Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   50 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Нематеріальні ресурси та аналіз ефективності їх використання   (ID роботи: 5569)

Напрям: Економіка підприємства
Предмет: Економіка підприємства
Тип роботи: Курсова робота
Кількість сторінок: 40
Рік захисту: 2014
ВУЗ: Київський Національний Торгово-Економічний Університет (КНТЕУ)
Курс: 3
Мова: Українськa
План
Вступ
1. Поняття нематеріальних ресурсів підприємства
2. Загальна характеристика підприємства
3. Аналіз ефективності використання нематеріальних ресурсів
4. Шляхи покращення нематеріальних ресурсів
Висновок
Список використаної літератури
Додатки
Вступ
Жодне підприємство не працює без використання у виробничій діяльності різних об’єктів нематеріальних активів, наявність яких забезпечує розвиток господарюючого суб’єкта. На сучасному етапі становлення ринкових відносин методика та організація обліку нематеріальних активів обговорюються та є об’єктом пильної уваги економістів не тільки в Україні, але й в усьому світі. Розробка методики правил обліку нематеріальних активів ведеться як на рівні окремих країн, так і міжнародних організацій. Сьогодні в Україні навряд чи знайдеться якийсь інший феномен у бухгалтерському обліку, який би порівнювався «в протиріччях» з нематеріальними активами та ресурсами. Підприємства зазнають великих збитків насамперед тому, що не можуть скористатися в повному обсязі активами, які не мають матеріальної форми. Основною причиною цього є те, що „нематеріальні активи” ще мало вивчені в Україні.
Актуальність теми обумовлена тим, що категорія нематеріальних активів певною мірою є новою для господарської практики України, а також маловивченою і не до кінця розробленою. Поняття "нематеріальні активи" тільки недавно почало застосовуватися в міжнародному стандарті бухгалтерського обліку 38 "Нематеріальні активи" і Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 8 "Нематеріальні активи". Його зміст не розкритий достатньою мірою і в діючих документах, які реґламентують порядок ведення бухгалтерського обліку в Україні .
Нематеріальні активи є предметом обговорення багатьох теоретиків і практиків. Серед теоретиків варто згадати зарубіжних учених-основоположників: Свейбі, Каплана, Нортона, Едвінсона; науковців, які досліджували методику використання нематеріальних активів: П. Друкер, Х. Ітамі, І. Нонака, Х. Текеучі, Т. Стюарт, Т. Давенпорт, Р.Джога, В. Матвєєва, І. Ткаченко, Ф. Бутинець, О. Кендюхов та ін. Серед практиків управління варто відзначити компанії: Skandia AFS, Dow-Chemical, The Canadian Imperial Bank of Commerce, Celemi, Ernst & Young, KPMG, Deloitte & Touche, Xerox, Gemini, McKinsey. Як теоретики, так і практики працюють над масштабним та глибинним вивченням такої економічної категорії, як нематеріальні активи. Кожен з авторів висвітлює свій погляд на нематеріальні активи і своє бачення сутності даної економічної категорії.
Метою даної роботи є вивчення нематеріальних ресурсів та аналізу ефективності їх використання.
Виходячи з мети у курсовій роботі були поставлені наступні завдання:
1. розглянути поняття нематеріальних ресурсів підприємства;
2. надати загальну характеристику підприємству;
3. провести аналіз ефективності використання нематеріальних ресурсів;
4. описати шляхи покращення використання нематеріальних ресурсів.
Об’єктом даної роботи є нематеріальні ресурси.
Предметом даної роботи є вивчення нематеріальних ресурсів та їх використання.
Теоретико-методологічну основу роботи складає сукупність загальнонаукових і спеціальних методів та прийомів наукового дослідження. У роботі було використано такі підходи щодо оцінки вартості нематеріальних активів: дохідний, витратний та порівняльний .
Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативно-правові акти України, матеріали досліджень вітчизняних і зарубіжних вчених, опубліковані у періодичних виданнях та розміщені у мережі Інтернет.
Дана курсова робота складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків.
Висновок
Розвиток ринкових відносин в Україні, активізація міжнародних економічних зв’язків, створення спільних підприємств з іноземними учасниками, інтернаціоналізація фінансових ринків, намагання інтегрувати нашу економіку в світову, і насамперед, у західноєвропейську, необхідність підвищення ефективності виробництва і забезпечення конкурентоспроможності продукції спонукають підприємства, в тому числі й аграрні, використовувати ті важелі розвинутої ринкової економіки, які вже довели свою ефективність і можуть бути з успіхом залучені до процесу виробництва, сприяючи зміцненню позиції на ринку суб’єктів господарювання та інтернаціоналізації господарських зв’язків.
Серед таких важелів особливе місце займають нематеріальні ресурси (активи), під якими розуміють немонетарні засоби, що не мають фізичної, тілесної форми, визнаються об’єктом права власності юридичної чи фізичної особи, мають вартість і можуть бути ідентифіковані (відокремлені від підприємства), використовуються підприємством більше року і приносять власникові певну економічну вигоду, яку у світовій практиці називають роялті. Отже, роялті — це винагорода підприємства за використання або надання дозволу на використання нематеріальних активів (прав інтелектуальної власності).
Нематеріальні ресурси відображаються за активом балансу підприємств. Вони володіють, на свій розсуд розпоряджаються і користуються ними як будь-яким іншим об’єктом власності за умови, що ці дії не суперечать чинному законодавству. До них, як правило, відносять різні права підприємства, наприклад, право користування землею, виробничою площею, патенти (право на винахідництво), торгові марки, товарні знаки, авторські права.
Незважаючи на різноманітний склад нематеріальних ресурсів, усі вони мають спільні риси, що об’єднують їх у це поняття. Найхарактернішою з них є те, що цей вид ресурсів не має матеріальноречової структури. Вони безтілесні, недотичні, непомітні. Крім того, нематеріальні ресурси подібно до основних виробничих засобів можуть використовуватися тривалий час, не втрачаючи при цьому своєї споживної вартості. І хоч не завжди їх окремі види можуть бути відчужені від підприємства, а значить, є неспроможними до реалізації як самостійний об’єкт ( наприклад, ділова репутація фірми), але і в такому випадку вони приносять додатковий дохід, тобто активно впливають на кінцеві результати виробництва, а тому за ефектом дії справедливо розглядаються як ресурси, що збільшують активи підприємства.
Об’єктом нашого дослідження було Відкрите акціонерне товариство «Зелений Гай» яке є економічно сильним і стабільним господарством, що дозволяє використовувати широкий спектр методів управління трудовим колективом.
ВАТ „Зелений Гай” розташований на лівому березі ріки Південний Буг в північно-західній частині Миколаївської області і в 2 км. від районного центру - м. Вознесенська і в 95 км. від обласного центру – м. Миколаїв.
Акціонерне товариство «Зелений Гай» є юридичною особою та створено відповідно до законів України «Про господарські товариства», «Про власність», «Про підприємництво», та інших законодавчих актів, з метою розвитку ринкових відносин в країні, забезпечення потреби району та області в продукції, роботах та послугах, передбачених дійсним Статутом з метою забезпечення зростання добробуту членів трудового колективу.
На підставі вищенаведеного аналізу досліджу вального підприємства можна відмітити що на підприємстві фінансова стійкість підприємства порушена, але є можливість її відновити. Для поповнення власного капіталу треба, перш за все, оцінити вартість його залучення з різних джерел. До того, як звертатись до зовнішніх джерел формування власного капіталу, повинні бути реалізовані можливості його формування за рахунок внутрішніх джерел. А основні внутрішні джерела – прибуток і амортизаційні відрахування.
Вже на підприємстві спостерігається тенденція збільшення власного обігового капіталу підприємства та зменшення короткострокових зобов’язань.
Разом з цим, необхідно розробити заходи підвищення виручки, а також прибутку на необхідну величину, що дозволить підвищити рентабельність капіталу.
Перед господарством стоїть ще безліч невирішених завдань у сфері організації виробництва й управління. Саме рішення цих завдань дозволить досягти бажаного рівня ефективності виробництва, а відповідно й максимального рівня стабільності.
Ми визначили можливі шляхи підвищення ефективності використання нематеріальних активів, зокрема:
– дотримання підприємством власної стратегії технічно – організаційного та економічного розвитку;
– переорієнтація на максимальне технічне переозброєння й реконструкція виробництва;
– систематичне оновлення технологічної бази взаємопов’язаних виробничих ланок підприємства та багато інших шляхів та способів, які дадуть змогу покращити стан підприємства, а також основні показники ефективності використання нематеріальних активів.
Також слід відмітити ще один напрямок удосконалення нематеріальних активів підприємства, який полягає у розробці нової системи аудиту нематеріальних активів підприємства. Зростання значимості нематеріальних активів як вагомої складової економічного потенціалу підприємства вимагає розробки нових і розширення діючих підходів
Література
1. Атамас П.Й. Облік у бюджетних установах: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / П. Й. Атамас ; Дніпропетр. ун-т економіки та права ім.і А. Нобеля. - 4-те вид., переробл. та доповн. - К. : Центр учб. л-ри, 2011. - 311 с.
2. Білова Н. Особливості обліку експортно-імпортних операцій / Н. Білова // Податки та бухгалтерський облік. - 2011. - №41. - С. 23-38.
3. Блакита Г.В. Бухгалтерський облік: практикум : навч. посіб. для студ. навч. закл. / Г. В. Блакита, Н. О. Ромашевська. - К. : Центр учб. л-ри, 2010. - 151 с.
4. Богданов О.В. Практичний посібник для директора малого підприємства: [навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл.] / О. В. Богданов, В. А. Романова ; Європ. ун-т, Херсон. філ., Херсон. держ. морський ін-т. - Херсон : ХМД, 2010. - 200 с.
5. Бугаєнко А. В. Бухгалтерський облік операцій з готівковими коштами, які підлягають фінансовому моніторингу в банках України / А. В. Бугаєнко // Економіка та держава. - 2011. - №4. - С. 63-65.
6. Банасько Т. М. Економічний аналіз використання нематеріальних активів: значення та методика здійснення // Вісник ЖДТУ. – 2010. – №4(50). – С. 16 – 11
7. Волкова І. А. Облік зовнішньоекономічної діяльності: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / І. А. Волкова, М. В. Реслер, О. Ю. Калініна. - К. : Центр учб. л-ри, 2011. - 299, [1] с.
8. Голов С. Міжнародні стандарти фінансової звітності: вдосконалення та застосування / С. Голов // Бухгалтерський облік і аудит. – 2010. – № 11. – С. 43-58.
9. Голов С. Бухгалтерський облік та фінансова звітність малих і середніх підприємств / С. Голов // Бухгалтерський облік і аудит. - 2010. - №10. - С. 3-15.
10. Дегтяренко Н.В. Ідентифікація і визначення нематеріальних активів та їх оцінка: збірник наукових праць науково-практичної конференції «Облік, аналіз і аудит: теорія, практика, перспективи» / Н.В. Дегтяренко. — Мелітополь, 2011. – С.183.
11. Жук В. М. Інституціональне забезпечення розвитку бухгалтерського обліку в Україні / В. М. Жук // Фінанси України. - 2010. - №11. - С. 101-110.
12. Журавель Г.П. Облікова політика підприємства в ринкових умовах: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / Г. П. Журавель, В. Б. Клевець, П. Я. Хомин ; за ред. П. Я. Хомина ; М-во освіти і науки України. - К. : Професіонал, 2009. - 319 с.
13. Легенчук С. Новий підхід до структури бухгалтерського обліку / С. Легенчук // Бухгалтерський облік і аудит. - 2010. - №10. - С. 23-29.
14. Литвиненко Л. Модернізація системи бухгалтерського обліку в державному секторі як складова програми економічних реформ / Л. Литвиненко // Казна України. - 2011. - №3. - С. 16-18.
15. Лишиленко А.В. Бухгалтерский учет: учеб. для студ. высш. учеб. завед. / А. В. Лишиленко. - 3-е изд., передел. и доп. - К. : Центр учеб. лит., 2011. - 735 с.
16. Маслак О.О. Облік, аналіз та аудит зовнішньоекономічної діяльності: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / О. О. Маслак, В. Й. Жежуха. - К. : Каравела, 2011. - 399 с.
17. Національні стандарти бухгалтерського обліку. Частина 1. П (С) БО 1-25. Основи бухобліку // Все про бухгалтерський облік. - 2011. - №10. - С. 3-25.
18. Озеран А. Проблема узгодження стандартів (правил) бухгалтерського обліку і норм Податкового кодексу у частині загальновиробничих витрат та їх відображення у фінансовій звітності / А. Озеран // Бухгалтерський облік і аудит. - 2011. - №3. - С. 13-17.
19. Огійчук, М. Ф. Аудит: організація і методика: навчальний посібник для вузів / М. Ф. Огійчук, І. Т. Новіков, І. І. Рагуліна. - К.: Алерта, 2012. - 584 с.
20. Пархоменко В. Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку фінансових витрат / В. Пархоменко // Все про бухгалтерський облік. - 2011. - №14. - С. 43-46.
21. Рудешко В.В. Зарубіжний досвід ведення бухгалтерського обліку виконання бюджету / В. В. Руденко // Часопис Київського університету права. - 2010. - №4. - С. 146-150.
22. Райковська І. Т. Економічний аналіз забезпеченості та ефективності використання нематеріальних активів: методичний підхід // Вісник ЖДТУ. – 2010. – №1(47). – С. 12–15
23. Спяк Г. Базові засади побудови бухгалтерського обліку банків України в сучасних умовах / Г. Спяк // Бухгалтерський облік і аудит. - 2010. - №10. - С. 30-34.
24. Сук Л. Вивчення фінансового обліку у ВНЗ / Л. Сук, П. Сук // Бухгалтерський облік і аудит. - 2011. - №3. - С. 52-55.
25. Сушко Н. Реформа бухгалтерського обліку в державному секторі - крок за кроком / Н. Сушко // Казна України. - 2010. - №6. - С. 10-13.
26. Статистичні данні [Електронний
Інші роботи цього напряму
Задача з дисципліни "Економіка підприємства"
Внутрішнє та зовнішнє середовище господарської діяльності будівельної компанії “Базис-СК”
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
ПЛАНУВАННЯ ДОХОДІВ ЖКГ ВІД НАДАННЯ ПОСЛУГ ТА ВИКОНАННЯ РОБІТ
Задача з дисципліни "Економіка підприємства"
Економіка контрольна робота
Аналіз і планування основних засобів підприємства
Дослідження кон'юктури ринку підприємства ТОВ "Український папір"
Аналіз теоретичних та практичних умов формування та використання кадрового потенціалу підприємства на прикладі ЗАТ КАПС «КИЙАВІА»
Шляхи підвищення конкурентоспроможності підприємства
Економіка книжкового видавництва на прикладі ЗАТ “Торсінг”
Задача з дисципліни "Економіка підприємства"
Контрольна з економіки підприємства витрати виробництва
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Фінансова санація підприємства
Cпільні підприємства як форма міжнародної господарської діяльності України
Аналіз і прогнозування попиту на зарубіжному ринку
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Аналітичний (критичний) огляд наукової публікації
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Впровадження науково – технічних інновацій як фактору збільшення економічного потенціалу підприємствана прикладі ВАТ "Завод-Артемаш"
Організаційно-економічне забезпечення сталого розвитку сільськогосподарських підприємств на прикладі ВАТ "Олександрійський райагрохім"
Обґрунтування прискорення оборотності оборотних коштів шляхом зменшення дебіторської заборгованості
Аналіз діяльності холдингових компаній в Україні
Нормування праці
Аналіз діяльності та відтворення основних засобів підприємств харчової промисловості
Організація матеріально-технічного постачання виробництва ТОВ «Мф-Фарм»
Задача з "Економіки підприємства"
Управління фінансовим станом підприємства
Відновлення основних засобів
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Формування фінансово-господарського потенціалу в сучасних ринкових умовах на прикладі ТОВ “Мітра”
Поняття цілей підприємства, їх класифікація та вимоги до них
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Аналіз прибутку та рентабельності на прикладі ПАТ "Компанія "Райз"
Контрольна економіка підприємства
Задачі з економіки підприємства
Индивидуальное задание с экономики предприятия
Ліцензування та патентування контрольна
Задачі
Формування фінансово-господарського потенціалу в сучасних ринкових умовах на прикладі ТОВ “Мітра”
Основи проведення економічних досліджень
Сутність стандартизації та її народногосподарське значення
Провести класифікацію витрат
Аналіз кредиторської заборгованості
Контрольна робота з дисципліни "Економіка" (Варіант 4)
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Задача з дисципліни "Економіка підприємства"
Інноваційні підходи в управлінні промисловим підприємством
Формулювання стратегії попередження банкрутства на прикладі підприємства ВАТ «Клеванський ДОК»