Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   50 грн.
ЦЕНА:   114 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Сутність позичкового капіталу і його роль у сучасній економіці   (ID работы: 2737)

Направление: Экономика
Предмет: Экономическая теория
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 34
Год защиты: 2009
ВУЗ: Киевский Национальный Экономический Университет им. Вадима Гетьмана (КНЭУ)
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
1. Економічна природа позичкового капіталу
1.1. Суть позичкового капіталу та його функції
1.2. Джерела формування позичкового капіталу
2. Основні форми та види кредиту
3. Ринок позичкового капіталу та особливості його функціонування
Висновок
Список літератури
Введение
Позичковий капітал — це частина авансованого капіталу, сформована за рахунок ще не повернутих позичкових джерел, які повинні бути відшкодовані кредиторам через певний строк у зумовленій формі. Ми вже не раз звертали увагу на необхідність залучення аграрними підприємствами позичкового капіталу, насамперед через сезонність виробництва. В розвиток сказаного зазначимо, що будь-яке підприємство, в тому числі й аграрне, яке орієнтується лише на використання власного капіталу, істотно звужує можливості підвищення його рентабельності, не в змозі за сприятливої кон’юнктури ринку швидко і в значних масштабах наростити обсяги виробництва.
Актуальність теми. Кредитні відносини виникають між кредитором та по¬зичальником з приводу мобілізації тимчасово вільних коштів та використання їх на умовах повернення і платності.
У цьому тлумаченні найповніше визначено сутність економічної категорії, що розглядається.
Реалізація кредитних відносин забезпечується на основі функціонування в тій чи іншій країні відповідної інституціональної структури.
Механізм кредитування склався історично на основі неспівпадіння періодів виробництва і реалізації виробленої продукції, розривів у часі надходження і видатків товаровиробників, сезонності виробничих і збутових періодів. Внаслідок цього у одних товаровиробників тимчасово вивільняються кошти, а в інших виникає нагальна потреба у додаткових ресурсах для задоволення потреб підтримання безперервності виробничих процесів. Так на основі реальних процесів склалася система мобілізації тимчасово вільних коштів та їх спрямування туди, де склалася тимчасова не¬стача або виникла потреба у додаткових коштах на розширення виробництва і реалізації товарів, що в сукупності складає економі¬чну суть одного з найскладніших понять - кредиту.
В умовах ринкової економіки кредит набуває загального характеру, стає обов'язковим атрибутом підприємницької діяльності. Без кредитної підтримки неможливо забезпечити швидке та цивілізоване становлення нових підприємств малого і середнього бізнесу, впровадження нової техніки, сучасних технологій тощо.
Предмет роботи - поняття позичкового капіталу та джерела його формування.
Об’єкт роботи – основи політичної економії.
Мета роботи – дослідити поняття та джерела формування позичкового капіталу.
Структура роботи. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновку та списку використаної літератури.
Заключение
Позичковий капітал — це частина авансованого капіталу, сформована за рахунок ще не повернутих позичкових джерел, які повинні бути відшкодовані кредиторам через певний строк у зумовленій формі. Ми вже не раз звертали увагу на необхідність залучення аграрними підприємствами позичкового капіталу, насамперед через сезонність виробництва. В розвиток сказаного зазначимо, що будь-яке підприємство, в тому числі й аграрне, яке орієнтується лише на використання власного капіталу, істотно звужує можливості підвищення його рентабельності, не в змозі за сприятливої кон’юнктури ринку швидко і в значних масштабах наростити обсяги виробництва.
Позичковий капітал відображається в пасиві балансу бухгалтерської звітності підприємств, зокрема в таких розділах його, як 2 «Забезпечення наступних витрат і платежів» (частково), 3 «Довгострокові зобов’язання», 4 «Поточні зобов’язання» і 5 «Доходи майбутніх періодів». Залежно від джерела позичкового капіталу підприємства формують відповідні структурні елементи авансованого капіталу. Так, довгострокові банківські кредити спрямовуються на формування основного капіталу, а короткострокові — як правило, на поповнення оборотного капіталу.
Кредити як частина позичкового капіталу надаються підприємствам за плату, тобто вони сплачують за його використання певний відсоток від їх суми. Платним для підприємства є і таке джерело формування позичкового капіталу, як випуск облігацій. Це — вигідна форма залучення капіталу, оскільки власники облігацій не мають права втручатися в господарську діяльність підприємства на відміну від акцій, які дають право участі в капіталі. Крім кредитів і випуску облігацій, підприємства можуть залучати для виробничих потреб засоби інших юридичних осіб у вигляді позик, сплачуючи за це певний відсоток. Так, підприємства можуть користуватися комерційним (товарним) кредитом при здійсненні розрахунків за куплену продукцію, надані їм послуги чи виконані для них роботи. Даний кредит може надаватися постачальниками у формі відстрочки платежу без сплати відсотків. Безоплатним для підприємства є використання і такого джерела позичкового капіталу, як кредиторська заборгованість по заробітній платі, за товари і послуги, за розрахунками з бюджетом, за страхування тощо. Ці елементи позичкового капіталу мають бути повернуті підприємством, але поки воно ними володіє до терміну їх погашення (а нерідко і за межами цього терміну), то вказаними коштами таке підприємство розпоряджається на свій розсуд.
Використання позичкового капіталу надає підприємствам, крім прямих, раніше розглянутих переваг, і опосередковані переваги, як наприклад, зменшення бази оподаткування, а відтак, і скорочення платежів до бюджету (проценти за кредит відносять до валових витрат і завдяки цьому зменшується прибуток до оподаткування). Підприємство може отримати додаткову вигоду від використання позичкового капіталу в період підвищення темпів інфляції. Це зумовлено тим, що повернення боргу здійснюється грошима меншої купівельної спроможності.
Водночас залучення підприємствами позичкового капіталу несе в собі і певні загрози. Головна з них — це зростання ризику зниження їх фінансової стійкості та платоспроможності. Крім того, виплачені проценти за кредит є елементом витрат, а отже, вони зменшують масу прибутку підприємства і рентабельність авансованого капіталу. Підприємства, які розраховують на взяття кредиту, можуть понести серйозні втрати в умовах нестабільного зовнішнього середовища і виниклу в зв’язку з цим недоступність кредиту (високі процентні ставки за кредит, завищені вимоги до застави як гарантії кредиту тощо).
Таким чином, стає очевидним, що одним з принципових питань формування авансованого капіталу є визначення допустимої з економічної точки зору частки позичкового капіталу відносно до частки капіталу, сформованої за рахунок власних коштів. Обґрунтована відповідь на це питання може бути дана на підставі оцінки норми прибутку на авансовий капітал, що використовує підприємство в процесі виробництва, і процентної ставки за кредит.
Литература
1. Закон України „Про стабілізацію грошової одиниці України (гривні)” // Відомості Верховної Ради України
2. Закон України «Про банки і банківську діяльність» із змінами і доповненнями // Законодавчі нормативні акти з банківської діяльності. – К., 1997. – Вип.. 1
3. “Положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків” затвердженого Постановою НБУ № 279 від 06.07.2000 р.;
4. Башнянін Г.І., Богиня Д.П., Загорський В.С. Національна грошова система і проблеми формування номінальної і реальної вартості грошей // Фінанси України. – 1999. - № 1.
5. Беляєв О.О., Бебело А.С. Політична економія. –К.: Видавничий центр “Академія”, 2001.
6. Боринець С.Я. Міжнародні валютно-фінансові відносини: підручник.К., – 1999 – 256 с.
7. Гальчинський А. Стабільність гривні та шляхи її забезпечення // Економіка України: 2004 р. - №2. – с. 4-12
8. Гальчинський А.С., Єщенко П.С., Палкін Ю.І. Основи економічних знань: Навч. посіб. – К.: Вища школа, 1998 – 544 с.
9. Гриценко О. Гроші та грошово-кредитна політика. – 1997 – 380 с.
10. Демківський А.В. “Гроші та грошовий обіг”: навчально – методичний посібник, - Київ: “ГРОТ”, 1999 р.
11. Демківський А.В. Гроші та кредит. – К.: Дакор. – 2003 р. – 528 с.
12. Денисенко М.П. Гроші та кредит у банківській справі: Навчальний посібник. – К.: Алеута, 2004. – 478 с.
13. Економічна теорія: У 2-х кн. Кн.1. Макроекономіка: Навч. посібник / За ред. З.Ватаманюка та С.Панчишина.- К.: Заповіт, 1997.- 408 с.
14. Економічна теорія: У 2-х кн. Кн.2. Мікроекономіка: Навч. посібник / За ред. З. Ватаманюка та С.Панчишина.- К.: Заповіт, 1997.- 280 с.
15. Єпіфанова А.О., Міщенко В.І., Гребенюк Н.І. Грошово-кредитна політика в Україні: тенденції та перспективи // Фінанси України, 2000. - № 9. – с.11.
16. Журавка Ф. Євро – нова валюта Європейського валютного і економічного союзу // Банківська справа. – 1999. - № 4. – с. 38
17. Заглинський А.О., Матусевич М.К. Політична економія. –Рівне: Час, 1997 – 325 с.
18. Іванов В.М. Гроші та кредит: Курс лекцій. К.: МАУП, 1999. – 230 с.
19. Івасів Б.С. Гроші та кредит: підручник. . – 1999. – 128 с.
20. Ковальчук В. “Основи економічної теорії” короткий курс, - Тернопіль, 1999 р. – 190 с.
21. Лагутін В.Д. “Гроші та грошовий обіг”: навчальний посібник 3 – є видання, - Київ: Товариство “Знання”, 2001 р. – 360 с.
22. Луців Б.Л. Гроші, банки та кредит у схемах і коментарях. – 1999. – 260 с.
23. Лютий І.О. “Грошово – кредитна політика в умовах перехідної економіки”, - Київ: “Атіка”, 2000 р. – 240 с.
24. Мочерний С. В Економічна теорія: Посіб., К.: Академія, 2003. - 653 c.
25. Политэкономия». (история экономических учений, экономическая теория, мировая экономика), научный редактор Валовой Д.В., Москва, издательство ЗАО «Бизнес – школа «Интел – Синтез»», 1999 год, 400 стр.
26. Радіонова І. Макроекономіка та економічна політика. –К.: ИНФРО, 1996. – 324 с.
27. Савлук М.І. Гроші та кредит: Підручник. – К., 2001. – 348 с.
28. Экономикс: принципи, проблеми, политика / Макконнелл К.Р., Брю С.Л. -Пер. с англ.,К.: Хагар-Демос. -1993.
29. Юхименко П.І., Леоненко П.М. Історія економічних учень. – К.: Знання-Прес, 2000. – 514 с.
Другие работы этого направления
Виникнення та основні етапи розвитку економічної теорії
Держава як суб’єкт сучасної ринкової економіки
ПРОТИРІЧЧЯ СВІТОГОСПОДАРСЬКИХ ЗВ’ЯЗКІВ І ФОРМИ ЇХ РОЗВ’ЯЗАННЯ В УМОВАХ ВКЛЮЧЕННЯ ПЕРЕХІДНИХ ЕКОНОМІК У ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИЙ ПРОЦЕС
Природа сучасних грошей
Задача економіка
Становлення та розвиток ринку фінансових послуг в Україні
Перспективи постіндустріальної теорії у світі
Бізнес у розвинутих країнах світу
Державний стандарт та програма з основ економіки
Задача з дисципліни "Економіка"
Економічні відносини: їх сутність, класифікація
Комерційна діяльність приватного підприємства на прикладі Торгового Дому „Валенсія”
Особливості розвитку підприємництва в Україні
Проблема ресурсу забезпечення і ресурсу збереження в Україні
Сучасні тенденції розвитку ринку праці в економіці України
Стратегія монетарної політики та її реалізація в економіці україни
Інфляція як макроекономічне явище: сутність, види та методи вимірювання
Теорія суспільного вибору
Антимонопольне законодавство
Господарський механізм
РОЛЬ НЕДЕРЖАВНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ В СОЦІАЛЬНОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ
Класифікація бірж
Ринковий механізм
Ознаки та розповсюдження монополістичної конкуренції
Соціальна політика України: сутність, основні напрями і протиріччя
Ефективність виробництва в економіці України
ТОВАРНЕ ВИРОБНИЦТВО: СУТЬ,ХАРАКТЕРНІ РИСИ ТА УМОВИ ВИНИКНЕННЯ
Попит на ресурси та його вплив на ціноутворення
Економічні інтереси, їх сутність та суб’єкти. Види економічних інтересів та їх взаємодія. Єдність і протиріччя інтересів економічних суб’єктів та шляхи їх розв’язання. Науково-технічна революція та її роль в економічному зростанні.
Сучасна постіндустріальна цивілізація
Основи економічної теорії
Роль і призначення дрібних і малих підприємств в економіці
Контрольна Основи економічних теорій
Основні риси сучасної інвестиційної політики в Україні
Економічна система суспільства
Змішана економіка, сутність та основні ознаки
Специфіка формування та використання людського, інтелектуального та соціального капіталу
Контрольна робота з дисципліни "Основи економічної теорії"
Сутність позичкового капіталу та його роль в сучасній економіці
Профспілки в Україні
Соціальна політика
Система вимірів господарювання на макрорівні
Контрольна економічна теорія
Методи дослідження економічних процесів та явищ, їх характеристика
Основи економічної теорії
Сучасний монетаризм, основні теоретичні положення та практичні рекомендації
Глобальні екологічні проблеми людства, їх взаємозв’язок з економічними проблемами
Ринкова рівновага, її рухливість та механізм відновлення
Эффект операционного левериджа
Валютні відносини і валютна система