Головна Про проект Умови роботи Знижки Вакансії Ціни і гарантії Способи оплати Замовити роботу Контакти
Розширений пошук
ЦІНА:   160 грн.
Дану роботу можна скачати відразу після оплати!!!
Тема роботи:

Пріорітети науково технічної політики єс   (ID роботи: 4283)

Напрям: Економіка
Предмет: Міжнародні економічні відносини
Тип роботи: Курсова робота
Кількість сторінок: 36
Рік захисту: 2012
Мова: Українськa
План
ВСТУП
1. РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ПОЛІТИКИ
1.1 Сутність та цілі науково-технічної політики
1.2 Спільна науково-технічна політика
1.3 Правова основа науково-технічного співробітництва в ЄС
РОЗДІЛ 2. НАУКОВО-ТЕХНІЧНА ПОЛІТИКА ЄС В СИСТЕМІ ПРІОРИТЕТІВ МІЖНАРОДНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
2.1 Форми та методи реалізації науково-технічної політики ЄС
2.2 Процес становлення пріоритетів в научно-технічній політиці ЄС
2.3 Науково-технічне співробітництво України з ЄС
РОЗДІЛ 3. РЕГУЛЮВАННЯ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ЄС
3.1 Політика стандартизації ЄС у науково-технічній сфері
3.2 Проблеми та перспективи розвитку науково-технічної політики Європейського Союзу
ВИСНОВОК
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
Вступ
Актуальність дослідження. Науково-технічний розвиток не просто є складовою загального прогресу людства. Він випереджає зміни в інституційній сфері, під нього «підлаштовуються» відносини між економічними агентами, які реалізуються як на національних ринках, так і на рівні глобалізованого ринкового середовища.
Усвідомивши особливості сучасної політики ЄС у сфері науки, її стратегічні цілі, завдання й механізми реалізації, Україна зможе на паритетних умовах співпрацювати з Європейським співтовариством, орієнтуючись на власні національні інтереси в сфері науково-технічного прогресу, адекватно реагувати на виклики часу.
Об'єктом дослідження є науково-технічна політика.
Предметом дослідження є розвиток та пріорітети науково-технічної політики ЄС.
Метою курсової роботи є узагальнення теоретичних основ формування науково-технічної політики та визначення впливу світових глобалізаційних процесів на формування науково-технічної політики ЄС.
Завдання дослідження:
- розглянути сутність та цілі науково-технічної політики;
- дослідити спільну науково-технічну політику;
- визначити правову основу науково-технічного співробітництва в ЄС;
- встановити форми та методи реалізації науково-технічної політики ЄС;
- дослідити процес становлення пріоритетів в научно-технічній політиці ЄС;
- охарактеризувати науково-технічне співробітництво України з ЄС;
- дослідити політика стандартизації ЄС у науково-технічній сфері;
- розглянути проблеми та перспективи розвитку науково-технічної політики Європейського Союзу.
Методи дослідження. Методологічною основою курсової роботи є науковий, емпіричний (спостереження, опис), теоретичний (аналіз).
Теоретичною основою роботи стали наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених в галузі міжнародної економіки. При написанні курсової роботи використані підручники, посібники, законодавчі акти, інтернетджерела.
Структура курсової роботи обумовлена метою та завданнями дослідження. Робота складається із вступу, основної частини (трьох розділів та підрозділів), загальних висновків та списку використаних джерел.
Висновок
Перехід розвинутих країн до інформаційного суспільства потребує чіткої стратегії і гнучкої тактики у науково-технічній сфері, які забезпечували б максимальну відповідність технологічного прогресу назрілим суспільним потребам і водночас стимулювали б подальший творчий пошук інноваційних підходів та механізмів їх соціалізації, втілення в повсякденну практику.
Система науково-технічного співробітництва, що склалася в ЄС, має свою досить тривалу історію. Вона стала відповіддю на необхідність пристосовуватися до зростання вимог у цій сфері в умовах загострення міжнародної конкуренції та технологічного відставання від США та Японії. Науково–технічна політика була визнана за цих умов як один з найважливіших пріоритетів ЄС.
Головна увага в науково-технічній політиці ЄС зосереджується на трансграничній координації та кооперації, підвищенні мобільності кадрів, а також інтегруванні науково-технічного співробітництва в концепцію Єдиного внутрішнього ринку насамперед шляхом гармонізації технічних норм і стандартів, створення єдиної системи вищої освіти та її інтеграції з бізнесом та наукою.
Головними цілями науково-технічної політики Європейського союзу на сучасному етапі стають:
- співробітництво між країнами, координація й взаємодія між наукою й промисловістю;
- підтримка досліджень по ключових напрямках науково-технічного прогресу, для проведення яких у більшості компаній середнього масштабу відсутні необхідні кадрові й фінансові можливості.
Політика ЄС у сфері науки зумовлюється загальносвітовими тенденціями розвитку науки й інноваційних технологій. Перехід розвинутих країн до інформаційного суспільства потребує чіткої стратегії і гнучкої тактики у науково-технічній сфері, які забезпечували б максимальну відповідність технологічного прогресу назрілим суспільним потребам і водночас стимулювали б подальший творчий пошук інноваційних підходів та механізмів їх соціалізації, втілення в повсякденну практику.
Як бачимо, в Європі склалася досить гармонійна система координації науково-технічних дій. Політика в галузі досліджень та технологій є однією з найдинамічніших складових політики ЄС в цілому. Вона має чітку правову основу й спрямована на якомога ефективніший розподіл праці між країнами Союзу, досягнення конкурентоспроможності їхньої продукції на світовому ринку.
Всі науково-технологічні дослідження в межах ЄС підпорядковані його загальній стратегічній меті: перетворення ЄС у найбільш конкурентоспроможну і динамічну в світі економічну зону, в простір економіки, заснованої на знаннях.
Основним механізмом реалізації політики стимулювання науково-технічних процесів є розробка й впровадження рамкових програм, які спрямовані на формування цілісного європейського дослідницького простору, без галузевого поділу, але з концентрацією на пріоритетних напрямках.
Таким чином у глобальному масштабі політика ЄС в науковій сфері на теперішній час спрямована на гармонізацію взаємодії науки і практики, фундаментальних і прикладних знань, нових теоретичних ідей та інноваційних технологій. Такий шлях є, очевидно, найоптимальнішим у розвитку суспільства знань.
Література
1. Авдокушин Е. Ф. Міжнародні економічні відносини. Підручник. - М.: Юристь, 2001. - 368с.
2. Бойцова В.В. Европейский Союз: расширение на восток // Общественные науки и современность. -; 2006. -; №2. -; С. 78-87.27.
3. Дахно І. І., Бовтрук Ю. А. Міжнародна економіка. Навчальний посібник. - К.: МАУП, 2002. - 216с.
4. Задоя А.О., Ткаченко І.П. Структура та функції сучасного фінансового ринку. //”Фінанси України”, 1999. — №5 —с.3–10.
5. Европейский союз – ваш сосед. ; Брюссель-Люксембург, 1995 .
6. Європейська інтеграція: крок за кроком. ; К, 2001. ; 216с.
7. Европейский Союз на пороге ХХІ века: Выбор стратегии развития / Под ред. Борко Ю.А. ; М., 2001. ; 472с.
8. Козик В. В., Панкова Л. А., Даниленко Н. Б. Міжнародні економічні відносини. Навчальний посібник. - К.: Знання-прес,2003. - 406с.
9. Линдерт П. Х. Экономика мирохозяйственных связей. — М.:
Прогресс-Универс, 1994.
10. Международная экономика - Михайлушкин А.И. - Учебник : «Высшая школа». 2002.- 338
11. Міжнародна економіка: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. / А. М. Поручник, Я. М. Столярчук, О. Д. Павловська та ін.; За ред. д-ра екон. наук, проф. А. М. Поручника. — К.: КНЕУ, 2005. — 156 с.
12. Міжнародні економічні відносини: система регулювання міжнародних економічних відносин / А.С. Філіпенко, І.В. Бураковський, В.С. Будкін та ін. — К.: Либідь, 1994. — 254с.
13. Міжнародна інвестиційна діяльність // Майорова Т.М. Інвестиційна діяльність. – К., 2003. – с.300-347
14. Сахно А. Финансовая информация on-line. //Компаньон, 2005. — №47 — с.40–43.
15. Становлення інвестиційної моделі економічного зростання // Урядовий кур’єр. – 2004. – №25. – с.5-6
16. Світова економіка: Підручник / А. С. Філіпенко, В. С. Будкін, О. І. Рогач та ін. – К.: Либідь, 2007. – С.319.
17. Семенов К. А. Міжнародні економічні відносини. Підручник для вузів. - М.: ЮНІТІ-ДАНА, 2003. - 544с.
18. Топорин Б.Н. Европейские Сообщества: право и институты. - М.,1992.
19. 5.Европейский Союз: факты и комментарии. Вып. 2 (16). — М.: «Интердиалект+», 1999.
10.20. Філіпенко А.С., Будкін В.С., Розач О. І. Світова економіка: Підручник. - К.: Либідь, 2007. - 640 с.
11.21. Актуальні питання міжнародного економічного співробітництва України в науково-технічній сфері. Чумаченко Ганна. Стаття. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://www.justinian.com.ua/article.php?id=1303
22. Дідківська. Державне регулювання економіки. Бібліотека економіста. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://library.if.ua/books/72.html
23. Державне регулювання економіки - Чистов С. М. Українська банерна сіть. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://fingal.com.ua/content/view/936/39/1/1/
24. Економіка та підприємництво. Підручник.бібліотека Александровой. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://www.jenessi.net/economi/106-cl-ta-pravova-osnova-naukovo.html
25. Конспект лекцій «Інноваційний менеджмент». Бібліотека економіста. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://library.if.ua/book/4/484.html
26. Міжнародна економіка. Підручник. Бібліотека Грінчука. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://www.grinchuk.lviv.ua/book/168/2627.html
27. Міжнародна економіка . підручник. Наукова бібліотека «Буковина». [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://buklib.net/component/option,com_jbook/task,view/Itemid,36/catid,152/id,5505/
28. Науково-технологічна співпраці України з ЄС. Стражир В. І. стаття.
http://www.rusnauka.com/16_ADEN_2010/Economics/68317.doc.htm
29. Процесс установления приоритетов в научно-технической политике. Статья. Инновации и предпринимательство. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://www.innovbusiness.ru/content/document_r_D13E7163-6230-4BD3-B26B-1D2B9BC6AA77.html
30. Спільна науково-технічна політика. Світова економіка. Енциклопедія. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://www.economic.lviv.ua/sv-tova-ekonom-ka/sp-lna-naukovo-tekhn-chna-pol-tika.html
31. Сучасна політика ЄС в сфері наукової діяльності. В. Ситнік. Стаття. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://old.niss.gov.ua/Monitor/May08/02.htm
Інші роботи цього напряму
Скласти порівняльну таблицю наукових підходів до глобалізації в межах основних напрямів та охарактеризувати її
Розвиток зовнішньоторговельних відносин України з Європейским союзом
ФАКТОР ТРАНСНАЦІОНАЛЬНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ В СУЧАСНИХ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИНАХ
Взаємовідносини Україна-НАТО: Сучасний стан та перспективи взаємовідносин
Умови та засоби здійснення інвестиційної діяльності ТНК
Визначте та охарактеризуйте основні етапи процесу глобалізації світового господарства
Визначте та охарактеризуйте базові елементи глобальної економіки
Регіональні відмінності в сучасній галузевій і територіальної структури кольорової мателургії країн Азії
Взаємодія національного підприємництва та міжнародного бізнесу
Визначте зони стратегічних інтересів ТНК
Підготовка зовнішньо торговельної угоди з імпорту чаю
Мижнародні інтеграційні обєднання
Міжнародні валютні системи на сучасному етапі
Підготовка зовнішньоторговельної угоди з імпорту фруктів
Вплив міжнародної організації праці на світовий ринок
Економіка ФРН та її місце у всесвітньому господарстві ЄС
Євроінтерграція
МЕВ в системі світового господарства
Нерозповсюдження ядерної зброї в сучасному світі
Инфляция и валютный курс, их взаимное влияние
Розвиток міжнародного поділу праці в сучасному світі
Чехія, Туркменістан, Чилі, Нігерія
Международный капитал
Роль транснаціональних компаній в економіці країн, що розвиваються
Використання міжнародного франчайзингу, як інструменту розвитку українських підприємств
Формування та місце економіки Японії у світовому бізнесі
Сучасні стратегії міжнародного цивілізованого розвитку Польші
Національна модель економічного розвитку (на прикладі азіатських країн)
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ
Підготовка зовнішньоторговельної угоди з імпорту риби (морепродуктів)
Задача з міжнароних економічних відносин
Контрольна робота міжнародні економічні відносини
Греция
Економічна безпека країн в умовах глобалізації.
Перспективи глобалізації для України
ТНК та їх вплив на світову економіку та економіку України
Аналіз методології ризиків в інформаціно-коммунікаційному забезпеченні підприємства
Інтеграційні об'єднання в Латинській Америці
Франко - німецькі відносини
Формування джерел фінансових ресурсів Групи Світового банку
Сучасний стан та перспективи розвитку євроринків капіталів
CNN
Напрями діяльності Міжнародного банку реконструкції і розвитку. Співпраця України з МБРР
Облік і звітність за міжнародними стандартами
Євроінтеграція і валютна система ЄС
Міжнародні відносини між США і Китаєм
Відносини України та ЄС
Региональная структура ЭС
Сучасний стан та перспективи українсько-китайських відносин
Теоретичні моделі формування валютного курсу