Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   100 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА НА ПРИКЛАДІ ТОВ "АЕРО-ЕКСПРЕС"   (ID роботи: 664)

Напрям: Економіка підприємства
Предмет: Економіка підприємства
Тип роботи: Дипломна робота
Кількість сторінок: 96
Рік захисту: 2009
Мова: Українськa
План
ЗМІСТ
ВСТУП
РОЗДІЛ 1. УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА
1.1 Сутність та класифікація активів підприємства
1.2 Методологічні основи управління активами торговельного підприємства
1.3 Методичний інструментарій аналізу та планування активів торговельного підприємства
РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДЖЕННЯ АКТИВІВ ТОВ "АЕРО-ЕКСПРЕС" ТА ПРАКТИКИ УПРАВЛІННЯ НИМИ
2.1 Аналіз динаміки обсягу та структури активів торговельного підприємства
2.2 Оцінка ефективності управління необоротними активами торговельного підприємства
2.3 Оцінка ефективноті управління оборотними активами торговельного підприємства
РОЗДІЛ 3. ВДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ ТОВ "АЕРО-ЕКСПРЕС"
3.1 Планування необхідного обсягу необоротних активів торговельного підприємства на майбутній період
3.2 Планування необхідного обсягу оборотних активів торговельного підприємства на майбутній період
3.3 Обгрунтування пропозицій щодо підвищення ефективності управління активами торговельного підприємства
ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
ДОДАТОК А
ДОДАТОК Б
Вступ
ВСТУП
Нова парадигма економічної системи, що формується в Україні в сучасних умовах і характеризується подальшим розвитком ринкових відносин, становленням конкурентного середовища в національній економіці, потребує активізації теоретичних досліджень та розробки практичних рекомендацій щодо вирішення проблеми забезпечення ефективного фінансового менеджменту на вітчизняних підприємствах.
Функціонування підприємств та їх позиції на ринку визначаються не лише особливостями їх виробничо-господарської діяльності, специфікою організаційно-правових форм, але й можливостями забезпечення та використання конкурентних переваг. Таким чином, ефективність діяльності сучасного підприємства значною мірою залежить від рівня його адаптованості до умов ринкової конкуренції, що обумовлює необхідність запровадження відповідної системи управління фінансами, адекватної ринковим вимогам. Стратегічними завданнями розробки та реалізації ефективної системи управління фінансами підприємства є досягнення стратегічних та тактичних цілей його діяльності на основі використання ринкових механізмів залучення фінансових ресурсів, оптимізації структури капіталу та забезпечення фінансової стійкості, максимізації прибутку та підвищення ринкової вартості підприємства. При цьому визначального значення набуває забезпечення прозорості інформації стосовно фінансово-економічного стану підприємства як для власників, так і для потенційних інвесторів.
Потребує нового підходу поглиблене дослідження питань аналізу оборотного капіталу та вивчення тих функцій, які він виконує у господарській діяльності підприємств.
Для вітчизняної економіки термін “оборотний капітал” є відносно новим. Більш звичним і застосованим є термін “оборотні кошти”, який фігурує у законодавчих і нормативних актах та у господарській практиці. Проте, в умовах інтеграції українських підприємств у міжнародний економічний простір виникає необхідність єдиного тлумачення і методології дослідження такої різнопланової економічної категорії як оборотний капітал з метою порозуміння різних суб’єктів господарської діяльності в межах країни та за її кордоном.
Сутність і роль активів підприємства, ефективність його формування та використання не залишилися поза увагою економічної науки. Різним аспектам управління активами присвячено роботи таких вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, як Баканов М. І., Бланк І. О., Брігхем Є. Р., Брюховецька Н. Ю., Власова Н. О., Ковальов В. В., Коллас Б., Лахтіонова Л. А., Лігоненко Л. О., Манесс Т., Омелянович Л. О., Павлова Л.М., Покропивний С. Ф., Стоянова Є.С., Ушакова Н. М., Хорн Д., Фрейзер Л.
Вивчення наукової спадщини та практики управління формуванням і використанням активів показало, що головна увага приділяється визначенню сутності, ролі та функцій фінансового управління на підприємствах торгової сфери, обґрунтуванню загальних методів управління оборотними активами та капіталом підприємств. Тобто існують ще напрямки, які потребують ґрунтовних наукових розробок.
Викладене вище зумовлює високу актуальність теми дипломного дослідження.
Метою дипломної роботи є ґрунтовне дослідження теоретичних та практичних аспектів управління активами торгового підприємства і на цій підставі – розробка та обґрунтування напрямків підвищення ефективності управління та планування активів на підприємстві, що досліджується.
Для досягнення поставленої мети передбачається виконання наступних завдань:
- ґрунтовне дослідження теоретичних засад управління активами;
- аналіз та оцінка ефективності управління активами на торговельному підприємстві, що досліджується;
- визначення та обґрунтування шляхів підвищення ефективності управління планування активів на підприємстві, що досліджується.
Предмет дослідження склали активи та процеси управління ними.
Об’єктом дослідження обрано торгівельне підприємство ТОВ „Аеро-Експрес”.
Висновок
ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ
З урахуванням досліджених визначень поняття оборотних активів виробничого підприємства радянськими, вітчизняними та зарубіжними економістами поняття оборотних активів виробничого підприємства пропонується визначити наступним чином: оборотні активи виробничого підприємства – це група мобільних активів із періодом використання до одного року, що безпосередньо обслуговують операційну діяльність підприємства і внаслідок високого рівня ліквідності повинні забезпечувати його платоспроможність за поточними фінансовими зобов’язаннями.
Оборотні кошти підприємств класифікуються за трьома ознаками:
- залежно від участі їх у кругообігу коштів;
- за методами планування, принципами організації та регулювання;
- за джерелами формування.
Класифікація оборотних коштів має важливе значення, оскільки дає можливість підприємству визначити оптимальний склад і структуру, потребу та джерела формування оборотних коштів. Від цього значною мірою залежить фінансовий стан підприємства.
У сучасних умовах для більшості вітчизняних підприємств типовим наслідком кризових явищ їх економічного розвитку стала гостра нестача необхідного обсягу оборотних активів, що істотно позначається на ефективності їх господарювання.
Управління оборотними активами ведеться за двома плановими напрямками: формування необхідного рівня окремих видів оборотних активів і їх суми в цілому та формування структури джерел фінансування цих активів.
Найбільше значення для фінансового менеджменту має управління запасами, коштами й дебіторською заборгованістю.
Визначення обсягу і структури оборотних активів є одним із головних завдань аналізу оборотного капіталу, тому що для забезпечення довгострокової виробничої і ефективної фінансової діяльності підприємству необхідно мати достатній рівень оборотного капіталу для того, щоб бути спроможним покрити кредиторські зобов`язання і зберегти свою ліквідність та платоспроможність.
Аналіз обсягів і структури оборотного капіталу повинен забезпечувати пошук компромісу між ризиком втрати ліквідності та ефективністю роботи.
Управлінський аналіз оборотного капіталу є відправним пунктом для фінансового планування та прогнозування фінансових потреб підприємства, а також ефективною інформативною базою для визначення майбутніх дій по формуванню і використанню фінансових ресурсів.
Оскільки основною метою функціонування будь-якого суб’єкта господарювання є отримання максимального прибутку, саме цей показник можна вважати основним при оглядовому аналізі діяльності підприємства. Як було показано в розділі, показник прибутку підприємства має чітко визначену тенденцію до падіння (в обсягових вимірах та у структурі виручки від реалізації).
Розраховані дані свідчать про надзвичайно високі темпи падіння усіх показників рентабельності підприємства. Було відмічено, що у 2004 році темпи падіння ефективності діяльності досліджуваного підприємства суттєво прискорилися.
Здійснюючи оглядовий аналіз фінансово-господарської діяльності ТОВ "Аеро-Експрес", було виділено такі вирішальні тенденції:
По-перше, підприємству не загрожує банкрутство. Оборотних активів вистачає для покриття поточних зобов’язань.
По-друге, фінансова незалежність підприємства постійно трималась на високому рівні.
По-третє, ефективність господарської діяльності має задовільне значення. Те, що підприємство за звітний період мало прибуток, дозволяє визнати його прибутковим. Однак показники рентабельності мають спадаючу тенденцію, і вже у 2004 році дуже знизилися порівняно з 2002 роком
Оглядовий аналіз показав, що за період, що досліджується, оборотні кошти підприємства не мали чітко визначеної динаміки. Структура запасів характеризувалася такими тенденціями:
- зростання виробничих запасів як у абсолютному, так і відносному виразі;
- зменшення запасів готової продукції як у абсолютному, так і відносному виразі.
Коефіцієнтний аналіз ефективності управління оборотними активами виявив в основному негативні тенденції, в основі яких лежить два фактори:
- зростання вартості оборотних активів водночас з
- падінням показників ефективності діяльності підприємства.
У наступному розділі буде розглянуто та обґрунтовано напрямки підвищення ефективності управління оборотними активами підприємства.
Для створення зацікавленості працівників підприємства в економії оборотних активів, зокрема нормованих, запропоновано впровадити премії для колективу за успішні результати роботи.
До чинників, що забезпечують прискорення оборотності оборотних активів на стадії обігу, належить зменшення запасів готової продукції на складах.
Осяданню оборотних коштів у запасах можна запобігти шляхом правильного ведення політики матеріально-технічного забезпечення, що виробляється головними спеціалістами підприємства, до яких належать виробничники, спеціалісти з маркетингу та фінансисти. В розділі запропоновано управління дебіторською заборгованістю здійснювати за такими напрямками:
- оптимізація інвестування оборотного капіталу в дебіторську заборгованість,
- визначення умов товарного кредиту та формування стандартів кредитування.
В умовах суттєвих сезонних цінових коливань перед підприємством часто постає питання про доцільність здійснення значних закупок в період найнижчих цін, що тягне за собою наступні додаткові витрати. На основі аналізу основних статей витрат на запаси за період розроблено універсальний алгоритм вибору оптимального розміру замовлення запасів, ціни на які мають сезонний характер.
Було розраховано, що перехід підприємства на модель з одноразовою закупівлею річного обсягу сировини дозволить зекономити 3881 тис.грн., тобто зменшити витрати на сировину на 32%.
Література
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
1. Конституція України. Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради 28.061996 року. – К.: Феміна, 1996. – 127с.
2. Господарський кодекс України №465-15 від 16.01.2004
3. Цивільний Кодекс України № 435-IV вiд 16.01.2003
4. Закон України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.99р. №996-ХІV
5. Закон України „Про оподаткування прибутку підприємств” від 28.12.94 №334/94–ВР
6. Закон України «Про господарські товариства» №1576-12 від 19.09.91
7. Закон України „Про систему оподаткування” від 25.06.91 №1251-ХІІ
8. Закон України „Про податок на додану вартість” від 03.04.97 №168/97-ВР
9. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 „Загальні вимоги до фінансової звітності”, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. №87
10. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 „Баланс”, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. №87
11. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 „Запаси”, затверджене Наказом Міністерства фінансів України від 20.10.99р. №246.
12. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 "Витрати", затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.12.1999 р. № 318.
13. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена Наказом Мінфіну №291 від 30.11.99 р.
14. Наказ Мінстату №193 від 21.06.96 р. "Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку сировини і матеріалів".
15. Наказ Міністерства фінансів України „Про внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України з питань бухгалтерського обліку” від 09.12.2002 р. №1012.
16. Наказ Міністерства фінансів України „Про внесення змін до деяких положень (стандартів) бухгалтерського обліку” від 25.11.2002 р. №989
17. Баканов М.Н., Шеремет А.Д. Теория экономического анализа : Учебник. – изд., доп. и перераб. – М. : Финансы и статистика, 1999. – 416 с.
18. Балабанов И.Т. Основы финансового менеджмента. – М. : Финансы и статистика, 2000. – 375 с.
19. Бандурин А.В., Гуржиев В.А., Нургалиев Р.З. Финансовая стратегия корпорации. – М.: МГУ, 1998. – 325с.
20. Бандурка О.М., Коробов Н.Л. Петрова К.Л. Фінансова діяльність підприємства : Підручник. – К. : Либідь, 1998. - 250 с.
21. Басовский Л.Е. Прогнозирование и планирование в условиях рынка. М. - 1998.-с.166-188.
22. Бланк И.А. Основы финансового менеджмента . – К. :Ника-центр, 1998.– 480 с.
23. Бланк И.А. Справочник - словарь финансового менеджера. – К. : Ника-центр, 1998. – 477 с.
24. Брейли Р., Майрес С. Принципы корпоративных финансов : Учебное пособие : Пер. с англ. – М. : Олимп, 1997. – 999 с.
25. Гарин О.Л. Рационализация использования оборотных средств в рамках комплексной системы управления затратами // Теорія та практика управління у трансформаційний період: Тези доповідей всеукраїнської наук.-практ. конф. (Донецьк, 4-6 жовт. 2004 р.). – Т.3 Промислові підприємства в умовах економічної трансформації. – Донецьк: ІЕП НАН України, 2004. – С. 246 – 251.
26. Герчикова И.Н. Финансовый менеджмент. - М.: АО “Консалт-банкир”, 1996.
27. Горфинкель В. Я., Купряков Е. М., Швандар В. А. Экономика предприятия. Учебник для вузов. Третье издание. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2001. – 311 с.
28. Економіка підприємства: Збірник практичних задач і конкретних ситуацій: Навчальний посібник / С.Ф.Покропивний, Г.О.Швиданенко, О.С.Федонін та ін.; за ред. Ф.С.Покропивного. – К.: КНЕУ, 2000. – 328с.
29. Економіка підприємства: Навчальний посібник/ І.М.Бойчик, М.С.Харів, М.І.Хопчан, Ю.В.Піча. – 2 вид., виправл. і доп. – К.; Львів: Каравела: Новий світ-2000, 2001. – 292с.
30. Економіка підприємства: Підручник. – в 2т. / За ред. С.Ф. Покропивного – К.: Хвиля – прес, 1995. – 680 с.
31. Занчковський А.О. «Економіка підприємств харчової промисловості». – Київ «Урожай» - 1998 р. – 271 с.
32. Іваненко В.М. Курс економічного аналізу: Навч. Посібник. – К.: Знання –Прес, 2000. – 278 с.
33. Канак Й.В. Суть управлінського обліку та його відмінності від виробничого обліку і контролінгу // Вісник ЛКА. Серія економічна. Випуск 8. – Львів: Видавництво Львівської комерційної академії, 2003. – С. 223-227.
34. Кірейцев Г.Г., Виговська Н.Г., Петрук О.М. Фінанси підприємства: Навчальний посібник: Курс лекцій. – Житомир: ЖІТІ, 2002. – 272 с.
35. Ковалев В.В. Управление финансами :Учебное пособие – М.: Пресса, 1998. – 245 с.
36. Савицкая Г. В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия. Учебник – М.: Инфра-М, 2001. – 594 с.
37. Сергеев И. В. Экономика предприятия. Учебное пособие. Второе издание. – М.: Финансы и статистика, 2002. – 431 с.
38. Финансовый менеджмент: теория и практика. Учебник. / Под ред. Стояновой Е.С. – М.: Перспектива, 1998. – 656с.
39. Фінанси підприємств: Підручник / Керівник авт.кол. і наук. Ред. Проф. М.Поддєрьогін. 3-тє вид., перероб. та доп. – К. КНЕУ, 2000.–460 с.
40. Экономика предприятия: Учебник для вузов / Под ред. В.Я. Горфинкеля, Е.М.Купракова - М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1996. - 367с.
41. Экономика предприятия: Учебник для вузов / Под редакцией В.П.Грузинова. - М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1998. - 536с.
Інші роботи цього напряму
Контрольна економіка підприємства
Задача з "Економіки підприємства"
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємста"
Фінансова санація підприємства
Ліцензування та патентування контрольна
Задача ОСНОВИ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Управління фінансовим станом підприємства
Контрольна робота з дисципліни «Підприємництво» (Варіант 14)
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Аналіз і планування основних засобів підприємства
Основи проведення економічних досліджень
Управління прибутком підприємства на прикладі ТОВ «ДЖЕЙ»
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
ПРОГНОЗУВАННЯ БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВА
МЕТОДОЛОГІЧНЕ ТА МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЙ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ
Контрольна економіка підприємства
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Джерела формування та використання капітальних вкладень на прикладі ВАТ “Веркон”
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Задача з дисципліни "Економіка підприємства"
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства" Варіант 1
Звітність підприємства на прикладі ДП "Ексімп-Рівне"
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
ПЛАНУВАННЯ ДОХОДІВ ЖКГ ВІД НАДАННЯ ПОСЛУГ ТА ВИКОНАННЯ РОБІТ
Аналіз ринку роздрібної торгівлі України
Інноваційні підходи в управлінні промисловим підприємством
Задачі економіка підприємства
Еноміка задачі
Собівартість продукції та ефективність виготовлення ковбасних виробів
Антикризове управління підприємством на прикладі ВАТ «УВТК»ДР
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Економіка і організація агропромислових формувань
Формування фінансово-господарського потенціалу в сучасних ринкових умовах на прикладі ТОВ “Мітра”
Аналіз фінансового стану звіт
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Економіка природокористування
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Обґрунтування прискорення оборотності оборотних коштів шляхом зменшення дебіторської заборгованості
Задачі з економіки підприємства
Ефективність використання основних засобів і їх вплив на господарську діяльністьна прикладі ТОВ ''Моноліт-1''
Малі підприємства: місце і роль в сучасному ринковому господарстві
Інноваційні технології як умова розвитку транспортного підприємства
Впровадження науково – технічних інновацій як фактору збільшення економічного потенціалу підприємствана прикладі ВАТ "Завод-Артемаш"
Подолання збитковості підприємства на прикладі ВАТ «Криворіжхліб»
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства" (Варіант 4)