Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   80 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Поняття, функції та структура банківської системи України   (ID роботи: 6700)

Напрям: Право
Предмет: Банківське право
Тип роботи: Реферат
Кількість сторінок: 27
Рік захисту: 2015
ВУЗ: Київський Національний Економічний Університет ім. Вадима Гетьмана (КНЕУ)
Мова: Українськa
План
ВСТУП
РОЗДІЛ І. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ В УКРАЇНІ
1.1 Історичні етапи формування банківської системи в Україні
1.2 Сучасний стан інституту банківської системи в Україні
РОЗДІЛ ІІ. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ФУНКЦІОНУВАННЯ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ В УКРАЇНІ
2.1 Сутність, будова та функції банківської системи в Україні
2.2 Правове регулювання банківської системи як дворівневої побудови
РОЗДІЛ ІІІ. ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЇХ УДОСКОНАЛЕННЯ
3.1 Недоліки банківської системи України
3.2 Основні напрями розвитку банківської системи в Україні
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
Вступ
У процесі становлення ринкової економіки в Україні важливого значення набуває вдосконалення банківської системи в державі та чітке правове регулювання всієї банківської діяльності.
За період свого становлення банківська система України зазнала докорінних змін, створено дворівневу банківську систему, дедалі більшого розвитку набуває діяльність інших банків та спеціалізованих кредитно-фінансових інститутів, розширюються нетрадиційні сфери застосування банківського капіталу, істотно змінюється характер взаємовідносин банків з клієнтурою.
Банківські системи держав з розвиненою ринковою економікою формувалися століттями, а наша країна пройшла досить невеликий проміжок часу від набуття своєї незалежності. Законодавство є нестабільним, але якщо не формувати процес становлення банківської системи і міжбанківського законодавства, ринкових перетворень не буде.
Актуальність даної теми полягає в тому, що в сучасних умовах постає потреба детального вивчення проблем правового регулювання банківської діяльності й тієї ролі, яку відіграють банки в теперішньому економічному житті України. Тим часом, проблеми правового регулювання банківської діяльності належать до найскладніших і менш розроблених проблем національного права.
Метою роботи є визначення і обгрунтування особливості правового статусу банків в умовах переходу України до ринкової економіки, вироблення пропозицій щодо вдосконалення правової бази, якою регламентується банківська діяльність.
Для реалізації мети даної роботи передбачається вирішити наступні задачі:
1) Розкрити сутність банківської системи України;
2) Визначити правове становище Національного банку та інших банків України;
3) Охарактеризувати структуру та регулювання діяльності Національного банку та інших банків України.
Банківська система є невід\'ємною частиною фінансової системи тому, що інститути банківського права, кредитування, фінансові капіталовкладення, цінні папери та біржа, тісно пов\'язані з фінансовим правом.
Отже метою функціонування банківської системи повинно бути економічне та правове забезпечення стабільного розвитку і діяльності банків в Україні і створення належного конкурентного середовища на фінансовому ринку, забезпечення захисту законних інтересів вкладників і клієнтів банків , створення сприятливих умов для розвитку економіки України та підтримки вітчизняного товаровиробника в чому ми повинні впевнитися.
Висновок
Під банківською системою розуміють історично складену і законодавче закріплену систему організації банківської справи в країні. Виникає банківська система не внаслідок механічного поєднання окремих банків у випадкову сукупність, а будується за заздалегідь виробленою концепцією, у межах якої відводиться певне місце кожному виду банків і кожному окремому банку.
Прийнятий у 1991 р. Закон України \"Про банки і банківську діяльність\" перш ніж визначив, які банки можуть бути в Україні і як вони повинні функціонувати, зафіксував концептуальне положення, що банківська система України має бути дворівневою, установив, які банки належать до кожного з рівнів і яким буде механізм зв\'язків між ними.
Банківська система спроможна виконувати три такі функції : трансформаційну; створення платіжних засобів та регулювання грошового обороту (емісійну);забезпечення стабільності банківської діяльності та грошового ринку (стабілізаційна).
До специфічних рис, які характерні тільки для банківської системи і виділяють її з ряду інших, можна віднести: дворівневу побудову; поглиблене централізоване регулювання діяльності кожного банку окремо і банківської діяльності в цілому; централізований механізм контролю і регулювання руху банківських резервів; наявність загальносистемної інфраструктури, що забезпечує функціональну взаємодію окремих банків; гнучке поєднання високого рівня централізованої керованості банківської системи зі збереженням повної економічної самостійності і відповідальності за результати своєї діяльності кожного окремого банку, що входить у систему.
Становлення банківської системи розпочалося з прийняттям у 1991р. Закону України \"Про банки та банківську діяльність\". Створена в 1991 р. банківська система незалежної України була досить слабкою, але вона вже відігравала певну роль у функціонуванні нашої економіки.
Розвиток банківської системи в Україні на сучасному етапі становлення ринкового господарства обумовлено передусім подоланням кризи і піднесенням, яке переживає народне господарство країни в останні роки.
Коли процес ринкової трансформації завершиться і розпочнеться етап економічного зростання, українські банки не зможуть адекватно виконувати свою посередницьку місію в нових умовах. І тоді неминучим буде широкомасштабне проникнення в Україну іноземних банків, витіснення національного капіталу з цієї сфери іноземним.
Не дивлячись на позитивні зміни, які відбулися в банківській системі України за останні роки, проблеми все ж таки існують: рівень капіталізації банківської системи невеликий; досить великий рівень відсоткових ставок за кредитами для господарюючих суб\'єктів; наявність дуже високих ризиків при здійсненні кредитування; конкуренція між банками здійснюється переважно не в площині якісних показників обслуговування клієнтів, а в площині кількісних показників. Названі недоліки виступають помітною перешкодою до подальшого розвитку економіки в цілому і банківської системи зокрема.
Література
1. Конституція України : прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 черв. 1996 р. // відомості Верховної Ради України. — 1996. — № 30. — Ст.141
2. Закон України «Про банки та банківську діяльність» від 07.12.2000 р. // ВВРУ. — 2001. — № 5-6. — Ст.30
3. Закон України « Про Національний банк України» від 20.05.1999 .// ВВРУ. — 1999. — № 29. — Ст.238
4. Кравченко І., Багратян Г., Мазіна Є. Банківська система та проблеми стратегічного розвитку//Вісник Національного банку України — 2012. — № 1. — Ст.7
5. Колобов Ю.В. Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України// Вісник Університету банківської справи Національного банку України — 2011. — № 3. — Ст.165
6. Омельянович М.Ю. Грошово-кредитні відносини у період фінансової кризи//Фінанси України — 2011. — № 6. — Ст.20-31
7. Шараєвський Д.В. Ефективність діяльності банківської системи як запорука сталого економічного розвитку/ Д.В. Шараєвський // Економіка та держава. — 2011. — № 7. — Ст.83-85
8. Кириленко В. Банківська система : суть та перспективи її розвитку в Україні // Журнал Європейської економіки. Том 9 ( №3) — Вересень 2013. — Ст.352-375
9. Вовчак О.Д., Скаско О.І., Стасів А,М, Банківський нагляд. – Львів: “Новий Світ – 2000”,— 2005. – 480 с.
Інші роботи цього напряму