Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   30 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Бізнес як гра   (ID роботи: 663)

Напрям: Економіка
Предмет: Основи бізнесу
Тип роботи: Курсова робота
Кількість сторінок: 35
Рік захисту: 2008
Мова: Українськa
План
Зміст
Вступ
1. Етика в українському бізнес-суспільстві
2. Бізнес як гра
3. Правила малого бізнесу
4. Умови ведення бізнесу
Висновки
Література
Вступ
Вступ

З розвитком інституцій приватної власності, її носіїв, а також з розвитком підприємництва, яке базується на приватній власності, виникає потреба у формуванні основних засад етики ведення бізнесу. Без застосування етичних принципів у бізнесі неможливо забезпечувати стійкий поступальний рух підприємств до кращих результатів своєї діяльності. Саме тому важливим є визначення заходів, які потрібно здійснити для того, щоб ведення бізнесу ґрунтувалося на незмінних моральних засадах.
Як відомо, сам розвиток капіталізму у середні віки став можливим завдяки християнській етиці, без неї він не зміг би досягнути нинішніх висот. Саме цього і не вистачає вітчизняній економіці. Без внутрішніх моральних зобов’язань, обмежень, не може підприємець етично співпрацювати з іншим підприємцем.
Факторами, що найбільше впливають на зацікавлення економістів етикою бізнесу визначають зростання боротьби за інвестиції, розвиток інформаційних технологій, релігійний та культурний плюралізм [1].
Україна отримала дуже низькі рейтинги за кількома індикаторами ведення бізнесу, зокрема сплати податків та ліцензування, за якими опинилась серед останніх п’яти економік світу. Найвищі показники наша країна має за індикаторами виконання контрактів (46-те місце, що не змінилося з минулого року) й отримання кредитів (68-ма позиція, що на 6 пунктів нижче, ніж торік). Щоб залишатися конкурентною серед інших країн, створювати кращі умови для ведення бізнесу, залучати внутрішні і зовнішні інвестиції, Україні потрібно проводити більше реформ, рекомендують експерти.
Україна має одну з найобтяжливіших у світі податкових систем. Бізнес повинен сплачувати 99 видів податків, а на проходження процедур, пов’язаних з їх сплатою, щороку витрачається 2 085 годин. Наші підприємці змушені віддавати майже 60% свого прибутку на податки (середній світовий показник – 40%).
Наша країна посідає 174-те місце у рейтингу з отримання ліцензій, лише трохи покращивши цей показник. Щоб отримати, приміром, дозволи на будівництво, треба пройти 29 процедур і витратити 429 днів.
Реформи в Україні здійснюються, але не в такому темпі, який дозволив би просуватися швидше у порівнянні з іншими країнами, з якими вона конкурує за інвестиції та ринки, зауважує Пол Бермінгхем, директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові. Українському уряду варто поглибити та прискорити процес реформ, щоб підвищити національну конкурентоздатність. Зокрема, експерти Світового банку і МФК радять прийняти новий Податковий кодекс, що скоротить кількість податків та спростить їх платежі. Варто також прийняти закон про акціонерні товариства задля встановлення чітких правил відповідальності директорів, оприлюднення інформації та захисту прав дрібних акціонерів. Необхідно також спростити режим надання ліцензій та дозволів. Слід переглянути законодавство щодо стандартизації та сертифікації задля зменшення кількості процедур та скорочення часу на їх отримання.
Державна влада має діяти як каталізатор розвитку та інновацій, а не блокувати зміни. Правила для ведення бізнесу в Україні, яка декларує свій намір про вступ до ЄС, мають бути якомога наближені до європейських, наголошують експерти Світового банку і Міжнародної фінансової корпорації.
Висновок
Висновки

В світовій літературі питанню етичного ведення бізнесу приділяється багато уваги, зокрема його досліджували такі відомі науковці як А. Сміт, М. Фрідмен, П. Друкер, Г. Кессем. Варто зазначити, що саме поняття етичного ведення бізнесу є результатом наукових праць, а не практичних напрацювань підприємців, як це зазвичай буває.
Зокрема Г. Кессем сформував 5 аксіом ведення бізнесу, найперша з яких стосується питання етики бізнесу. Він сказав: чистий бізнес переживе менш чистий, і чесність отримає більший доход, ніж шахрайство. Тому жодна компанія не змогла б за допомогою шахрайства та неетичної поведінки протриматися довгий час. Однієї спритності для ведення бізнесу недостатньо.
Однак найпоказовішим прикладом етичних норм є, безумовно, Біблія, її заповіді. Адже саме в них сконцентровано ті основні постулати, дотримання яких визначає етичну поведінку.
Етика бізнесу являє собою систему моральних принципів, яка зобов’язує відрізняти правильну поведінку від неправильної. Як видно з цього визначення, розуміння ділової етики багато в чому залежить від системи загальних і особистих цінностей менеджерів компаній. Тому важливою є підготовка вітчизняних менеджерів, які усвідомлюють всю важливість етичного ведення бізнесу.
В Україні процес підготовки до роботи менеджерів у нових умовах іде з великими труднощами. Наші менеджери в реальних умовах намагаються діяти за стандартами бізнесової етики, яка є у світі, і, звичайно, з урахуванням вітчизняних особливостей. Поступово складається певний етичний кодекс українського бізнесу.
Проте, на сьогодні існує заплутане законодавство і невизначеність правил ведення бізнесу, неузгодженість окремих законів і погана податкова система, які фактично дестимулюють бізнесменів до нормальної праці і заганяють їх у тінь, яку держава вважає нелегітимною. З іншого боку, намагання менеджерів і бізнесменів ретельно дотримуватися норм та вимог законодавства приводять їх до усвідомлення неможливості перебування в межах законодавчого поля, що, в свою чергу, спричиняє порушення ділової етики [2].
Головними причинами проблеми дотримання етики ведення бізнесу є:
1) відсутність традицій, стандартів етики ведення бізнесу в Україні;
2) абсолютна більшість бізнесменів не навчалась у бізнес-школах, а самі бізнес-школи ще занадто молоді, без певних традицій, без бази знань;
3) існуюча зневага до законодавства не стимулює створення етичних стандартів ведення бізнесу в Україні.
В таких умовах потрібно застосовувати систему заходів для покращення ситуації в даній сфері. Цього вимагає все більш жорстке конкурентне середовище, вплив якого все більше відчувається вітчизняною економікою.
Шляхами до вирішення проблеми дотримання етики у бізнесі можуть стати:
1) використання економічних механізмів шляхом значного зменшення кількості державних службовців з паралельним збільшенням зарплати тим, хто залишився, аби в них був економічний стимул триматися за своє місце;
2) проголошення тотальної боротьби із залученням ЗМІ, громадських та політичних об'єднань з будь-яким фактом корупції, хабарництва чи нанесення збитків підприємцю незаконними діями державного службовця;
3) забезпечення перетікання капіталу з однієї галузі в іншу;
4) стосунки між людьми необхідно будувати на морально-християнських етичних принципах;
5) необхідно спростити до мінімуму процедуру створення й діяльності підприємств і ведення приватного бізнесу;
6) витіснення держави з економічної сфери як абсолютно неефективної системи ведення бізнесу. За цих умов можливо сформувати основу для ведення бізнесу на етичних засадах.
Таким чином, етика ведення бізнесу в сучасних умовах господарювання відіграє важливу та принципову роль. Подальший розвиток та вдосконалення економічної системи неможливий без залучення прогресивних економічних ідей та принципів етичного ведення бізнесу.
Література
Література

1. Богдан С. К. Мовний етикет українців: традиції і сучасність. — К.: Рідна мова, 1998.
2. Коваль А. П. Культура ділового мовлення. — К.: Вища школа, 1977.
3. Кубрак О. В. Етика ділового та повсякденного спілкування. — Суми: ВТД «Університетська книга», 2002.
4. Гриценко С. П. Етика ділового спілкування. — К., 2005.
5. В.Котусенко. Що таке етика бізнесу.
6.Соскін О.І. "Етика ведення бізнесу: міжнародні стандарти і українські реалії"
Інші роботи цього напряму