Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   160 грн.
ЦЕНА:   366 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Фінансова безпека держави та шляхи її забезпечення   (ID работы: 4269)

Направление: Фінанси
Предмет: Финансы
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 42
Год защиты: 2012
Язык: Украинский
Содержание
ВСТУП
1. РОЗДІЛ 1. СУТНІСТЬ ТА ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ
1.1 Визначення різних авторів фінансової безпеки держави
1.2 Основи забезпечення фінансової безпеки держави
РОЗДІЛ 2. РОЗГЛЯД СУЧАСНОГО СТАНУ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
2.1 Механізм забезпечення фінансової безпеки України
2.2 Аналіз факторів, що викликають фінансову небезпеку та заходи їх подолання
РОЗДІЛ 3. ПРОБЛЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
3.1 Сучасні проблеми щодо забезпечення фінансової безпеки України
3.2 Шляхи вирішення даних проблем
3.3 Закордонний досвід з вирішення проблем фінансової безпеки держави
ВИСНОВОК
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
ДОДАТКИ
Введение
Актуальність дослідження. Становлення України як незалежного суб’єкта міжнародної економічної діяльності та поступове включення до процесів глобалізації все більшою мірою обумовлює її залежність та підпадання під вплив зовнішніх економічних чинників, який притаманний усім елементам економічної взаємозалежності країн. Внаслідок цього, більшого поширення і значення набувають такі поняття як національна, економічна та фінансова безпека держави, їх роль в формуванні умов стабільного функціонування всієї економічної системи держави та залучення до світових інтеграційних процесів.
В сучасних умовах особливу роль відіграє система безпеки держави, насамперед – фінансової, як базової економічної безпеки країни в цілому. Це зумовлено посиленням фінансової глобалізації, послабленням державного контролю за розвитком грошово-кредитних відносин, лібералізацією зовнішньоекономічних зв’язків, особливо підвищенням значення валютних відносин та зростанням міжнародної мобільності капіталу і посиленням впливу валютної сфери на процеси, що відбуваються в сучасному секторі економіки. Забезпечення фінансової безпеки держави особливо актуально для країн з транзитною економікою, в яких система державних фінансів не є досить стійкою. Зокрема це стосується України.
Об\'єктом дослідження є фінансова безпека держави.
Предметом дослідження є розвиток та механізм забезпечення фінансової безпеки України.
Метою курсової роботи є узагальнення теоретичних основ формування фінансової безпеки держави, визначення проблем забезпеченя фінансової безпеки та встановлення шляхів їх подолпння.
Завдання дослідження:
- розглянути визначення різних авторів фінансової безпеки держави;
- дослідити основи забезпечення фінансової безпеки держави;
- визначити механізм забезпечення фінансової безпеки України;
- провести аналіз факторів, що викликають фінансову небезпеку;
- охарактеризувати сучасні проблеми щодо забезпечення фінансової безпеки України;
- запропонувати шляхи вирішення даних проблем;
- розглянути закордонний досвід з вирішення проблем фінансової безпеки держави.
Методи дослідження. Методологічною основою курсової роботи є науковий, емпіричний (спостереження, опис), теоретичний (аналіз).
Теоретичною основою роботи стали наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених в галузі міжнародної економіки. При написанні курсової роботи використані підручники, посібники, законодавчі акти, інтернетджерела, матеріали конференцій, наукові праці.
Структура курсової роботи обумовлена метою та завданнями дослідження. Робота складається із вступу, основної частини (трьох розділів та підрозділів), загальних висновків, списку використаних джерел та додатків.
Заключение
Проблема фінансової безпеки країни набула особливої гостроти. Вирішення цієї проблеми повинно базуватися на надійній та ефективній системі захисту національних інтересів держави. Під фінансової безпекою слід розуміти захист національних інтересів фінансово-кредитної сфери від впливу внутрішніх і зовнішніх загроз. При цьому важливого значення набуває проблема виявлення реальних загроз.
Фінансова безпека є основним системоутворюючим чинником національної безпеки держави.
Проаналізувавши основні складові впливу та формування фінансової безпеки слід констатувати, що стратегія забезпечення економічних інтересів держави, які є головним індикатором її економічної, а відповідно, і фінансової незалежності, має включати систематизовану політику регулювання не тільки внутрішніх процесів на фінансовому ринку, але й зовнішніх факторів, які є пріоритетними на сьогоднішній день. В рамках економічного дискурсу визначаються “малі” та “великі” країни. Для малих країн, які безпосередньо не мають вагомого впливу на розвиток світової економіки, визначальними факторами, що впливають на фінансову незалежність, є зовнішній сектор, а саме іноземні інвестиції, міжнародні організації, зовнішній державний борг, міжнародні кредити тощо [20].
Забезпечення належного рівня фінансової, і, як наслідок, національної безпеки в цілому, проводить держава через свою виважену фінансову політику. В даному контексті державою фінансова безпека виокремлюється як складова третього рівня загальної національної безпеки. В свою чергу можна виділити рівні управління фінансовою безпекою: країна, регіон, підприємство. Це свідчить про те, що не можна розглядати фінансову безпеку окремо, як підсистему третього рівня. Кожен вид безпеки проявляється на усіх рівнях ієрархії економічних системі потребує уваги відповідними суб\'єктами управління. Виокремлення рівнів фінансової безпеки наочно демонструє важливість управління усіма її складовими, оскільки через наявність різноспрямованих взаємозв\'язків між рівнями елементи фінансової безпеки впливають на усі інші елементи національної безпеки в цілому [7, 126 с.].
Фінансова безпека є категорію багатогранною, оскільки вона містить у собі багато аспектів: бюджетну безпеку, валютну безпеку, інвестиційну безпеку, боргову безпеку, безпеку страхового і фондового ринків, безпеку суб’єктів кредитно-фінансової сфери.
Стан фінансової безпеки є головним критерієм оцінки ефективності державної політики і діяльності владних структур під час реформування і розвитку фінансово-кредитної сфери. І тому так важливо саме на сучасному етапі розвитку нашої держави здійснити необхідні заходи, що стосуються підвищення рівня фінансової безпеки.
Для підвищення рівня фінансової безпеки необхідно: розробити стратегію фінансової безпеки України; створити надійну систему фінансового контролю; запровадити чіткий порядок у справі отримання і відшкодування іноземних кредитів для господарських суб’єктів усіх форм власності; створити єдину державну інформаційну базу, яка охоплювала б усі фінансово-кредитні установи; створити умови для збільшення реальних грошових доходів населення [15, 73 с.]
Таким чином, створення повноцінного механізму забезпечення фінансової безпеки держави передбачає перш за все вирішення широкого кола проблем, що стосуються формулювання критеріїв та принципів забезпечення фінансової безпеки, визначення пріоритетних національних інтересів у фінансовій сфері, здійснення постійного відстеження факторів, які викликають загрозу фінансовій безпеці країни, а також вживання заходів щодо їх попередження та подолання. Більше того, для створення механізму забезпечення фінансової безпеки необхідно вирішити цілий комплекс правових, структурно-організаційних, процедурних, кадрових, технологічних і ресурсних питань. Щодо систем забезпечення фінансової безпеки, то поки що поза належною структурною організацією залишається система відповідних інститутів і організаційно-управлінських структур, які мають займатися цією проблемою та концепція їх перспективної побудови. Додаткові труднощі у формуванні системи фінансової безпеки України пов\'язані з відсутністю в країні координаційного центру, який, отримуючи інформацію з цієї проблематики від різних міністерств і відомств, мав би змогу узагальнити її і зробити відповідні висновки.
Литература
1. А.І. Сухоруков «Фінансова безпека держави». - К.: Вища школа, 2007 – 300 с.
2. Дмитренко Е. Фінансова безпека держави потребує нормативно-правового регулювання // Віче. -2003.-№10.-с.53-55.
3. Экономическая безопасность России: общий курс: учебник / Под ред. В.К. Сенчагова. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: БИНОМ. Лаборатория знаний, 2010. – 815 с.
4. Економічна безпека: навч. посіб. / за ред. З.С. Варналія. - К: Знання, 2009. - 647 с.
5. Економічна безпека: навч. посіб. / за ред. З.С. Варналія. - К: Знання, 2009. - 647 с.
6. Єрмошенко М.М. Фінансова безпека держави: національні інтереси, реальні загрози, стратегія забезпечення: [монографія] / М.М. Єрмошенко. – К.: КНТЕУ, 2001. – 309 с.
7. Жаліло Я.А. Економічна стратегія держави: теорія, методологія, практика: Монографія. – К.: НІСД, 2003. – 368с.
8. Ковальчук А.Т. Фінансове право України: стан та перспективи розвитку. - К.: Парлам. вид., 2007. – С. 65-66.
9. Козоріз Г. Г. Вплив глобалізації на становлення і розвиток фінансових ринків в Україні // Регіональна економіка. – 2002. №4 (26). – 162 с
10. Ладюк О.Д. Фінансова безпека держави. – к.: Центр учбової літератури, 2007. – С. 34-35.
11. Макарик О.В. Місце та роль фінансової безпеки в загальній системі національної безпеки // Наукові праці НУХТ - 2009. - № 29. - С.125-127.
12. Палєхова В.А. Макроекономіка: Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення / В.А. Палєхова. - Миколаїв: Вид-во ЧДУ ім. Петра Могили, 2009.
13. Пушкарева В.М. История мировой и русской финансовой науки и политики. — М.: «Финансы и статистика». — 2003.
14. Ревак І.О. Механізм забезпечення фінансової безпеки України: Теоретичний аспект //Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. Серія економічна. - 2009. - №2. - С.1-10.
15. Сухоруков А.І., Ладюк О.Д. Фінансова безпека держави: Навч. посіб. – К.: Центр навч. літ., 2007. – 192.
16. Царук О. //Концептуальні основи та статичні індикатори оцінки боргової безпеки держави //Світ фінансів.- № 1 (10)- 2009.- с. 46-50.
17. Шлемко В.Т., Бінько І.Ф. Економічна безпека України: сутність і напрямки забезпечення. – К.: НІСД, 1997. – 144с.
18. Байер А. Последний пузырь: [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/170106/
19. Економічна безпека - Користін О.Є. Бібліотека Українських підручників. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://pidruchniki.ws/18060203/ekonomika/teoretichni_osnovi_formuvannya_sistemi_finansovoyi_bezpeki
20. Основні засади підвищення фінансової безпеки держави. М.М. Єрмошенко . Наукова стаття. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://old.niss.gov.ua/book/journal/ekon.htm
21. Колісник О. Альтернативні підходи в теорії безпеки і їх застосування у фінансовій науці // Вісник ТНЕУ. - 2006. - №15. -[Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.library.tane.edu.ua/index.php?op=visnyk&submenu=nauk_vydannya&go=archive&parrent_uid=26.
22. Концептуальні підходи до визначення фінансової безпеки в умовах глобалізації світової економіки (обліковий вимір) Костюченко В. М. Наукова стаття. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nbuv,gov.ua/portal/natural/nvuu/ekon/2010_29_1/statti/76.htm
23. Макроекономічні показники США: [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://quote.rbc.ru/macro/country/24.shtml
24. Методика розрахунку рівня економічної безпеки України // Офіційний сайт Міністерства економіки України [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.me.gov.ua/control/uk/publish/article7art і>і=97980&са1 і>і=38738.
25. Проблеми і шляхи забезпечення фінансової безпеки України. Фінансова безпека країни та проблеми її забезпечення в Україні. Фінансова система України - Карлін M.I. Бібліотека українських підручників. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://libfree.com/158274042_finansiproblemi_shlyahi_zabezpechennya_finansovoyi_bezpeki_ukrayini.html
26. Сайт державного комітету статистики. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/

27. Статистичний бюлетень НБУ (електронне видання) /Департамент статистики та звітності Національного банку України, 2008-2010. - Офіційний сайт Національного банку України [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.bank.gov.ua/Statist/elbul.htm.
28. Стан державного боргу на 2011 рік. Офіційний сайт Міністерста фінансів України. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.minfin.gov.ua/

29. Стан економічної безпеки України в І півріччі 2008 року - Випуск 10. - Міністерство економіки України, департамент макроекономіки [Електронний Ресурс]. - Режим доступу: http://me.kmu.gov.ua/.
30. Сучасний американський досвід оцінювання рівня національної фінансової безпеки та можливості його використання у вітчизняній практиці. Дмитрієв Є.Є. Наукова стаття. http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/PSPE/2011_2/Dmitriev_211.htm
31. Фінанси: курс для фінансистів - Оспіщева В.І. бібліотека електронних підручників. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://pidruchniki.ws/15931106/finansi/finansova_bezpeka_derzhavi
32. Фінанси - Юрій С.І., Федосов В.М. Бібліотека українських підручників. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://pidruchniki.ws/16631116/finansi/mehanizm_sistemi_zabezpechennya_finansovoyi_bezpeki_derzhavi
33. Фінансова безпека держави та її місце в умовах глобалізації. Ілюк І., Всеукраїнська студентська інтернет-конференція. Матеріали конференції 14-15.12.2010 [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://conf-cv.at.ua/forum/45-366-1
34. Фінансова безпека держави. Фінансова безпека держави у системі економічної безпеки, Фінанси: курс для фінансистів - Оспіщева В.І. Бібліотека українських підручників. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://libfree.com/114228976_finansifinansova_bezpeka_derzhavi.html
35. Фінансова безпека. Словник законодавчих термінів. НАУ-Online. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1078.22473.0
36. Фінансова система України - Карлін M.I. Бібліотека Українських підручників. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://pidruchniki.ws/10310208/finansi/osnovni_napryami_zabezpechennya_finansovoyi_bezpeki_ukrayini
37. Country Financial Security Index: overview: [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.countryfinancialsecurityindex.com/overview.php
Другие работы этого направления
Контрольна фінансів
Задачі з дисципліни "Фінанси"
Задачі з дисципліни "Фінанси"
Управление корпоративным кредитным портфелем банка (на примере ОАО "БПС-Сбербанк")
Контрольна робота з дисципліни "Фінанси" (Варіант 1)
Правові основи здійснення фінансового контролю в Україні
Фінансова прозорість місцевих бюджетів: проблеми та перспективи
ФінТех та його вплив на сучасний стан фінансової системи
Аграрні відносини та земельна рента
Задача з дисципліни "Фінанси"
Фінансово-кредитні ресурси та їх значення у розвитку світової економіки
Індивідуальне завдання фінанси
«Історичні аспекти еволюції бюджетної системи України»
Корпоративні фінанси (Варіант 7)
Задача інвестиції
Контрольна робота з дисципліни "Фінанси"
Контрольна робота з дисципліни "Фінанси"
Економічна сутність та структура державних цільових фондів в Україні
Організація касових операцій на підприємстві
Контрольна робота з дисципліни "Фінанси" (Варіант 2)
Фінансовий аналіз
Недержавні пенсійні фонди
Місцеві фінанси
Контрольна робота з дисципліни "Фінанси" (Варіант 14)
Економічні закони контрольна
Контрольна робота з дисципліни "Фінанси" (Варіант 5)
Задача з дисципліни "Фінанси"
Гроші як економічна категорія
Контрольна робота з дисципліни "Фінанси"
Задачі з дисципліни "Фінанси"
ІПОТЕЧНИЙ РИНОК ЖИТЛА В УКРАЇНІ
Задачі з дисципліни "Фінанси"
Бюджетні асигнування
Банкрутство комерційного банку та його реорганізація
Фінанси шпори
Фінанси контрольна
Задачі фінанси
Поняття та структура грошового обороту
Контрольна робота з дисципліни "Фінанси"
Концептуальні основи реформування міжбюджетних відносин в Україні
Задачі з фінансів
Корпоративні облігації як інструменти запозичень
Контрольна робота з дисципліни "фінанси" (Варіант 21)
Управління фінансовою стійкістю підприємства ТОВ «Верес».
Задачі з дисципліни "Фінанси" Варіант 1
Корпоративний менеджмент в Україні: проблеми та перспективи розвитку