Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   56 грн.
ЦЕНА:   128 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Виборчий процес в Україні   (ID работы: 1200)

Направление: Право
Предмет: Конституционное право
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 34
Год защиты: 2005
Язык: Украинский
Содержание
Вступ

Розділ 1. Сутність виборів і виборчого процесу
1.1. Вибори: поняття, соціальне призначення та політична роль. Конституційно-правове регулювання
1.2. Становлення інституту виборів

Розділ 2. Виборчий процес і його стадії
2.1. Поняття виборчого процесу в Україні та його характеристика
2.1. Основні стадії виборчого процесу (кампанії)

Висновки

Список використаних джерел
Введение
Актуальність теми дослідження. Вибори – одна із найважливіших інститутів демократії. Уся система представницьких органів влади в Україні базується на основі виборності. Вибори є формою безпосереднього здійснення влади своїм народом при формуванні представницьких органів державної влади і засобом вибору уповноважених представників народу для участі в здійсненні державної влади. Як інститут демократії виборча система є вираженням повновладдя народу в Україні. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ, який здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та місцевого самоврядування (ст.. 5 Конституції України) [1]. Народ безпосередньо бере участь у формуванні органів державної влади як шляхом виборів, так і через обраних ним депутатів.
Конституція України 1996 року у третьому розділі встановлює основи виборів та референдумів, закріплюючи, що «народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії» (ст.. 69) [1].
Виборчий процес – це здійснення суб’єктами, визначеними виборчим законом, передбачених виборчим законом виборчих процедур. Виборчий процес здійснюється на засадах: законності та заборони незаконного втручання будь-кого у цей процес; політичного плюралізму (багатопартійності); гласності й відкритості виборчого процесу; рівності прав партій (блоків) – суб’єктів виборчого процесу; рівності всіх кандидатів у депутати, свободи передвиборної агітації, рівних можливостей доступів до засобів масової інформації; неупередженості партії (блоків), кандидатів у депутати з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб та керівників підприємств, установ і організацій.
Таким чином, викладене вище зумовлює актуальність дослідження курсової роботи.
Об’єктом дослідження курсової роботи є законодавство України.
Предмет дослідження – виборчий процес в Україні.
Метою курсової роботи є дослідження виборчого процесу в Україні.
Мета роботи передбачає виконання таких завдань:
дослідити сутність виборів і виборчого процесу;
охарактеризувати виборчий процес і його стадії;
визначити особливості виборчого процесу при виборах Президента України.
Заключение
Таким чином, ми розглянули поняття та сутність виборчого процесу в Україні, зробили загальну характеристику його елементів, і встановили, що при цьому виникає багато проблем і спірних питань, дослідження яких та розробка, на цій підставі, реальних моделей правового регулювання виборчих правовідносин, покращить хід виборчого процесу і підвищить ефективність виборів.
Інститут виборів, один з головних інститутів законодавства демократичної держави. Через вибори громадяни реалізують своє волевиявлення і здійснюють функцію утворення загальнодержавних органів та органів місцевого самоврядування, через функціонування яких, у свою чергу, реалізується представницька демократія. За допомогою виборів здійснюється механізм узгодження інтересів різних соціальних груп та політичних сил, без якого сьогодні не можливий консенсус інтересів управління багатонаціональної держави. Таким чином, вибори можна охарактеризувати як процес утворення органів державного і місцевого управління, тобто визначити вибори саме як процес, або активну дію. Оскільки цей процес санкціонований державою через нормативні акти, то він, безперечно, є юридичним. І перш ніж перейти до характеристики виборчого процесу, слід звернути увагу на те, якими характеристиками наділений юридичний процес, як більш загальне поняття.
По-перше, такий процес є юридичним вираженням державно-владної діяльності. У зв.язку з цим, він не може існувати і прогресувати без належних суб.єктів органів державної і місцевої влади. У свою чергу, для цих суб.єктів процесуальна форма є безперечною умовою реалізації наданих їм повноважень для можливості вирішення конкретних справ, що складає основний осяг їхньої практичної діяльності.
По-друге, процес відображає динаміку діяльності державних та місцевих органів влади, і тому, йому властиві певні етапи, що послідовно змінюються один одним, в межах яких повинні бути здійснені необхідні процесуальні дії.
По-третє, особливістю цього процесу є те, що як юридична дія він спрямований на досягнення визначеного правового ефекту, оскільки соціальне призначення процесу . забезпечити реалізацію норм державного законодавства.
По-четверте, процес є юридичною діяльністю, і тому, йому властиве соціально-правове регулювання з усіх боків, яке може досягатися за допомогою особливих процесуальних норм, що передбачають детальне регулювання дій всіх його учасників.
Стадії виборчого процесу не є раз і назавжди сталими для різних видів виборів. На їх кількість, зміст, правові форми, терміни впливають багато факторів, але чи не найголовнішим є характер виборчої системи як способу визначення результатів виборів тією мірою, якою від нього залежатиме порядок розподілу депутатських мандатів і механізм голосування.
Литература
1. Конституція України, прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1996. — № 30. — Ст. 141.
2. Закон України «Про вибори народних депутатів України» // Голос України. - 6 листопада 2001 року. - №№ 205-206, - ст. 10., п. 1.
3. Закон України «Про вибори народних депутатів України» // Голос України. - 6 листопада 2001 року. - №№ 205-206, - ст. 10., п. 4.
4. Закон України «Про вибори народних депутатів України» // Голос України. - 6 листопада 2001 року. - №№ 205-206, - ст. 10., п. 2.
6. Закон України «Про вибори народних депутатів України» // Голос України. - 6 листопада 2001 року. - №№ 205-206, - ст. 11.
7. Закон України “Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” від 14.01.1998р. № 14/98-ВР//Відомості Верховної Ради України – 1998. - № 3-4 – Ст. 15.
8. Білоус А.О. Політико-правові системи: світ і Україна. - К., АМУПП, 2000.
9. Журавський В.С. Парламент України в системі органів державної влади // Парламентська реформа: теорія та практика: Зб.наук.праць. - К.: Ін-т зак-ва Верховної Ради України, 2001. - С. 86 - 96.
10. Загальна теорія держави і права / За ред. В. В. Копєйчикова. — К.: Юрінком Інтер, 1998.
11. Князев С.Д. Избирательный процесс: понятие, особенности и структура. - М. - 1976. - С.44.
12. Юридическая процессуальная форма: теория и практика. - М. - 1976. - С.62.
13. Богданова Н.А. К новой концепции преподавания конституционного права // Государство и право. - 1994. - №7. - С.17.
14. Избирательное право и избирательный процесс в Российской Федерации / Отв. ред. А.В. Иванченко. . М.,1999. . С. 255-256.
15. Кукшин М.И., Югов А.А. Понятие и структура избирательного процесса // Выборы и референдумы. . 1998. - №1. . С.17-18.
16. Конституційне право України: Підручник. Видання друге, доповнене / За ред. В. Ф. Погорілка. — К.: Наукова думка, 2000.
17. Мазур О. Виборча система України: у пошуках оптимального варіанту // Нова політика. - №1. – 2001. – С. 6-8.
18. Михальченко М. Україна XXI століття: і знову пошук шляхів розвитку // Віче. — 2001. - №1.- С.3-15.
19. Основи політології: Курс лекцій / М.І.Корнієнко та ін. — К., 1995.
20. Сушко О. Політичні партії: вибори та післявиборча інтрига // Нова політика. - №2. – 2002
Другие работы этого направления
КОНСТИТУЦИОННО-ПРАВОВОЕ РАЗВИТИЕ ИОРДАНИИ
1. Повноваження Верховної Ради України у сфері охорони прав і свобод людини і громадянина. 2. Порядок діяльності народних депутатів України у Верховній Раді України. 3. Офіційне оприлюднення рішень і висновків конституційного суду України.
КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС КОРІННИХ НАРОДІВ УКРАЇНИ
КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС ІНСТИТУТУ ОМБУДСМАНА: СВІТОВИЙ ДОСВІД ТА УКРАЇНСЬКА МОДЕЛЬ
ПРАВОВІ ОСНОВИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ І ПРАКТИКИ
КОНСТИТУЦІЙНА ЮСТИЦІЯ СПОЛУЧЕНИХ ШТАТІВ АМЕРИКИ
СУЧАСНИЙ ПАРЛАМЕНТАРИЗМ: ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИКИ
Контрольна работа Конституційне право
Конституційні засади медіації
ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС В УКРАЇНІ: КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ
КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ОСНОВИ ВІЙСЬКОВОГО ПРАВОСУДДЯ В УКРАЇНІ
Контрольна Конституційне право
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ПИТАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ АСОЦІАЦІЙ МІСЦЕВИХ РАД УКРАЇНИ
КОНСТИТУЦІЙНІ ОСНОВИ СИСТЕМИ СТРИМУВАНЬ І ПРОТИВАГ ЯК ЗАСІБ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ В УКРАЇНІ
РОЛЬ КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ВІДНОСИН ДЕРЖАВИ І РЕЛІГІЙНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ У ГАРАНТУВАННІ СВОБОДИ ВІРОСПОВІДАННЯ В УКРАЇНІ
Діяльність органів місцевого самоврядування по забезпеченню конституційних прав та свобод людини і громадянина
ДЕРЖАВНА ВЛАДА ЯК ІНСТИТУТ КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА УКРАЇНИ
ЕКОНОМІЧНІ ПРАВА ТА СВОБОДИ ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА В УКРАЇНІ
Право на свободу та особисту недоторканість
МУНИЦИПАЛЬНОЕ УПРАВЛЕНИЕ В США И В СОЕДИНЕННОМ КОРОЛЕВСТВЕ ВЕЛИКОБРИТАНИИ И СЕВЕРНОЙ ИРЛАНДИИ: СРАВНИТЕЛЬНО-ПРАВОВОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ
КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ГАРАНТІЇ ПОЛІТИЧНИХ ПРАВ ТА СВОБОД ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА В УКРАЇНІ
Референдум як основна форма прямого (безпосереднього) народовладдя в України
КОНСТИТУЦІЙНІ ЗАСАДИ ДІЯЛЬНОСТІ МІЛІЦІЇ УКРАЇНИ
Інститут президентства в Україні і США (порівняльно – правовий аспект)
Конституція України 1996 р.
ПРЕЗИДЕНТСЬКЕ ВЕТО – УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ
КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИБОРЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УКРАЇНІ
ВЗАИМООТНОШЕНИЯ ОРГАНОВ ПРЕДСТАВИТЕЛЬНОЙ И ИСПОЛНИТЕЛЬНОЙ ВЛАСТИ В АВТОНОМНОЙ РЕСПУБЛИКЕ КРЫМ: КОНСТИТУЦИОННО-ПРАВОВОЙ АСПЕКТ
Конституційне і міжнародне право: проблеми співвідношення
Парламентський контроль в Україні: проблеми теорії та практики
Конституціоналізм
Процедури імпічменту
Задача конституційне право
ПОЛІТИКО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТК СУДОВОЇ ВЛАДИ В НЕЗАЛЕЖНІЙ УКРАЇНІ
Принципи поділу влади
Конституційно-правові норми: поняття, ознаки і класифікація
Конституція як центр сучасної правової системи
Правовий статус Секретаріату Президента України
КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ:ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ І ПРАКТИКИ
Конституційно-правові основи всеукраїнського референдуму: проблеми теорії та практики
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ БЕЗПОСЕРЕДНЬОЇ ДЕМОКРАТІЇ В МІСЦЕВОМУ САМОВРЯДУВАННІ УКРАЇНИ
КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО НА ІНФОРМАЦІЮ В УКРАЇНІ (ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ)
КОНСТИТУЦІЙНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ В СИСТЕМІ ЗАХИСТУ ПРАВОВОГО СТАТУСУ СУБ'ЄКТІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ
Структура та принципи конституції України
Магдебурське право
Суб'єкти конституційного права України
Суды общей юрисдикции в Украине
Правовий статус служби безпеки України
КОНСТИТУЦІЙНИЙ СУД УКРАЇНИ ЯК ГАРАНТ КОНСТИТУЦІЙНОГО ЛАДУ
Державна символіка України