Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   100 грн.
ЦЕНА:   229 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Облік амортизації та ремонту основних засобів на підприємствах харчової промисловості на прикладі підприємства ДП «Дослідний хлібозавод»   (ID работы: 3715)

Направление: Фінанси
Предмет: Финансы предприятий
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 44
Год защиты: 2013
ВУЗ: Национальный Университет Пищевых Технологий (НУПТ)
Курс: 4
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
Розділ І. Науково-теоретичні та методичні основи обліку амортизації
та ремонту основних засобів на підприємствах харчової промисловості
1.1. Економічна сутність амортизації та ремонту основних засобів
1.2. Нормативно-законодавча база з обліку амортизації та ремонту
основних засобів на підприємствах харчової промисловості
1.3. Теоретичні положення з організації обліку амортизації та ремонту основних засобів на підприємствах харчової промисловості
Розділ ІІ. Аналіз господарської діяльності ДП «Дослідний хлібозавод».
2.1. Організаційна характеристика ДП «Дослідний хлібозавод».
2.2. Особливості організації обліку на підприємстві
2.3. Аналіз фінансового стану ДП «Дослідний хлібозавод»
Розділ ІІІ. Фінансовий облік амортизації та ремонту основних засобів
на підприємстві
3.1. Документальне оформлення операцій з обліку амортизації та
ремонту основних засобів на підприємстві
3.2. Відображення інформації з обліку амортизації та ремонту основних засобів на рахунках бухгалтерського обліку
3.3. Відображення інформації з обліку амортизації та ремонту основних засобів в облікових регістрах та фінансовій звітності
Висновки та пропозиції
Список використаної літератури
Додатки
Введение
Ефективне функціонування підприємств харчової промисловості залежить від кількісного та якісного стану їх основних засобів. Під час виходу з економічної кризи підприємства харчової промисловості намагаються раціональніше підходити до витрат, які пов’язані з відтворенням основних засобів, дотримуючись необхідних технічних та технологічних умов випуску конкурентоспроможної продукції. Це досягається завдяки спрямуванню коштів суб’єктів господарювання переважно на здійснення поліпшення основних засобів, яке потребує значно менших витрат порівняно з придбанням чи створенням нових об’єктів основних засобів. Оскільки витрати на поліпшення і ремонт основних засобів складають значну частку у складі витрат підприємств харчової промисловості на виробництво продукції, то зростає значення своєчасного отримання об’єктивної, повної та достовірної інформації про такі витрати, яку може надати тільки облік.
Основні засоби відіграють велику роль в процесі виробництва і є одним із джерел впливу на кінцевий фінансовий результат діяльності будь-якого підприємства. Основні засоби складаються з великої кількості конструктивних елементів, які виготовлені з різних за міцністю матеріалів, виконують різні технологічні функції, мають неоднакове експлуатаційне навантаження і внаслідок цього спрацьовуються нерівномірно.
Ремонт основних засобів є необхідною умовою виробничого процесу підприємств харчової промисловості. Від його своєчасності та якості залежить ефективність використання основних виробничих засобів на підприємстві. Своєчасний ремонт основних засобів запобігає передчасному їх зносу та вибуттю, продовжує строк служби, підвищує виробничу потужність та скорочує потребу в нових капітальних вкладеннях.
Питання обліку амортизації та ремонту основних засобів на підприємствах харчової промисловості розглядалось багатьма відомими вченими та практиками у сфері бухгалтерського обліку. Особливо слід виділити праці таких провідних економістів, як М.Т. Білуха, Т.А. Бутинець, В.В. Немченко, В.Г. Швець, Н.М. Ткаченко, Сердюк В.Н. та ін. Більшість авторів зосереджують увагу на класифікації ремонтів, джерел їх відшкодування, а також методиці ведення обліку витрат на ремонт.
Об’єктом дослідження роботи є витрати на поліпшення і ремонт основних засобів.
Предметом дослідження є особливості обліку амортизації та ремонту основних засобів на ДП «Дослідний хлібозавод» акціонерного товариства «Київхліб», основним видом діяльності якого є виробництво хлібобулочних виробів.
Метою роботи є дослідити теоретичні положення та практичні аспекти обліку амортизації та ремонту основних засобів на підприємствах харчової промисловості.
Для досягнення поставленої мети в роботі вирішуються такі завдання:
- навести економічну сутність амортизації та ремонту основних засобів;
- провести огляд нормативно-законодавчою бази з обліку амортизації та ремонту основних засобів на підприємствах харчової промисловості;
- вивчити теоретичні положення з організації обліку амортизації та ремонту основних засобів на підприємствах харчової промисловості;
- вивчити особливості організації обліку на ДП «Дослідний хлібозавод»;
- провести аналіз фінансового стану ДП «Дослідний хлібозавод»;
- вивчити документальне оформлення операцій з обліку амортизації та ремонту основних засобів на підприємстві;
- дослідити особливості відображення інформації з обліку амортизації та ремонту основних засобів на рахунках бухгалтерського обліку, а також в облікових регістрах та фінансовій звітності.
При написанні роботи було використано такі методи, як аналіз, синтез, вибіркове спостереження, узагальнення, моделювання, метод угрупувань, графічний метод та метод узагальнень.
Заключение
Вивчивши теоретичні та практичні аспекти обліку амортизації та ремонту основних засобів на підприємствах харчової промисловості, можна навести наступні висновки.
Основні засоби займають значну питому вагу в необоротних активах підприємств харчової промисловості. Основні засоби є невід’ємною частиною господарських засобів підприємства. Без них не може здійснюватися ні один господарський процес. Відмінною рисою основних засобів є їх багатократне використання в процесі господарської діяльності підприємства, зберігання початкового зовнішнього вигляду протягом тривалого періоду.
Під впливом господарської діяльності та зовнішнього середовища основні засоби поступово зношуються і переносять свою початкову вартість на витрати протягом нормативного терміну служби шляхом нарахування зносу (амортизації) згідно встановлених норм.
Велике значення в управлінні діяльністю кожного підприємства має поінформованість про наявність засобів праці та постійний контроль за їх ефективним використанням. Цьому сприяє добре побудований облік основних засобів.
Основні засоби підприємства є одним із основних об’єктів бухгалтерського обліку.
Господарська діяльність та фінансовий стан підприємств харчової промисловості багато в чому залежать від рівня забезпеченості основними засобами.
Облік основних засобів на ДП «Дослідний хлібозавод» ведеться на рахунку 10 «Основні засоби».
Аналітичний облік основних засобів ведеться в ДП «Дослідний хлібозавод» по інвентарних об’єктах в одному примірнику і зберігаються у бухгалтерії підприємства.
Синтетичний облік основних засобів ведеться в журналі № 4. Записи за кредитом рахунку 10 у журналі № 4 здійснюється на підставі первинних документів. Вибуття основних засобів відображається у графі 4 розділу 1 Журналу 4 у результаті їх продажу, безоплатної передачі, неможливості отримання підприємством надалі економічних вигід від їх використання або невідповідності критеріям визнання активом. В кінці місяця кредитові обороти з журналу переносять до Головної книги.
Для підтримання основних засобів в робочому стані та їх поліпшення в ДП «Дослідний хлібозавод» періодично проводяться ремонти.
До поліпшення основних засобів належать модернізація, модифікація, добудова, дообладнання та реконструкція.
Утримання основних засобів у робочому стані вимагає їх поточного обслуговування, а також проведення поточного і капітального ремонтів. Витрати на обслуговування та ремонт основних засобів відносяться на витрати діяльності підприємства.
Ремонт основних засобів є невід’ємною частиною їх експлуатації. Видатки на ремонт та обслуговування основних засобів забезпечують відновлення або підтримання об’єкта в робочому стані. При здійснені ремонту основних засобів підприємствами харчової промисловості витрати з ремонту основних засобів відображаються за дебетом рахунків обліку витрат виробництва або обігу в кореспонденції з кредитом відповідних рахунків.
Ведення обліку витрат на технічне обслуговування і ремонт основних засобів здійснюється відповідно до П(С)БО 16 «Витрати».
Обліку витрат на поліпшення основних засобів ведеться на рахунку 15 «Капітальні інвестиції».
Неправильне нарахування амортизації має безпосередній вплив на визначенні прибутку, який підлягає оподаткуванню, а також накладення штрафних санкцій на підприємство із сторони податкових органів за умов необґрунтованого завищення витрат. Тому важливо бути уважним при виборі методу та обліку амортизації основних засобів.
Литература
1. Податковий кодекс України: із змінами і доповненнями станом на 17 жовтня 2011 року (відповідає офіційному текстові). – К.: Правова єдність, 2011. – 496 с.
2. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Затверджений Верховною Радою України 16.07.99 № 996 — XIV.
3. Закон України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні» від 26.01.1993р. // Голос України від 2.03.93р.
4. Закон України «Про аудиторську діяльність» від 22.04.1993 р. // Голос України. - № 99(599), - 29 травня 1993.
5. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну України від 27.04.00 р., № 92, зі змінами від 31.05.2012 р. № 658.
6. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене Наказом Міністерства фінансів України від 31.12.1999 р. № 318, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19.01.2000 р. за № 27/4248, зі змінами № 1204 від 26.09.2011 р.
7. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджений наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. № 291.
8. Інструкція «Про застосування рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій», затверджена наказом Мінфіну України від 30.11.99 р., № 291.
9. Приказ МФУ «Об утверждении методических рекомендаций по бухгалтерскому учету основных средств» от 30.09.2003 г. № 561.
10. Наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів» № 561 від 30.09.2003. – [Електронний ресурс]: Режим доступу: http:// zakon.rada.gov.ua
11. Білуха М.Т. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник. – К.: А.С.К., 2010. – 692 с.
12. Бутинець Ф.Ф. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник. – 2-е вид., доп. і перероб. – Житомир: ЖТІ, 2009. – 640 с.
13. Бутинець Ф.Ф. Контроль і ревізія. Підручник. – Ж.: ЖІТІ, 2002 – 544 с.
14. Бухгалтерський облік: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. / Л.Г. Ловінська, Л.В. Жилкіна, О.М. Голенко та ін. – К.: КНЕУ, 2002. – 370 с.
15. Вахрушина М.А. Международные стандарты финансовой отчетности: [учеб. пособие для студентов, обучающихся по специальности]: «Бухгалтерский учет, анализ и аудит» / М.А. Вахрушина, Л.А. Мельникова, Н.С. Пласкова; под ред. М.А. Вахрушиной. – М.: Омега-Л, 2006. – 568 с.
16. Войтенко Т. Усе про облік основних засобів (фондів) / Войтенко Т., Піроженко О., Маханько О. – Х.: Фактор, 2007. – 260 с.
17. Голов С.Ф. Бухгалтерский учет и финансовая отчетность по международным стандартам: практ. пособие / С.Ф. Голов, В.Н. Костюченко. – 2-е изд., перераб. и доп. – Х.: Фактор, 2008. – 1018 с.
18. Грабова Н.М. Теорія бухгалтерського обліку: Навч. посіб. / За ред. М. В. Кужельного. – К.: А.С.К., 2011. – 272 с.
19. Дікань Л.В. Контроль і ревізія. – К.: Знання, 2007. – 327 с.
20. Диба В. М. Облік та аналіз необоротних активів: [монографія] / В.М. Диба. – К.: КНЕУ, 2008. – 288 с.
21. Загородній А. Г., Партин Г. О., Пилипенко Л. М. Бухгалтерський облік: Основи теорії та практики: Підручник. – 4-те вид., перероб. І доп. – К.: Знання, 2007. – 550 с.
22. Корінько М.Д. Внутрішній контроль господарської діяльності підприємства. – Фастів: Поліфаст, 2006. – 440 с.
23. Кужельний М.В., Ліпник В.Г. Теорія бухгалтерського обліку: Підруч. – К.: КНЕУ, 2011. – 334 с.
24. Кузьмінський А.М., Кузьмінський Ю.А. Теорія бухгалтерського обліку: Підруч. – К.: Все про бухгалтерський облік, 2009. – 288 с.
25. Лишиленко О.В. Бухгалтерський облік: підручник / О.В. Лишиленко. – Третє видання, перероб. і доп. – К.: Центр навчальної літератури, 2011. – 670 с.
26. Мурашко В.М., Сторожук Т.М., Мурашко О.В. Контроль і ревізія фінансово-господарської діяльності. – К.: ЦУЛ, 2003. – 318 с.
27. Примакова Е. Основные средства: Бухгалтерский и налоговый учет. – Х.: Издательский дом «Фактор», 2005. – 220 с.
28. Сердюк В.Н. Бухгалтерский учет: Учебное пособие. – 9-е узд., и доп. – Донецк: ДонНУ, 2009. – 595 с.
29. Суботовська Л.Г. Методичні рекомендації з питань руху і обліку основних засобів [навч.-метод. посібник] / Л.Г. Суботовська. – К.: ДІПК, 2006. – 101 с.
30. Сук Л.К., Сук П.Л. Контроль і ревізія. – К.: Університет «Україна», 2006. – 275 с.
31. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік, оподаткування і звітність: Підручник – 3-тє вид. доповнене и перероблене. – К.: Алерта, 2010. – 926 с.
32. Усач Б. Контроль і ревізія. Підручник. – К.: Знання, 2002. – 253 с.
33. Ценклер Н.І. Міжнародні стандарти в бухгалтерському обліку. – Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2006. – 170 с.
34. Ярошенко С.П. Теоретичні і методологічні основи контролю. – Суми: Університетська книга, 2007. – 251 с.
35. Астахов В.П. Особливості оцінки основних засобів / Астахов В.П. // Бухгалетрський облік. – 2011. – № 2. – С. 32-36
36. Білоусов А. Удосконалення документального оформлення операцій з основними засобами в умовах застосування П(С)БО 7 «Основні засоби» / Білоусов А. // Бухгалтерський облік і аудит. – 2006. – № 3. – С. 49-54.
37. Бондар О. До питання оцінки основних засобів підприємства в бухгалтерському обліку / Бондар О. // Бухгалтерський облік і аудит. – 2005. – № 3. – С. 23-28.
38. Булах Л.А. Шляхи підвищення ефективності використання основних засобів / Булах Л.А. // Економіка АПК і природокористування: Вісник ХНАУ. – 2006. – № 9. – С. 63-67.
39. Волошин М., Загорельська Т. Проблеми обліку основних засобів та шляхи їх вирішення / Волошин М. // Вісник ЖІТУ. – 2004. – № 6. – С. 52-56.
40. Голов С. Дискусійні аспекти амортизації / Голов С. // Бухгалтерський облік і аудит. – 2005. – № 5. – С. 3-8.
41. Городянська Л. Нарахування амортизації в єдиній системі / Городянська Л. // Бухгалтерський облік і аудит. – 2006. – № 7. – С. 37-40.
42. Звягінцева М.О. Удосконалення обліку основних засобів у системі управління матеріально-технічною базою підприємства / Звягінцева М.О. // Сучасні інформаційні технології та комунікаційні мережі. – Одеса: ОНПУ, 2012. – № 47. – С. 21-23
43. Золотухін О. Ремонт власних основних засобів / Золотухін О. // Вісник податкової служби України. – 2006. – № 19. – C. 30-33
44. Ізмайлова О.О. Облік витрат з поліпшення основних засобів на промислових підприємствах / Ізмайлова О.О. // Вісник КТУ. – 2010. – № 25. – С. 124-129
45. Максімова В.Ф. Критерії якості внутрішнього контролю / Максімова В.Ф. // Підприємництво, господарство і право. – 2005. – № 7. – С. 146-151.
46. Мудра Л. Ремонт і поліпшення основних засобів: нововведення в податковому обліку / Мудра Л. // Баланс-агро. Спецвипуск. – 2011. – № 21(249). – С. 15-16
47. Назарбаєва І. Ремонт (поліпшення) основних засобів / Назарбаєва І. // Збірник систематизованого законодавства. – 2007. – Вип. 2: Додаток до газети «Бизнес». – C. 143-144
48. Рудченко Ю.С. Облік ремонту основних засобів / Рудченко Ю.С. // Облік і фінанси АПК. – 2006. – № 9-10. – С. 89-92.
49. Строіч С. Всі тонкощі ремонтів та модернізацій основних засобів / Строіч С. // Все про бухгалтерський облік. – 2006. – № 59. – С. 90.
Другие работы этого направления
Задачі з дисципліни "Фінанси підприємств" (Варіант 6)
Оцінка фінансового стану підприємства
Задачі з фінансів підприємств
Задачі з дисципліни "Фінанси підприємств"
Контрольна робота з дисципліни "фінанси підприємств"
Аналіз фінансового стану підприємства на прикладі "ПАТ "Компанія "Райз"
Фінанси підприємств контрольна
Управління грошовими потоками на підприємстві на прикладі "ПАТ "Компанія "Райз"
ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ МАЛИХ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР
Задачі фінанси підприємств
Фінанси підприємства
Курсова робота з дисципліни "Фінанси підприємств"
Задача з дисципліни "Фінанси підприємств"
Задачі з дисципліни "Фінанси підприємств"
Фінанси підприємств контрольна
Фінанси підприємств
39.Функціональні підсистеми системи управління витратами та їх взаємозв’язки.
Сутність фінансових ресурсів, їх формування та використанні, напрямки вдосконалення ефективного використання на ВАТ «Шосткинський хлібокомбінат»
Аналіз прибутку та рентабельності на прикладі ПАТ "Компанія "Райз"
Основи організації фінансів підприємств за ринкових умов
Контрольна робота основи підприємницької діяльності
Прибутковість підприємства,суть та шляхи зростання
Аналіз прибутку та рентабельності підприємства
Финансовый анализ преприятия
Управління формуванням прибутку та шляхи підвищення прибутковості підприємства у ПАТ «Черкаський комбінат хлібопродуктів»
Контрольна робота з дисципліни "Фінанси підприємств"
38. Характеристика методів оцінювання вибуття запасів і його вплив на величину виробничих витрат.
Гібридне фінансування діяльності корпорацій
БЮДЖЕТУВАННЯ ЯК МЕТОД ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ
Аналіз фінансового стану підприємства на прикладі ПАТ "Компанія "Райз"
Механізм формування власного капіталу суб’єктів господарювання в Україні
Задачі з дисципліни "Фінанси підприємств"
Фінансова політика вітчизняних фармацевтичних підприємств України
Підвищення ефективності діяльності ТОВ «Дніпро-Південь»
Аналіз використання оборотного капіталу підприємства
Фінансова діяльність підприємства
Фінанси підприємств контрольна
Задачі з дисципліни "Фінанси підприємств" (Варіант 3)
Задачі фінанси підприємств
Кредитні взаємовідносини комерційного банку з суб’єктами господарювання різних організаційно-правових форм
Капітал підприємства і джерела його формування
Фінансова діяльність підприємств на прикладі ПАТ "Компанія "Райз"
Контрольна Фінанси підприємств
Фінанси піприємства контрольна
Фінансово-майновий стан підприємства
Джерела фінансування торгівельних підприємств
Показники платоспроможності підприємства
Аналіз платоспроможності та ліквідності підприємства
Аналіз використання нематеріальних активів підприємства
Контрольна робота з дисципліни "Фінансовий аналіз" (Варіант 6)