Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   50 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Життя і педагогічна діяльність Ільїна Е.М.   (ID роботи: 2774)

Напрям: Психологія/Педагогіка
Предмет: Педагогіка
Тип роботи: Курсова робота
Кількість сторінок: 27
Рік захисту: 2010
Мова: Українськa
План
ВСТУП
РОЗДІЛ І. Досвід викладання Е.М. Ільїна
1.1. Життєвий шлях педагога
1.2. Методичні основи новаторської педагогіки Ільїна
РОЗДІЛ ІІ. Педагогічні технології на основі особистісно зорієнтованого педагогічного процесу
2.1. Ідея загальнокультурної орієнтації освіти
2.2. Викладання літератури як предмету, що формує людину
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
Вступ
Актуальність дослідження. Школа – це складний механізм, що функціонує за своїми законами, під керівництвом вчителів, тому саме педагогічний досвід і новації є важливими для його безперебійного функціонування. Суть і призначення шкільної освіти, уточнює стратегічний напрям навчання і виховання, затверджує гуманістичні цінності. Освіта розглядається як процес становлення людини, в якій пріоритетна роль належить методам і технологіям, що сприяють розвитку самопізнання, самовизначення і самореалізації учнів.
Тому актуальним є дослідження педагогічного досвіду провідних вчителів-новаторів, що спонукають до покращення умов і способів навчання. Неординарним представником педагогів-новаторів є російський вчитель Євген Миколайович Ільїн.
Особлива роль в розвитку особистості, що вчиться належить літературній освіті. Це пов’язано зі спробами глибинного засвоєння літературних творів. Вивчення літератури покликане сформувати ціннісні орієнтації учня, його ставлення до батьківщини, громадського обов'язку, сім'ї, мистецтва, власної особи.
В даний час література як навчальний предмет переживає складні і суперечливі процеси. Зміна соціальних і етичних орієнтирів в суспільстві призвела до того, що молодь виявляється ізольованою від норм і ідей культури. Відхід від гуманістичної культури, приводить до відсутності у школярів потреби в читанні серйозної класичної літератури, що примушує думати. Перенасичення шкільної програми з літератури при обмеженій кількості навчальних годин призводить до того, що завдання, що стоять перед навчальним предметом, не виконуються, навчальний матеріал погано засвоюється, учні звертаються не до художнього тексту, а до його короткого викладу. Зіткнення між традиційним і новаторським підходами в методиці викладання літератури в школі часто призводить до того, що обговорення творів перетворюється на хаос думок. Отже, вмотивованим залишається звернення до педагогічного доробку Є. Ільїна, який є вчителем літератури.
Стан дослідження проблеми. Педагогічна спадщина Є. Ільїна практично не досліджена, незважаючи на те, що педагог написав низку науково-методичних праць. Переважно згадка про педагогічну майстерність Є.Ільїна з’являється у статтях та дисертаційних дослідженнях С. Бахтін, Л. Кукліна, Л. Мишеніна. І чи не єдиним винятком є розвідка В. Іваніхина «Чому у Ільїна читають всі?». Г. Іонін вважає, що досвід Є.Ільїна до цього часу не вивчений і не узагальнений. Література про педагога, як панегіричного, так і критичного характеру, як правило, в основі має враження від прочитаних книг Є.Ільїна.
Об’єкт дослідження – специфіка педагогічної діяльності Є. Ільїна.
Предмет дослідження – педагогічні технології і методика організації уроку літератури.
Метою роботи є дослідження особливостей впровадження педагогічних методик Є. Ільїна.
Мета роботи зумовлює вирішення таких завдань:
• визначити основні життєві віхи педагога;
• встановити методичні основи новаторської педагогіки Ільїна;
• охарактеризувати педагогічні технології на основі особистісно зорієнтованого педагогічного процесу;
• проаналізувати ідею загальнокультурної орієнтації освіти;
• окреслити концепцію Є.Ільїна про викладання літератури як предмету, що формує людину.
Методи дослідження. Для розв’язання поставлених завдань використані метод проблемного аналізу, узагальнення, синтез емпіричного матеріалу.
Науково-теоретична основа дослідження. Це класичні та новітні педагогічні дослідження Р. Альбеткова, В. Беспалько, Г. Іоффе, Т. Назарова.
Практичне значення роботи. Матеріали курсової роботи та її висновки можуть бути використані при подальшому дослідженні особистісно-орієнтованої педагогіки, педагогічного доробку Є.Ільїна та педагогіки.
Структура курсової роботи обумовлена внутрішньою логікою розкриття теми дослідження, характером предмета, а також поставленою метою та основними завданнями роботи.
Дослідження складається зі вступу, двох розділів, поділених на підрозділи, висновків та списку використаної літератури, який становить 17 найменувань. Загальний обсяг курсової – 28 сторінок, з них 26 сторінок основного тексту.
Висновок
Сьогодні школа переживає складний період реформування і переоцінки цінностей. Природно, що багато що коректується відповідно до обстановки, що змінилася, в суспільстві. Але все-таки система освіти орієнтована на індивідуальний підхід до кожного учня, виховання всесторонньо-розвиненої особи, здатної самореалізуватися в умовах демократичної держави, що будується.
Педагогічний досвід є важливою складовою для розвитку освіти, саме від педагогів-новаторів залежить чи буде вдосконалюватись навчально-пізнавальна діяльність школяра. Саме учень визначає сенс існування вчителя, формує його творчі принципи.
Життєвий шлях Є. Ільїна був сповнений труднощів і випробовувань. Водночас фізична вада не стала на перешкоді становлення і зростання його як особистості. Викладання стало покликанням Ільїна, проте він намагався постійно зламати стереотип механічного викладання літератури за планом та прагнув розробити найкращу методику подачі матеріалу.
Книга для учня повинна стати витвором мистецтва, а не теорією і історією літератури. Педагог стверджує, що найкраще будувати урок з двох половинок: життя і книга. Така структура дає простір різним творчим манерам.
Метод Ільїна полягає у аналізі текстів за схемою: деталь – питання – завдання – монолог – спілкування. новаторська педагогіка Є. Ільїна орієнтована на особистісний підхід до навчального процесу. Для педагога важливим є побудувати незвичний урок, що дасть можливість активно спілкуватись учителю і учню. Діти не мають уявлення про систему загальнолюдських цінностей, ідеалах, які були основоположними для багатьох поколінь. Не розрізняючи добра і зла, дитина часто приймає за зразок яке-небудь модне явище. Тому Ільїн стверджує, що урок має можливості впливати на становлення дуже багатьох якостей особи учнів. Виховний аспект повинен передбачати використання змісту навчального матеріалу, методів навчання, форм організації пізнавальної діяльності в їх взаємодії для здійснення формування і розвитку етичних, трудових, естетичних, патріотичних, екологічних і інших якостей особи школяра. Він повинен бути направлений на виховання правильного відношення до загальнолюдських цінностей, високого почуття громадянського обов'язку.
Ільїн і його учні відзначали доступність методів і прийомів, які допомагають виховувати думаючого читача, людину. Для цього уроки мають вибудовуватись як спілкування.
Література
1. Альбеткова Р. Активные формы преподавания литературы. – М.: Просвещение, 1997. – 174 с.
2. Беспалько В. Слагаемые педагогической технологии. – М.: Педагогика, 1989. – 192 с.
3. Иванихин В. Почему у Ильина читают все? – М.: Просвещение, 1990. – 160 с.
4. Ильин Е. Искусство общения. Сборник «Педагогический поиск». – М., 1988. – С. 205-270.
5. Ильин Е. Путь к ученику: Раздумья учителя-словесника: Книга для учителя. Из опыта работы. – М: Просвещение, 1968 – 224 с.
6. Ильин Е. Рождение урока. – М.: Педагогика. – 1990. – 174 с.
7. Елисеева И., Ильин Е., Качанова Н. Соотношение субъективных и объективных показателей эмоционального возбуждения до экзамена и после него // Психофизиологическое изучение учебной и спортивной деятельности. – Л., 1981. – С. 82-85.
8. Ильин Е. Шаги навстречу. – М., 1977.
9. Ионин Г. Некоторые проблемы преподавания литературы в школе // Вопросы психологии. – 1987. – № 5. – С. 64.
10. Иоффе Г. Диагностика филологических знаний старшеклассников // Литература в школе. – №3. – 1998. - С. 115–122.
11. Мещерякова Н. Нравственное воспитание учащихся на уроках литературы в VI-VII кл. – М.: Просвещение, 1984. –
12. Назарова Т. Педагогические технологии: новый этап эволюции? // Педагогика. – 1997. – №4. – с.12-15.
13. Педагогика. Педагогические теории, системы, технологии/ Под ред. С.Смирнова. – М.: Академия, 1999. – 510 с.
14. Педагогика ./ Под ред. Сластёнина В. – М.: Школа-Пресс, 2000. – 512 с.
15. Питюков В. Основы педагогической технологии. – М.: Российское педагогическое агентство, 1997. – 176 с.
16. Подласый И. Педагогика. Новый курс. В 2 кн. – М.: ВЛАДОС, 2000. – 256 с.
17. Педагогическое мастерство и педагогические технологии / Под ред. Гребёнкиной Л., Байковой Л. – Рязань: РГПУ, 1999. – 232 с.
Інші роботи цього напряму
Становлення теорії розвиваючого навчання у педагогічній спадщині Ушинського другої пол. 19 ст. її реалізація в сучасній школі
Педагогічні умови формування гуманістичної спрямованості молодших школярів
Проблема ВІЛ-СНІДу та оцінка рівня обізнаності з нею студентів вищих педагогічних навчальних закладів
Жіноча освіта у Франції у 18 столітті
Народознавство в організації виховної роботи вчителя початкових класів
Прийоми і засоби активізації навчання учнів при вивченні іноземної мови
Еколого-патріотичне виховання молодших школярів
Становлення екологічної педагогіки
Конфлікти в вихованні
Типи і структура уроків іноземної мови у сучасній методиці навчання іноземної мови у середніх навчальних закладах
Специфіка виховної роботи першокласника
ФОРМУВАННЯ ДУХОВНОЇ КУЛЬТУРИ ШКОЛЯРІВ
Вокально-хорова робота у початкових класах
Конфлікти в вихованні
Формування наукового світогляду молодших школярів на уроках природознавства
ФОРМУВАННЯ ДУХОВНОЇ КУЛЬТУРИ ШКОЛЯРІВ
Типи, жанри і структура уроків художньої культури ЗОШ
Шляхи оптимізації процесу навчання
Особливості формування кольору у дітей дошкільного віку
Моральне виховання молодших школярів в процесі опрацювання казок
Виховання культури праці на заняттях в дитячому садку
Методика математикивиховання потреби самостійності та в досягненні
Виховання гуманістичної спрямованості поведінки людини
Організація творчої гри у старших дошкільників
Роль наочності у формуванні елементарних математичних уявлень у дітей старшого дошкільного віку
Патріотичне виховання молодшх школярів на традиціях народної педагогіки
Природа як засіб естетичного виховання дітей старшого дош. віку
Образ і нормативний статус дитини у традиційних культурах
Методика проведення занять з фізичної культури у групах молодшого дошкільного віку
Ідея колективу А.Макаренка
Неуспішність учнів та її причини і засоби її подолання
Становлення теорії розвиваючого навчання у педагогічній спадщині Ушинського другої пол. 19 ст. її реалізація в сучасній школі
Формування комунікативних здібностей у старших дошкільників засобами народної іграшки
Типи і структура уроків іноземної мови...англ...у сучасній методиці навчання іноземних мов у сер. навч. закладах
Культура і техніка мовлення вчителя
Індивідуальне завдання педагогіка
РОЗВИТОК ЕКОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ ВЧИТЕЛЯ В СИСТЕМІ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ
Формування наукового світогляду молодших школярів на уроках природознавства
Вивчення рівнів вихованості дитини
Народознавство в організації виховної роботи вчителя початкових класів
Жіноча освіта у Франції у 18 столітті
Взаємини між хлопчиками та дівчатками початкової школи
Педагогічні технології на основі особистісної орієнтації педагогічного процесу
Естетичне виховання молодших школярів засобами мистецтва
Естетичне виховання молодших школярів на засадах українських традицій та обрядів
Еколого-патріотичне виховання молодших школярів
Методика математики
Розвиток інтелектуальних здібностей молодших школярів на уроках математики в процесі розв’язання задач
Сучасний підхід до організації проєктної діяльності учнів початкової школи на уроках "Я досліджую світ"
Шкільний курс основи слова та методика його викладання