Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   150 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Механізм функціонування фінансового ринку в Україні   (ID роботи: 7168)

Напрям: Фінанси
Предмет: Фінансове посередництво
Тип роботи: Курсова робота
Кількість сторінок: 44
Рік захисту: 2016
ВУЗ: Київський Національний Університет ім. Шевченка (КНУ ім. Шевченка)
Курс: 3
Мова: Українськa
План
Вступ
Розділ 1 Теоретичні засади функціонування фінансового ринку України
1.1. Поняття та місце фінансового ринку в системі економічних відносин країни
1.2. Структура та основні елементи фінансового ринку
1.3. Система державного регулювання фінансового ринку
Розділ 2 Особливості функціонування фінансового ринку в Україні
2.1. Механізм функціонування грошово-кредитного ринку України
2.2. Оцінка стану вітчизняного ринку цінних паперів
2.3. Особливості функціонування валютного ринку в Україні
Розділ 3 Напрями розвитку фінансового ринку України
3.1. Проблеми функціонування фінансового ринку в Україні
3.2. Шляхи забезпечення фінансової стабільності та динамічного розвитку фінансового ринку
Висновок
Список використаної літератури
Додатки
Вступ
Актуальність теми. Фінансовий ринок — це сукупність обмінно-перерозподільних відносин, пов’язаних з процесами купівлі-продажу фінансових ресурсів, необхідних для здійснення виробничої та фінансової діяльності
Для сучасної ринкової економіки фінансовий ринок є "нервовим центром" економічного організму. За станом фінансового ринку можна судити про "здоров'я" економіки; впливаючи на фінансовий ринок, можна керувати економічною активністю суспільства.
Сучасний фінансовий ринок — це винятково складна структура з великою кількістю учасників — фінансових посередників, які оперують з різноманітними фінансовими інструментами і виконують широкий набір функцій з обслуговування й управління економічними процесами. А проте це ринок, на якому присутні продавці й покупці, є товар, що продається і купується. Але товар цей особливий — це гроші, надані в користування: тимчасово — у формі позик під зобов'язання, або назавжди — під акції.
Фінансовий ринок такий же багатоликий і різноманітний, як і загальний ринок, але предмет купівлі-продажу, по суті, один — гроші, надані в користування в різних формах. Господарські об'єкти, що мають надлишок коштів, дають їх суб'єктам, які потребують коштів.
Значний внесок у розробку питань функціонування фінансового ринку та діяльності комерційних банків на ньому зробили економісти Г. Марковіц, Р. Мертен, Ф. Мишкін, Е. Петерс, В. Андрущенко, О. Білорус, С. Боринець, В. Будкін, О. Гаврилюк, А. Гальчинський та інші.
Метою даної роботи є вивчення механізму функціонування фінансового ринку в Україні.
Відповідно до мети дослідження були сформовані такі завдання:
1. вивчити поняття та місце фінансового ринку в системі економічних відносин країни;
2. розглянути структуру та основні елементи фінансового ринку;
3. описати систему державного регулювання фінансового ринку;
4. дослідити механізм функціонування грошово-кредитного ринку України;
5. оцінити стан вітчизняного ринку цінних паперів;
6. представити особливості функціонування валютного ринку в Україні;
7. описати проблеми функціонування фінансового ринку в Україні;
8. розглянути шляхи забезпечення фінансової стабільності та динамічного розвитку фінансового ринку.
Об’єктом даної роботи виступає фінансовий ринок України.
Предметом дослідження в курсовій роботі є вивчення функціонування фінансового ринку України.
Методологічною основою дослідження є теоретичні напрацювання вітчизняної та світової економічної науки, концептуальні положення сучасної економічної теорії, наукові праці провідних вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, присвячені дослідженню проблем розвитку фінансового ринку.
Курсова робота складається зі вступу, трьох розділів з підрозділами, висновків, списку використаної літератури та додатків.
Висновок
Сучасна архітектура економіки значною мірою ґрунтується на фінансовій основі. Ця обставина має об’єктивну природу і зумовлюється динамічними характеристиками розвитку фінансових ринків. Фінансовий сектор є однією з найважливіших ланок національної економіки.
Вивчення спектра питань розвитку фінансових ринків належить до проблематики, постійно важливої у дослідницькому середовищі.
Актуальність цього напряму дослідження обумовлена рядом причин. По-перше, по­требою обґрунтування дослідження проблем, що мають місце на фінансовому ринку України. По-друге, відсутністю у вітчизняній науці теоретичних розробок правового характеру, що визначають здійснення регулювання фінансового ринку. В науку і освіту проникають різноманітні зарубіжні управлінські доктрини, які не враховують специфіки українського ринку і національні соціокультурні традиції. По-третє, багаторічний досвід відчуження людей від власності і бізнесу блокує можливості продуктивного менеджменту, особливо в базових традиційних галузях української економіки. По-четверте, потребою в ефективних, у практичному відношенні, рекомендаціях стосовно подальшого розвитку та становлення фі­нансового ринку України.
Виходячи з цього, можна виділити 3 найактуальніші проблеми, вирішення яких, забезпечить нормальне функціонування даного ринку:
1) проблема мобілізації ресурсів;
2) нерозвиненість і недосконалість фінансової системи;
3) відсутність узгодженого законодавства.
В Україні фінансовий ринок почав розвиватися з 1992 р. у формі акцій акціонерних товариств і депозитних сертифікатів комерційних банків. Звичайно, за такий короткий час у формуванні фінансового капіталу і розвитку фінансового ринку очікувати більш-менш помітних результатів не можна. Сучасний рівень розвитку у країнах з класичною ринковою економікою став результатом тривалої еволюції ринкових відносин протягом кількох десятиліть.
В сьогоднішній ситуації, коли темп зростання світової економіки, а зокрема, економіки розвинених країн уповільнюється, інвестиції в країни з перехідною економікою, зважаючи на значний потенціал росту такої економіки, є досить привабливими.
Проблема українського ринку фінансових послуг полягає у відсутності в нього фінансових ресурсів для забезпечення інвестиційного попиту з боку реального сектору економіки. Відповідно вирішення цієї проблеми передбачає створення умов, які б дозволили додатково залучити внутрішні фінансові ресурси, зокрема, заощадження населення та "тіньовий капітал", до інвестиційної діяльності, а також створити привабливі умови для іноземних інвесторів.
Однією з проблем є проблема мобілізації ресурсів. Саме тому формування фінансового ринку здатного до ефективної мобілізації внутрішніх фінансових ресурсів та спроможного утримувати конкурентні позиції на глобальному ринку капіталів є надзвичайно важливим для будь-якої держави.
Сьогодні в Україні однією з головних проблем економічного розвитку є нерозвиненість та недосконалість фінансової системи. Оскільки сьогодні фінансово-економічна ситуація в Україні є складною і неоднозначною, проблема пошуку шляхів її стабілізації залишається досить актуальною. Це проявляється в низькому рівні капіталізації банків України, а як наслідок, свідчить про їхню низьку конкурентоздатність з іноземними банками, число яких на українському фінансовому ринку поступово збільшується.
Література
1. Конституція України // Закони України: В 12 т. - Т. 10. - С. 5-40.
2. Інструкція про порядок регулювання та аналіз діяльності комерційних банків: Затв. постановою правління НБУ від 28 серпня 2001р. № 368.
3. Про затвердження Правил (умов) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами: Рішення ДКЦПФР від 12.12. 2006р., № 1449.
4. Про банки і банківську діяльність: Закон України від 7 грудня 2000 р., № 2121-ІІІ, //Уряд. кур'єр від 17 січня 2001 року.
5. Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні: Закон України від 30 жовт. 1996 р. № 448/96-ВР // Закони України: В 12 т. - Т. 11. - С. 177-188.
6. Банківські операції: Підручник / За ред. д.е.н., проф. А.М. Мороза. – К.: КНЕУ, 2008. – 608 с.
7. Дьяконова І. І. Бюджетний дефіцит та методи його оптимізації // Фінанси України. — 2015. — № 10. — С. 5-8.
8. Кондрашихин А., Рожманов В., Пепа Т., Федорова В. Фондовый рынок: Учеб. пособие.- К.: ЦУЛ, 2008.-376 с.
9. Кучер Г. В. Державний борг: історія і сьогодення // Фінанси України. — 2016.— №2. — С. 16-22.
10. Льовочкін С. Причини та чинники бюджетного дефіциту в Україні // Економіст. — 2015. — № 11. — С. 19-23
11. Мізюк Б. М., Шевчук В. О. Зовнішні запозичення: вплив на економічну політику // Фінанси України. — 2013. — № 9. — С. 82-90
12. Парижак Н. В. Формування ефективної бюджетної системи України // Фінанси України. — 2016. — № 1. — С. 29-35
13. Ринок боргових цінних паперів в Україні: суперечності та тенденції розвитку: Монографія // За ред. д. е. н., проф. І. О. Лютого.- К.: ЦНЛ, 2008.-432 с.
14. Шелудько В.М. Фінансовий ринок.- К.: Знання-Прес, 2006. – 466 с.
15. Чесноков В. Фінансові інструменти: Навч. посібник.- К.: ЦНЛ, 2008.- 288 с.
16. Аналітичний огляд валютного ринку України за підсумками 2014 року [Електронний ресурс] / НРА «Рюрік». – Режим доступу: http://rurik.com.ua/documents/research/ Currency_market_review_4_2014.pdf
17. Cайт Національного банку України. - [Електр. ресурс]. – Режим доступу:http://bank.gov.ua
18. Сайт Міністерства фінансів України. – [Електр. ресурс]. – Режим доступу:http://minfin.com.ua
19. http://nssmc.gov.ua/