Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   350 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Захист та безпека даних в обліку та аудиті підприємств   (ID роботи: 7435)

Напрям: Облік і аудит
Предмет: Інформаційні системи обліку
Тип роботи: Курсова робота
Кількість сторінок: 35
Рік захисту: 2016
ВУЗ: Міжрегіональна Академія Управління Персоналом (МАУП)
Мова: Українськa
План
Вступ
Розділ І Теоретичні засади захисту та безпеки даних
1.1. Поняття безпеки даних
1.2. Основні види загроз безпеки даних
1.3. Форми захисту даних
Розділ ІІ Організація захисту та безпеки даних
2.1. Забезпечення комп’ютерної безпеки облікової інформації
2.2. Аудит безпеки підприємства у сфері застосування інформаційних технологій
Розділ ІІІ Шляхи удосконалення захисту та безпеки даних в обліку та аудиті підприємств
3.1.Проблеми захисту інформації на підприємствах
3.2. Перспективи розвитку захисту та безпеки даних в обліку та аудиті підприємств
Висновок
Список використаної літератури
Додатки
Вступ
Актуальність теми. Актуальність обраної теми обумовлена тим, що автоматизація бухгалтерського обліку є вирішальним факторам успішного розвитку економіки України в період переходу до повноцінної ринкової економіки.
Досвід роботи національних підприємств показує, що сьогодні неможливо забезпечити необхідні якість і оперативність управління на основі паперового документообігу. Вирішення цієї проблеми можливе шляхом автоматизації документообігу, яка підвищує не тільки якість обліку, а і якість бізнесу підприємства.
Система інформаційної безпеки є одночасно й елементом у системі вищого рівня — міжнародного, національного, місцевого. Але сьогодні низка підсистем, які входять до цієї макросистеми, ще не вивчені на належному рівні, а також не мають комплексного, системного дослідження з виходом на сучасні конструкції та пропозиції. Це стосується проблем інформаційної безпеки в Україні.
Аналіз літературних джерел показав, що проблематикою обґрунтування розвитку та впровадження інформаційних систем в систему бухгалтерського обліку займалися такі вчені – економісти, як А. М. Береза, Ф. Ф. Бутинець, Р. Т. Джога, М. Р. Лучко та інші. Загалом треба визначити, що ця ділянка залишається недостатньо дослідженою і донині не тільки в Україні, а й у світі.
Метою даної роботи є вивчення захисту та безпеки даних в обліку та аудиті підприємств.
Завданнями курсової роботи є:
1. вивчити поняття безпеки даних;
2. описати основні види загроз безпеки даних;
3. розглянути форми захисту даних;
4. представити забезпечення комп’ютерної безпеки облікової інформації;
5. описати аудит безпеки підприємства у сфері застосування інформаційних технологій;
6. розглянути проблеми захисту інформації на підприємствах;
7. представити перспективи розвитку захисту та безпеки даних в обліку та аудиті підприємств.
Об’єктом даної роботи є облік та аудит.
Предметом даної роботи є вивчення забезпечення захисту інформації даних.
Під час дослідження з огляду на мету і сформульоване завдання, а також об'єкт та предмет дослідження, використовувалися загальнонаукові та спеціальні методи пізнання: метод дедукції, індукції, емпіричний, комплексний, порівняльний тощо.
Курсова робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку літератури.
Висновок
Необхідність поглиблення теоретичних та організаційно-методичних розробок у вирішенні проблем посилення безпеки підприємства у сфері інформаційних технологій дало змогу сформувати такі висновки:
1. В умовах стрімкого розвитку інформаційних технологій виникла необхідність захищеності інформаційних ресурсів підприємства для протистояння зовнішнім і внутрішнім загрозам його безпеки. З метою посилення безпеки підприємства у сфері інформаційних технологій та її утримання на належному рівні пропонується проведення незалежного аудиторського дослідження.
2. На даний час значення аудиту для посилення безпеки підприємства у сфері застосування інформаційних технологій залишається недостатньо обґрунтованим, що є однією з причин виникнення ряду проблем на мікрорівні. Проте ми вважаємо, що аудит здатний стати реальним засобом ліквідації загроз його діяльності у сфері інформаційних технологій.
3. Проблеми посилення безпеки підприємства у сфері інформаційних технологій розглядаються фахівцями кількох галузей знань. Враховуючи підвищену зацікавленість до проблем розвитку аудиту у сфері інформаційних технологій, вважаємо, що теоретико-організаційні засади та напрямки практичного застосування цього виду аудиту вимагають подальших досліджень та глибокого вивчення.
4. Використання аудиту для посилення безпеки підприємства у сфері інформаційних технологій дозволить більш повно задовольнити потреби власників підприємств та його менеджерів, яких цікавить питання довгострокового стратегічного розвитку. Тому ми вважаємо, що такий вид аудиту повинен використовуватися для оцінки проблем поточного стану підприємства та має стати невід’ємним елементом системи його управління.
5. При проведенні аудиту спеціалісти стикаються з проблемою співставлення можливих витрат на забезпечення безпеки і вигод, що отримуються при запровадженні системи безпеки. При цьому розрахунок витрат повинен здійснюватися за допомогою спеціальних прийомів, а їх зниження має забезпечуватися шляхом застосування науково обґрунтованих методів.
6. Адекватність аудиту залежить від процедури та логіки побудови моделі перевірки. Організація аудиту повинна здійснюватися із врахуванням вимог підприємства стосовно посилення його безпеки у сфері інформаційних технологій. Нами запропонована модель організації аудиту, яка передбачає дотримання послідовності визначених нами етапів для посилення безпеки підприємства у сфері застосування інформаційних технологій. Доцільним, на наш погляд, є доповнення процесу проведення аудиту етапом супроводу. Його потреба продиктована необхідністю періодичного консультування підприємства стосовно впровадження у практику рекомендацій експертів та внесення необхідних коригувань.
7. Аудит безпеки діяльності підприємства у сфері інформаційних технологій доцільно проводити експертним шляхом. Експертний аудит дасть змогу прийняти обґрунтовані рішення з використання засобів захисту, оптимальних щодо їх вартості й можливості попередження загроз безпеці діяльності підприємства у сфері інформаційних технологій.
8. Рекомендації, сформовані за результатами аудиту, мають стосуватися розробки системи інформаційного забезпечення робочих місць, встановлення схем обміну інформації, створення контролю за роботою програмного забезпечення та його користувачами, повторного контролю змін у програмному забезпеченні, здійснення заходів щодо збереження конфіденційності даних тощо. Пропозиції повинні бути узагальнені у пакеті підсумкових документів та мають сприяти вдосконаленню системи захисту інформації, впровадженню нових і підвищенню ефективності існуючих механізмів безпеки інформаційних систем.
Література
1. Аудит безпеки підприємства у сфері застосування інформаційних технологій / С. І. Саченко, І. Д. Голяш // Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу: Міжнародний збірник наукових праць. – Житомир : ЖДТУ, 2012. – Випуск № 1 (22). Серія: Бухгалтерський облік, контроль і аналіз. – С. 90-95
2. Аудит: навчальний посібник. - За ред. д.е.н., проф. Пушкаря М. С. – Тернопіль: Карт-бланш, 2014. – 275с. – С. 81-88, – С. 95-102, – С.122-131, – С. 139-146, – С.152-153
3. Войтюшенко Н.М., Інформаційні системи і технології в обліку: навч.посіб. - Донецьк: ДонНУЕТ, 2009 – 340с.
4. Гришина Н.В. Организация комплексной системы защиты информации./ Н.В. Гришина.– М.: Гелиос АРВ. – 2007. – 256 с.
5. Данилюк І.В., Данилюк О.А. Економічна безпека підприємства:організаційно – економічний механізм забезпечення. Контроль як фактор економічної безпеки підприємства. Збірник матеріалів круглого столу. – Тернопіль, 28 лютого 2012. – 99 с
6. Комп’ютеризація аудиту: теорія та практичні рішення / С. І. Саченко // Інноваційна економіка: Науково-виробничий журнал. Тернопіль, 2015. - № 1. – С. 250-256.
7. Комп’ютеризований внутрішній аудит: оцінка вихідної бази та алгоритмізація / С. І. Саченко // Глобальні та національні проблеми економіки: електронне наукове видання. – Вип. 7. – 2015. – С. 884-887
8. Муравський В.В. Завдання бухгалтера у повністю автоматизованій системі обліку//Обліково-аналітичне забезпечення системи менеджменту підприємства. Львівська політехніка . – 2009. – С.99-100.
9. Марченко Д.М. Автоматизація бухгалтерського обліку як джерело зростання його ефективності// Актуальні проблеми економіки. – 2009. - №6(96). – С.248.
10. Наконечна Н.В. Автоматизовані облікові системи як інструмент гарантування економічної безпеки підприємства / Н.В. Наконечна // Науковий вісник Національного лісотехнічного університету України. – 2010. – вип. 20.12. – С. 327-331
11. Щербина В.М. Інформаційне забезпечення економічної безпеки підприємств та установ // Актуальні проблеми економіки. - 2006. - № 10. - C. 220 - 225
Інші роботи цього напряму