Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   61 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Бібліотека Короленка   (ID роботи: 1203)

Напрям: Гуманітарні предмети
Предмет: Журналістика
Тип роботи: Реферат
Кількість сторінок: 15
Рік захисту: 2011
Мова: Українськa
План
1. Історія бібліотеки
2. Фонди рідкісних видань та рукописів
3. Виставки
4. Конференції, зустрічі, семінари, новини Web-сайту, нові публікації ХДНБ
5. Ізюминка бібліотеки
Список використаної літератури
Вступ
1886р., 8 жовтня. Відкриття ХАРКІВСЬКОЇ ГРОМАДСЬКОЇ БІБЛІОТЕКИ (ХГБ). У трикімнатному флігелі на Миколаївській площі читачів обслуговувало п’ятеро службовців; фонд налічував 1700 примірників видань. Становленню та подальшому розвитку бібліотеки сприяли ентузіасти народної освіти В.І.Філонов, О.А.Гурський, Х.Д.Алчевська, професори Харківського університету М.Ф.Сумцов та Д.І.Багалій, губернатор міста барон А.Акскуль фон-Гільденбант, а також багато інших представників прогресивної громадськості Харкова.
1896р. На десятому році існування Бібліотеки фонд налічував 41,6 тис. примірників. Основою документозабезпечення були пожертвування.
1903р. Першою серед громадських книгозбірень країни бібліотека відкриває музичний відділ, за прикладом паризьких бібліотек, відділ рукописів і автографів. Безпрецендентним явищем стало відкриття відділу бібліотекознавства. Формується унікальний за змістом документний фонд з бібліотечної справи. Активізується робота з виявлення, вивчення та популяризації передового бібліотечного досвіду, у тому числі зарубіжного, розширюються міжнародні зв'язки. Закордонними партнерами ХГБ стають відомі бібліотечні заклади та організації США, Великої Британі, Франції, Міжнародний бібліографічний інститут у Брюселлі, а також бібліотеки Німеччини, Австрії, Японії та інших країн світу.
1906р., відкривається український відділ. Він не мав аналогів в усій країні. Серед основних напрямків діяльності Української комісії, яка керувала його роботою, були - вишукування коштів на комплектування фонду виданнями про історію, економіку. культуру України, творами українських письменників, краєзнавчими документами, бібліографування цих матеріалів тощо.
1911р. 25-річчя ХГБ. За кількістю фонду, що складав 142 тис. прим., книгозбірня посідає 3-тє місце серед “провінційних” публічних бібліотек Російської імперії; за обсягом виданих читачам книг – тривке місце після Імператорської публічної бібліотеки.
Висновок
Фонд Бібліотеки складає понад 2600 видань Ради Європи англійською, французькою, українською та російською мовами.
Серед документів – тексти Європейських конвенцій та угод щодо захисту основних прав і свобод людини, питання культури, освіти, захист прав національних меншин, рішення Європейського суду з прав людини та виклад окремих судових справ.
Регіональний інформаційний центр ХДНБ забезпечує доступ користувачів бібліотеки до веб-ресурсів Європейського Союзу і вітчизняних електронних ресурсів, які надають інформацію з питань євроінтеграції України та Харківщини.
До послуг відвідувачів Центру – колекція корисних посилань із зазначеної теми, добірки новин та інформаційні видання Представництва Європейської Комісії в Україні, а також електронні бюлетені Центрів європейської інформації, що діють в рамках Європейської програми МФ „Відродження”.Матеріали інформаційного стенду і допомога консультантів Центру полегшать користувачам пошук потрібної інформації
Документи з питань ЄС та євроінтеграції України присутні також у підсобних фондах спеціалізованих відділів ХДНБ.
Довідкові видання, присвячені Євросоюзу, та путівники країнами-членами ЄС є у фонді інформаційно-бібліографічного відділу.
Зарубіжні видання можна відшукати у відділі літератури іноземними мовами, а також у Австрійській бібліотеці та Німецькому читальному залі, що діють при ньому.
Видання та публікації, що висвітлюють відносини Україна – ЄС та євроінтеграційні процеси в українському суспільстві, знаходяться у підсобному фонді відділу україніки.
Література
1. Тараманова К.Д. Найцінніші твори з картографічного фонду ХДНБ ім. В.Г.Короленка // Документально-інформаційні ресурси ХДНБ ім. В.Г.Короленка. Зб. наук. ст. Вип.2. / Харк. держ. наук. б-ка ім.. В.Г.Короленка. – Х.. 1996. – С. 49 – 59.
2. Історія ХДНБ ім. В.Г.Короленка [Текст]/Пошуки, дослідження, відкриття: Зб. наук. ст. Вип. 1.-ХДНБ.-Х., 1996.-80с.
3. Документально-інформаційні ресурси ХДНБ ім. В.Г.Короленка [Текст]/ Зб. наук. ст. Вип. 2.-ХДНБ.-Х., 1996.- 92с.
4. Харківська державна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка [Текст] : бібліогр. покажч. видань б-ки та л-ри про її діяльність за 1996-2006 рр. / Харк. держ. наук. б-ка ім. В.Г. Короленка; Уклад.: Т.О.Сосновська та ін.. .- Х., 2006.-164 с.
5. Харківська державна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка Події, факти [Текст] : довідник. Частина 1. (1886-1943) / Харк. держ. наук. б-ка ім. В.Г. Короленка; Уклад.: Г.М. Єрофеєва, Л.М. Багрянцева. - Х., 2006.- 132с.
6. Танько О. Історія та сьогодення Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка [Текст] /Танько О.// Бібліотеки України загального державного значення : Історія і сучасність: зб. ст. / Нац. б-ка України ім. В.І. Вернадського.- К.,2007 .- С. 211-231.
7. Сосновська Т. Історія Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка в бібліографії [Текст] / Т. Сосновська, В. Ярошик // Бібл. форум України.- 2006.- №4.- С. 47-49.
Інші роботи цього напряму
Факт, ситуація, проблема в журналістському творі
Типологія жанрів інтернет-журналістики: теоретичні аспекти
ПРОФЕСІЙНА ЕТИКА ЖУРНАЛІСТА НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ РОЗВИТКУ ДЕМОКРАТІЇ В УКРАЇНІ
Тенденції розвитку видавничої справи та види видавничої продукції
Креатив та рекламна діяльність у ЗМІ
Реклама як особливий вид масової комунікації
Розвиток аудиторії інтернет-ЗМІ
Журналістські жанри і журналістські тексти: основні вимоги і параметри
Історія становлення та сучасне обличчя телебачення
ПРОБЛЕМА Й ПОНЯТТЯ СВОБОДИ ПРЕСИ: CУТНІСТЬ, ЗМІСТ, СТРУКТУРА
Функції іншомовних слів у мовленні засобів масової інформації
Журналістика-вар.7
Особливості використання фразем у сучасному журналістському мовленні
Дослідження ринку дитячих книг казок
Сьома Європейської конференції Ради Європи 2005 року
Вплив на свідомість як функція журналістської аналітики
Зв'язок літератури з професійною діяльністю режисера телебачення
Висвітлення в українських медіа теми легалізації криптовалюти
Стан та тенденції розвитку спортивної преси в Україні
Редагування відповідно до вимог національних стандартів уривка тексту на прикладі матеріалів редакції «Буковина»
Використання сучасних інтернет-технологій у медіа галузі
Журналістка-вар.4
Перелік фахових якостей військового журналіста
Мовно-стилістичні особливості контенту медіа та їхня роль у розвитку конфлікту ( на прикладі конфліктів у Лівії та Сирії )
Лексична синонімія в сучасних журналістських текстах Закарпаття
Аналіз статті Переворот в Киргизии: Бакиев готовит ответ Северу, но крови не будет
Контент релігійних інтернет-порталів (RISU.org.ua)