Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   160 грн.
ЦЕНА:   366 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Роль iноземних iнвестицiй в трансформацiйних процесах краiн iз перехiдною економiкою (на прикладi Украiни)   (ID работы: 4291)

Направление: Экономика
Предмет: Экономика регионов
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 37
Год защиты: 2012
Язык: Украинский
Содержание
ВСТУП
РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ В КРАЇНАХ З ПЕРЕХІДНОЮ ЕКОНОМІКОЮ
1.1 Сутність іноземних інвестицій та їх класифікація
1.2 Економічна природа іноземних інвестицій
РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ В КРАЇНАХ З ПЕРЕХІДНОЮ ЕКОНОМІКОЮ
2.1 Роль і місце іноземних інвестицій в трансформаційній економіці України
2.2 Регулювання іноземних інвестицій в країнах з перехідно економікою
РОЗДІЛ 3. ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЗАЛУЧЕННЯ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ ДО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
3.1 Стимулювання та захист іноземних інвестицій в Україні
3.2 Приоритетні сфери, зони та об`єкти іноземного інвестування в Україні
ВИСНОВОК
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
ДОДАТКИ
Введение
Актуальність дослідження. Конкуренція за залучення прямих іноземних інвестицій на міжнародних ринках капіталів вимагає від національних урядів запровадження спеціальних сприятливих умов для діяльності іноземних інвесторів. Водночас, проникнення до національної економіки іноземного капіталу може спричинити неоднозначні наслідки, створюючи низку загроз національній економічній безпеці країни-реципієнта. В переважній більшості випадків ці загрози не є умисними, а витікають з реалізації основної цільової функції іноземної інвестиції - забезпечення максимальної прибутковості використання активів.
Як відомо, трансформаційні процеси в Україні за роки її незалежності супроводжувалися глибокою економічною кризою. У зв'язку з цим різко загострилося питання ресурсного забезпечення економічного розвитку, особливо його фінансової складової.
Однією з найболючіших проблем, перед необхідністю розв'язання якої стоїть сьогодні Україна, є проблема залучення коштів для її подальшого успішного розвитку. Значне скорочення обсягів виробництва, висока інфляція, низька якість продукції, безробіття, структурна перебудова виробництва — все це потребує значних грошових ресурсів.
Об'єктом дослідження є iноземні iнвестицiї в трансформацiйних процесах краiн iз перехiдною економiкою.
Предметом дослідження є iноземних iнвестицiй в Україні.
Метою курсової роботи є дослідження ролі iноземних iнвестицiй в трансформацiйних процесах краiн iз перехiдною економiкою на прикладі України.
Завдання дослідження:
- встановити сутність іноземних інвестицій та розглянути їх класифікацію;
- вивчити економічну природу іноземних інвестицій;
- проаналізувати роль і визначити місце іноземних інвестицій в трансформаційній економіці України;
- розглянути способи регулювання іноземних інвестицій в країнах з перехідно економікою;
- дослідити стимулювання та захист іноземних інвестицій в Україні;
- встановити приоритетні сфери, зони та об`єкти іноземного інвестування в Україні.
Методи дослідження. Методологічною основою курсової роботи є науковий, емпіричний (спостереження, опис), теоретичний (аналіз) методи .
Теоретичною основою роботи стали наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених в галузі міжнародної економічної науки. При написанні курсової роботи використані підручники, посібники, періодичні видання, інтернетджерела, офіцій сайти держав.
Структура курсової роботи обумовлена метою та завданнями дослідження. Робота складається із вступу, основної частини (трьох розділів та підрозділів), загальних висновків, списку використаних джерел та додатків.
Заключение
Інвестиціями вважаються ті економічні ресурси, які направлені на збільшення реального капіталу суспільства, тобто на розширення чи модернізацію виробничого апарату. Це може бути пов’язано з придбанням нових машин, будинків, транспортних засобів, а також з будівництвом доріг, мостів та інших інженерних споруд. Сюди також треба включити витрати на освіту, наукові дослідження та підготовку кадрів. Ці витрати представляють собою інвестиції в “людський капітал”, які на сучасному розвитку економіки набувають все більшого і більшого значення, тому що на сам кінець результатом людської діяльності виступають і будинки, і споруди, і машини, і устаткування, і саме головне, основний фактор сучасного економічного розвитку – інтелектуальний продукт, який визначає економічне положення країни в світовій ієрархії держав.
Інвестиції відіграють центральну роль в економічному процесі, вони визначають загальний ріст економіки. В результаті інвестування засобів в економіку збільшуються обсяги виробництва, росте національний прибуток, розвиваються та йдуть вперед в економічній конкуренції галузі та підприємства, що в найбільшому степені задовольняють попит на ті чи інші товари та послуги. Отриманий приріст національного прибутку частково знову накопляється, проходить подальше збільшення виробництва, процес повторюється безперервно. Таким чином інвестиції, що утворюються за рахунок національного прибутку, в результаті його розподілу, самі обумовлюють його ріст, розширене відтворення. При чому, чим ефективніше інвестиції, тим більше ріст національного прибутку, тим значніші абсолютні розміри накопичення (при даній його частці), які можуть бути знову вкладеними в виробництво. При достатньо високій ефективності інвестицій приріст національного прибутку може забезпечити підвищення частки накопичення при абсолютному рості споживання.
Україна є країною з вражаючим простором для інвестиційної діяльності завдяки багатим природним ресурсам, значному людському потенціалу, розвиненій інфраструктурі, потенційній ємності внутрішнього ринку. Проте дуже низькі реальні обсяги як вітчизняних, так і іноземних інвестицій свідчать про вкрай недостатнє використання інвестиційного потенціалу України.
Іноземні інвестиції - речі, грошові кошти, майнові права, цінні папери, а також результати інтелектуальної діяльності, вкладені іноземним інвестором (у передбачених законом формах) в об'єкти інвестиційної діяльності на території України з метою одержання прибутку (доходу) або досягнення соціального ефекту.
У зв'язку з цим багато країн з перехідною економікою обмежують доходи від інвестицій і зберігають жорсткий контроль над участю іноземного капіталу у певних секторах економіки. Досить часто при вирішенні питання про залучення іноземних інвестицій переважає підхід, пов'язаний із необхідністю і бажанням переконатися в тому, що діяльність іноземних транснаціональних корпорацій не суперечить стратегії розвитку країни.
Важливим напрямом залучення іноземних інвестицій в Україні має бути їх вкладання у створення сучасної інфраструктури як необхідного атрибуту міжнародної інвестиційної діяльності. Це насамперед транспорт, технічно обладнане складське господарство, телекомунікації, а також об’єкти так званої ділової інфраструктури — офіси, ділові центри, побутовий сервіс. Ця галузь має відносно короткий термін окупності капітальних вкладень і є, по суті, матеріальною основою для подальшої ділової активності іноземного капіталу.
Литература
1. Закон України "Про захист іноземних інвестицій на Україні". Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1991, N 46, ст.616 .
2. Закон України «Про режим іноземного інвестування» //http://www.rada.gov.ua
3. Борщ Л.М. Інвестування: теорія і практика. – К.: Знання, 2005. –470с.
4. Гайдуцький А.П. Мотиваційні чинники міжнародних інвестиційних процесів // Фінанси України. – 2004. - №12. – с.50 – 57
5. Інвестознавство. Череп А.В. Навчальний посібник / К.: Кондор, 2006.- 398 c.
6. Майорова Т.В. Інвестиційна діяльність. Навчальний посібник. – Київ: « Центр навчальної літератури», 2004. – 376 с.
7. Пехник А.В. Іноземні інвестиції в економіку України. – К.: Знання, 2007. – 335 с.
8. Рогач О. Міжнародні інвестиції та практика бізнесу транснаціональних корпорацій: Підручник. – К.: Либідь, 2005. – 720 с.
9. Сприяння сталому економічному зростанню в Україні / За ред. Ш. фон Крамо-на-Таубаделя та І. Акімової. К., 2001.
10. Безпека економічних трансформацій. Іноземні інвестиції та національний капітал: парадигма взаємодії. Збірник наукових статей. Київ . Сатсанга – 2008. [Електронний ресурс] – режим доступу: http://old.niss.gov.ua/Table/Stol15/vst.htm#a1
11. Держстат: Обсяг прямих інвестицій в економіку України з країн ЄС зріс до 37,7 млрд дол. Стаття. [Електронний ресурс] – режим доступу: http://www.rbc.ua/ukr/top/show/gosstat-obem-pryamyh-investitsiy-v-ekonomiku-ukrainy-iz-14092011112100
12. Інвестознавство. В.Г. Федоренко. Частина 1. [Електронний ресурс] – режим доступу: http://ukrkniga.org.ua/ukrkniga-text/32/5/
13. Інвестознавство. В.Г. Федоренко. Частина 2. [Електронний ресурс] – режим доступу: http://ukrkniga.org.ua/ukrkniga-text/31/24/
14. Іноземне інвестування в Україні. Стаття. [Електронний ресурс] – режим доступу: http://osvita.ua/vnz/reports/econom_theory/21590/
15. Іноземні інвестиції. Економіко-правова бібліотека. [Електронний ресурс] – режим доступу: http://www.vuzlib.net/invest_D/3.htm
16. Іноземні інвестиції: проблеми та перспективи. «Дзеркало тижня» №36, 17 вересня 2005. [Електронний ресурс] – режим доступу: http://dt.ua/ECONOMICS/inozemni_investitsiyi_problemi_ta_perspektivi-44588.html
17. Міжнародно-правовові джерела регулювання іноземних інвестицій. Міністерство Юстицій України. Офіційний сайт. http://www.minjust.gov.ua/0/23408
18. Міжнародні фінанси - Рогач О.І Українські підручники онлайн. http://pidruchniki.ws/finansi/chastina_problemi_perspektivi_integratsiyi_ukrayini_sistemu_svitovih_finansiv
19. Прямі іноземні інвестиції. Вікіпедія. Матеріали вільної енциклопедії. http://uk.wikipedia.org/wiki/
20. Управління зовнішньоекономічною діяльністю (А.І. Кредісов). http://books.br.com.ua/29056
21. Державна служба статистики України.http://www.ukrstat.gov.ua

22 Економічний розвиток. Центр Разумкова. http://www.uceps.org.ua
Другие работы этого направления
Задачі економіка регіонів
ЕКОНОМІКА ЛУГАНСЬКА
Необхідність формування середнього класу в умовах трансформації ринкової економіки
Задачі з економіки регіонів
Регіональні особливості розвитку транспортної системи території світу
Регіональні особливості розміщення господарського комплексу Італії
Планування фонду оплати праці на прикладі “Управління праці і соціального захисту населення Харківської районної державної адміністрації”
Регіональні особливості міграції населення в Україні
ЕКОНОМІЧНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО КРАЇН-ЧЛЕНІВ МЕРКОСУР
Формування рекреаційної системи Подільського економічного району
Регіональна економіка задачі
Анализ неценовых факторов и их влиянии на рынок нефтепродуктов Днепропетровска
Аналіз державної служби служби Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації в реалізації програм соціального забезпечення населення
Регіональні особливості розміщення господарського комплексу Іспанії