Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   80 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Економічні основи вирішення екологічних проблем світу   (ID роботи: 3756)

Напрям: Економіка
Предмет: Міжнародні економічні відносини
Тип роботи: Курсова робота
Кількість сторінок: 46
Рік захисту: 2012
ВУЗ: Український Державний Університет Фінансів і Міжнародної Торгівлі (УДУФМТ)
Курс: 3
Мова: Українськa
План
Вступ
РОЗДІЛ 1. Методологічні підходи до вивчення екологічних проблем людства, що постають перед суспільством
1.1 Сутність і природа глобальних екологічних проблем світового господарства
1.2 Екологічні нормативи і стандарти якості навколишнього середовища
1.3 Генеза суспільства щодо вирішення екологічних проблем світу
Висновки до 1-го розділу
РОЗДІЛ 2. Аналіз світових екологічних проблем сучасності
2.1 Економічна оцінка сучасної екологічної ситуації у світі з точки зору провідних країн світу
2.2 Структура економічної взаємодії суспільства з навколишнім середовищем
2.3 Аналіз ключових проблем екологічної політики України за роки незалежності
Висновки до 2-го розділу
РОЗДІЛ 3. Можливості міжнародного співробітництва та участі України у вирішенні глобальних екологічних проблем сучасності
3.1 Перспективи подолання глобальних екологічних проблем світу у сфері економіки
3.2 Переваги співпраці України з міжнародними економічними організаціями у вирішенні екологічних проблем сучасності
3.3 Шляхи удосконалення діяльності ООН щодо поліпшення екологічної ситуації у світі
Висновки до 3-го розділу
Висновки
Список використаних джерел
Вступ
Актуальність теми дослідження обумовлена тим, що з поміж числа глобальних проблем, пов’язаних з процесами економічного розвитку, до найгостріших відносять проблеми вичерпання природних ресурсів, забруднення довкілля і прискореного зростання народонаселення.
Потреба в екологічно чистому середовищі і справедливому економічному розвитку залишається самим складним завданням в межах загальної проблеми стійкого розвитку. Доказати, що економічне зростання можливе – є основним завданням промислових і підприємницьких структур, які повинні виробити стратегію, що спрямована на отримання максимально високого прибутку при мінімальних витратах ресурсів та енергії. Тому за допомогою екстерналій ми намагаємося довести, що економічне зростання можливе при умовах стабільної екологічної ситуації.
Існуючий конфлікт між людиною і природою відбувається, як мінімум, на наступних п’яти рівнях: рівень соціально–економічних парадигм, т.п. етичного або нормативного базису оцінки і прийняття рішення; макроекономічний рівень, наприклад, за рахунок екологізації національних рахунків; методичний рівень, розробка нового економічного інструментарію і формування необхідної інституціональної структури; розуміння економічних процесів як результат співпраці і конкуренції; розуміння соціальних процесів як комунікаційної участі та навчання.
Вагомий внесок у дослідження сучасних еколого–економічних проблем зробили такі українські вчені, як: Ю.Бажал, В.Євтушевський, Б.Данилишин, О.Векліч, І.Коротун, О.Балацький, І.Беш, Є.Березін, С.Дорогунцов, І.Грабинський, Ф.Заставний.
Мета роботи полягає в дослідженні складного багатопланового впливу економічного зростання на навколишнє середовище.
Для досягнення поставленої мети дослідження здійснювалося за наступними напрямками:
– дослідження на підставі теоретико–методологічного аналізу екологічних проблем;
– розкриття сутнісної характеристики глобальний екологічних проблем;
– дослідження економічного зростання та його вплив на екологію на прикладі зарубіжних країн;
– розкриття екологічних проблем в Україні та розгляд шляхів оптимізації розвитку національної економіки в умовах глобалізації.
Об’єктом дослідження є вплив економічного зростання на екологічні проблеми в Україні.
Предметом дослідження виступають всебічне вивчення теоретичних та практичних аспектів впливу економічного зростання на екологічні проблеми за сучасних умов розвитку.
Методом дослідження є діалектичний метод наукового пізнання, логіко-теоретичний, емпіричний метод.
Висновок
Проведене дослідження дозволяє дійти наступних висновків.
Економічне зростання - такі динамічні зміни в національній економіці, які характеризуються стійким розширенням масштабів виробництва національного продукту, зростанням його ефективності і підвищення на цій основі добробуту нації (національного доходу).
Воно вимірюється темпами зростання або приросту ВВП, національного доходу, валового національного продукту і визначає динаміку економічного розвитку країни, її авторитет на міжнародній арені та історичні перспективи. У розвинутих країнах Заходу таким інтегруючим показником є збільшення обсягів валового внутрішнього продукту; для вимірювання якого застосовують два способи: темпи зростання реального ВВП за певний проміжок часу та темпи зростання реального ВВП на душу населення.
Аналіз сучасних екологічних і соціально-економічних проблем свідчить про негативні та кризові тенденції, що пов’язані з високим рівнем забруднення навколишнього середовища, яке є наслідком нераціонального використання природних ресурсів та посилення транснаціоналізації світової економіки. Екологічні проблеми набули глобального характеру, а саме:
– зростає число країн, в яких ці проблеми набувають особливої гостроти та актуальності;
– посилюється транскордонний ефект забруднення навколишнього середовища (повітряні маси знаходяться в постійному русі, тому атмосфера тієї чи іншої країни буде підпадати під вплив потоків повітря), які приходять з інших країн, та континентів. В такій же мірі води океанів і морів, рік постійно перемішуються і несуть з собою забруднення до берегів інших країн. Урбанізація, розвиток промисловості, транспорту веде до відчуження сільськогосподарських земель, їх продаж для інших потреб, які в свою чергу є основою забезпечення життєдіяльності людини;
– в більшості індустріально розвинутих країнах в 90–ті роки сформувались такі підходи до розвитку, де однією з ключових передумов є усвідомлення того, що вплив екологічної проблеми набуває критичного значення (хвороби, тривалість життя, зміна клімату, ландшафту і т.п.);
– переростання цієї проблеми в глобальну також обумовлено підвищенням в останні роки ролі міжнародних організацій та значною активізацією діяльності міжнародних фінансових інститутів в галузі охорони природи;
– поліпшення екологічної ситуації, або припинення негативних тенденцій може бути результатом тільки колективних дій міжнародного співтовариства та вимагатиме величезних сукупних інвестицій. Все більша частина міжнародних інвестицій, у тому числі транснаціональних корпорацій, визначається екологічними факторами або пов’язана з реалізацією програм захисту навколишнього середовища;
- співробітництво в галузі екології стає важливою функцією міжнародних економічних відносин. В останні десятиріччя формується складна багаторівнева система екологічних взаємовідносин, (між країнами, країнами та ТНК, між транснаціональними корпораціями, між окремими національними ланками в межах транснаціональних корпорацій і т.п.) яка безпосередньо пов’язана з питаннями захисту навколишнього середовища;
- всі форми міжнародних економічних відносин зазнають все більшого впливу екологічного фактору. В міжнародних двосторонніх стосунках між країнами все частіше предметом обговорення стають питання екологічного впливу однієї країни на іншу.
Сучасний тип еколого–економічного розвитку економіки можна визначити як техногенний тип економічного розвитку, хоча багато країн вже почали враховувати екологічний фактор і в зв’язку з цим з’явилася концепція, яку можна досить наближено назвати концепцією охорони навколишнього середовища. Але суттєвих змін і поліпшення не відбулося. Це пояснюється тим, що загальна ідеологія цієї концепції еколого–економічного розвитку не змінилася порівняно з концепцією фронтальної економіки. Цей природоруйнівний тип розвитку базується на використанні штучних засобів виробництва, створених без врахування екологічних обмежень.
Принципові напрямки сучасної економічної політики в Україні повинні визначатися особливосте господарського розвитку та потребами сучасної епохи. Пріоритетним завданням України, на наш погляд, є економічне зростання із структурними зрушеннями, що забезпечить рух нашої країни до найрозвинутіших країн світу. Зазначимо, що проведення структурних реформ передбачає наздоганяючий розвиток. Особливу увагу с звернути на те, що важливі не кількісні параметри, а політика, що гарантує це структурне наближення, тої необхідна стратегія економічного ривка.
Для України вихід на траєкторію економічного зростання після багаторічної кризи є необхідним, з точки зору існування незалежної держави. На цьому шляху Україна має подолати величезні труднощі, пов’язані з стратегічними помилками, що мали місце в ході економічних реформ, недостатністю фінансових ресурсів, браком висококваліфікованих кадрів, структурним дисбалансом в економіці, переважанням інтересів певних груп суспільства над загальнодержавними інтересами, відсутністю загальнонаціональної ідеї економічного відродження держави, усуненням держави від активного зваженого управління економічними процесами.
При цьому роль держави має бути визначальною саме у тих напрямках, де ніхто не зможе її замінити.
Підкреслимо те, що удосконалення управління в галузі охорони і відтво¬рення природних ресурсів повинно відбуватися шляхом уточнення ролі і місця територіального і галузевого фак¬торів у формуванні основних якісних параметрів навко¬лишнього середовища.
Ми вважаємо, що важливим механізмом державного управління природокористуванням може стати ефективна податкова політика. До Податкового кодексу пропонується віднести державні екологічні податки, а саме: податок на користування об'єктами тваринного світу, водний, екологічний та лісовий. На них не слід покладати фіскальну функцію: чим менше надходжень від них, тим краще. Вони повинні бути інструментом стимулювання охорони навколишнього середовища і природного ландшафту.
Важливим завданням екологічно орієнтованої податкової політики має стати збільшення податкового навантаження на усі види діяльності, що пов'язані з активним використанням природно-ресурсного потенціалу при одночасному пропорційному зниженні податкового тягаря на оплату праці і науково-дослідні роботи у сфері розробки і впровадження промислових технологій.
Література
1. Акимова, Т.А. Ресурсы и динамика экосферы / Т.А. Акимова, В.В. Хаскин // Энергия: экономика, техника, экология. - 2006. - № 11. - C. 28-33.
2. Базелінська Оксана Валеріївна, Мініна Олена Яківна. Мікроекономіка: Навч. посібник для студ. вищих навч. закл.. — К.: Центр навчальної літератури, 2009. — 350с.
3. Базілінська Олена Яківна, Мініна Оксана Валеріївна. Мікроекономіка: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / Чернігівський держ. технологічний ун-т. — Чернігів : ЧДТУ, 2004. — 187с.
4. Базилевич В. Д., Базилевич К. С., Баластрик Л. О. Макроекономіка: Підручник / Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка / Віктор Дмитрович Базилевич (ред.). - 2.вид., випр. - К. : Знання, 2005. - 856с.
5. Базилевич В. Д., Баластрик Л. О. Макроекономіка: Навч. посіб.. - 2.вид., доп. - К. : Атіка, 2006. - 368с.
6. Борщ Л. М., Скоромнюк М. О., Арзуманов Р. М., Ульман Є. М., Дем'яненко П. В. Економічне зростання України: стан та чинники забезпечення: Зб. наук. пр. / Феодосійський держ. фінансово-економічний ін-т Міжнародного центру ринкових відносин та підприємництва; Центр "Ринок" / Людмила Михайлівна Борщ (ред.кол.). - К. : Логос, 2011. - 619с.
7. Будаговська С., Кілієвич О., Луніна І., Пахомова Т., Романюк О. Мікроекономіка і макроекономіка: Підруч. для студ. екон. спец. закладів освіти:У 2 ч. / Світлана Будаговська (заг.ред.). — 2. вид. — К.: Видавництво Соломії Павличко "Основи", 2008. — 517с.
8. Ватаманюк Зіновій Григорович, Панчишин Степан Михайлович, Ревенчук Сергій Корнійович, Буняк В. Г., Гнатюк Н. І. Економічна теорія: макро- і мікроекономіка: Навч. посіб. для студ. екон. спец. вищ. навч. закл. / Зіновій Григорович Ватаманюк (ред.), Степан Михайлович Панчишин (ред.). — К. : Видавничий дім "Альтернативи", 2009. — 606с.
9. Веріан Гел Р. Мікроекономіка: проміжний рівень. Сучасний підхід: Підручник / Сергій Слухай (пер.з англ.). — 6-те вид. — К. : Видавництво "Лібра", 2006. — 632с.
10. Галашев, А. Проблемы экологической политики / А. Галашев, А. Галашева // Вопросы экономики. - 2006. - № 11. - C. 111-117.
11. Гавриш В. П. Макроекономіка. Основні моделі та залежності: Навч. посібник для студ. екон. спец.. - Хмельницький : ХДУ, 2009. - 238с.
12. Геєць Валерій Михайлович. Нестабільність та економічне зростання / НАН України; Інститут економічного прогнозування. — К., 2010. — 344с.
13. Гордеев, С.О. Мониторинг и его роль в системе управления функционированием и развитием промышленных предприятий / С.О. Гордеев // Известия вузов. Сев.-Кавк. регион. Техн. науки. - 2009. - Прилож. № 5. - C. 136-142.
14. Економічне зростання на засадах справедливості: Український погляд / Джон. Хансен (ред.). — 1-вид. — Вашингтон ; К. : Світовий банк, 2009. — xv, 189 с.
15. Казиева, Ж.Н. Структурные преобразования в промышленности: эколого-экономический аспект / Ж.Н. Казиева // Известия вузов. Сев.-Кавк. регион. Техн. науки. - 2006. - Прилож. № 5. - C. 121-131.
16. Корпан Роман Васильович. Екологізація управління та економічне зростання: моделювання і аналіз взаємозв'язку: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.08.01 / Сумський держ. ун-т. - Суми, 2005. - 24с.
17. Кушлин, В. Переход к новой модели экономического развития / В. Кушлин // Экономист. - 2008. - № 10. - C. 3-11.
18. Панчишин С. Макроекономіка: Навч. посібник.2-ге видання - К.: Либідь, 2006. - 616 с.
19. Поздеев, В. О циклических колебаниях в экономике / В. Поздеев // Проблемы теории и практики управления. - 2006. - № 9. - C. 28-41.
20. Суздалева, А.Л. Экология как область практической деятельности / А.Л. Суздалева, В.Н. Безносов, М.А. Кучкина // Вестник МЭИ. - 2006. - № 4. - C. 74-85.
Інші роботи цього напряму
Аналіз методології ризиків в інформаціно-коммунікаційному забезпеченні підприємства
Задачі міжнародні економічні відносини
Контрольна робота міжнародні економічні відносини
CNN
Євроінтерграція
Облік і звітність за міжнародними стандартами
Перспективи глобалізації для України
Розвиток міжнародного поділу праці в сучасному світі
Наслідки Brexit для ЄС, Великої Британії та України
Пріорітети науково технічної політики єс
Регіональні відмінності в сучасній галузевій і територіальної структури кольорової мателургії країн Азії
Сучасна політична ситуація в Грузії
Поняття міжнародної спеціалізації та копирування виробнийцтва і їх основні форми
Інтеграційні об'єднання в Латинській Америці
МЕВ в системі світового господарства
Відносини України та ЄС
Розвиток єдиного європейського ринку
Міжнародні відносини між США і Китаєм
Міжнародна міграція робочої сили та Україна
Напрями діяльності Міжнародного банку реконструкції і розвитку. Співпраця України з МБРР
Теоретичні моделі формування валютного курсу
Форми міжнародного поділу праці: спеціалізація, кооперація, комбінація
Региональная структура ЭС
Визначте та охарактеризуйте базові елементи глобальної економіки
Визначте зони стратегічних інтересів ТНК
З якими формами прояву глобалізації я зустрічаюсь у сучасному житті. Мотивація глобалізації господарської діяльності
Международный капитал
Сучасний стан та перспективи українсько-китайських відносин
Контрольна робота з дисципліни "Міжнародна економіка"
Підготовка зовнішньоторговельної угоди з імпорту фруктів
Проблеми та перспективи входження України до ЄС
Формування джерел фінансових ресурсів Групи Світового банку
Підготовка зовнішньоторговельної угоди з експорту спирту
Франко - німецькі відносини
Нерозповсюдження ядерної зброї в сучасному світі
Скласти порівняльну таблицю наукових підходів до глобалізації в межах основних напрямів та охарактеризувати її
ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНИ ЩОДО МІЖНАРОДНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ (на прикладі вступу до СОТ)
Роль транснаціональних компаній в економіці країн, що розвиваються
Мижнародні інтеграційні обєднання
Умови та засоби здійснення інвестиційної діяльності ТНК
Взаємодія національного підприємництва та міжнародного бізнесу
Міжнародні валютні системи на сучасному етапі
Потенціал та стратегія розвитку Євросоюзу
Сучасні стратегії міжнародного цивілізованого розвитку Польші
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ
Підготовка зовнішньо торговельної угоди з імпорту чаю
Греция
Адаптація Українського бізнесу до вимог СОТ
Внешнеэкономические отношения Украины с Азией
Міжнародно-політична діяльність Японії у Південно-Східній Азії