Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   800 грн.
ЦЕНА:   1840 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Організаційно-економічне забезпечення сталого розвитку сільськогосподарських підприємств на прикладі ВАТ "Олександрійський райагрохім"   (ID работы: 4255)

Направление: Економіка підприємства
Предмет: Экономика предприятия
Тип работы: Магистерская работа
Число страниц: 120
Год защиты: 2012
Язык: Украинский
Содержание
ВСТУП
РОЗДІЛ ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА
1.1 Сутність та основні засади забезпечення сталого розвитку сільськогосподарських підприємств
1.2 Особливості організаційно-економічного механізму забезпечення сталого розвитку сільськогосподарських підприємств
1.3 Сучасний розвиток, стан та проблеми агропромислового комплексу України
РОЗДІЛ 2 ОЦІНКА ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ВАТ \"ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ РАЙАГРОХІМ\"
2.1 Аналіз техніко-економічних показників діяльності ВАТ \"Олександрійський райагрохім\"
2.2 Фінансовий стан ВАТ \"Олександрійський райагрохім\"
2.3 Аналіз ефективності організаційно-економічного забезпечення сталого розвитку ВАТ \"Олександрійський райагрохім\"
РОЗДІЛ 3 УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ВАТ \"ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ РАЙАГРОХІМ\"
3.1 Оцінка впливу виробничої структури на розвиток сільськогосподарського підприємства
3.2 Впровадження організаційно-економічного механізму забезпечення виробничої структури сталого розвитку сільськогосподарського підприємства
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
Введение
У висновках конференції ООН у Ріо-де-Жанейро (1992 р.) сталий розвиток був визначений як досягнення рівноважного стану в доволі складній системі «природа — економіка — суспільство». Було зазначено, що економічне зростання країн світу без жорсткого дотримання вимог ресурсо-екологічної безпеки може призвести до повної деградації та знищення як навколишнього середовища, так і людини. Це стало результатом стрімкого науково-технічного прогресу, який передбачає використання великих обсягів не відновлюваних і вичерпуваних природних ресурсів. Сталий розвиток визнаний світовою спільнотою держав домінантною ідеологією людської цивілізації у ХХІ столітті, стратегічним напрямом матеріального, соціального і духовного прогресу суспільства. Основний принцип сталого розвитку формулюється так: швидкість, із якою людство використовує природні ресурси, не має перевищувати швидкості їх поновлення. У цьому зв’язку важливе місце належить збереженню природних ресурсів. []
Характерною ознакою є нестримне прагнення людства до забезпечення економічного і технологічного розвитку. Успіх вимірювався переважно зростанням валового внутрішнього продукту в межах однієї країни. Вважалося, що це автоматично приведе до добробуту і значного підвищення рівня життя людей. Невтримний прогрес завжди забезпечувався за рахунок необмеженої та безвідповідальної експлуатації природних ресурсів. Суспільство такого типу фактично жило за рахунок майбутніх поколінь.
Концепція сталого розвитку включає два ключові взаємозв\'язані поняття:
1) поняття потреб, у тому числі пріоритетних (необхідних для існування бідних верств населення):
2) поняття обмежень (обумовлених достатком технології і організацією суспільства), що накладаються на здатність навколишнього середовища задовольняти нинішні і майбутні потреби людства. []
Основним завданням сталого розвитку було проголошено задоволення людських потреб і прагнень, що є найбільш важливими для життя і надання всім можливості задовольняти свої прагнення до кращого життя в рівній мірі.
Сільське господарство є видом людської діяльності, який спричиняє найбільше споживання природних ресурсів. Результатом такої діяльності зазвичай є ерозія ґрунтів, виснаження водних ресурсів, втрата тваринного світу, агрохімічні отруєння ґрунтів, водні і повітряні забруднення. Водночас зростання чисельності населення планети вимагає збільшення масштабів виробництва продтоварів.
Головна функція сталого розвитку - це забезпечення продуктами харчування зростаючого населення за умови збереження та відновлення природного середовища. Неможливо досягти стану продо¬вольчої забезпеченості, не забезпечив¬ши населення продуктами харчування в обсягах, достатніх для повноцінного задоволення потреб людей у продовольстві. Особливу роль відіграє вироб¬ництво екологічно чистих і безпечних для здоров\'я продуктів. Безпека хар¬чових продуктів і продовольчої сиро¬вини належать до основних факторів, що визначають здоров\'я населення (а це вже соціальна складова концепції сталого розвитку). Відомо, що близько 70% шкідливих ре¬човин надходить в організм людини разом із продуктами харчування.
Екологічно чистими і безпечними для здоров\'я прийнято вважати продукти, що не містять токсичних речовин, не мають канцерогенів, не справляють мутагенних чи інших несприятливих впливів на організм людини. []
За такої ситуації аграрний бізнес стає вигідним у багатьох країнах, зокрема в Україні. Проте експерти також наголошують про необхідність впровадження заходів із збереження та захисту ресурсів та впровадження нових збалансованих методів сільського господарства, до яких відносять органічне сільське господарство.
Сьогодні органічне сільське господарство практикується, за приблизними оцінками, у ста країнах світу й є одним із самих перспективних сегментів аграрного ринку. Темпи росту продажів органічних продуктів харчування збільшуються на 20-25% у рік. До країн-лідерів, що активно впроваджують та підтримують органічне сільське господарство слід віднести Великобританію, Швейцарію та Швецію.
Проте слід також відзначити причини, які перешкоджають широкому поширенню органічного сільського господарства []:
- недостатня підтримка й визнання з боку державних організацій (консультаційних служб, сільськогосподарських шкіл, міністерств, вузів);
- відсутність інформації, особливо про такі аспекти, як організація праці, ринкова економіка, економіка й організація виробництва в екологічному сільському господарстві;
- відсутність можливостей навчання, особливо в професійних училищах і технікумах, а також слабкий розвиток консультаційної служби;
- повільне освоєння ринку збуту органічної продукції.
Мета й завдання дослідження. Метароботи полягає в аналізі сільськогосподарського підприємства ВАТ \"Олександрійський райагрохім\" є визначення основних недоліків в організації виробництва та запропонувати шляхи їх вирішення.
Відповідно до мети, в ході дослідження були вирішені наступні завдання:
- проведено аналіз сільського господарства ВАТ\"Олександрійський райагрохім\";
- були розраховані показники оцінки основних фондів, ділової активності, показники виробітку та трудомісткості;
- визначено ліквідність балансу;
- запропоновано введення нової зернової культури;
Об’єкт дослідження – процеси удосконалення господарських у відповідності з вимогами ринкового середовища.
Предмет дослідження – система формування та реалізації ефективності організаційно-економічного механізму сталого розвитку підприємств в сучасних умовах господарювання.
Методи дослідження. Сучасні положення та погляди економічної теорії забезпечували основні теоретичні розробки. Для обґрунтування теоретичних положень застосовувалися методи аналізу, синтезу, абстрагування, порівняння, систематизації тощо. За допомогою моделювання та синтезу було обґрунтовано та конкретизовано вплив факторів на організаційно-економічний механізм модернізації сталого розвитку сільськогосподарського підприємства.
Практичне значення отриманих результатів. Основні положення даної дипломної роботи дозволить сільськогосподарському підприємству ВАТ \"Олександрійський райагрохім\" підвищити рентабельність та обсяги виробництва сільськогосподарської продукції.
Структура та обсяг роботи. Дипломна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаної літератури. В першому розділі даної роботи розглянуто теоретико-методологічні аспекти організаційно-економічного забезпечення сталого розвитку сільськогосподарського підприємства. Зокрема визначено методі підвищення ефективності організаційно-економічного забезпечення. У другому розділі проведена оцінка організаційно-економічного механізму забезпечення дохідності ВАТ \"Олександрійський райагрохім\". У третьому розділі роботи здійснено удосконалення механізму забезпечення сталого розвитку ВАТ \"Олександрійський райагрохім\" та розраховані показники рентабельності.
Заключение
У сучасному ринковому середовищі підприємство має функціонувати в умовах жорсткої конкуренції, що вимагає від них максимально ефективного управління та раціонального використання ресурсів. Зважаючи на обмеженість останніх, підприємству досить складно виділити їх частку для подальшого розвитку. Саме тому досить важливим є питання вибору засобів досягнення такої мети. Серед сукупності можливих варіантів, в умовах мінливого середовища, найбільш пріоритетним для підприємства має бути впровадження нових технологій вирощування зернових культур, оскільки вона передбачає вдосконалення існуючого положення та не вимагає залучення значного обсягу ресурсів. Модернізацію підприємства слід розглядати як внутрішній процес та необхідний етап якісного перетворення, осучаснення, подолання економічної, техніко-технологічної та організаційної відсталості підприємств.
Пріоритетним напрямком підвищення конкурентоспроможності підприємств зі сталим розвитком на сьогодні є впровадження інтенсивних технологій вирощування зернових культур. Економічно сильні сільськогосподарські підприємства інтенсивно впроваджують нові прогресивні технології в рослинництві, тваринництві, використовують високоврожайні сорти культур, ефективні засоби захисту рослин, розводять високопродуктивні породи тварин, застосовують нові інформаційні технології. Належне управління інноваційними процесами забезпечує конкурентоспроможність сільськогосподарської продукції на ринку.
Аналізу господарської діяльності ВАТ \"Олександрійський райагрохім\", можна зробити висновок, що господарство рентабельне та має перспективи для подальшого розвитку. Господарство повністю забезпечено землею і за своїми розмірами повністю сприяє розвитку виробничої діяльності усіх галузей сільськогосподарського виробництва. Розташовано у сприятливій зоні для застосування механізації. Загальна земельна на даний момент становить 5360,5га,
Аналізуючи склад товарної продукції в динаміці за три років, можна сказати, що галузь рослинництва займає найбільшу питому вагу в структурі товарної продукції – 63,3%, тваринництво – 18,1%. В рослинництві найбільшу питому вагу займають зернові – 42,7% і соняшник – 18,8%, в тваринництві – це м’ясо ВРХ – 10,5% і молоко – 4,97%.
Рівень спеціалізації в ВАТ \"Олександрійський райагрохім\" досить низький, тобто господарство спеціалізується на виробництві кількох видів продукції. Підприємство має зерно-молоко-м’ясний напрямок з розвинутим виробництвом промислової продукції.
Вартість основних виробничих фондів сільськогосподарського призначення зменшилась на 54,29%. Це спричинило зменшення показника фондозабезпеченості на 39,44%. За рахунок збільшення вартості валової продукції збільшився показник фондовіддачі на 62,5% і знизилась фондомісткість на 41,35%. Вартість оборотних засобів за трирічний період зросла на 131,45%, а виручка від реалізації продукції знизилась на 20,97%. За досліджуваний період кількість суттєво не скоротилася, коефіцієнт використання річного фонду робочого часу щорічно зростає, що говорить про раціональне використання трудових ресурсів.
Аналізуючи економічну ефективність виробництва соняшнику видно, що майже всі показники у 2011 р. значно більші, ніж у 2009р. Урожайність культури знизилась на 17,1%. Прямі затрати праці і трудомісткість збільшились. Виробнича собівартість 1ц. продукції в 2011 році склала 87грн. Рівень рентабельності виробництва соняшнику з 54,6%.
Із проведеного аналізу ефективності виробництва соняшнику в господарстві ми бачимо, що економічна ефективність виробництва соняшнику в господарстві підвищується, але є нагальна необхідність шукати шляхи до її підвищення.
На основі отриманих даних планується для підвищення економічної ефективності виробництва соняшнику за рахунок підвищення виробництва соняшнику, а саме поліпшення сортового складу посівів – тобто збільшуємо площу під більш врожайними гібридами. Приріст урожайності від цього заходу буде становити 22,2 ц/га, а з усієї площі буде додатково отримано 38628ц. Прибуток збільшиться на 139,4 тис. грн., а ривень рентабельності збільшиться на 21%, і становитиме 79,3%.
Литература
1. Господарський кодекс України. – К.:Атака, 2003.- 208с.
2. Закон України «Про господарські товариства» від 19.06.91 // Відомості Верховної Ради України. – 1991. - №49.
3.Закон України «Про охоронупраці». –К., 21.11.2002 р.
4.Закон України «Про пожежнубезпеку». –К., 17.12.1993 р.
5.ЗаконодавствоУкраїни про охоронупраці. Збірникнормативних доку -ментівв 4-ох томах. -К., 2004.
6. Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджені наказом Міністерства аграрної політики України від 18.05.2001 р. № 132 // Баланс - Агро. – 2001. - № 6 – С. 1-28.
7.Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» затверджений наказом МФУ від 27.04 2000 №92 із змінами та доповненнями). [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://products.ligazakon.ua/
8. Аграрна економіка: Підручник / Д.К. Семенда, О.І. Здоровцов, П.С.Котик, О.О. Школьний, О.Л. Бурляй, М.А. Коротєєв, Л.Ф. Бурик, А.П. Бурляй, А.І. Кисіль, К.Г. Гайдай: За ред. Д.К. Семенди та О.І. Здоровцова. - Умань, 2005 - 318 с.
9.Азьмук Н.А. Мотивація персоналу як чинник підвищення ефективності діяльності малих підприємств // Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. «Проблеми та перспективи розвитку підприємництва». Ч.2. – Харків: ХНАДУ, 2007. – С.10-11.
10. Андрійчук В.Г. Економіка аграрних підприємств: Підручник. – 2-ге вид., доп. і перероб./ К.: КНЕУ, 2002. – 624с.
11. Андрійчук В.Г. Економіка аграрного підприємства. Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни. – К.: КНЕУ, 2001. – 528 с.
12.Баранцева С. Стратегія управління прибутком як регулятор діяльності підприємства// Торгівля і ринок України. - 2002, вип. 14, т. 2. - С. 80-84.
13. Бачевський Б. Є. Потенціал і розвиток підприємства. Навч. пос./ Б. Є. Бачевський, І.В. Заблодська, О. О. Решетняк. – К.: Центр учбової літератури,
2009. – 400с.
14. Бедрія Я.І. Охорона праці: Навчальний посібник. - К.: ЦУЛ, 2002. - 145 с.
15. Бланк И.А. Основи финансовогоменеджмента. - К.: Ника-Центр,1999. - 592с.
16. Бойчик І.М. Економіка підприємства. Навчальний посібник. – К.: Атіка, 2004. – 480 с.
17. Бороненкова С.А. Управленческий анализ: Учеб. пособие. – М.: Финансы и статистика, 2002. – 384 с.
18. Вершигора Е.Е. Менеджмент. – М.: ИНФРА - М, 2001. – 283 с.
19. Гайдуцький П.І. Формування та розвиток аграрного ринку / П.І. Гайдуцький // Економіка АПК. - 2004. - № 3. - С. 4-15.
20. Дем\'яненко М.Я. Державна підтримка як фактор забезпечення конкурентоспроможного аграрного виробництва / М.Я. Дем\'яненко, Ф.В. Іванина // Економіка АПК. - 2009. - № 9. - С. 3-9.
21. Дем’яненко С. І.Менеджмент виробничихвитрат у сільськомугосподарстві. — К.: КНЕУ, 1998. — 264 с.
22. Денисов А.Ю. Экономическое управление предприятием и корпорацией. – М.: Дело и Сервис, 2002. – 416 с.
23 Усатенко О.В., Грошелева О.Г. Теоретичні аспекти оцінки конкурентоспроможності управлінського персоналу // Економічний вісник Національного гірничого університету. - Дніпропетровськ: РВК НГУ, 2005. – №3. – С.80-86.
24. Економіка аграрних підприємств: Підручник. — 2-ге вид., доп. і
пере-роблене. / В. Г. Андрійчук. — К.: КНЕУ, 2002. — 624 с.
25. Економіка виробничого підприємства: Навч. посіб. / За ред. Й.М.Петровича. – 3-тє вид., випр. – К.: Знання, КОО, 2002. – 405 с.
26. Економіка виробничого підприємництва: Навч. посіб./ Й.М.Петрович, І.О. Будінова, І.Г. Устінова та ін.;3а ред.. Й.М.Петровича.-2-ге вид., перероб. і доп.-К.: Т-во «Знання»,2001.-405с.
27. Економічний аналіз: Навчальний посібник / М.А. Болюх, В.З. Бурчевський, М.І.Горбатюк; За ед.кад.НАНУ,проф..М.Г.Чумаченка.-К.:КНЕУ, 2001.-540с.
28. Економічний аналіз: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / За ред. Ф.Ф. Бутинця. – Житомир: ПП «Рута», 2003. – 680 с.
29. Економічний аналіз: Навч. посібник / за ред. М.Г. Чумаченка. – К.; КНЕУ, 2001. – 540 с.
30. Економічний аналіз діяльності суб\'єктів господарювання: Підручник / П.Я.Попович - Тернопіль: Економічна думка, 2001.-298с.
31. Ефимова О.В. Финансовый анализ.- 4-е изд.,перераб.и доп. – М.:, 2002.- 528 с.
32. Іванух Р.А. Розвиток сільськогосподарської кооперації в умовах переходу до ринкової економіки / Р.А. Іванух, О.О. Жовтанецька // Економіка АПК.-2001.-№ 12.-С. 25-31.
33. Ізмайлова К.В. Фінансовий аналіз: Навч. посіб. – К.: МАУП, 2000. – 152 с.
34. Каминский О.С., Мороз Ю. В. Експрес-аналіз фінансового стану підприємства // Фінансова тема, 1999.
35.Караноз И.И., Самборский В.И. Теория экономического анализа – К.: Вища школа, 1989.
36.Ковалев А.М., Привалов В.П. Анализфинансовогосостоянияпредприятия – М., Проспект, 2000.
37.Ковалев В.В., Волкова О.Н. Анализхозяйственнойдеятельности
предприятия – М., Проспект, 2001.
38 Коваленко Н. Я. Економіка сільського господарства \\\\ Курс лекцій. – М. : ЭКМОС 2000. – с. 268
39 Крамаренко Г.О. Фінансовий аналіз і планування. –К.: Центр
навчальної літератури, 2003.-224 с.
40. Мельник Л.Ю. Аграрний сектор економіки в аспекті його матеріально- технічної й технологічної оснащеності / Л.Ю. Мельник // Агросвіт. - 2009. - № 2. - С. 2-8.
41.Месель-Веселяк В.Я. Підвищення економічної ефективності сільськогосподарського виробництва / В.Я. Месель-Веселяк // Економіка АПК. - 2005. - № 6. - С. 17- 26.
42.Міжнародна економіка (конспект лекцій КНЕУ). [Електронний ресурс] – режим доступу: http://ukrkniga.org.ua/ukrkniga-text/614/42/
43. Міжнародна економіка. [Електронний ресурс] – режим доступу:. http://www.info-library.com.ua/books-text-7218.html
44. Міжнародні організації - Кучик О.С. Українські підручники онлайн. [Електронний ресурс] – режим доступу: http://pidruchniki.ws/13331222/ekonomika/spivrobitnitstvo_derzhav_pivdennoyi_pivnichnoyi_ameriki
45 Мних Є.В., Ференц І.Д. Економічний аналіз: Навчальний посібник. – Львів: Армія України, 2000. – 144 с.
46. Пархоменко Л. М. Теоретичні основи дослідження економічної ефективності сільськогосподарського виробництва в умовах ринку / Л. М. Пархоменко // Економіка АПК. - 2006. - № 8. - С. 82-87.
47 Петренко Н. Я., Чужинов П. Н. Економіка сільськогосподарського виробництваК. : ІАЕ,2000. –з. 221 – 238.
48. Проблеми економіки агропромислового комплексу і формування його кадрового потенціалу: кол. монографія у 2 т. / [за ред. П.Т. Саблука, В.Я. Амбросова, Г.Е. Мазнева]. - К. : ІАЕ, 2000. - Т. 1. - 732 с.
49. Саблук П.Т. Підвищення ролі аграрної економічної науки у формуванні та реалізації аграрної політики в Україні / П.Т. Саблук //
Економіка АПК. - 2001. - № 3. - С. 3-10.
50.Саблук П.Т. Проблеми забезпечення дохідності агропромислового виробництва в Україні в постіндустріальний період / П.Т. Саблук // Економіка АПК. - 2008. - № 4. - С. 19-37.
51. Савицкая Г.В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия: Учеб.пособие. – 7-е изд., испр. – Мн.: Новое знание, 2002. – 704 с.
52.Світлична А. В. До оцінки ефективності функціонування аграрних підприємств /А.В.Світлична//Підвищенняекономічної ефективності сільськогосподарського виробництва. - К. : УАЕ, 2002. - 754 с.
53. Семенов Г. А., Семенов А. Г., Станчевський В. К. Техніко-економічні розрахунки на підприємстві. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 278 с.
54. Сучасна економіка: Навч. посіб. – К.: Вища школа., 2005. – 327с.: іл.. За ред. Єщенко П.С., Палкін Ю.І.
55.Ситнік О.Д., Ковальчук О.А. Оцінка персоналу в системі мотивації. Актуальніпроблеми економіки. – № 11 (77). – 2007. – С. 84-85.
56. Статистичний щорічник \"Сільське господарство України, 2008 рік\" / Державний комітет статистики України. - К., 2009. - 370 с.
57. Сладкевич В.П. Мотивационный менеджмент. – К.: МАУП, 2001. – 165 с.
58. Федулова Л.І. Актуальні проблеми менеджменту в Україні. – К.: Фенікс, 2005. – 320 с.
59.Цал-Цалко Ю.С. Фінансова звітність підприємств та її аналіз: Навч. посібник.- 2-ге вид., перераб. и доп. –Київ: ЦУЛ, 2002.-360c.
60. Цигилик І. І. Економічний аналіз господарської діяльності підприємства. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 235 с.
Другие работы этого направления
Задачі економіка підприємства
Економіка і організація агропромислових формувань
Аналіз діяльності холдингових компаній України (на прикладі АХК "Укрнафтопродукт")
Аналіз системи організації на виробництві
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Нормування праці
Международная предпринимательская деятельность
Економіка контрольна робота
Формування фінансово-господарського потенціалу в сучасних ринкових умовах на прикладі ТОВ “Мітра”
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Малі підприємства: місце і роль в сучасному ринковому господарстві
Розрахунок техніко-економічних показників роботи підприємства АТ «Машсервіс»
Фінансовий план
Антикризове управління підприємством на прикладі ВАТ «УВТК»ДР
Економіка підприємства
Основи проведення економічних досліджень
Організація управління кар'єрою та розвитком персоналу на основі балансу інтересів підприємства та персоналу на прикладі ТОВ «Леді-тур»
Економіка книжкового видавництва на прикладі ЗАТ “Торсінг”
Контрольна економіка підприємства
Шляхи підвищення конкурентоспроможності підприємства
Провести класифікацію витрат
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Задача з дисципліни "Економіка підприємства"
Задача з дисципліни "Економіка підприємства"
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Відновлення основних засобів
Задачі економіка підприємства
Задачі з економіки підприємства
Контрольна робота з дисципліни "Спільне підприємництво"
Основи підриємницької діяльності контрольна
Экономика предприятия
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Форми та системи оплати праці
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Проблеми встановлення мінімального розміру статутного капіталу
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Аналіз використання робочого часу на підприємстві
Процеси керування товарною політикою підприємства на прикладі ВАТ „Київський хладокомбінат №1”
ФОРМУВАННЯ КОРПОРАТИВНИХ ВІДНОСИН В СИСТЕМІ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА
Судові процедури, що обслуговують процедуру неплатоспроможності
Собівартість продукції та ефективність виготовлення ковбасних виробів
Фінансова санація підприємства
Конкурентоспроможність продукції, основні методи її оцінки та напрями підвищення
Контрольна робота з дисципліни "Моделі і методи"
ПЛАНУВАННЯ ДОХОДІВ ЖКГ ВІД НАДАННЯ ПОСЛУГ ТА ВИКОНАННЯ РОБІТ
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Контрольна економіка підприємств