інвестиційну діяльність”. – Відомості Верховної Ради України №47. – 19.11.1991. – С.646.
2) Закон України „Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг”. – Відомості Верховної Ради України №1. – 04.01.2002. – С.1.
3) Закон України „Про банки і банківську діяльність”. – Відомості Верховної Ради України №5. – 09.02.2001. – С.30.
4) Закон України „Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)”. – Відомості Верховної Ради України №21. – 25.05.2001. – С.103.
5) Закон України „Про Національний банк України”. – Відомості Верховної Ради України №29. – 23.07.1999. – С.238.
6) Закон України “Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати”: від 19 червня 2003 р. № 979-ІV: із змінами та доповненнями за станом на 20 січня 2005 р.// Відомості Верховної Ради України. – 2004. – №1. – Ст. 1.
7) Закон України “Про фінансовий лізинг”: від 11 грудня 2003 р. № 1381 - ІV // www.rada/kiev.ua.
8) Закон України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні”: від 30 червня 1996 р. № 448/96-ВР: із змінами та доповненнями за станом на 20 листопада 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – №51. – Ст. 292
9) Постанова Кабінету Міністрів України від 28.12.2001 р. №1801 „Про затвердження Програми розвитку інвестиційної діяльності на 2002-2010 роки”. – Офіційний вісник України №12. – 05.04.2002 р. – С.29.
10) Постанова Кабінету Міністрів України від 29.01.2002 р. №101 „Про затвердження порядку конкурсного відбору інвестиційних проектів, що регулюються за рахунок кредитів комерційних банків з частковим відшкодуванням відсоткових ставок”. – Офіційний вісник України №5. – 15.02.2002 р. – С.54.
11) Постанова Правління Національного банку України від 28.08.2001 р. №368 „Про затвердження Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні”. – Офіційний вісник України №40. – 19.10.2001 р. – С.83.
12) Положення про порядок здійснення консорціумного кредитування. – Національний банк України. - №37 від 21.02.1996 р. – Офіційний сайт Верховної ради України: www.rada.gov.ua.
13) Постанова Правління Національного банку України від 22.03.2000 р. №116 „Про затвердження Положення про порядок здійснення установами банківської системи операцій на ринку облігацій внутрішньої державної позики”. – Офіційний вісник України №15. – 28.04.2000 р.
14) Постанова Правління Національного банку України від 02.09.2002 р. №283 „Про затвердження Тимчасового положення про порядок кредитування (рефінансування) Національним банком банків, які здійснюють довгострокове кредитування”. – Офіційний вісник України №33. – 30.08.2002 р. – С.19.
15) Положення про порядок визначення справедливої вартості та зменшення корисності цінних паперів: Затверджено постановою Правління НБУ від 17.12.2003 р. № 561// http://www.bank.gov.ua.
16) Положення щодо організації діяльності банків на ринку цінних паперів, затверджене Рішенням ДКЦПФР від 18.05.1999 р. № 104 // Цінні папери України. – 1999. - № 23. – С.9.
17) Абрамов С.И. Инвестирование. – М.: Центр экономики и маркетинга, 2008. – 440 с.
18) Банківські операції: Підручник. / А.М.Мороз, М.І.Савлук, М.Ф.Пуховкіна та ін.; За ред. А.М.Мороза. - 2-ге вид., випр. і доп. – К.: КНЕУ, 2002. – 476с.
19) Бардиш, Г. О. Проектне фінансування [Текст] : підручник / Г. О. ардиш. – 2-ге вид.– К. : Алерта, 2007. – 463 с.
20) Бланк И.А. Основы инвестиционного менеджмента. Т.1, 2. - К.: Эльга-Н, Ника-Центр, 2004. - 536 с.
21) Валравен К.Д. Управление рисками коммерческого банка: Учеб. пособие: Пер. с англ. – 2002. – 94 с.
22) Васюренко О.В. Банківські операції: Навч. посіб. – К.: Т-во „Знання”, КОО, 2009. – 243 с.
23) Вимоги банків за кредитами, наданими в економіку України // Бюлетень НБУ. – 2007. – №5. – С.68-89.
24) Вітлінський В.В. Аналіз, оцінка і моделювання економічного ризику. – К.: ДЕМІУР, 2006. – 212 с.
25) Вовчак О.Д. Банківська інвестиційна діяльність в Україні. – Львів: Вид-во Львівської комерційної академії,2008. – 544 с.
26) Вожжов А., Попова Н. Інвестиційне кредитування комерційних банків: зміст і вимоги до формування ресурсної бази // Банківська справа . - 2008.– № 1. – С. 73 - 79.
27) Герасимович А.М., Алексеєнко М.Д., Парасій-Вергуненко І.М. та ін. Аналіз банківської діяльності: Підручник / За ред. А.М. Гераси¬мовича. – К.: КНЕУ, 2007. – 599 с.
28) Гитман Л. Дж., Джонк М.Д. Основы инвестирования: Пер. с англ. – М.: Дело, 1997. – 1008 с.
29) Головко А.Т., Грушко В.І., Денисенко М.П. та ін. Система банківського менеджменту: Навч. посіб. – К.: Фірма „ІНКОС”, 2006. – 480 с.
30) Гречана А.А. Іпотечне кредитування у фінансовому забезпе¬ченні будівництва житла // Фінанси України. – 2005. – №7. – С.22-25.
31) Денисенко М.П. Основи інвестиційної діяльності: Підручник. – К.: Алерта, 2006. – 338 с.
32) Дерев’янко О.Г. Інвестиційне проектування в системі стратегічного управління. – К.: ЦСП „Компас”, 2008. – 52с.
33) Ивлиев С.В., Полушкина Г.К. Управление финансовыми рисками в банке // Банковские технологии, №4, 2003
34) Инвестиционная деятельность банков в Украине / А.И.Амоша, Н.И.Иванов, Т.Д.Косова и др. – Донецк: ИЭП НАН Украины, 2003. – 52 с.
35) Іпотечне кредитування: проблеми та перспективи розвитку в Україні: Інформаційно-аналітичні матеріали / За заг. ред. О.І. Кірєєва. – К.: Центр наукових досліджень НБУ, 2004. – 104 с.
36) Йескомб, Э. Р. Принципы проектного финансирования [Текст] / Э. Р. Йескомб ; пер.с англ. И. В. Васильевской ; под общ. ред. Д. А. Рябых. – М. : Вершина, 2008. – 488 с.
37) Карчева Г. Моделювання інвестиційної діяльності банків // Вісник НБУ.– 2004. – №10. – С.11-15.
38) Кириленко В.А. Інвестиційна діяльність банків України // Наукові праці НДФІ. – 2005. – №7. – С.48-57.
39) Кириченко О. та ін. Банківський менеджмент: Навч. посіб. для вищ. навч. закл. / О.Кириченко, І.Гіленко, А.Ятченко. - К.: Основи, 2004. - 671 с.
40) Кльоба Л. Інвестиційна діяльність АТ „Кредит Банк (Україна)”// Зовнішньоекономічний кур’єр. – 2005. – №1-2. – с.31-32.
41) Корнєєв В.В. Кредитні та інвестиційні потоки капіталу на фінансових ринках. – К.: КДФІ, 2007. – 376 с.
42) Корнійчук М.Т., Совтус І.К. Ризик і надійність: економіко-стохастичні методи й алгоритми побудови та оптимізації систем. — К., 2006. — 210с.
43) Кредитний ризик комерцiйного банку. В.В Вiтлiнський, О.В. Пернарiвський, Я.С. Наконечний, Г.I. Великоiваненко. За ред. В.В. Вiтлiнського.- К.: Т-во "Знання", КОО, 2006.- 251 с.
44) Кузнєцова А., Карпа Я. Банківський сектор України як джерело фінансування інвестиційно-інноваційної діяльності // Вісник НБУ. – 2004. – №1. – С.60–64.
45) Куклік, К. А. Фінансові можливості вітчизняних банків у сприянні розвитку проектного фінансування в Україні [Текст] / К. А. Куклік // Актуальні проблеми економіки. – 2008. – № 9(87). – С. 173–183.
46) Куриленко, Т. П. Проектне фінансування [Текст] : підручник / Т. П. Куриленко. – К. : Кондор, 2006. – 208 с.
47) Лагутін В.Д. Кредитування: теорія і практика: Навч. посіб. – К.: Т-во „Знання”, КОО, 2000. – 215 с.
48) Луців Б.Л. Банківська діяльність у сфері інвестицій. – Тернопіль: Економічна думка: Карт-бланш, 2001. – 320 с.
49) Луців Б.Л. Інвестиційний банківський портфель. – К.: Лібра, 2002. – 192 с.
50) Ляхова О. Проектне фінансування як новий метод організації фінансування інвестиційних проектів // Вісник НБУ. – 2004. – №10. – С. 20-22.
51) Мазур И.И., Шапиро В.Д., Ольдерогге Н.Г. Управление проектами: Учебное пособие /Под общ.ред. И.И.Мазура. – 2-е изд. – М.: Омега-Л, 2006. – 664 с.
52) Майорова Т.В. Інвестиційна діяльність: Навч. посіб. – К.: ЦУЛ, 2007. – 376 с.
53) Международные валютно-кредитные и финансовые отношения [Текст] : учебник /под ред. Л. Н. Красавиной. – 3-е изд., перераб. и доп. – М. : Финансы и статистика, 2006.– 576 с.
54) Могилова А.Ю. Особливості проектного фінансування щодо збалансованості джерел інвестиційних ресурсів // Економіка України в євроінтеграційних процесах / За ред С.М.Панчишина. – Львів: Інтереко, 2004. – С.436-437.
55) Мочерний С.В. Іпотека // Економічна енциклопедія: У 3 т. Т.1 / Редколегія: С.В.Мочерний (від ред.) та ін. – К.: Видавничий центр «Академія», 2007. – 707 с.
56) Основи інвестиційно-інноваційної діяльності: Навч. посіб. / За ред. В.Г. Федоренко. – К.: Алерта, 2004. – 431 с.
57) Пересада А.А. Інвестиційний процес в Україні. - К.: Лібра ТОВ, 2004. - 392 с.
58) Пересада А.А. Управління інвестиційним процесом. – К.: Лібра, 2006. – 472 с.
59) Пересада А.А., Майорова Т.В. Інвестиційне кредитування: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2005. – 271 с.
60) Перзеке М.Б. Банківське кредитування як джерело фінансування інвестиційного процесу // Фінанси України. - 2004. - №3. - С. 138-141.
61) Петрук О.М. Банківська справа: Навч. посібник / За ред. Ф.Ф. Бутинця. – К.: Кондор, 2004. – 461 с.
62) Петрук, О. М. Банківська справа [Текст] : навч. посібник / за ред. д-ра екон. наук,проф. Ф. Ф. Бутинця / О. М. Петрук. – К. : Кондор, 2005. – 416 с.
63) Попков, И. И. Проектное финансирование как комплексная банковская услуга [Текст] И. И. Попков // Банковские услуги. – 2006. – № 11. – С. 9–19.
64) Прасолова С. Особливості формування кредитної політики банків України з довгострокового інвестування// Вісник НБУ. – 2004. – №12. – С.58–61.
65) Примостка Л.О. Фінансовий менеджмент у банку: Підручник. – К.: КНЕУ, 2004. – 468 с.
66) Проблемы формирования лимитной политики коммерческого банка. Материалы семинара 22 марта 2004 г.: - Москва: Диалог-МГУ, 2005. - 89с.
67) Реверчук С.К., Вовчак О.Д., Кубів С.І. та ін. Інституційна інвестологія: Навч. посіб. / За ред. С.К. Реверчука. – К.: Атіка, 2004. – 208 с.
68) Тиркало Р.І., Кравчук І.С. Банківські операції з цінними паперами: Монографія. – Тернопіль: Карт-бланш, 2007. – 211с.
69) Устенко О.Л. Теория экономического риска: Монография. – К.: МАУП, 2006. – 164 с.
70) Фаузер, В. Проектное финансирование: опыт Ярегского горно-химического комплекса [Текст] / В. Фаузер // Международная экономика. – № 9. – 2007. – С. 25–28.
71) Фінанси: Навч.посіб. / В.С. Загорський, О.Д. Вовчак, І.Г. Благун, І.Р. Чуй. – К.: Знання, 2006 – 247 с.
72) Фінкельштейн О. Б. Фінансові ризики в системі банківських ризиків // Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук. – К., 2007. – 20с.
73) Циганов С.А. Особливості функціонування комерційних банків на ринку цінних паперів // Фінанси України. – 2005. – №6. – С.122-125.
74) Цисарь И.Ф. и др.. Оптимизация финансовых портфелей банков, страховых компаний, пенсионных фондов / Цисарь И.Ф., Чистов В.П., Лукьянов А.И. – М.: Дело, 2007. – 128 с.
75) Шарп У., Александер Г., Бєйли Дж. Инвестиции: Пер. с англ. – М.: ИНФРА - М, 2004. – 1025 с.
76) Шевченко О., Сліпенчук І. Інвестиційна діяльність комерційних банків // Економіка, Фінанси, Право. – 2003. – №5. – С.8-13.
77) Шенаев, Ю. В. Проектное финансирование как эффективная форма кредитирования инвестиционных проектов [Текст] / Ю. В. Шенаев // Банковские услуги. – 2006. – № 12. – С. 2–23.
78) Шклярук С.Г. Портфельное инвестирование. Теория и практика. Учебн. пособ. Курс лекций по инвестированию, формированию и управлению инвестиционным портфелем. - К.: Нора-принт, 2004. - 350 с.
79) Шляхи підвищення інвестиційної діяльності в Україні: Монографія / За заг. ред. В.Г.Федоренка. – Ніжин: Аспект-Поліграф, 2007. – 724 с.
80) www.bank.gov.ua
81) www.ukrstat.gov.ua
82) Cайт ПАТ “Альфа-банк» http://www.alfabank.com.ua/
Інші роботи цього напряму
Задача банківська справа
Звіт з практики у відділенні Райффайзен банка Аваль
Контрольна банківська справа
Іпотечне кредитування у банківській діяльності
Аналіз ресурсної бази на прикладі ЗАТ „Приватбанк” КУР.doc
Агентські послуги
Особливості оцінки кредитоспроможності позичальника (на прикладі АТ «Ощадбанк»)
Задача Банківська справа
Прогнозування валютних курсів
Особливості розвитку споживчого кредитування в Україні (на прикладі ЗАТ "Альфа-Банк")
Контрольна робота банківська справа
Задача Банківська справа
Особливості банківського кредитування юридичних осіб в Україні та перспективи його удосконалення в умовах світової фінансової кризи на прикладі ЗАТ „ОТП Банк”
Задачі банківська справа
Банківська справа
Контрольна банківська справа
Планування та прогнозування грошових потоків банку ПАТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ»
Контрольна робота з дисципліни "Банківська справа"
Тенденції розвитку вітчизняної банківської системи в умовах війни
Активні операції комерційних банків
Звіт про проходження виробничої практики у Приват Банку