Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   200 грн.
ЦЕНА:   459 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

БЮДЖЕТУВАННЯ ЯК МЕТОД ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ   (ID работы: 619)

Направление: Фінанси
Предмет: Финансы предприятий
Тип работы: Дипломная работа
Число страниц: 105
Год защиты: 2008
ВУЗ: Киевский Национальный Экономический Университет им. Вадима Гетьмана (КНЭУ)
Язык: Украинский
Содержание
Зміст

Вступ

Розділ І. Теоретико-методичні засади бюджетування в системі фінансового планування
1.1. Сутність і необхідність бюджетування
1.2. Класифікація бюджетів
1.3. Інформаційно-правове забезпечення бюджетування
1.4. Взаємозв’язок та відмінності бухгалтерського та управлінського обліків
Розділ ІІ. Дослідження механізму бюджетування на підприємстві ТОВ «Віннер Імпортс Україна»
2.1. Загальна економічна характеристика досліджуваного підприємства
2.2. Створення бюджетного регламенту на прикладі Компанії
2.3. Фінансова структура Компанії
2.4. Формування операційних бюджетів
2.5. Фінансові бюджети ТОВ
Розділ ІІІ. Напрямки вдосконалення механізму бюджетування
3.1. Організація системи бюджетів (План-факт аналіз)
3.2. Фінансовий контроль впродовж бюджетування
3.3. Фінансові ризики і бюджетування
3.4. Формування системи матеріального забезпечення

Висновки та пропозиції

Список використаної літератури

Додатки
Введение
Вступ

Планування було прерогативою командно-адміністративної системи. Головна мета фінансового плану підприємства полягала у виявленні невикористаних ресурсів і визначенні суми платежів у бюджет, величина якої відповідала перевищенню доходів підприємства над його витратами. Сума та рівень витрат централізовано нормувались. Надмірна централізація фінансів за планово-директивної економіки послаблювала економічні стимули для розширення виробництва. Це негативно позначалось на результатах фінансово-господарської діяльності підприємств. Державні дотації в багатьох галузях сягали значних розмірів, оскільки ці галузі були збитковими або малорентабельними.
Галузеві міністерства займалися перерозподілом доходів та прибутків підприємств. Значна частина прибутку й тимчасово вільних коштів ефективно працюючих підприємств вилучалась для фінансування державних видатків та на покриття витрат збиткових підприємств галузі.
За ринкової економіки значно підвищується матеріальна відповідальність керівника підприємства за його фінансовий стан. Для нових умов діяльності українських підприємств теорія і практика розробки техпромфінплану недостатні і, в той же час, система планів, яка використовується у розвинутій ринковій економіці, для вітчизняних підприємств є ще передчасною.
Для перехідної економіки необхідна і перехідна теорія планування. Нині на окремих підприємствах в Україні зроблені спроби пристосувати для планування своєї поточної діяльності теорію бізнес-планування.
В умовах розвинутої ринкової економіки теорія бізнес-планування використовується при обґрунтуванні процесів освоєння нових сфер діяльності підприємств, створення нових видів бізнесу. Для більшості українських підприємств пошук нових сфер діяльності (в області збуту продукції, що випускається, освоєння виробництва нових видів виробів, підвищення конкурентоспроможності продукції, що випускається тощо) є необхідним для виживання і подальшого розвитку. Саме тому розробка даної роботи є надзвичайно актуальною в наш час, адже зараз дуже зросло значення перспективного, поточного та оперативного фінансового планування для забезпечення стійкого фінансового стану та підвищення рентабельності підприємств.
Оскільки бюджети відображають майбутні операції фірми, мірою здійснення цих операцій вони перетворюються на базу для оцінки діяльності менеджерів.
Порівняння фактичних результатів із запланованими дає змогу визначити ефективність і результативність діяльності.
Крім того, бюджети мотивують працівників підприємства на досягнення окресленої мети за умови, що вони брали участь у розробленні бюджетів і зацікавлені в досягненні встановлених показників.
Саме тому і була обрана тема даної роботи, головна мета якої довести необхідність та перспективи впровадження системи бюджетування та розробити можливі варіанти вдосконалення системи бюджетування на обраному підприємстві.
Впродовж даної роботи ми поставимо наступні завдання:
· дослідити теоретичну, практичну та нормативну базу для побудови бюджетної системи на підприємствах України;
· скласти бюджетну систему, яка б дозволила реально уявляти своє фінансове становище не тільки сьогодні, а й на найближчу перспективу;
· розробити бюджетні форми, працюючи з якими керівники зможуть розвивати свою господарську діяльність і своєчасно виконувати свої зобов’язання перед державою, партнерами по бізнесу та іншими господарськими суб’єктами;
· розробити варіанти взаємодії бюджетного відділу підприємства з іншими відділами, отримання від них об’єктивної інформації та співпраці в галузі ефективного курування організацією.
Після завершення даної роботи ми отримаємо змогу користуватися її матеріалами за двома основними напрямками:
· теоретична база даної роботи дозволить читачеві з’ясувати необхідність бюджетування, розібратися в основній термінології та отримати знання на рівні, який би дозволив вільно оперувати основними показниками та формами при фінансовому плануванні;
· впровадження бюджетування на базі практики, що покаже реальний процес оптимізації та опису бюджетних форм, регламенту, звітності тощо. Роботу можна буде застосовувати як практичний посібник при виконанні аналогічних завдань на інших підприємствах.
Об’єкт дослідження роботи – юридична особа ТОВ з ІІ „Вінер Імпортс Україна, Лтд” (ВІУ), на якій впроваджується бюджетна система.
Предмет дослідження – бюджети компанії ВІУ різних структурних рівнів.
В даній роботі ми будемо використовувати зовнішні та внутрішні джерела інформації.
До зовнішніх джерел належать:
· нормативна база;
· першоджерела;
· періодичні видання;
· офіційні видання органів держвлади;
· міжнародні освітні програми.
До внутрішніх джерел належать:
· статут компанії;
· структура компанії та її внутрішні документи;
· наявні фінансові форми;
· бухгалтерська звітність;
· внутрішні бази даних.
Роботу буде складено наступним чином: спершу ми розглянемо теоретичну основу бюджетування, надалі підкріпимо її українськими нормативними документами. Така база дозволить перейти до практичного впровадження бюджетної системи на підприємстві. Потім дослідимо його поточний стан (бюджет, структуру, фінансові звіти тощо); надалі, виходячи з набутих теоретичних знань, розробимо бюджетну систему, яка дозволить оптимізувати роботу підприємства.
Наступним кроком нашої роботи буде встановлення потенційних шляхів подальшої оптимізації бюджетування, розробки системи контролінгу та мотивації, без яких неможлива якісна та повна бюджетна система будь-якого підприємства.
Підсумком даної роботи буде цілісна картина підприємства з пропозиціями, які необхідно буде впроваджувати як новий комплексний підхід до бюджетного процесу.
Заключение
Висновки та пропозиції

Структурна перебудова економіки держави та прискорення темпів її зростання значною мірою залежать від досконалості системи управління фінансовими ресурсами на мікроекономічному рівні. Ефективна діяльність суб`єктів господарювання за ринкових умов, передбачає перш за все наявність досконалої інформаційної бази як основи прийняття управлінських рішень. За сучасних умов, інформаційна база фінансового менеджменту, на вітчизняних підприємствах, не є досконалою саме внаслідок того що: по-перше, в основі інформаційного забезпечення покладено дані бухгалтерського обліку з орієнтацією переважно на користувачів інформації які не впливають на управлінські рішення; по-друге, переважно при представленні поточної та оперативної інформації управлінському персоналу відсутня її формалізація й систематизація; по-третє, невикористання планування, зокрема фінансового є значною перешкодою щодо побудови ефективної діяльності підприємства на перспективу.
За умов ринкової економіки, якій притаманні самостійність суб`єктів господарювання, власна відповідальність за результати фінансово-господарської діяльності, виникає об`єктивна потреба постійного контролю, аналізу, коригування й прогнозування змін фінансового стану та оцінки фінансових можливостей підприємства на майбутнє, що реалізується з допомогою інструментів фінансового менеджменту й, зокрема, бюджетування. Система управління підприємством повинна вдосконалюватись з врахуванням накопиченого світового досвіду, новітніх теоретичних й практичних досягнень у сфері менеджменту. В якості одного з ефективних напрямків удосконалення системи управління на мікрорівні, для вітчизняних підприємств, пропонується використання бюджетування, яке позитивно зарекомендувало себе в країнах з розвинутою ринковою економікою.
Теоретичні й методичні питання розробки та впровадження бюджетування, як нового напрямку фінансового менеджменту, поки що не отримали системного висвітлення й розглядались авторами, зокрема Савчуком В.П, Терещенко О.О., у складі невеликої частини робіт присвячених фінансовому управлінню. В працях Хруцького В.Е., Сизової Т.В., Гамаюнова В.В., Щіборща К.В., більш повно висвітлюються деякі теоретичні та практичні аспекти бюджетування як ефективного напрямку системи управління. В свою чергу, значна кількість питань залишається відкритою для дослідження, зокрема: визначення сутності концепції бюджетування; виокремлення та систематизація принципів, функцій, методів а також факторів, які обмежують впровадження та використання бюджетування в сучасних умовах; розкриття особливостей організаційної процедури впровадження бюджетування; адаптація західних методик складання бюджетів і контролю їх виконання до сучасних умов діяльності вітчизняних підприємств та їх консолідація з вітчизняними здобутками тощо. Комплексне, висвітлення системи бюджетування для використання вітчизняними підприємствами, включаючи теорію, методику і практику його використання при вдосконаленні системи управління у вітчизняній економічній літературі відсутнє.
Викладене свідчить про важливість обраної теми дипломної роботи, її актуальність як на теоретичному, так і на практичному рівні.
За підсумками виконаної роботи можна зробити наступні висновки:
Бюджетування — це процес узгодженого планування роботи і управління діяльністю підрозділів за допомогою кошторисів і економічних показників. Відомо, що цілі компанії досягаються колегіально, і бюджетування дозволяє спочатку спланувати, а потім зміряти внесок кожного з підрозділів в досягнення загальної мети.
Бюджети класифікуються за наступними ознаками: за колом охоплення операцій та рівнем відповідальності (функціональний, зведений); за призначенням (операційний, фінансовий бюджет капітальних інвестицій); за часовою ознакою (короткостроковий, довгостроковий); за методикою складання (статичний, гнучкий); За терміном складання (щорічний, безперервний).
Повноцінне внутрішньофірмове бюджетування, тобто бюджетування як управлінська технологія, включає три складові частини.
- Технологія бюджетування.
- Організація бюджетування.
- Автоматизація фінансових розрахунків.
Бюджети можуть розроблятися на річній основі (з розбивкою по місяцях) і на основі безперервного планування (протягом І кварталу переглядається кошторис на 2 квартал і складається кошторис на 1 квартал наступного року, бюджет увесь час проектується на рік уперед).
Операційний і фінансовий бюджет ТОВ «Віннер Імпортс Україна» утворюють генеральний бюджет підприємства.
Бюджетний контроль - це процес зіставлення фактичних результатів з бюджетними, аналіз відхилень і внесення необхідних, корективів. Завдання бюджетного контролю - привернути увагу до значних відхилень, які вимагають детальнішого аналізу, що дозволяє здійснювати управління по відхиленнях. Управління по відхиленнях - це принцип управління, згідно якому увага концентрується тільки на значних відхиленнях від плану. Показники, які виконуються задовільно, до уваги не беруться.
Звіт про виконання - це зведення даних, в якому порівнюються заплановані і фактичні показники і розраховуються відхилення з вказівкою їх причин.
Відхилення підрозділяються залежно від: отриманого результату (позитивні і негативні); розміру результату (значні і незначні); причини виникнення (відхилення унаслідок планування і відхилення унаслідок діяльності). Відхилення унаслідок планування - це помилки і прорахунки в процесі складання прогнозів, визначення функції витрат і доходів, калькуляції планової собівартості, і цін. Відхилення унаслідок діяльності - результат дій персоналу або певних подій (зміна попиту, коливання цін і ін.).
Значний розмір відхилень вимагає детального вивчення їх причини за допомогою додаткової інформації. Залежно від причини значних відхилень можливі два альтернативні рішення:
- коректування або перегляд бюджету, за наявності обґрунтувань, що виконувати його недоцільно;
- внесення відповідних корективів в дії, щоб забезпечити досягнення запланованої мети.
Таким чином, звіт про виконання бюджету ТОВ «Віннер Імпортс Україна» забезпечує зворотний зв'язок, привертає увагу до значних відхилень від очікуваних результатів, що в свою чергу дає можливість здійснювати управління по відхиленнях.
Отже, система бюджетування, заснована на контрольованому прогнозі, має цілий ряд переваг і в сучасних умовах є одним з найбільш передових методів управління. Бюджетування застосовується у багатьох областях управління: у фінансовому менеджменті при його допомозі можна заздалегідь сформувати досить ясне представлення про структуру бізнесу організації, регулювати обсяг витрат у межах, що відповідають загальному припливу коштів, визначите, коли і на яку суму повинне бути забезпечене фінансування; в області управління комерційною діяльністю цей метод змушує керівників систематично займатися маркетингом для розробки більш точних прогнозів і визначати найбільш доцільні й ефективні комерційні заходи в межах, забезпечених наявними ресурсними можливостями для їхнього здійснення; в області організації загального управління цей метод чітко визначає значення і місце кожної функції (комерційної, виробничої, фінансової, адміністративної і т.д.), здійснюваної в організації, дозволяє забезпечити належну координацію діяльності цих служб, орієнтуючи їх на спільну діяльність для досягнення затверджених у бюджеті показників; в області управління витратами цей метод сприяє більш ощадливому використанню ресурсів і забезпечує пошук шляхів зниження витрат.
Найбільш ефективно можна впроваджувати повну систему бюджетування на великих підприємствах зі значною кількість відокремлених підрозділів та напрямків діяльності, оскільки за рахунок бюджетування максимально досягається: покращення координації дій підрозділів, узгодження напрямків їх діяльності; підвищення оперативності й ефективності в прийнятті управлінських рішень; покращення фінансових результатів на підставі управління прибутком і витратами на операційному рівні, більш раціонального розподілу й використання ресурсів, оптимізації витрат й здійснення оперативного контролю за постійними й змінними витратами; поліпшення платоспроможності за рахунок ефективного управління грошовими потоками тощо.
Система бюджетування повинна охоплювати всі рівні управління на підприємстві, а саме, стратегічний, тактичний та оперативний, кожному з яких відповідають певні цілі, завдання, критерії розмежування й оцінки. При формалізації стратегічного, поточного і оперативного рівнів управління з використанням фінансового планування та бюджетування доцільно використовувати критерій ”мета і завдання рівнів управління”. Кожному рівню управління визначено відповідний рівень планування, реалізації і контролю, головними відмінностями яких є масштабність мети, рівень інформованості й деталізації показників.
Литература
Список використаної літератури

1. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» від 16.07.1999р. №996-XIV.
2. Указ Президента України «Про спрощену систему оподатковування, обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98
3. ПСБО №1 “Загальні вимоги до фінансової звітності” затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.03.2002р. №87
4. ПСБО №2 “Баланс” затверджено наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2002р. №131
5. ПСБО №3 “Звіт про фінансові результати” затверджено наказом Міністерства Фінансів України від 14.06.2002р. №13
6. Атамас О.В. Управлінський облік: Підручник - К.: Лібра, 2005 - 476с.
7. Балабанов И.Т. Основы финансового менеджмента. – М.: Финансы и статистика, 2000. – 584с.
8. Балабанов Н.Т. Анализ и планирование финансов хозяйственного субъекта. – М.: Финансы и статистика, 2000. – 110с.
9. Бланк И.. Основы финансового менеджмента. – М.: Ника-Центр, 1999. – 632с.
10. Бланк И.А. Финансовый менеджмент: Учебный курс. - М.: Ника-Центр, 1999. - 528с.
11. Бородина Е.И. Финансы предприятий. – М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1995. – 208с.
12. Бочаров В.В. Внутрифирменное финансовое планирование и контроль. – СПб.: Изд-во СПбГУЭФ, 1999. – 339с.
13. Бутинець Ф.Ф., Давидюк Т.В., Малюга Н.М., Чижевська Л.В. Бухгалтерський управлінський облік. - Житомир: ПП «Рута», 2002.- 480с.
14. Бухалков М.И. Внутрифирменное планирование. – М.: ИНФРА-М, 2000. - 400 с.
15. Васильев А.А. Бюджетирование промышленных предприятий // http://cis2000.ru/publish/books/book_16/ch_1.shtml.
16. Васильев В. Зачем нам бюджетирование? // http://www/metacom/ru// fanera/PRESSA/rf/htm#op/
17. Виниченко М.Н. Бюджетирование малого бизнеса // Материалы второй всеукраинской научно-практической конференции «Україна наукова». – Д. – 2002. – С. 36.
18. Виниченко М.Н. Автоматизация системы бюджетирования предприятия // Модели управления в рыночной экономике. – 2002. – Спец. Выпуск. – С. 180.
19. Воробьев П., Ф. Земеров Ф. Бюджетирование производственных предприятий (опыт разработки и внедрения) // Проблемы теории и практики управления. – 2001. - №6. – С.112-117.
20. Герчикова И.Н. Менеджмент: Учебник. – М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1997. – 501с.
21. Годин А.М. Бюджет и бюджетная система. – М.: Издательский дом Дашков и К, 2001. - 276с.
22. Голов С.Ф., Єфіменко В.І. Фінансовий та управлінський облік. – К.: ТОВ “Автоінтерсервіс”, 1996. – 544 с.
23. Грузинов В.П., Грибов В.Д. Экономика предприятия. – М.: Финансы и статистика, 2001. – 208с.
24. Дрозбина Л.А. Финансы. – М.: ЮНИТИ, 2002. – 527с.
25. Дроченко О.Б. Принципы эффективного бюджетирования. // Финансовый директор. – 2002. - №5 – С.56-65.
26. Дружинин А.И. Фирма в условиях рынка: организация, планирование, мотивирование. – Ульяновск.: Ульян. Дом печати, 1998. – 104с.
27. Ириков В.А., Ириков И.В. Технология финансово-экономического планирования на фирме. – М.: Финансы и статистика, 1997. – 248с.
28. Ковалев В.В. Введение в финансовый менеджмент. – М.: Финансы и статистика, 1999. – 512с.
29. Ковалев В.В. Финансы. – М.: ПБОЮЛ, 2001. - 640с.
30. Колесников С. Бюджетирование // http://www.osp.ru./2000/04/0170.htm
31. Колесников С.Н. Бюджетирование: теория, реальность и реализация // - http://www/econprofi/ru/articles/php?where=en&what=067/
32. Колчина Н.В. Финансы предприятий. – М.:ЮНИТИ-ДАНА, 2001. – 326с.
33. Мойсеєнко І.Є. Фінансове планування підприємств // Фінанси України. — 2000. — № 9.
34. Рихтер К. Экономика предприятия: Пер. с нем. – М.: ИНФРА-М, 2001. – 928с.
35. Поляк Г.Б. Финансовый менеджмент: Учебник. – М..: Финансы, ЮНИТИ, 1997. – 578с.
36. Попов В.М. Деловое планирование. – М.: Финансы и статистка, 1997. – 368с.
37. Поукок М.А., Тейлор А.Х. Финансовое планирование и контроль. Пер с англ. – М.: ИНФРА–М, 1996. – 438с.
38. Романовский М.В. Финансы, денежное обращение и кредит. – М.: Юрайит, 2003. - 575с.
39. Савчук В.П. Фінансовий менеджмент підприємств: практичні питання з аналізом ділових ситуацій. – Київ: Видавничий будинок “Максимум”, 2001. – 356с.
40. Савчук В.П., Виниченко М.Н. Система контроля выполнения бюджета предприятия // Экономика: проблемы теории и практики. – 2002. – Выпуск 141. – С. 140.
41. Савчук В.П., Виниченко М.Н. Особенности системы бюджетирования украинского предприятия // Финансы Украины. – 2002. – № 11. – С.55.
42. Самочкин В.В. Калюкин А.А. Бюджетирование как инструмент управления промышленным предприятием. // Менеджмент . – 2000. - №2. – С. 89-93.
43. Самочкин В.Н., Пронин Ю.Б., Логачева Е.Н. Гибкое развитие предприятия: эффективность и бюджетирование. – М.: Дело, 2000. – 549с.
44. Самсонова Н.Ф. Финансовый менеджмент. – М.: Финансы, ЮНИТИ, 2002.-495с.
45. Сергеев И.В. Экономика предприятия. - М.: Финансы и статистика, 2004. – 304с.
46. Солнцев И.В. Общая схема постановки бюджетирования на предприятии // Финансовый менеджмент. – 2003. - №3. – С.23-42.
47. Стоянова Е.С. Финансовый менеджмент: теория и практика. – М.: Изд-во «Перспектива», 1998. – 656с.
48. Стоянова Е.С., Штерн М.Г. Фінансовий менеджмент для практиків: короткий професійний курс. – М.: Перспектива, 1998. – 239с.
49. Тренев Н.Н. Управление финансами: Учебное пособие. – М.: Финансы и статистика, 1999. – 496с.
50. Управление предприятием и анализ его деятельности /Под ред. С.Ю. Наумова. Изд-во саратовского университета, 1998. – 268с.
51. Управление предприятием и анализ его деятельности /Под ред. В.Н. Титаева. – М.: Финансы и статистика, 1998. – 420с.
52. Финансовое управление фирмой/Под ред. В.И. Терехина. – М.: Экономика, 1998. – 98с.
53. Хан Д. Планирование и контроль: концепция контроллинга. – М.: Финансы и статистика, 1998. – 285с.
54. Хорн Дж. В. Основы управления финансами. – М.: Финансы и статистка, 1996. – 398с.
55. Хруцкий В.Е., Сизова Т.В., Гамаюнов В.В. Внутрифирменное бюджетирование: настольная книга по постановке финансового планирования. – М.: Финансы и статистика, 2002. – 423с.
56. Чаусов В., Ашкинадзе А. Критерии оценки системы бюджетирования // http://www.iso.ru/cgi-bun/main/public/cgi.
57. Шеремет А.Д., Сайфулін Р.С. Фінанси підприємств. – К.: Наука, 1999. – 343с.
58. http://www.winner.ua – сайт ТОВ «Віннер Імпортс Україна»
Другие работы этого направления
Контрольна робота з дисципліни "фінанси підприємств"
Показники платоспроможності підприємства
Аналіз фінансових результатів на прикладі ПАТ "Компанія "Райз"
Фінансова діяльність підприємства
Аналіз фінансового стану підприємства на прикладі "ПАТ "Компанія "Райз"
Аналіз прибутку та рентабельності підприємства
38. Характеристика методів оцінювання вибуття запасів і його вплив на величину виробничих витрат.
Фінансова діяльність субєктів господарювання
Контрольна робота з дисципліни "Фінанси підприємств"
Фінансово-майновий стан підприємства
Финансовый анализ преприятия
Задачі з дисципліни "Фінанси підприємств"
Механізм формування власного капіталу суб’єктів господарювання в Україні
Сутність фінансових ресурсів, їх формування та використанні, напрямки вдосконалення ефективного використання на ВАТ «Шосткинський хлібокомбінат»
Задачі з дисципліни "Фінанси підприємств"
Фінанси піприємства контрольна
Оцінка фінансового стану підприємства
Контрольна робота з дисципліни "Фінансовий аналіз" (Варіант 6)
Аналіз платоспроможності та ліквідності підприємства
Задачі з дисципліни "Фінанси підприємств" (Варіант 3)
Управління формуванням прибутку та шляхи підвищення прибутковості підприємства у ПАТ «Черкаський комбінат хлібопродуктів»
Задачі з дисципліни "Фінанси підприємств" (Варіант 6)
Джерела фінансування торгівельних підприємств
39.Функціональні підсистеми системи управління витратами та їх взаємозв’язки.
Основи організації фінансів підприємств за ринкових умов
Фінансова політика вітчизняних фармацевтичних підприємств України
Аналіз фінансового стану підприємства на прикладі ПАТ "Компанія "Райз"
Аналіз використання оборотного капіталу підприємства
Задачі фінанси підприємств
Задачі фінанси підприємств
Управління грошовими потоками на підприємстві на прикладі "ПАТ "Компанія "Райз"
Фінанси підприємства
Аналіз використання нематеріальних активів підприємства
Кредитні взаємовідносини комерційного банку з суб’єктами господарювання різних організаційно-правових форм
Аналіз прибутку та рентабельності на прикладі ПАТ "Компанія "Райз"
Задача з дисципліни "Фінанси підприємств"
ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ МАЛИХ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР
Контрольна Фінанси підприємств
Фінансова діяльність підприємств на прикладі ПАТ "Компанія "Райз"
Облік амортизації та ремонту основних засобів на підприємствах харчової промисловості на прикладі підприємства ДП «Дослідний хлібозавод»
Фінанси підприємств контрольна
Фінанси підприємств контрольна
Прибутковість підприємства,суть та шляхи зростання
Курсова робота з дисципліни "Фінанси підприємств"
Контрольна робота основи підприємницької діяльності
Задачі з дисципліни "Фінанси підприємств"
Фінанси підприємств
Капітал підприємства і джерела його формування
Підвищення ефективності діяльності ТОВ «Дніпро-Південь»
Задачі з фінансів підприємств