Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   160 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Місце України на світовому ринку товарів   (ID роботи: 4297)

Напрям: Економіка
Предмет: Національна економіка
Тип роботи: Курсова робота
Кількість сторінок: 33
Рік захисту: 2013
Мова: Українськa
План
ВСТУП
РОЗДІЛ 1. Теоретичні основи аналізу світового ринку товарів
1.1 Сутність світового ринку товарів
1.2 Особливості міжнародної торгівлі в умовах глобалізації
РОЗДІЛ 2. Сучасні напрями розвитку експорту товарів України
2.1 Структура товарного експорту України
2.2 Регулювання експортних операцій в Україні
РОЗДІЛ 3. Перспективи розвитку експортного потенціалу України
3.1 Вплив СОТ на товарний експорт України
3.2 Пріоритети інтеграції України у світовий ринок товарів
ВИСНОВОК
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
ДОДАТКИ
Вступ
Актуальність дослідження. Україна, ставши в 1991 р. на шлях незалежності, за прикладом інших постсоціалістичних держав Східної Європи почала налагоджувати економічні зв'язки з країнами світу. Але цей процес став важким для молодої держави. На відміну від країн Центральної та Східної Європи, Україна так і залишилась експортером переважно сировини та напівфабрикатів. На сучасному етапі у структурі економіки України переважають видобувні галузі та аграрний комплекс. Підсилюються зв'язки України з іншими країнами СНД і на території самої України. Після подолання наслідків економічної кризи 2008 року, зовнішня торгівля України знову набирає темпи розвитку.
Нині проблеми розширення економічного співробітництва України та створення дієвої системи розвитку її експортного потенціалу відповідно до сучасних світових тенденцій набувають особливої актуальності, що пов’язано з необхідністю коригування галузевої спеціалізації та географічної структури зовнішньої торгівлі через посилення міжнародної конкуренції.
Аналіз сучасного стану торгового співробітництв між Україною та країнами світу та визначення шляхів реалізації експортного потенціалу та розширення ринків збуту українських товарів є необхідною передумовою для розв`язання важливих завдань економічного розвитку України. Ці положення характеризують актуальність обраної теми дослідження.
Об'єктом дослідження є світовий ринок товарів.
Предметом дослідження є завоювання Україною місця на світовому ринку товарів.
Метою курсової роботи є узагальнити теоретичні основи формування товарного експорту та дослідження місця України на світовому ринку товарів.
Завдання дослідження:
- визначити сутність світового ринку товарів;
- дослідити особливості міжнародної торгівлі в умовах глобалізації;
- охарактеризувати структуру товарного експорту України;
- розглянути регулювання експортних операцій в Україні;
- встановити вплив СОТ на товарний експорт України;
- визначити пріоритети інтеграції України у світовий ринок товарів.
Методи дослідження. Методологічною основою курсової роботи є науковий, емпіричний (спостереження, опис), теоретичний (аналіз) методи .
Теоретичною основою роботи стали наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених в галузі міжнародної економіки. При написанні курсової роботи використані підручники, посібники, законодавчі акти, інтернетджерела.
Структура курсової роботи обумовлена метою та завданнями дослідження. Робота складається із вступу, основної частини (трьох розділів та підрозділів), загальних висновків, списку використаних джерел та додатків.
Висновок
У сучасних умовах рішення проблеми розвитку й особливо ефективної реалізації можливостей зовнішньоторговельного потенціалу України залежить не тільки від економічної ситуації в країні, але і тісно пов'язано зі змінами, що відбуваються в світогосподарському середовищі. У цьому зв'язку при розробці експортної політики країни необхідно враховувати об'єктивні зміни в геоекономічній і геополітичній ситуації у світі, інтереси окремих країн-партнерів по зовнішньоекономічних зв'язках, міжнародні правові норми і правила торгівлі, конкурентні переваги своєї країни і її провідних підприємств, які активно беруть участь (або здатні брати участь) у світовому торгово-економічному співробітництві. Таким чином, успіх у реалізації експортного потенціалу може бути досягнутий лише при орієнтації галузевих комплексів і підприємств на випуск тих видів конкурентоспроможної продукції, особливо високих технологій і послуг, що зможуть знайти свої "ніші" на зовнішніх ринках.
Майже 72,4% експорту в Україні становлять сировина, матеріали. Зовнішня економічна діяльність України потребує докорінної перебудови. У товарній структурі вивозу переважають вироби чорної металургії, залізна руда, кокс. Популярною стала форма бартерної основи, у формі клірингу – заліку взаємних вимог і зобов’язань (безготівкові розрахунки). Основним напрямом зовнішньоекономічної діяльності України є розвиток і поглиблення торгівельно-економічного співробітництва з країнами Східної Європи та країнами, що мають українську діаспору.
Україна експортує продукції сільського господарства, харчової та хімічної галузей промисловості, металургії та машинобудування,.
Отже, ми бачимо, що за сучасних умов Україна налагоджує прямі зовнішньоекономічні відносини з багатьма країнами світу. Основна частина експорту України припадає на Європу (49%), Азія (39%), Америка (8,3%), Африка (4%).
Для того, щоб сформувати ефективний механізм розвитку і реалізації зовнішньоторговельного потенціалу країни потрібно вжити таких заходів:
- забезпечти функціонування механізмів страхування експорту за участю держави;
- залучити представників українських ділових кіл до проведення спільних заходів щодо стимулювання експорту;
- організувати оперативну роботу державних органів щодо активного просування української експортної продукції на зовнішні ринки та захист інтересів вітчизняних експортерів за рубежем.
З цієї метою Україна вже сьогодні має розвивати національне законодавство, максимально враховуючи відповідні норми європейського права.
Інтеграція в світову економіку є вельми складною справою для будь-якої держави, але за наявності політичної волі, суспільного консенсусу та чіткої стратегії Україна має всі шанси стати бажаним економічним партнером та рівноправним учасником великої європейської сім'ї.
Інтеграція України в систему світового господарства ставить перед нею важливе завдання відносно розширення та зміцнення її зовнішньо-торгівельних зв’язків, особливо з тими країнами, які є найменш вивченими українськими виробниками, але в той же час могли б зіграти значну роль в реалізації експортного потенціалу України.
Таким чином, з усього вищесказаного можна побачити, що відносини партнерства і співробітництва України та інших країн світу у галузі товарообміну мають тенденцію до поступового, але стабільного розвитку.
Література
1. Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» вiд 16.04.1991 № 959-XII
2. Дукрет Кабінету Міністрів України Про систему валютного регулювання і валютного контролю. N 15-93, 19.02.1993
3. Буковинский А.Е „Теория международной торговли”. - М.:Дело, 2004. - 327с.
4. Власюк О.С., Ямпольська І.Л. Зовнішня торгівля України: стан та прогноз. - К.: НІСД, 2004 - 63 с.
5. Гаджиев К.С. Геополитика. - М.: Междунар. отношения, 2002. - 384с.
6. Гладій І.Й. Регіоналізація світового ринку: євроінтеграційний аспект. - Тернопіль: Економічна думка, 2006. - 245 с.
7. Дацків Р.М. Економічна безпека держави в умовах глобальної конкуренції / Р.М. Дацків. - Л. : Центр Європи, 2006. -160 с..
8. Козак Ю.Г. Міжнародна економіка. -- К.: Центр навчальної літератури, 2004. -- 676 с
9. Козик В.В. Міжнародні економічні відносини. -- К.: Знання, 2004. -- 408 с.
10. Лук 'яненко Д. Г. Міжнародна економічна інтеграція. — К.: ВІПОЛ, 1996.
11. Мазаракі А.А. та ін. “Світовий ринок товарів та послуг: регіональна структура”: Навч. посібник. – К.: Видавн. центр КДТЕУ, 1998.
12. Міжнародна економіка Тарасевича В.М. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://nauchim.org.ua/uchebnaja-literatura/mezhdunarodnaja-jekonomika/365-mizhnarodna-ekonomika-tarasevicha-vm.html
13. Новицький В.Є. Міжнародна економічна діяльність України. Підручник. Київ: КНЕУ, 2003. - 465с.
14. Румянцев А.П., Климко Г.., Рокоча В.В. Міжнародна економіка. -- К.: Знання, 2006. -- 480 с.
15. Статистичний щорічник України за 2009 р. Державний комітет статистики України. – К.: Видавництво „Консультант”, 2010. – 631с.
16. Циганкова Т. М. Сучасне світове господарство // Основи ринкової економіки / — К.,1995.
17. Державний комітет статистики. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/
18. Інтеграції України у світове господарство. Політична економія - Федоренко В.Г. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://pidruchniki.com.ua/13150910/politekonomiya/
19. Міжнародна економіка - Козак Ю.Г. підручник. Електронна бібліотека. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://pidruchniki.com.ua/15840720/ekonomika/mizhnarodna_ekonomika_-_kozak_yug
20. Світова економіка. Підручникк. Наукова бібліотека «Буковина». [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://buklib.net/component/option,com_jbook/task,view/Itemid,36/catid,148/id,5250/
21. Світова економіка. Підручник. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://svit.ukrinform.ua/economy.php?page=gospodar.htm
22. Світова організація торгівлі. Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://uk.wikipedia.org/wiki/WTO
23. Украина на мировіх рінках. А. Гриценко, М. Пашков «Зеркало недели» №25, 24 июня 2000. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://www.zn.ua/articles/21007
24. Українська правда. Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році. «Інтерфакс-Україна» . [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://www.pravda.com.ua/news/2008/05/16/3438923/
25. Щербанин Ю.А., 'Мировая экономика. Підручник. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://neon-market.ru/423.htm
Інші роботи цього напряму
Конкурентоспроможність національної економіки у світовому господарстві
Становлення і розвиток економічних систем постсоціалістичних країн Східної Європи (на прикладі Польщі)
«Влияние факторов институциональной среды на формирование экономических национальных моделей (сравнительный аспект)»
Трудові ресурси та їх використання
Методологічні основи вивчення національних систем. Національна система Фрідріха Ліста. Основи національної економії В.Ойкена
Особливості південнокорейської моделі економічного розвитку
Шляхи фінансового оздоровлення національної економіки
Умови і потенціал розвитку економічної системи Японії
Бюджет та бюджетна система України
Контрольна робота з дисципліни "Національна економіка"
Ринок нерухомості
Шляхи фінансового оздоровлення державного сектору національної економіки
Мікрорівень національної економіки
Задачі з дисципліни "Національна економіка"