Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   100 грн.
ЦЕНА:   229 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Грошова система країни   (ID работы: 4207)

Направление: Фінанси
Предмет: Деньги и кредит
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 43
Год защиты: 2014
ВУЗ: Университет Экономики и Права «КРОК» (КРОК)
Курс: 2
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
Розділ 1. Сутність грошової системи
1.1. Поняття грошової системи
1.2. Елементи грошової системи
Розділ 2. Механізм грошової системи
2.1. Операції на відкритому ринку
2.2. Управління обов’язковими резервами
2.3. Регулювання облікової ставки та банківського відсотка
Розділ 3. Особливості організації грошової системи в Україні
3.1. Створення грошової системи України
3.2. Проблеми функціонування грошової системи України
3.3. Шляхи зміцнення грошової системи України
Висновки
Список використаної літератури
Введение
Актуальність дослідження. На сучасному етапі трансформації економічних відносин в Україні значну увагу слід приділяти побудові національної грошової системи у відповідності до ринкових засад господарювання.
Грошова система будь-якої держави може ефективно функціонувати лише при узгодженій взаємодії всіх її складових елементів. Враховуючи світові тенденції зменшення ролі готівкових грошей, українським органам влади доцільно здійснювати заходи, направлені на створення національної масової системи електронних платежів для населення. Що стосується розрахунків підприємств та організацій, то в межах вітчизняної банківської системи функціонує повнофункціональна та високо технологічна система електронних платежів, яка за більшістю параметрів не поступається аналогічним платіжним системам в розвинутих економіках.
Актуальність дослідження грошової системи також підтверджується необхідністю оцінки монетарного інструментарію Національного банку України, що використовується для регулювання грошової системи.
Об'єктом дослідження курсової роботи є грошова система.
Предметом курсової роботи є функціонування грошової системи в Україні.
Метою даної роботи є визначення суті, призначення та складових грошової системи держави, здійснення характеристики становлення вітчизняної грошової системи в історичній ретроспективі шляхом акцентування уваги на грошовій реформі 1996р. (введення в обіг національної валюти України – гривні), а також аналіз грошово-кредитних методів регулювання грошової системи, що здійснює Національний банк України.
При написанні роботи використовувалися наукові праці провідних вітчизняних та зарубіжних фахівців з питань вивчення механізму цілісного функціонування грошової системи у взаємодії з іншими складовими економічної системи держави, а також матеріали періодичних видань.
Для досягнення мети контрольної роботи необхідно виконати такі завдання, як:
- розкрити сутність грошової системи;
- проаналізувати механізми функціонування грошової системи;
- розглянути особливості організації грошової системи в Україні.
Методами дослідження поставлених у курсовій роботі завдань є аналітичні, порівняльні, спостережні, статистичні, дослідницькі.
Структурно курсова робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаної літератури.
Заключение
Грошова система - це форма організації грошового обороту, визначена загальнодержавними законами. Має нормативно-правовий характер і призначена забезпечити рівність усіх суб'єктів грошового обороту, однакову доступність їх до грошового ринку, єдність вимог щодо правил поведінки суб'єктів грошового обороту.
Як явище нормативно-правове грошова система містить ряд елементів: назву і величину грошової одиниці; види грошових знаків і види платіжних засобів; механізми регулювання готівкового і безготівкового секторів обороту, валютного ринку; інститути, що регулюють грошовий оборот.
Грошові системи видозмінювалися і розвивалися в міру розвитку грошей - від систем, побудованих на принципі саморегулювання обороту грошей, до систем, за яких регулювання пропозиції грошей здійснюється державою.
Із проголошенням у 1991 р. України самостійною державою виникла необхідність сформувати власну грошову систему. За період, що минув, досягнуті значні успіхи у вирішенні цього завдання. Сьогодні українська держава в особі НБУ досить успішно регулює пропозицію грошей з метою забезпечення її стабільності. Проте процес формування ефективного механізму грошової системи України ще не закінчився.
Державне регулювання грошового обороту займає важливе місце в системі державного управління економікою, оскільки дає можливість впливати на всі процеси на макро- та мікроекономічних рівнях. Методи регулювання грошового обороту поділяються на прямі та опосередковані. За прямих методів законодавчо встановлюються норми і правила, що безпосередньо регламентують поведінку суб'єктів грошового обороту. За опосередкованих методів здійснюється вплив центрального банку на певні грошові індикатори, зміна яких впливає на поведінку суб'єктів грошового обороту, насамперед на їх попит на товарних ринках. Головним методом опосередкованого регулювання є грошово-кредитна політика НБУ.
Грошово-кредитна політика - це сукупність взаємозв'язаних, скоординованих на досягнення заздалегідь визначених суспільних цілей, заходів щодо регулювання грошового обороту, які здійснює держава через свій центральний банк. Основними стратегічними цілями грошово-кредитної політики є загальноекономічні цілі держави: економічне зростання, забезпечення високої зайнятості, стабілізація цін, збалансування платіжного балансу.
Основними інструментами грошово-кредитної політики, які застосовує НБУ, є: операції відкритого ринку, регулювання норми обов'язкового резервування, процентна політика, рефінансування комерційних банків, регулювання курсу національної валюти. Вибір того чи іншого інструмента визначається залежно від конкретного стану ситуації на грошовому ринку.
Пропозиція грошей здійснюється банківською системою через емісію грошей центральним банком та кредитну мультиплікацію депозитів комерційними банками. Внутрішньосистемна замкнутість та кредитний характер цього процесу забезпечують високу його ефективність, що проявляється у автоматичному збалансуванні попиту і пропозиції на грошовому ринку. Проте є один фактор, що постійно загрожує деформувати дію цього механізму - необхідність монетизації бюджетного дефіциту. Якщо уряд не в змозі профінансувати бюджетний дефіцит за рахунок розміщення своїх зобов'язань на вторинному ринку, то він примушуватиме центральний банк купувати ці зобов'язання, що призведе до збільшення пропозиції грошей і порушення рівноваги на товарних ринках. Такі ж наслідки може мати систематична і широкомасштабна купівля центробанком державних цінних паперів на вторинному ринку, якщо він надто переповнений цими паперами, що загрожує втратою ліквідності комерційним банкам.
Показник монетизації ВВП не є альтернативою до показника зрівноваженості попиту і пропозиції на грошовому ринку. Кожний з них характеризує окремий аспект зв'язку грошового обороту з реальною економікою, і їх потрібно паралельно враховувати в управлінні грошовим оборотом. Головним правилом при цьому має бути забезпечення рівноваги між попитом і пропозицією грошей, на якому б рівні не перебувала монетизація економіки - надто низькому чи надто високому. І навпаки, зусилля щодо оптимізації рівня монетизації ВВП не можуть дати позитивних наслідків, якщо вони спрямовані на порушення рівноваги між попитом і пропозицією грошей.
Литература
1. Абрамова Марина Александровна, Александрова Лариса Станиславовна. Финансы, денежное обращение и кредит: Учеб. пособие / Институт международного права и экономики. — М., 1996.
2. Антонов Н. Г., Пессель М.А. Денежное обращение, кредит и банки. М. Финстатинформ. 1995.2. Банки и банковское дело. Уч. пособие для вузов. Сбп. Питер.2001.
3. Артус М. Гроші та кредит: Навчальний посібник/ Мирослав Артус,; Європейський ун-т. - К.: Вид-во Європейського ун-ту, 2004. - 161 с.
4. Білоусов Р. Досвiд Росiї по стабiлiзацiї грошей i фiнансiв // http://www.csi.net.ua/index.cgi?r=5&id=45&lng=1
5. Гальчинський А. Стабілізація гривні: проблеми та перспективи // Дзеркало тижня. №17 (392), Субота, 11 - 17 Травня 2002 року. http://www.zn.kiev.ua/nn/show/392/34729/
6. Гальчинський А.С. Грошова реформа: можливі варіанти // "Урядовий кур'єр" від 4 вересня 1992 р.
7. Гребенюк Н. Основні віхи у формуванні та проведенні грошово-кредитної (монетарної) політики в Україні // Вісник Національного банку України. - 2007. - №5.
8. Гриценко А., Кричевська Т. Монетарна стратегія: шлях до ефективної грошово-кредитної політики // Вісник Національного банку України. - 2006 - №7.
9. Грищенко О. Гроші та грошово-кредитна політика. Навч. посібник . - К.: Основи. - 1996.
10. Гроші та кредит: Підручник для вузів за спец. "Фінанси та кредит"/ Михайло Савлук, К.Г. Зуллас, А. М. Коряк. - К.: Либідь, 1992. – 330 с.
11. Гроші та кредит: Підручник/ За заг. ред. М.І. Савлука,; М-во освіти України. Київський нац. економ. ун-т. - К.: КНЕУ, 2001. - 602 с.
12. Гроші та кредит: Підручник/ За ред. Богдана Івасіва,; М-во освіти і науки України, НБУ, Терноп. акад. нар. госп.. - Тернопіль: Карт-бланш, 2000. - 510 с.
13. Демківський А. Гроші та кредит: Навчальний посібник/ Анатолій Демківський,. - К.: Дакор, 2003,, 2005: ВИРА-Р. - 527 с.
14. Денисенко М. Гроші та кредит у банківській справі: Навчальний посібник для студентів вищих нав-чальних закладів/ Микола Денисенко,; Авт.передм. К. Г. Федоренко. - К.: Алерта, 2004. - 477 с.
15. Доллан Э.Дж., Кембелл К.Л. Деньги, банковское дело и денежно-кредитная политика. / Пер.с англ. Лукашевича М.Д.-Л., 1991.
16. Економічні трансформації в Україні в оцінках експертів // http://www.management.com.ua/news/news171201_add.doc
17. Жукова Е.Ф. Общая теория денег и кредита. Москва: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1995.
18. Колодізєв О. Гроші та кредит: Навчальний посібник для самостійного вивчення дисципліни/ Олег Колодізєв, Оксана Яременко,; М-во освіти і науки України, Харківський держ. екон. ун-т. - Харків: ВД "ІНЖЕК", 2004. - 153 с.
19. Костіна Н.І. Гроші та грошова політика. Навч. посібник для вищих закладів освіти. - К.: НІОС. - 2001
20. Лютий І.О. Грошово-кредитна політика в Умовах перехідної економіки. Монографія - К.: АТІКА - 2000.
21. Макконелл К.Л., Брюс С.Л. Экономикс. Принципы, проблемы и политика. Москва: «Республика», 1992.
22. Михайловська І. М. Гроші та кредит: Навчальний посібник/ І. М. Михайловська, К. Л. Ларіонова. - Львів: Новий Світ-2000, 2006. - 431 с.
23. Мочерний С.В. Основи економічної теорії. Тернопіль: АТ «Тарнекс», 1993
24. Оніщук М. Бюджетний процес і грошово-кредитна політика Національного банку України: економіко-правові нотатки // Голос України. - 2006. - 27 жовтня.
25. Основи економічної теорії. під редакцією Климко Г.Н. - Київ: Вища школа, 1997.
26. Савлук М. І. Гроші та кредит. Київ: Либідь, 1992.
27. Сироткин В.Б. Финансы и кредит: рынки капиталов, денежно-кредитная система. Уч. пособие. Спб. 2000. 151 с.
28. Стельмах В.С., Єпіфанов А. О., Гререник В.І. Міщенко В.І. Грошово-кредитна політика в Україні. Навч. посібник - К.: „Знання" - 2000.
29. Финансово-кредитный энциклопедический словарь М. Финансы и статистика. 2000 г.
30. Финансы, денежное обращение и кредит. Уч. РАН. Ин-т Экономики. Под ред. Сенчагова В. К., Архипова А. М., Проспект. 1998.
31. Швайка М. Неефективність грошово-кредитних та податкових механізмів – гальмо економічного поступу України // Економічний Часопис-XXI №2'2004. http://soskin.info/ea.php?pokazold=20040205&n=2&y=2004
32. Швайка М. Проблеми захисту національних економічних інтересів України в умовах глобалізації // Економічний Часопис-XXI №6'2002. http://soskin.info/ea.php?pokazold=20020689&n=6&y=2002
33. Щетинін А. І. Гроші та кредит: Підручник/ А. І. Щетинін; М-во освіти і науки України. - К.: Центр навчальної літератури, 2005. - 429 с
34. Яременко О.Л. Особливості монетарних процесів в Україні в 2001-2003 роках / Монетарна політика в умовах економічного зростання: Матеріали науково-практичної конференції. - К., 2004
Другие работы этого направления
Задачі з дисципліни "Гроші та кредит" (варіант 8)
Задачі з дисципліни "Гроші та кредит"
Задачі з дисципліни "Гроші та кредит"
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Контрольна гроші та кредит
Валютний курс
Вплив внутрішніх цін на чистий експорт
Механізм поповнення маси грошей в обігу
Вплив національних процентних ставок на валютний курс
Сучасні теорії грошей
Контрольна робота з дисципліни "Гроші та кредит"
Задачі з дисципліни "Гроші та кредит" (Варіант 12)
Задачі з дисципліни "Гроші та кредит"
Гроші та кредит контрольна
Гроші та кредит
Організація готівково-грошових розрахунків та сфера їх застосування
1. Характеристика основних теорій грошей. 2. Процент за кредит, його суть, фактори зміни та роль. Норма процента. Номінальна і реальна ставка проценту. 3. Грошова система та її елементи.
Вплив внутрішніх цін на інвестиційний процес
Походження грошей
Задача Гроші та кредит
Задачі з дисципліни "Гроші та кредит" (Варіант 14)
Задачі з дисципліни "Гроші та кредит"
Оцінка кредитоспроможності позичальника
Контрольна робота з дисципліни "Гроші та кредит" (Варіант 25)
Контрольна робота з дисципліни "Гроші та кредит" (Варіант 4)
Задача з дисципліни "Гроші та кредит"
Задачі гроші та кредит
Контрольна робота з дисципліни "Гроші та кредит"
Задачі з дисципліни "Гроші та кредит"
Теоретические основы, возникновение и современное состояние валютного риска
Контрольна робота з дисципліни "Гроші та кредит" (Варіант 5)
Вплив реального обмінного курсу конкурентоспроможності економіки
Гроші і кредит задачі