Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   60 грн.
ЦЕНА:   138 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Економічні відносини: їх сутність, класифікація   (ID работы: 1055)

Направление: Экономика
Предмет: Экономическая теория
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 34
Год защиты: 2009
ВУЗ: Киевский Национальный Экономический Университет им. Вадима Гетьмана (КНЭУ)
Язык: Украинский
Содержание
ЗМІСТ
Вступ
1. Економічні відносини: сутність, критерії класифікації
2. Система економічних відносин та її структура
3.Особливості економічних відносин в Україні
Висновки
Список використаної літератури
Введение
Вступ

Актуальність теми дослідження. Економічні відносини являють собою сукупність соціально-економічних та організаційно-виробничих зв'язків між господарюючими суб'єктами в процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання матеріальних благ, послуг і доходів.
Соціально-економічні відносини є цілісною, структурно субординованою системою, що постійно розвивається від простого до складного. Основою цього процесу є розвиток продуктивних сил суспільства, їхньої матеріально-речової та економічної структури. При цьому виробничі відносини можуть відігравати двоїсту роль: двигуна, що стимулює і прискорює розвиток продуктивних сил, або сили, що гальмує цей розвиток.
Водночас кожна система соціально-економічних відносин має й відносну самостійність, яка формується на основі свідомої діяльності людини, що бере участь у процесі виробництва, розподілу, обміну і споживання створюваних цінностей. Отже, система соціально-економічних відносин формується і розвивається як система свідомо осмисленої функції людини, що органічно поєднує у своїй структурі об'єктивні й суб'єктивні чинники.
В даній курсовій роботі акцентовано увагу на економічних відносинах, що виникають при виробничих відносинах, відносинах власності, задоволенні потреб та інтересів людини. Так як поняття економічних відносин є досить багатогранними, то повністю розкрити його не дозволяє обсяг даної роботи.
Таким чином, викладене вище зумовлює актуальність дослідження курсової роботи.
Об’єктом дослідження курсової роботи є теоретичні засади політекономії.
Предмет дослідження – система економічних відносин, її сутність, класифікація.
Метою курсової роботи є дослідження системи економічних відносин, її структури та еволюції розвитку.
Мета дослідження передбачає виконання таких завдань:
– дослідити поняття і значення економічної системи суспільства;
– охарактеризувати економічні відносини в економічній системі суспільства;
– висвітлити особливості економічних відносин в Україні.
Структура роботи. Курсова робота складається зі вступу, трьох розділів, висновку та списку використаної літератури.
Заключение
Висновки
Економічні відносини — відносини і зв’язки між людьми, що виникають у процесі суспільного виробництва, розподілу, обміну і споживання вироблених благ.
Продуктивні сили, виражаючи відношення суспільства до природи, не вичерпують зміст економічної системи. Вона завжди включає в себе і певну суспільну форму продуктивних сил, і спосіб організації економічної системи, які створює сукупність економічних відносин між людьми.
Створення продукту за всіх умов є суспільним процесом. Факти свідчать, що люди виробляють життєві блага не ізольовано один від одного, не поодинці, а об’єднуючись певним чином, спілкуючись один з одним і взаємодіючи.
Суспільне виробництво в широкому розумінні складається з власне виробництва, розподілу, обміну і споживання. Це чотири фази чи сфери суспільного виробництва.
При аналізі структури економічної системи марксистська політична економія на перше місце ставила такий термін, як виробничі, а не економічні відносини. “В процесі виробництва люди вступають у відносини не тільки з природою, але й між собою, тобто вступають у виробничі відносини” (Политическая экономия: Учебник / В. А. Медведев, А. И. Абалкин, О. И. Ожерельев и др. — С. 43). К. Маркс, який активно використовував як термін “виробничі відносини”, так і термін “економічні відносини”, не дав чіткого їх розмежування.
Ми вважаємо, що найбільш загальною категорією є економічні відносини. Цей термін визнається економістами всіх шкіл. Що стосується терміна виробничі відносини, то його можна застосовувати при аналізі відносин і зв’язків, які виникають між людьми у сфері безпосереднього виробництва. Відносини між людьми у сфері виробництва складаються з: 1) привласнення предметів природи; 2) способу поєднання людського ресурсу із засобами виробництва; 3) відносин спеціалізації, кооперування, комбінування виробництва; 4) організаційно-економічних відносин, складовою яких є управління виробництвом; 5) відносин між людьми щодо привласнення засобів виробництва.
У сукупності ці відносини являють собою безпосередню суспільну форму продуктивних сил і спосіб їх організації та використання людьми в процесі виробничої діяльності. Соціальна визначеність виробництва проявляється в способі виробництва, або іншими словами — в економічній формації.
Єдність і взаємодія продуктивних сил, що перебувають на певному рівні розвитку, і даного типу виробничих відносин становлять спосіб виробництва.
Іншою назвою способу виробництва є економічна формація.
Продуктивні сили і виробничі відносини перебувають у взаємодії і суперечливій єдності, яка є внутрішнім джерелом розвитку суспільного виробництва. Певний характер і рівень продуктивних сил зумовлює той чи інший тип виробничих відносин.
Відносини між людьми у сфері розподілу формуються в процесі привласнення створеного продукту різними категоріями працівників: підприємцями, власниками засобів виробництва і землі, орендарями та державою (через стягнення податків).
Відносини між людьми у сфері обміну виникають у процесі купівлі-продажу товарів підприємствами, домогосподарствами, торговельними організаціями, державою.
У сфері споживання економічні відносини виникають і зав’язуються між виробниками споживчих товарів і послуг та їх споживачами.
У сучасних умовах важливе місце в економічних відносинах належить товарно-грошовим і ринковим відносинам.
Техніко-, організаційно- і соціально-економічні відносини.
Економічні відносини формуються також унаслідок взаємодії трьох відносно самостійних підсистем, якими є техніко-економічні, організаційно-економічні і соціально-економічні відносини.
Техніко-економічні відносини знаходять своє вираження у спеціалізації, кооперуванні, комбінуванні виробництва, його концентрації, обміні діяльністю між людьми, в економічних нормативах тощо. З ними тісно пов’язані організаційно-економічні відносини, які виникають у процесі організації виробництва, розподілу, обміну і споживання, в управлінні цими процесами. Безпосередньо вони виникають між керівниками різних ланок суспільного виробництва і найманими працівниками, в процесі маркетингової діяльності, планування, програмування тощо.
Техніко-економічні і організаційно-економічні відносини відіграють важливу роль у виробництві, розподілі, обміні і споживанні, ступінь їх розвитку є суттєвою характеристикою рівня усуспільнення виробництва, продуктивних сил суспільства. Техніко-економічні та організаційно-економічні форми — структура виробництва, поділ і кооперація праці, форми управління — є об’єктом вивчення політичної економії. Вони тісно і безпосередньо пов’язані з відносинами виробництва, розподілу, обміну і споживання, що основані на тих чи інших типах і формах власності, але в той же час суттєво відрізняються від них тим, що не виражають відносин привласнення. Їх розвиток, подібно до розвитку продуктивних сил, сприяє ефективності суспільного виробництва.
Соціально-економічні відносини — це така суспільна форма виробництва, суть і основу якої становлять відносини власності на засоби виробництва, природні ресурси, людський фактор, життєві блага. До соціально-економічних відносин належить також соціально-економічний аспект трудових відносин (характер праці) та відносини розподілу. Наприклад, відносини розподілу життєвих благ у Швеції за своїм характером скоріше є соціалістичними, ніж капіталістичними.
Більш детально сутність економічних відносин та їх структурні елементи досліджуватимуться в наступних темах курсу політичної економії. Буде показано, що вже в ХХІ ст. поступово створюється нова, постіндустріальна економіка, яка заперечує класово-формаційні утворення (капіталізм, соціалізм) і переводить економіку в постформаційну систему.
Литература
Список використаної літератури
1. Конституція України // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 1996. – № 30. – ст. 121.
2. Закон України Про власність // Відомості Верховної Ради. – 1991. – 20. – ст. 249.
3. Барр Р. Политическая экономия: В 2-х т. – М.: Международные отношения, 1995. – Т.1 – 608 с., Т.2 – 750 с.
4. Башнянин Г.І. та ін. Політична економія: Підручник для вузів / Г.І. Башнянин, П.Ю. Лазур, В.С. Медведєв. – К.: Ніка-Центр, Ельга, 2000. – 442 с.
5. Гальчинський А.С., Єщенко П.С., Палкін Ю.І. Основи економічної теорії: Підручник. – К.: Вища школа, 1995. – 471 с.
6. Денисюк О. Реформування системи власності та стратегічні галузі в Україні // Економіст. – 2005. – №5. – С. 8-15.
7. Економічна теорія: Політекономія: Підручник / За ред. В.Д. Базилевича. – К.: Знання-Прес, 2001. – 581 с.
8. Канів О. Державна власність в економічній системі суспільства: деякі теоретичні аспекти. // Економіка України. – 1996. – №2. – С 33-42.
9. Курс экономической теории: Учебник для вузов / Под ред. М.И. Плотницкого, А.Н. Тура. – Мн.: Мисанта, 1999. – 432 с.
10. Лановик Б.Д., Матисякевич З.М., Матейко Р.М. Економічна історія України і світу: Підручник / За ред. Б. Д. Лановика. – К.: Вікар, 2001. – 477 с.
11. Макконнелл Р., Брю С.Л. Экономикс. – К.: Хагор-Демос, 1993.
12. Мочерний С.В. Політична економія: Навч. посіб. – К.: Знання-Прес, 2002. – 687 с.
13. Назаренко В. Концепция конкурентоспособности Украины: основные положения // Економіст. – 2005. – №8. – С. 63-66.
14. Орищак Я.О., Стебло М.І. Основи економіки: Навч. посіб. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2000. – 112 с.
15. Основи економічної теорії: політекономічний аспект: Підручник / За ред. Г.Н. Климка, В.П. Нестеренка. – К.: Вища школа – Знання, 1997. – 743 с.
16. Покропивний С.Ф., Колот В.М. Підприємництво: стратегія, організація, ефективність. – К.: КНЕУ, 1998. – 352 с.
17. Політична економія: Навч. посіб. / Г. А. Оганян, В. О. Паламарчук, А. П. Румянцев та ін.; За заг. ред. Г. А. Оганяна. – К.: МАУП, 2003. – 520 с.
18. Право власності в Україні: Навч посіб. // За ред О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2000.
19. Семчик В.І. Право власності за Конституцією України. – К., 1997.
20. Тимошенко Ю. Перспективи трансформації власності в Україні // Економіка України. – № 10. – 2003. – С. 17-24.
21. Тимошенко Ю.В. Регіональні та галузеві особливості трансформації відносин власності в Україні // Формування ринкових відносин в Україні. – 2004. – №5. – С. 8-15.
22. Чечетов М. Жадан І. Соціально-економічний аспект трансформації відносин власності в Україні // Економіка України. – № 10. – 2004. – С. 4-17.
23. Чечетов М. Трансформація відносин власності в Україні (правовий аспект) // Економіка України. – № 9. – 2004. – С. 4-12.
Другие работы этого направления
Ринковий механізм
СОТ як складний економічний інструмент
Методи дослідження економічних процесів та явищ, їх характеристика
Змішана економіка, сутність та основні ознаки
Ознаки та розповсюдження монополістичної конкуренції
Перспективи постіндустріальної теорії у світі
Державний стандарт та програма з основ економіки
Основи економічної теорії
Бізнес у розвинутих країнах світу
Эффект операционного левериджа
Сучасні тенденції розвитку ринку праці в економіці України
Загальна характеристика системи калькулювання за нормативними затратами
Задача з дисципліни "Економіка"
Задача з дисципліни "Економіка"
Нові індустріальні країни: поняття, регіональні особливості, зовнішньо-торгівельні зв’язки
Аналіз теорії вартості товару
Глобальні екологічні проблеми людства, їх взаємозв’язок з економічними проблемами
Прямі податки. податок на прибуток в Україні
Економічна система: сутність, структура, рівні та основні властивості
Інфляція як макроекономічне явище: сутність, види та методи вимірювання
Профспілки в Україні
Економічна система суспільства
Сучасна теорія прав власності
Господарський механізм
Ринкова рівновага, її рухливість та механізм відновлення
Природа сучасних грошей
Суб'єкти ринку
Попит на ресурси та його вплив на ціноутворення
Проблема ресурсу забезпечення і ресурсу збереження в Україні
Специфіка формування та використання людського, інтелектуального та соціального капіталу
Соціальна політика України: сутність, основні напрями і протиріччя
Сутність позичкового капіталу та його роль в сучасній економіці
Контрольна Основи економічних теорій
РОЛЬ НЕДЕРЖАВНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ В СОЦІАЛЬНОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ
Теорія суспільного вибору
ПРОТИРІЧЧЯ СВІТОГОСПОДАРСЬКИХ ЗВ’ЯЗКІВ І ФОРМИ ЇХ РОЗВ’ЯЗАННЯ В УМОВАХ ВКЛЮЧЕННЯ ПЕРЕХІДНИХ ЕКОНОМІК У ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИЙ ПРОЦЕС
Контрольна робота з дисципліни "Економічна теорія" (Варіант 4)
Виникнення та основні етапи розвитку економічної теорії
Поняття основні елементи та функції ринкової інфраструктури
Особливості розвитку підприємництва в Україні
Економічні інтереси, їх сутність та суб’єкти. Види економічних інтересів та їх взаємодія. Єдність і протиріччя інтересів економічних суб’єктів та шляхи їх розв’язання. Науково-технічна революція та її роль в економічному зростанні.
Класифікація бірж
Основи економічної теорії
ТОВАРНЕ ВИРОБНИЦТВО: СУТЬ,ХАРАКТЕРНІ РИСИ ТА УМОВИ ВИНИКНЕННЯ
Український класифікатор товарів ЗЕД
Вплив реального курсу гривні та умов зовнішньої торгівлі на економіку України
Стратегія монетарної політики та її реалізація в економіці україни
Валютні відносини і валютна система
Основні риси сучасної інвестиційної політики в Україні
Ефективність виробництва в економіці України