Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   100 грн.
ЦЕНА:   229 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Президент України - голова держави   (ID работы: 3605)

Направление: Право
Предмет: Теория государства и права
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 40
Год защиты: 2013
ВУЗ: Киевский Национальный Университет им. Шевченко (КНУ им. Шевченко)
Специальность (факультет): Інститут післядипломної освіти
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
1. Президент України – голова держави
1.1. Визначення повноважень Президента України
1.2. Рада національної безпеки і оборони як допоміжна інституція
у діяльності Президента України
1.3. Особливості діяльності Адміністрації та Секретаріату
Президента України
2. Повноваження Президента в контексті конституційної реформи
2.1. Історія конституційної реформи
2.2. Основні проблеми, які потребують вирішення на основі
конституційної реформи
3. Аналіз змін до Конституції України, які передбачають перерозподіл повноважень Президента України
Висновок
Список використаної літератури
Введение
В умовах розбудови правової держави, якою проголошено Україну, інститут президентства в системі органів державної влади є новим політичним явищем, яке потребує детального правового аналізу та удосконалення. Президент України є главою держави і посідає найвище місце в ієрархії державних інститутів, здійснюючи функцію вищого політичного представництва країни як у внутрішній, так і зовнішній політиці. Для забезпечення стабільності конституційного ладу, узгодженого функціонування державного механізму, авторитетного представництва держави в міжнародних відносинах інститут президентства на сучасному етапі є об’єктивно необхідним.
Глава держави наділений широкими повноваженнями у сфері взаємовідносин із законодавчою, виконавчою та судовою владою, він виступає своєрідним арбітром між ними, а відтак, є символом єдності держави і її офіційним представником. Повноваження Президента України закріплено в ст. 102 Конституції України, згідно з якою він є гарантом суверенітету і територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав, свобод людини і громадянина в Україні. Президент України здійснює адміністративну діяльність у сфері гарантування прав і свобод людини та громадянина, національної оборони і безпеки, внутрішньої і зовнішньої політики, кадрових призначень, прийняття до громадянства України та припинення громадянства України, здійснення помилувань тощо. Ця діяльність Президента України реалізується через нормативно-правові акти – укази й розпорядження.
Як суб’єкт адміністративного права Президент України займає відповідне місце в системі виконавчої влади, яке визначається його функціональними можливостями значною мірою впливати на діяльність законодавчої, виконавчої і судової гілок влади, на державне управління в економіці, соціально-культурній та адміністративно-політичній сферах життя, його роллю в системі стримувань і противаг у публічному управлінні.
Повноваження Президента щодо проведення внутрішньої політики закріплено статтею 106 Конституції України, згідно з якою Президент України на основі та на виконання Конституції і законів України видає укази та розпорядження, які є обов'язковими до виконання на території України. Взаємодіючи з усіма гілками влади, Президент призначає та звільняє членів уряду та інших органів виконавчої влади, може брати участь у засіданнях уряду, а також мати своїх представників у Кабінеті Міністрів, Конституційному Суді та Верховній Раді.
Мета курсової роботи полягає у вивченні особливостей конституційного регулювання щодо повноважень Президента України як голови держави.
Для досягнення поставленої мети в роботі вирішуються наступні завдання:
- визначити повноваження Президента України;
- розглянути Раду національної безпеки і оборони як допоміжної інституції в діяльності Президента України;
- вивчити особливості діяльності Адміністрації та Секретаріату Президента України;
- дослідити повноваження Президента в контексті конституційної реформи;
- ровести аналіз змін до Конституції України, які передбачають перерозподіл повноважень Президента України.
Предметом курсової роботи є Президент України як голова держави.
Об’єктом курсової роботи є Президент України.
При написанні роботи використовувались такі методи, як: описовий, аналізу та синтезу, порівняння, а також методи узагальнення.
Заключение
Статус Президента України визначено розділом V Конституції України, де сформульовані права та обов'язки Президента як глави держави, порядок його обрання, а також зміщення з поста та припинення його повноважень.
Президент України виступає як одноособовий орган державної влади, який посідає центральне місце в системі її органів та наділений функціями і повноваженнями, визначеними Конституцією України й чинним законодавством.
Статус Президента України як гаранта Конституції покладає на нього обов'язок припиняти будь-які дії законодавчої, виконавчої та судової влади, які прямо чи опосередковано порушують основний Закон України. Для виконання цього обов'язку Президент наділений відповідними повноваженнями. Він має право зупинити рішення органів влади, застосувати право вето до законів, за які проголосувала Верховна Рада.
Президент України є провідним учасником суспільних відносин у сфері державного управління, які регулюються адміністративно-правовими нормами, а також виступають необхідним і важливим організаційно-правовим інструментом держави, оскільки вони забезпечують чіткий, об’єктивно правильний та ефективний процес управління. Президент України як глава держави і посадова особа це об’єкт адміністративно-правового регулювання, оскільки він діє в межах правового поля, встановленого законами України, а його правові акти регламентують відносини в процесі організаційно-управлінського впливу глави держави та визначають середовище діяльності в системі органів державної влади відповідно до чинного законодавства.
Повноваження Президента щодо проведення внутрішньої політики полягають у тому, що Президент України на основі Конституції та законів України видає укази та розпорядження, що є обов'язковими до виконання на території України. Взаємодіючи з усіма гілками влади, Президент призначає та звільняє членів Уряду та керівників органів виконавчої влади, може брати участь у засіданнях Уряду, а також мати своїх представників у Конституційному Суді, Верховній Раді.
У сфері зовнішньої політики Президент як глава держави виступає від її імені, представляє Україну в міжнародних відносинах, веде переговори та укладає міжнародні угоди, а також керує всією зовнішньополітичною діяльністю держави.
Президент України є Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України. У разі збройної агресії проти України Президент приймає рішення щодо застосування Збройних Сил України з метою оборони держави від агресора. Президент очолює Раду національної безпеки та оборони України.
Президент здійснює свої Конституційні повноваження через вертикаль влади, до складу якої входять: Адміністрація Президента, Консультативна рада, Рада національної безпеки і оборони та місцеві адміністрації.
Для належного функціонування Конституції України в роботі були запропоновані такі заходи, як:
- привести систему нормативно-правових актів у відповідність до чинної Конституції;
- заповнити правові «лакуни», що залишилися з 1996 року;
- внести зміни до Конституції, спрямовані на визначення строків повноважень органів державної влади;
- здійснити інші заходи законодавчого характеру в рамках чинної Конституції, спрямовані на вдосконалення організації влади в Україні;
- провести конституційну реформу;
Для визначення концептуальних напрямів конституційної реформи є доцільним проведення широкого обговорення її змісту із залученням народних депутатів, провідних науковців, фахівців. Результати такої дискусії могли б стати базою для вироблення стратегії конституційної модернізації та особливостей її реалізації на нормативному рівні.
Литература
1. Конституція України від 28.06.96 р. // Відомості Верховної Ради, 1996. – № 8, ст. 141.
2. Закон України «Про вибори Президента України» від 05.03.1999 № 474-XIV, зі змінами від 02.12.2012 № 5463-17.
3. Закон України «Про Раду національної безпеки і оборони України» від 05.03.1998 № 183/98-ВР // Відомості Верховної Ради України, 1998, № 35, ст. 237.
4. Указ Президента України «Про Положення Адміністрацію Президента України» від 02.04.2010 № 504/2010, зі змінами від 16.01.2013 № 23/2013.
5. Байталюк О.М. Основи правознавства: навч.-метод. посіб. / О.М. Байталюк; Київ. ун-т ім. Б. Грінченка, Ін-т лідерства та соц. наук. – К., 2010. – 104 с.
6. Байрачна Л.К. Конституційне право України: підручник / Л.К. Байрачна, Ю.Г. Барабаш, Ф.В. Веніславський, В.І. Кичун, В.П. Колісник; Нац. юрид. акад. України ім. Я. Мудрого. – Х.: Право, 2008. – 416 с.
7. Гладун З.С. Конституційне право України: навч. посіб. / З.С. Гладун, М.П. Федоров, М.Г. Федчишин; Терноп. нац. екон. ун-т. – Т., 2008. – 564 с.
8. Демків Р.Я. Конституційне право України: курс лекцій / Р. Я. Демків; Львів. держ. ун-т внутр. справ. – Л.: ЛьвДУВС, 2012. – 331 с.
9. Задорожня Г.В. Конституційне право України: навч. посіб. / Г.В. Задорожня. – К., 2009. – 128 с.
10. Кравченко В.В. Конституційне право України: навч. посіб. / В.В. Кравченко. – 6-те вид., виправл. та доповн. – К.: Атіка, 2008. – 592 с.
11. Погорілко В.Ф. Конституційне право України: підручник / В.Ф. Погорілко, В.Л. Федоренко. – 2-ге вид., переробл. – К.: Прав. єдність, 2010. – 432 с.
12. Рибалка Н.О. Адміністративно-правові аспекти діяльності Президента України: автореф. дис... канд. юрид. наук: 12.00.07 / Н.О. Рибалка; Акад. упр. М-ва внутр. справ. – К., 2009. – 18 с.
13. Рибалка Н.О. До деяких питань діяльності Секретаріату Президента України / Н.О. Рибалка // Наше право. – 2009. – № 1 (ч.1). – С. 41-43.
14. Серьогін В.О. Конституційне право України: навч. посіб. / В.О. Серьогін; Харк. нац. ун-т внутр. справ. – Х., 2010. – 368 с.
15. Скрипнюк О.В. Конституційне право України: академ. курс: підруч. для студ. ВНЗ / О.В. Скрипнюк; МОН України, Нац. ун-т «Остроз. Акад.», Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. – К.: ІнЮре, 2010. – 669 с.
16. Федоренко В.Л. Теоретичні основи системи конституційного права України: автореф. дис. ... д-ра юрид. наук : 12.00.02 / В.Л. Федоренко; Нац. юрид. акад. України ім. Ярослава Мудрого. – Х., 2010. – 40 с.
17. Чушенко В.І. Конституційне право України: підручник / В.І. Чушенко, І.Я. Заяць; Львів. нац. ун-т ім. І.Франка. – 2-ге вид., доповн. і переробл. – К.: Ін Юре, 2009. – 547 с.
18. Шаповал В.М. Конституційне право зарубіжних країн. Академічний курс: підручник / В.М. Шаповал; М-во освіти і науки України. – 2-ге вид., переробл. і доповн. – К.: Юрінком Інтер, 2010. – 464 с.
19. Шаптала Н.К. Конституційне право України: навч. посіб. / Н.К. Шаптала, Г.В. Задорожня. – Д.: ЛізуновПрес, 2012. – 470 с.
20. Шляхтун П.П. Конституційне право України: підручник / П.П. Шляхтун. – К.: Освіта України: КНТ, 2008. – 592 с.
Другие работы этого направления
Роль преси у правовому інформуванні громадян України
Ідеї співвідношення держави, права та моралі
Правова поведінка
ОСНОВНІ ТЕОРІЇ ПОХОДЖЕННЯ ДЕРЖАВИ
ПРОФЕСІЙНА ПРАВОСВІДОМІСТЬ І ПРАВОВА КУЛЬТУРА ДІЛЬНИЧНОГО ІНСПЕКТОРА МІЛІЦІЇ(ШЛЯХИ ФОРМУВАННЯ І УДОСКОНАЛЮВАННЯ)
ДОГОВІР У СИСТЕМІ ПРАВА УКРАЇНИ
Правова держава
1. Сформулюйте визначення методу теорії держави і права. 2. Визначте відмінності між правами людини і громадянина. 3. Охарактеризуйте ознаки юридичної особи.
Соціальні та технічні норми
Ознаки держави
НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ МІНІСТЕРСТВА ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ. (ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ)
ЗАСОБИ ДЕРЖАВНОГО ПРИМУСУ У ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ
Прогалини в праві і шляхи їх усунення
СУДОВИЙ ПРЕЦЕДЕНТ У ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ АНГЛІЇ (ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ)
ЗАКОНОДАВЧИЙ ПРОЦЕС В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ І ПРАКТИКИ
ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ
ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО СТАТУСУ НЕПОВНОЛІТНІХ В УКРАЇНІ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЇ ЯК ОДИН ІЗ ОСНОВНИХ НАПРЯМКІВ ДІЯЛЬНОСТІ МІЛІЦІЇ
Громадське суспільство: становлення та розвиток
Держава в сучасній політичній системі України
Сучасна держава
ДЕРЖАВА І ПОЛІТИЧНІ ПАРТІЇ (ПРОБЛЕМИ СПІВВІДНОШЕННЯ ТА ВЗАЄМОДІЇ)
Порядок формування органів державної влади
Правове становище національних меншин в Україні (1917-2000)
Норми права та стаття правового акту
КОНСТИТУЦІЯ І РОЗВИТОК ПРИНЦИПІВ ПРАВА УКРАЇНИ (МЕТОДОЛОГІЧНІ ПИТАННЯ)
ПРАВОВИЙ СТАТУС ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА В УКРАЇНІ ЯК СОЦІАЛЬНІЙ ДЕРЖАВІ
Законодавча ініціатива
Основні якісні риси України
Правова держава
Нормативно - правові акти
Формування системи гарантій законності та правопорядку в процесі становлення незалежної України.
Поняття і суть тоталітарного режиму
Возникновение права
СВОБОДА ВІРОСПОВІДАННЯ ЛЮДИНИ: ЮРИДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ (ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ)
Теоретико-правові аспекти співідношення форми та типу держави
Юридичні гарантії забезпечення конституційних прав і свобод людини і громадянина в Україні (промова на захист дипломної)
КОДИФІКАЦІЙНІ АКТИ В СИСТЕМІ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ
МІСЦЕВИЙ ДЕРЖАВНИЙ АПАРАТ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ І СЕЛЯНСЬКА РЕФОРМА 1861 р. В УКРАЇНІ (ІСТОРИКО-ПРАВОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ)
ПРАВО ЯК ФАКТОР ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ (ІНСТИТУЦІЙНИЙ ПІДХІД)
Верховенство права и верховенство закона
Правовий прецедент як форма буття права
Форми (джерела) права
Англосаксонська система права
Державний контроль в сучасній Україні (теоретико-правові питання)
ДЕРЖАВНИЙ ЛАД І ПРАВО НА БУКОВИНІ В 1774–1918 РР.
Норми права, основні ознаки та класифікації
ФОРМУВАННЯ ПРАВОВОЇ КУЛЬТУРИ ПІДПРИЄМЦЯ: ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ
Форми і методи здійснення державної влади, її легітимність і легальність
Правова система
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТА ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЙОГО ЕФЕКТИВНОСТІ