Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   160 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Регіональні особливості міграції населення в Україні   (ID роботи: 4294)

Напрям: Економіка
Предмет: Економіка регіонів
Тип роботи: Курсова робота
Кількість сторінок: 37
Рік захисту: 2013
Мова: Українськa
План
Вступ
1. Типи та особливості міграції населення в Україні
2. Історичні особливості та передумови міграції населення в Україні
3. Сучасний рівень розвитку міграційних процесів в Україні
4. Регіональні відмінності міграційних процесів в Україні
5. Проблеми та перспективи міграційних процесів в Україні
6. Досліджувальна частина: міграційні процеси в Донецькій області
Висновки
Список використаної літератури
Додатки
Вступ
Актуальність дослідження. Під впливом соціально-економічних факторів чисельність трудового населення змінюється. Велика роль і вплив на ці процеси завдає міграція населення, яка викликається потребою працевлаштування.
Міграції населення є важливим чинником суспільного розвитку. Здійснюючи вплив на економіку, народонаселення та інші соціальні системи, міграції сприяють їх ефективному функціонуванню. В умовах ринкової економіки і формування ринку праці вони стануть засобом активної підтримки територіально-галузевої збалансованості трудових ресурсів у національному господарстві.
Вивчаючи стан міграції протягом певного періоду, вивчають основні тенденції, закономірності та вплив на зміну кількості населення. Міграційні процеси залежать від конкретних політичних та економічних процесів, що відбуваються в країні.
Об'єктом дослідження є міграція населення.
Предметом дослідження є регіональні особливості міграції населення в Україні.
Метою курсової роботи є вивчення регіональних особливостей міграції населення в Україні.
Завдання дослідження:
- визначити типи та особливості міграції населення в Україні;
- розглянути історичні особливості та передумови міграції населення в Україні;
- дослідити сучасний рівень розвитку міграційних процесів в Україні;
- охарактеризувати регіональні відмінності міграційних процесів в Україні;
- виявити проблеми та перспективи міграційних процесів в Україні;
- дослідити міграційні процеси в Донецькій області.
Методи дослідження. Методологічною основою курсової роботи є науковий, емпіричний (спостереження, опис), теоретичний (аналіз), метод статистичного аналізу.
Теоретичною основою роботи стали наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених в галузі міжнародної та регіональної економіки. При написанні курсової роботи використані підручники, посібники, законодавчі акти, інтернетджерела.
Структура курсової роботи обумовлена метою та завданнями дослідження. Робота складається із вступу, основної частини, загальних висновків, списку використаних джерел та додатків.
Висновок
У роки державної незалежності України характер, склад та спрямованість внутрішніх і зовнішніх міграційних потоків у зв'язку з трансформацією суспільно-економічних відносин, демократизацією суспільного життя, спрощеністю виїзду за кордон та зміни місця проживання, економічною кризою та падінням життєвого рівня населення зазнали суттєвих змін і набули нового значення. Для сучасних міграцій населення України характерною є зміна як спрямованості, так й інтенсивності міграційних потоків.
Нині міжнародна міграція робочої сили перетворилася на суттєвий економічний, соціальний та гуманітарний фактор розвитку як країн походження, так і тих, що приймають. Кожна з сторін, яка бере участь у процесі обміну трудовими ресурсами, намагається здобути для себе конкретну користь. Що стосується України, то її в найближчий період чекає, найімовірніше, доля країни-постачальника робочих рук на європейський і світовий ринок праці. Але і в цій якості вона може отримати низку економічних вигод:
по-перше, знизити рівень безробіття і пом'якшити таким чином соціальну напруженість у суспільстві;
по-друге, значну частину заробітної плати емігранти переказуватимуть на батьківщину, що поповнить валютний фонд країни (кошти, що пересилаються іммігрантами на батьківщину, становлять, за різними оцінками, 25-30 млрд. дол. США);
по-третє, розроблені МОП рішення дають Україні право ставити питання про отримання компенсації за підготовку робочої сили від країн — можливих користувачів її трудових ресурсів.
Міграція — це двосторонній процес. Експортуючи власну робочу силу, Україна неминуче імпортуватиме іноземну робочу силу. Впровадження у виробництво закордонних технологій, освоєння «ноу-хау», створення СГТ, їх участь у приватизації спричинять приплив із-за кордону бізнесменів, менеджерів, комерсантів та інших фахівців. Можливі канали припливу іммігрантів:
по-перше, повернення на батьківщину частини тих українців, котрі живуть і працюють у Росії, інших країнах, що утворилися на теренах колишнього Союзу. Ця проблема потребує вирішення на міждержавному рівні;
по-друге, рееміграція патріотично налаштованих представників далекого зарубіжжя, які проживають у Північній та Південній Америці, Австралії та інших країнах світу;
по-третє, запрошення за потреби на роботу спеціалістів і робочих кадрів з різних країн Європи, Азії, Америки за ліцензіями. Поки що Україна використовує працю іноземних робітників у тих галузях виробництва, де через важкі умови праці відчувається нестача робочих рук. Це металургійна, швейна, суконна, взуттєва, машинобудівна та деякі інші галузі.
Для покращення загального міграційного стану необхідна розробка та реалізація нової стратегії міграційної політики перш за все у сфері зовнішньої та внутрішньої трудової міграції. Посилити державне регулювання міграції, зокрема трудової міграції населення, з метою сприяння вільному переміщенню робочої сили шляхом захищеності зовнішніх трудових мігрантів, інформування населення про вільні робочі місця та умови їх працевлаштування в інших країнах, надання професійної та мовної підготовки потенційним зовнішнім трудовим мігрантам з одночасним посиленням боротьби з нелегальною іміграцією.
Література
1. Довгань Г. Д., Касьянова Е.Н., Костенко Л.В., Обод М.Л., Юрченко И.Н. Анализ современного состояния миграционных процессов в Украине // География. - 2005. - С.20-21.
2. Заставецька О.В., Заставецький Б.І., Ткач Д.В. Географія населення України. - Тернопіль, 2007.
3. Катеренчук М. Динаміка розвитку імміграційного законодавства США / Право України. – 2006. – № 4. – С. 14-16.
4. Ковалевський та ін. Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка. – К.,2005.
5. Киреев А. Международная экономика. Учеб. пособие. - М., 2007. - с. 321-340.
6. Міграційні процеси у сучасному світі: світовий, регіональний, національний виміри (потенційний апарат, концептуальні підходи, теорія та практика) // Енциклопедія / За ред. Ю. Римаренка. – К., 2006. – С. 20-21.
7. Міжнародна економіка: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. / А. М. Поручник, Я. М. Столярчук, О. Д. Павловська та ін.; За ред. д-ра екон. наук, проф. А. М. Поручника. — К.: КНЕУ, 2005. — 156 с.
8. Методология и методы изучения миграционных процессов. Междисциплинарное учебное пособие / под ред. Ж. Зайончковской, И.Молодиковой, В. Мукомеля - Центр миграционных исследований - М., 2007.- 370 с.
9. Прибиткова І.М. Основи демографії: Посібник для студ. ВНЗ. – К.: АртЕК, 2007. – C. 231-235.
10. Регіони України 2009. Статистичний збірник. Частина 1 — Київ, 2009
11. Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка; Підручник. С І. Дорогунцов, Т. А. Заяць, Ю. І. Пітюренко К.: КНЕУ, 2007. —992с.
12. Світова економіка: Підручник / А. С. Філіпенко, В. С. Будкін, О. І. Рогач та ін. – К.: Либідь, 2007. – С.319.
13. Семенов К. А. Міжнародні економічні відносини. Підручник для вузів. - М.: ЮНІТІ-ДАНА, 2003. - 544с.
14. Стеценко Т.О. Аналіз регіональної економіки: навч. Посібник. – К.: КНЕУ , 2002 – 116 с.
15. Стасюк М., Крюковський. Вплив міграційних процесів на основні демографічні показники в Україні // Україна: аспекти праці. – 2004. - № 5. – C. 40-45.
16. Філіпенко А.С., Будкін В.С., Розач О. І. Світова економіка: Підручник. - К.: Либідь, 2007. - 640 с.
17. Чехович С. Б. Елементарний курс міграційного права України : Конспект лекцій : Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. — К. : МАУП, 2004. — 216 с.
18. Чимитова А.Б., Микульчинова Е.А. Вопросы устойчивого и безопасного развития экономики региона: Учебное пособие. - Улан-Удэ: Изд-вo ВСГТУ, 2007. - 216 с.
29. Юрківський В. М. Регіональна економічна і соціальна географія. Зарубіжні країни: Підручник. – 2-ге вид. – К.: Либідь, 2001. – 416 с.
20. Яворська В., Куделіна С. Історичний огляд міграційних процесів в Україні // Історія української географії. Всеукраїнський науково-теоретичний часопис.- Тернопіль: Підручники і посібники, 2006. - Випуск 2 (14). - С.104-111.
21. Географія - Олійник Я.Б. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://pidruchniki.ws/20000315/geografiya/naselennya_yogo_osoblivosti
22. Головне управління статистики у Донецькій області. Офіційний сайт. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://donetskstat.gov.ua/
23. Дослідження міграційних процесів в Україні. Ресурсний центр ГУРТ. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://gurt.org.ua/news/events/7282/?deadline=1
24. Міграції в історії України. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://samborska.wordpress.com/
25. Міграція сьогодні. Відкрий Україну. Благодійний фонд Арсенія Яценюка. Офіційний сайт. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://www.openukraine.org/ua/programs/migration
26. Міжнародна економіка. Конспект лекцій КНЕУ. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://ukrkniga.org.ua/ukrkniga-text/614/19/
27. Населення України. Школяр. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://shkolyar.in.ua/naselennya-ukr
28. Регіональна економіка - Зінь Е.А. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://pidruchniki.ws/15840720/rps/regionalna_ekonomika_-_zin_ea
29. Регіональна економіка. Щоквартальний журнал. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://irr.org.ua/pe/stattja00_4_1.php
30. Населення України. Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії. [Електронний ресурс] - Режим доступу:
http://uk.wikipedia.org/wiki/%CD%E0%F1%E5%EB%E5%ED%ED%FF_%D3%EA%F0%E0%BF%ED%E8
31. Позняк А. В. Современная миграционная ситуация и проблемы формирования миграционной политики в Украине. [Електронний ресурс] - Режим доступу:
http://demoscope.ru/weekly/arc/archiveanalitika.php

32. Проект Закону про Концепцію державної міграційної політики. Форум українського народного спротиву. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://forum.reactor.org.ua/showthread.php?t=3249
33. Урядовий портал. Веб-портал органів виконавчої влади в Україні. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://www.kmu.gov.ua/control/publish/article?art_id=244334829
Інші роботи цього напряму
Необхідність формування середнього класу в умовах трансформації ринкової економіки
Регіональна економіка задачі
Роль iноземних iнвестицiй в трансформацiйних процесах краiн iз перехiдною економiкою (на прикладi Украiни)
Формування рекреаційної системи Подільського економічного району
Анализ неценовых факторов и их влиянии на рынок нефтепродуктов Днепропетровска
Регіональні особливості розміщення господарського комплексу Італії
Регіональні особливості розвитку транспортної системи території світу
Задачі економіка регіонів
Задачі з економіки регіонів
Аналіз державної служби служби Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації в реалізації програм соціального забезпечення населення
Планування фонду оплати праці на прикладі “Управління праці і соціального захисту населення Харківської районної державної адміністрації”
ЕКОНОМІКА ЛУГАНСЬКА
Регіональні особливості розміщення господарського комплексу Іспанії
ЕКОНОМІЧНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО КРАЇН-ЧЛЕНІВ МЕРКОСУР