Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   136 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Управління використанням оборотного капіталу   (ID роботи: 1890)

Напрям: Менеджмент
Предмет: Фінансовий менеджмент
Тип роботи: Курсова робота
Кількість сторінок: 35
Рік захисту: 2010
Мова: Українськa
План
Вступ
1 Економічний зміст оборотного капіталу підприємства та
особливості управління ним
1.1 Економічна суть і класифікація оборотного капіталу
1.2 Особливості управління оборотним капіталом підприємства
2 Аналіз джерел формування та ефективності використання
оборотного капіталу підприємства
2.1 Загально-організаційна характеристика ЗАТ «Агропромислова
група»
2.2 Аналіз джерел формування оборотних коштів
підприємства
2.3 Оцінка ефективності використання оборотного капіталу
3 Напрямки підвищення ефективності використання оборотного
капіталу підприємства у сучасних умовах розвитку економі
Висновки
Список використаної літератури
Вступ
У сучасних умовах для багатьох вітчизняних підприємств типовим наслідком кризових явищ їх економічного розвитку є гостра нестача оборотного капіталу, яка супроводжується низьким рівнем його використання. Розвиток ринкових відносин в Україні та досвід зарубіжної системи господарювання визначають залежність результатів діяльності підприємств від ефективності управління процесом формування і використання їх оборотного капіталу. Тому дослідження системи управління оборотним капіталом як важливого чинника підвищення ефективності функціонування підприємств промисловості, в тому числі і харчової, набуває особливої актуальності.
При оцінці ефективності управління оборотним капіталом фінансові служби підприємств, як правило, використовують стандартний набір показників, рекомендований Міністерством економіки України, Держкомстатом України. У ринкових умовах виникла потреба в розробці комплексної системи управління оборотним капіталом та методики оцінки її впливу на фінансовий стан підприємств з урахуванням особливостей галузей промисловості. Впровадження таких розробок сприятиме зміцненню фінансової стійкості та платоспроможності, забезпеченню достатнього рівня прибутковості підприємств через оптимізацію обсягів і структури оборотного капіталу.
Концептуальні основи сутності та теорії управління оборотним капіталом розглядаються у наукових працях вітчизняних і зарубіжних учених-економістів: Аврамчука, Л. Бабич, І. Балабанова, Є. Бикової, О. Білейченко, І. Бланка, Є. Брігхема, В. Буряковського, Дж. Ван Хорна, О. Василика, А. Гроппеллі, Л. Драгуна, А. Золотарьова, І. Зятковського, А. Карбовника, В. Ковальова, А. Мазаракі, Л. Мартюшевої, Е. Нікбахта, П. Орлова, Л. Павлової, Ю. Петленко, А. Поддєрьогіна, Г. Поляка, Р. Сайфуліна, Р. Слав’юка, Р. Сороки, В. Столярова, Є. Стоянової, О. Філімоненкова, Є. Хелферта, А. Шеремета, К. та інших.
Проте існує ряд теоретичних і практичних проблем, які все ще залишаються невирішеними як на рівні промисловості в цілому, так і на рівні її окремих галузей. До них слід віднести проблеми забезпечення оборотним капіталом з визначенням структури та джерел його формування, проведенням оцінки впливу системи управління оборотним капіталом на фінансовий стан і діяльність підприємств.
Тому на сучасному етапі трансформації управлінських засад функціонування підприємств пріоритетного значення набуває система управління оборотним капіталом та напрями її вдосконалення.
У процесі дослідження використовувалися такі методи: структурно-логічного аналізу, історичний метод, економіко-математичні методи, прогностичний метод, прийоми статистичних методів, а саме: порівняння – для зіставлення фактичних даних звітного та попередніх років; кореляційний аналіз – для визначення та кількісної оцінки зв’язків між фінансовими показниками підприємства; методи аналізу та синтезу, індукції та дедукції.
Інформаційною базою досліджень є нормативно-правові акти України з питань регулювання процесів формування та використання оборотного капіталу, дані річних звітів підприємства, спеціальна література та публікації вітчизняних і зарубіжних науковців із даного кола проблем у періодичних виданнях.
Висновок
Необхідною умовою здійснення підприємством господарської діяльності є наявність у нього оборотних засобів. Вони забезпечують безперервність відтворювального процесу на підприємстві, що відбувається як у сфері виробництва, так і у сфері обігу.
За місцем та роллю у процесі виробництва оборотні засоби поділяються на оборотні засоби, що знаходяться у сфері виробництва (оборотні фонди). Та засоби, що знаходяться у сфері обігу (фонди обігу). Більша частина оборотних засобів виробничих підприємств знаходиться у сфері виробництва.
Оборотні фонди – це частина виробничих фондів підприємства, яка повністю споживається під час одного виробничого циклу, змінюючи свою натуральну форму, розміри та властивості, і переносить свою вартість на вартість виготовлюваної продукції відразу в повному обсязі. Натурально-речовим змістом оборотних фондів є предмети праці, а також деякі засоби праці (наприклад, малоцінні інструменти).
Фондами обігу називають оборотні засоби, що функціонують у сфері обігу. До фондів обігу належать товари, готова продукція, грошові кошти в касі та на рахунках у банках, а також кошти підприємства в розрахунках.
За джерелами утворення оборотні засоби поділяються на власні, прирівняні до власних і залучені. До власних джерел утворення оборотних засобів належать статутний та резервний капітал, прибуток підприємства. До джерел, прирівняних до власних, належать резерви наступних витрат і платежів, кошти цільового фінансування, а також залучені в оборот стійкі пасиви (заборгованість по заробітній платі, внесках на соціальне страхування тощо). До залучених джерел утворення оборотних засобів підприємства належать кредити банків, якими покриваються нестача власних джерел формування оборотних засобів (короткострокові кредити).
Ефективне управління оборотними коштами, метою якого є їх раціональне використання, визначає в цілому розвиток підприємства, а формування і використання оборотного капіталу вимагають ретельного аналізу.
Управління оборотним капіталом являє собою систему принципів та методів розробки і реалізації управлінських рішень, пов’язаних із встановленням оптимальних параметрів його обсягу і структури, задоволенням потреб підприємства в окремих його видах та залученням з різних джерел і в різноманітних формах для здійснення господарської діяльності підприємства, забезпеченням умов оптимізації процесу його обертання.
ЗАТ «Агропромислова група» в першу чергу повинне піклуватися про одержання прибутку, тому що прибуток є важливим показником положення фірми на ринку. Величина прибутку залежить від ефективного використання оборотних засобів (їх оборотності).
Таким чином, слід зазначити, що поряд з основними фондами для успішної роботи ЗАТ «Агропромислова група» величезне значення мають оборотні засоби, їх оптимальна кількість та ефективне використання. Управління оборотними коштами повинно чітко регулювати їх кількість та ефективність використання. Розумне управління цими коштами має забезпечити оптимальний рівень ефективності використання оборотними коштами, що призведе до економії ресурсів підприємства і тим самим подальшого розвитку.
Підвищення ефективності основних фондів ЗАТ «Агропромислова група» здійснюється за рахунок більш широкого освоєння нових потужностей, підвищення змінності роботи машин і устаткування, удосконалення організації матеріально-технічної бази, ремонтної служби, підвищення кваліфікації робітників, технічного переозброєння підприємства, модернізації і проведення організаційно-технічних заходів. У системі заходів щодо підвищення ефективності суспільного виробництва важливе місце займають питання раціонального використання оборотних засобів.
Література
1. П(С)БО 2 «Баланс», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. № 87, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 21.06.99 р. № 391/3684
2. Бойчик І.М., Харів Ц.С., Хопчан М.І., Піча Ю.В. Економіка підприємства. – К.: Каравела, Львів: Новий світ-2000, 2001. – 298 с.
3. Бондар Н.М. Економіка підприємства : Навч. посіб. – К.: Вид-во А.С.К., 2004. – 400 с.
4. Внутрішній економічний механізм підприємства / М.Г. Грещак, О.М. Гребешкова, О.С. Коцюба. – К.: КНЕУ, 2001 – 228 с.
5. Гончаров А.Б. Фінансовий менеджмент: Навч. посібник / Харків. держ. екон. ун-т. – Х.: ІНЖЕК, 2004. – 240 с.
6. Економіка виробничого підприємства / За ред. Й.М. Петровича – К.: Товариство Знання, КОО, 2002. – 405с.
7. Економіка підприємства / За ред. С.Ф. Покропивного. – К.: КНЕУ, 2001. – 457 с.
8. Економічний аналіз / М. А. Болюх, В. З. Бурчевський, М. І. Горбаток; За ред. акад. НАНУ, проф. М. Г. Чумаченка. – К.: КНЕУ, 2001.
9. Ильин А.И., Синица Л.М. Планирование на предприятии: Учебное пособие в 2 ч. Ч. 2. Тактическое планирование / под общ. ред. А.И.Ильина. – Мн.: ООО «Новое знание», 2000.
10. Ізмайлова К.В. Фінансовий аналіз: Навч. посібник – К.: МАУП, 2000. – 152 с.
11. Кардаш В.Я. Маркетингова товарна політика. – К.: КНЕУ, 2003. – 250 с.
12. Кірейцев Г.Г. Фінансовий менеджмент. – Житомир: ЖІТІ, 2001. – 440 с.
13. Краснова В.В., Жнякін Б.О. Фінансовий менеджмент підприємства: Навч. посібник для вузів. – Донецьк: Альфа-прес, 2005. – 208 с.
14. Маргасова В.Г. Теоретико-методологічні основи дослідження оборотного капіталу в перехідній економіці // Вісник Українського державного університету водного господарства та природокористування: Економіка: Зб. наук. пр. – 2004. – Вип. № 2 (26), ч. 2. – С. 83-88
15. Моляков Д.С. Финансы предприятий отраслей народного хозяйства: учеб. пособие. – М: Финансы и статистика, 2000.
16. Орлов О.О. Планування діяльності промислового підприємства. Підручник. – К.: Скарби, 2002. – 336 с.
17. Савицкая Г.В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия. – М.: ИНФРА-М, 2001. – 704 с.
18. Фінансовий менеджмент: Навчальний посібник для вузів / Мін-во освіти і науки України; ЗДІА; С.Я. Салига, Н.В. Дацій та ін. – К.: Центр навч. літ., 2006. – 276 с.
Інші роботи цього напряму