Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   400 грн.
ЦЕНА:   919 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Аналіз фінансового стану підприємства харчової промисловості на прикладі ПАТ «ЖИТОМИРСЬКИЙ МАСЛОЗАВОД»   (ID работы: 7938)

Направление: Экономика
Предмет: Анализ хозяйственной деятельности
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 30
Год защиты: 2017
ВУЗ: Национальный Университет Пищевых Технологий (НУПТ)
Курс: 4
Язык: Украинский
Содержание
ВСТУП
РОЗДІЛ 1. КОРОТКА ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА ПАТ «ЖИТОМИРСЬКИЙ МАСЛОЗАВОД»
1.1. Історична довідка про підприємство
1.2. Організація управління підприємства
1.3. Організаційно-виробнича структура підприємства
1.4. Облікова політика підприємства
1.5. Аналіз основних техніко-економічних показників підприємства
РОЗДІЛ 2. МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА
2.1. Суть та завдання аналізу фінансового стану підприємства
2.2. Інформаційне забезпечення аналізу фінансового стану підприємства
2.3. Етапи та методика аналізу фінансового стану підприємства
РОЗДІЛ 3. АНАЛІЗ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА ПАТ «ЖИТОМИРСЬКИЙ МАСЛОЗАВОД»
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
Введение
Актуальність теми. Сучасне підприємство не може дозволити собі нераціонально використовувати власні та залучені ресурси. В складних умовах жорсткої конкуренції аналіз надає можливість правильної, точної та оперативної оцінки реального фінансового стану підприємства та орієнтує керівництво на прийняття оптимальних і ефективних рішень у сфері операційної, фінансової та інвестиційної діяльності. З іншого боку, зовнішні користувачі фінансової інформації, серед яких в першу чергу вирізняються інвестори, потребують аналітичних даних на основі яких вони б могли прийняти правильні рішення щодо володіння цінними паперами даного підприємства, вкладення коштів, дольової участі у бізнесі тощо.
Аналiз фiнансoвoгo стану пiдпpиємства є одним з важливих елементів в системі прийняття різних господарських рішень. Фiнансoвий стан пiдпpиємства хаpактepизується сукупнiстю пoказникiв, якi вiдoбpажають пpoцeс фopмування i викopистання йoгo фiнансoвих кoштiв.
Таким чином, правильне та своєчасне застосування методик аналізу фінансового стану надає можливість як внутрішнім, так і зовнішнім партнерським групам, приймати правильні рішення і, таким чином, зводити до мінімуму збитки.
Аналіз фінансового стану перетворюється на ефективний інструмент, за допомогою якого можна вивести кризове підприємство на лідируючі позиції, спрогнозувати тенденції розвитку на майбутнє, дати вичерпну відповідь щодо спроможності підприємства погашати свої зобов’язання.
Аналіз останніх досліджень. Ровитку теорії та практики економічного аналізу фінансового стану підприємства приділяли значну увагу як вітчизняні так і закордонні вчені: Русак Н.А., Баканов М.І., Цал-Цалко Ю.С., Гадзевич О.І., Іваненко В.М., Коробов М.Я., Бутинець Ф.Ф., Попович П.Я., Русак Н.А., Шишкова Т.В., Шкарабан С.І., Осмоловський В.В. тощо.
Метою дослідження є систематизація і поглиблення теоретичних знань у сфері управління, організації і економічного механізму аналізу фінансового стану підприємства, набуття і розвиток навичок самостійного аналізу, узагальнення цифрового матеріалу, вміння робити обґрунтовані висновки. Досягнення мети передбачає формування та вирішення наступних наукових і практичних завдань:
надати історичну довідку про підприємство;
дослідити організацію управління підприємства;
вивчити організаційно-виробничу структуру підприємства;
визначити облікову політику підприємства;
провести аналіз основних техніко-економічних показників підприємства;
визначити суть та завдання аналізу фінансового стану підприємства;
дослідити інформаційне забезпечення аналізу фінансового стану підприємства;
обґрунтувати етапи та методика аналізу фінансового стану підприємства;
провести аналіз фінансового стану підприємства.
Об’єктом дослідження є процес економічного аналізу фінансового стану підприємства ПАТ “Житомирський маслозавод”.
Предметом дослідження є методика і організація економічного аналізу фінансового стану підприємства ПАТ “Житомирський маслозавод”.
Методи дослідження. У процесі дослідження були використані загальнонаукові та спеціальні методи пізнання економічних явищ: діалектичний метод, нормативно-порівняльний, формально-логічний, історичний, системно-структурний та інші.
Інформаційними джерелами виступили матеріали наукових досліджень закордонних і вітчизняних провідних учених і фахівців в галузі аналізу фінансового стану, законодавчі та нормативні акти, електронні ресурси, а також фінансова та податкова звітність підприємства.
Заключение
За результатами проведеного аналізу фінансового стану підприємства можна зробити наступні висновки:
Визначено, що на сьогоднішній день ПАТ “Житомирський маслозавод” є одним з найкращих підприємств як Житомирської області, так і по Україні в цілому. Про це свідчать його фінансові показники й імідж підприємства, як національного виробника якісної і конкурентоспроможної на національному ринку молочної продукції.
Встановлено, що система менеджменту ПАТ “Житомирський маслозавод” охоплює управління та контроль якості всієї продукції, яка випускається на заводі, а також весь процес виробництва. Впровадження системи процес довготривалий, але вже сьогодні є помітною ефективність таких дій.
Доведено, що ПАТ “Житомирський маслозавод” прийняв лінійну організацію структури апарту управління. Вона передбачає безпосереднє підпорядкування всіх виконавців – головному бухгалтеру. За кожним робітником бухгалтерії закріплені функціональні обов’язки в посадових інструкціях кожного бухгалтера.
За результатами проведеного аналізу встановлено, що підприємство ПАТ “Житомирський маслозавод” у 2016 році збільшило обсяги господарської діяльності, про що свідчить зростання випуску продукції в натуральному виразі на 34,6 тис.тон., або на 22,4%, випуску продукції в порівняних цінах на 5209,0 тис.грн., або на 47,9%.
В цілому, за результатами проведеного дослідження основних техніко-економічних показників за балансом та звітом про фінансові результати ПАТ “Житомирський маслозавод” можна зробити висновок, що підприємство нарощує обсяги виробництва та веде свою діяльність ефективно.
Фінансовий стан підприємства треба систематично й усебічно оцінювати з використанням різних методів, прийомів та методик аналізу. Це уможливить критичну оцінку фінансових результатів діяльності підприємства як у статиці за певний період, так і в динаміці - за ряд періодів, дасть змогу визначити "больові точки" у фінансовій діяльності та способи ефективнішого використання фінансових ресурсів, їх раціонального розміщення.
Інформація, яка використовується для діагностики фінансового стану підприємства, за доступністю можна поділити на відкриту і закриту (таємну). Інформація, яка міститься в бухгалтерській та статистичній звітності, виходить за межі підприємства, а отже є відкритою.
Результати проведеного аналізу головних показників прибутковості ПАТ “Житомирський маслозавод” дають можливість стверджувати про те, що підприємство є ефективним і покриває власні витрат за рахунок власних доходів, що і знаходить своє відображення в зростанні чистого прибутку.
Як показав аналіз, підприємство відрізняється досить високими показниками ліквідності. Майже всі розраховані показники мають значення, вище за критичне. Збільшення показників ліквідності відбулося в 2016 році, особлииво по показниках швидкої та незалежної ліквідності.
Визначено, що підприємство володіє значною фінансовою стійкістю. Про це свідчать основні показники фінансової стійкості підприємства. Коефіцієнт фінансової незалежності (автономії, концентрації власного капіталу), який обчислюється як відношення загальної суми власного капіталу до підсумку балансу і характеризує частку активів власників підприємства в загальній сумі активів, авансованих у його діяльність має значення вище критичного в період 2015-2016 роки, та має стійке значення.
Покращення фінансового стану підприємства ПАТ “Житомирський маслозавод” можливе за рахунок збільшення вхідних та зменшення вихідних грошових потоків. Одним з основних напрямів пошуку резервів є зменшення вихідних грошових потоків через зниження собівартості продукції та витрат, джерелом покриття яких є прибуток. Отже, удосконалення фінансового стану підприємства ПАТ “Житомирський маслозавод” можливе шляхом підвищення результативності розміщення та використання ресурсів підприємства.
Литература
1. Агапцов С. А. Фінансовий менеджмент : навчальний посібник / С. А. Агапцов. – М. : Вища школа, 2013. – 314 с.
2. Аналiз фiнансoвих кoeфiцiєнтiв [Eлeктpoнний peсуpс] . – Peжим дoступу : http://refs.co.ua/84259-Analiz_finansovyh_koefficientov.html. – 07.05.2013. – Назва з eкpана.
3. Баканoв М. I. Тeopiя eкoнoмiчнoгo аналiзу : навчальний пoсiбник / М. I. Баканoв. – М. : Фiнанси i статистика, 2014. – 416 с.
4. Гiляpoвська В. Д. Кoмплeксний eкoнoмiчний аналiз гoспoдаpськoї дiяльнoстi : навчальний пoсiбник / В. Д. Гiляpoвська. – М. : Пpoспeкт, 2013. – 360 с.
5. Гевлич Л. Л. Стратегічна діагностика підприємства : [монографія] / Л. Л. Гевлич. – Донецьк : ТОВ «Юго-Восток, Лтд», 2015. – 199 с.
6. Гетьман О. О. Економічна діагностика : [навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів] / О. О. Гетьман, В. М. Шаповал. – К. : Центр навчальної літератури, 2014. – 307 с.
7. Господарський Кодекс України від 16 січня 2003 року № 436-IV. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua
/laws/show/436-15/page
8. Економічний аналіз і діагностика стану сучасного підприємства : [навчальний посібник] / [Т. Л. Костенко, Є. О. Підгора, В. С. Рижиков, В. А. Панков, А. А. Герасимов, В. В. Ровенська]. – К. : Центр навчальної літератури, 2013. – 400 с.
9. Ендовицкий Д. А. Диагностический анализ финансовой несостоятельности организации : [учеб. пособие] / Д. А. Ендовицкий, М. В. Щербаков. – М. : Экономистъ, 2012. – 287 с.
10. Єлисєєва О. К. Методи та моделі оцінки і прогнозування фінансового стану підприємства : навчальний пoсiбник / О. К. Єлисєєва. – Краматорськ : ДДМА, 2014. – 208 с.
11. Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.1999 р. № 996-ХІV. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/
12. Значeння й oснoви фiнансoвoгo аналiзу [Eлeктpoнний peсуpс] . – Peжим дoступу : http://www.smida.gov.ua/db/emitent/report/year/show/46430. – 08.05.2013. – Назва з eкpана.
13. Косянчук Т. Ф. Економічна діагностика : [навчальний посібник] / [Т. Ф. Косянчук, В. В. Лук’янова, Н. І. Майорова, В. В. Швид] ; за заг. ред. Т. Ф. Косянчук. – Львів : Новий Світ – 2000, 2017. – 452 с.
14. Крамаренко Г. О. Фінансовий аналіз : [підручник] / Г. О. Крамаренко, О. Є. Чорна. – К. : Центр учбової літератури, 2014. – 392 с.
15. Лук’янова В. В. Сучасний стан теоретичних основ діагностики діяльності підприємства / В. В. Лук’янова // Вісник Хмельницького національного університету. – 2017. – № 3. – Т. 1. – С. 52-58.
16. Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) на підприємстві, затверджені наказом Державного комітету промислової політики України від 02.02.2001 р. № 47. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/
17. Мних Є. В. Економічний аналіз : [підручник] / Є. В. Мних. – [вид. 2-ге, перероб. та доп.]. – К. : Центр навчальної літератури, 2012. – 472 с.
18. Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» затверджений наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 р. №73, зареєстрований у Мін’юсті 28.02.2013 р. за №336/22868. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/
19. Офіційний сайт компанії «Рудь» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://rud.ua/ru/
20. П(С)БО-1 “Загальні вимоги до фінансової звітності” від 21.06.99р. № 391/3684 затверджений наказом Мінфіну України від 31.03.99 р. №87. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/
21. П(С)БО-15 “Дохід” від 14.12.99 р. № 860/4153 із змінами та доповненнями, внесеними Мінфіном України від 14.06.2000 р. № 131, затверджений наказом Мінфіну України від 29.11.99 р. № 290. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/
22. П(С)БО-16 “Витрати” від 19.01.2000 р. № 27/4248 із змінами та доповненнями, внесеними Мінфіном України від 14.06.2000 р. № 131, затверджений наказом Мінфіну України від 31.12.99 р. № 318. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/
23. П(С)БО-20 – “Консолідована фінансова звітність” від 12.08.99 р. №553/3846, затверджений наказом Мінфіну України від 30.07.99 р. № 176. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/
24. Податковий Кодекс України, ухвалений Верховною Радою України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/
25. Систeма забeзпeчeння фiнансoвoгo мeнeджмeнта [Eлeктpoнний peсуpс] . – Peжим дoступу : http://www.vuzlib.net/fm_P/2-3.htm. – 04.05.2013.
26. Тарасенко Н. В. Економічний аналіз : [навчальний посібник] / Н. В. Тарасенко. – Львів : «Новий світ-2000», 2013. – 344 с.
27. Теорія економічного аналізу : [підручник] / В. М. Серединська, О. М. Загородна, Р. В. Федорович. – Тернопіль : Астон, 2012. – 368 с.
28. Удосконалення механізму оцінки фінансового стану підприємства та шляхи його поліпшення в умовах ринкових відносин [Eлeктpoнний peсуpс] . – Peжим дoступу : http://fin.fem.sumdu.edu.ua/uk/ndr/analyst 2012/sidorenko.html. – 13.06.2013. – Назва з eкpана.
29. Фаріон І. Д. Діагностика і економічний аналіз у сфері послуг : [курс лекцій] / І. Д. Фаріон, Л. І. Савчук, С. М. Жукевич ; за ред. д-ра екон. наук, проф. І. Д. Фаріона. – Тернопіль : Економічна думка, 2015. – 260 с.
30. Цал-Цалко Ю. С. Статистичний аналіз фінансової звітності: теорія, практика та інтерпретація : навчальний пoсiбник / Ю. С. Цал-Цалко. – Житомир : ЖДТУ, 2014. – 506 с.
Другие работы этого направления
Контрольна робота з дисципліни "Економічний аналіз підприємства"
Задачі з дисципліни "Аналіз господарської діяльності" (Варіант 5)
Аналіз кредиторської заборгованості підприємства
Задачі з дисципліни "Аналіз господарської діяльності" (Варіант 3)
Аналіз собівартості продукції за статтями калькуляції
Аналіз господарської діяльності задача
Напрями аналізу господарської діяльності бюджетних установ та організацій на прикладі Центральної районної поліклініки Покровського району у місті Київ
Аналіз виробництва і реалізації продукції промислових підприємств на прикладі ТОВ "Гербор-Холдинг"
ТРУДОВІ РЕСУРСИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ
Аналіз доходів і витрат операційної діяльності на підприємствах харчової промисловості
Особливості економічного аналізу діяльності торгівельних підприємств і організацій на прикладі ПАТ «Укрбуд матеріали»
Аналіз ефективності використання основних засобів на підприємстві харчової промисловості
Аналіз та шляхи систематизації кредиторської заборгованості підприємства на прикладі ПП «АГРОМАКСТРЕЙД»
Аналіз наявності і ефективності використання нематеріальних активів на підприємствах харчової промисловості на прикладі ПАТ «НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ ХЛІБОЗАВОД»
Задачі з дисципліни "Аналіз господарської діяльності" (Варіант 6)
Аналіз основних засобів на прикладі ПАТ "Базис"