Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   480 грн.
ЦЕНА:   1104 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Методика розвитку мовлення дітей в різновіковій групи ДНЗ засобами казки   (ID работы: 7910)

Направление: Психология/Педагогика
Предмет: Педагогика
Тип работы: Бакалаврская работа
Число страниц: 73
Год защиты: 2016
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
Розділ І. Сутність методики розвитку мовлення дитини в ДНЗ
1.1. Психолого-педагогічні дослідження формування мовлення дітей в
ДНЗ
1.2. Особливості методики розвитку мовлення дітей та зв’язок з іншими науками
1.3. Проблема розвитку мовлення дітей в різновіковій групі ДНЗ на сучасному етапі
Розділ ІІ. Формування мовлення дошкільнят у різновіковій групі засобами казки в сучасних ДНЗ України
2.1. Стан досліджуваної проблеми в практиці сучасних ДНЗ
2.2. Організація навчально-виховного процесу з розвитку мовлення засобами казки
2.3. Спільна робота ДНЗ і сім’ї у плані формування мовлення дитини засобами казки 38
Розділ ІІІ. Шляхи вдосконалення методики розвитку мовлення дітей досліджуваними засобами
3.1. Розробка експериментального методичного матеріалу з розвитку мовлення дітей засобами казки в різновіковій групі
3.2. Форми та методи вдосконалення розвитку мовлення дітей в різновіковій групі ДНЗ засобами казки
Висновки
Список використаної літератури
Додатки
Введение
Формування думаючої людини, яка вміє аналізувати, робити висновки, спостерігати і висловлювати власну думку – завдання сучасної освітньої системи. Процес становлення особистості відбувається вже з перших років життя дитини, коли вона починає думати, говорити, гратися в ігри тощо. Тому етап дошкільного розвитку стає фундаментальним періодом становлення особистості дитини, коли формуються світоглядні основи юної людини, відбувається становлення розуміння таких понять як «добро» і «зло». Саме на цьому етапі на допомогу педагогам і батькам в розвитку та вихованні дитини приходить казка, як втілення мудрості та досвіду багатьох поколінь наших предків.
Казка – невичерпне джерело народної мудрості, один із найпопулярніших жанрів словесності. Перебуваючи сьогодні головним чином у сфері дитячого фольклору, вона зберігає архаїчні елементи, водночас плекає ідеали краси, доброти, милосердя, засуджує жадібність, корисливість і нечесність. Це жанр, що органічно поєднує нашарування різних історичних епох (від витворів первісного сприйняття дійсності до символічного й філософського переосмислення), розробляє надзвичайно цікаві сюжети.
Розглядаючи казку крізь призму її навчально-виховних можливостей можна твердити, що казка органічно увійшла в світ дитини, допомагає їй вчитися і вдосконалюватися, переносити у сферу реалій вимріяне і такі бажані дива, коли долаються будь-які труднощі й страхи, негативні імпульси.
Різноманітні аспекти виховної системи казок, їх педагогічна спрямованість знайшли глибоке осмислення у творчості таких українських письменників і педагогів, як Г.Сковорода, І.Франко, С.Русова, Н.Забіла, О.Іваненко, В.Сухомлинський. Характерною в цьому плані є, наприклад, передмова І.Франка до збірки казок «Коли ще звірі говорили». Ставлячи перед собою суто педагогічну мету, автор висловив бажання, щоб на основі казок «наші діти в інтересі здорового і морального розвою якнайдовше витали фантазією в тім світі простих характерів і простих відносин, у світі, де все видно ясно і симпатії не потребують ділитися. Відси вони винесуть перші і міцні основи замилування до чесноти, правдомовності і справедливості, а надто любов до природи і охоту придивлятися близько її творам, прислухатися її таємній мові, чути себе близькими до неї, підглядати, а далі просліджувати її великі загадки» [58].
Особливістю розвитку мовлення дитини дошкільного віку є те, що дошкільники ще не читачі, вони слухачі. Уміння «слухати» формується у дошкільнят у процесі виховання, при активній дії дорослого і досягає все більш високого рівня, в міру того, як розвивається і вдосконалюється мислення дітей, збагачується їхній словник, розвивається уява. Тому педагогіка розглядає розвиток мовлення дитини дошкільного віку в нерозривному зв’язку з всебічним розвитком дошкільнят, а розвиток мовлення дітей різного дошкільного віку йде паралельно з загальним психофізичним розвитком.
У дошкільному віці відбувається формування здібностей дитини до сприйняття і розуміння художньої літератури, і саме казка готує його до цього. Для того щоб правильно зрозуміти художній твір, дитина повинна поставитися до нього, як до зображення реальних предметів і явищ. Казка покликана вплинути на емоційну сферу дитини, що спровокувало б подальшу вербальну реакцію та оцінку. Все це можливе за допомогою казки, оскільки саме в казках, на відміну від іншої художньої літератури, наявні абсолютно позитині/негативні персонажі, тому для дитини не буде складно оцінити їх вчинки та спроектувати модель поведінки героїв на реальне життя. Всі ці можливості казки і спричинили актуальність дослідження.
Актуальність дослідження. На сьогодні проблема розвитку мовлення дошкільнят за допомогою казки залишається недостатньо дослідженною: в науці відсутня чітко вибудувана методична система використання казок як засобу розвитку мовлення з урахуванням психологічних особливостей дітей дошкільного віку.
На нашу думку, розвивальні можливості казки невичерпні, тому доцільно буде її використання в педагогічно-розвивальному процесі для формування мовлення дошкільників різних вікових груп. Текст казок – прекрасний матеріал для формування навичок зв’язного мовлення. Дошкільнята із задоволенням розповідають казки, зберігаючи народні образні вислови та зображувальні засоби (порівняння, епітети), а також прийнятий у казках своєрідний синтаксичний стрій, мовлення, структуру речень, емоційні особливості твору. Чим яскравіше є образ, тим сильніше впливає він на почуттєву сферу дитини, забезпечуючи міцність запам’ятовування отриманої інформації. Яскраві образи у поєднанні із пізнавальною інформацією втілені у казках.
Казка є найбільш ефективним та доступним засобом розвитку творчого потенціалу. Вона активізує дитячу фантазію, розвиває логічне мислення, пам’ять, мовленнєво-комунікативні здібності, творчу уяву, художньо-естетичний смак. Мова казки доступна дитині. Казка проста й те водночас загадкова. Через казку дитина знайомиться з новими явищами життя, з будь-якими абстрактними об’єктами (величинами обсягу, числами, тощо), новими поняттями. Жива і виразна мова казки рясніє влучними, дотепними епітетами, значеннєвою поетикою. Казка розкриває перед дитиною влучність й виразності мови, показує, яка багата рідна мова гумором, живими і образними висловлюваннями, порівняннями.
Для педагогів ж особливо значущою є проблема творчого розвитку дітей на матеріалі казки. Казка, як образний відбиток світу, жадає від читача особливих якостей сприйняття: творчої уяви, розвиненої спостережливості, почуття образного слова, розуміння авторської позиції і гармонійної цілісності твору; розуміння внутрішніх психологічних мотивів поведінки літературних героїв. Ці якості у своїй сукупності складають особливий вид сприйняття – естетичний. Естетичне сприйняття розвивається у результаті широкого знайомства з літературою, оволодіння необхідними знаннями, накопичення досвіду переживань, і життєвих вражень. Тому й важлива серйозна, продумана робота з казкою від початку залучення дитину до літературі. По-друге, в дитини сильно розвинений механізм ідентифікації, тобто, процес емоційного об’єднання себе з іншим людиною, персонажем і присвоєння його норм, цінностей, зразків. Беручи до уваги всі ці розвивальні можливості казки, вважаємо доцільним здійснити комплексне дослідження впливу казки на розвиток мовлення дошкільників різних вікових груп. Відповідно, мета магістерської роботи – дослідити можливості казки у розвитку мовлення дошкільників, провести експериментальне дослідження для вдосконалення існуючих методик застосування казок як засобу розвитку мовлення дітей дошкільного віку в практичній роботі ДНЗ.
Для реалізації поставленої мети будуть виконані наступні дослідницькі завдання:
– проаналізувати стан дослідженної проблеми в сучасній психолого-педагогічній і лінгво-дидактичній науці;
– вивчити стан досліджуваної проблеми в сучасних ДНЗ в межах області;
– розробити експерементальну методику та провести експеримент для визначення ефективності використання казки для розвитку мовлення дітей дошкільного віку;
– здіснити аналіз спільної роботи ДНЗ та сім’ї для розвитку мовлення дитини дошкільного віку засобами казки.
Об’єкт дослідження – розвиток мовлення дітей дошкільного віку засобами казки. Предмет дослідження – методика розвитку мовлення дітей в різновіковій групі дитячого навчального закладу засобами казки.
Для розв’язання поставлених завдань було використано комплекс теоретичних і експериментальних методів. Зокрема застосовувався теоретичний аналіз наукових досліджень даної проблеми, порівняння результатів досліджень та наукових теорій, систематизація та узагальнення літератури з проблеми дослідження, аналіз практичного досвіду роботи в ДНЗ, зокрема, власного досвіду. Це дало можливість визначити ступінь розробленості проблеми. У процесі проведення дослідження, для аналізу результатів і одержання висновків використовувались різні педагогічно-психологічні методики.
Методологічною базою дослідження стали праці Богуш А.М., Гавриш Н. В., Гончаренко А.М., Захарченко В. Г., Зінкевич-Євстігнєєвої Т.Д., Маліновської Н.В., Родарі Джоні, Сухомлинського В.О., Ушакової О.С., Фесенко Л.І. та інших.
Структура роботи складається зі вступу, трьох основних розділів, які містять вісім підрозділів, загальних висновків, списку використаної літератури та додатків. Джерельна база містить 61 найменування використаних наукових праць.
Литература
1. Алієва Т.А. Як дитина сприймає художню літературу / Т.Алієва // Дошкільне виховання. – 1996. – № 5. – С.79-84.
2. Арушанова А. Г. Организация диалогического общения дошкольников со сверстниками / А. Арушанова // Дошкольное воспитание. – 2001. – №5. – С. 51-59.
3. Базовий компонент дошкільної освіти (нова редакція) / журнал «Вихователь-методист дошкільного закладу». – К., 2012. – 63 с.
4. Березовська Л. І. Розвиток творчого мовленнєвого самовираження старших дошкільників в ігрових казкових ситуаціях: дис. канд. пед. наук: спец. 13.00.02 «Теорія та методика навчання (українська мова)» / Л.Березовська. – Одеса, 2004. – 220 с.
5. Білан О. І. Навчання дітей дошкільного віку розповідання засобом художньої ілюстрації / О. Білан. – Львів, 2007. – 320с.
6. Богуш А.М. Дошкільна лінгводидактика. Навчальний посібник / А.Богуш. – Запоріжжя, 2000. – 275 с.
7. Богуш А.М. Мова ваших дітей / А.Богуш. – К., 1989. – 126 с.
8. Богуш А.М. Мовленнєвий розвиток дітей від народження до 7 років. Монографія / А. Богуш. – К., 2004. – 376 с.
9. Гавриш Н. В. Де беруться казки / Н. Гавриш // Джміль. – 2001. – № 1. – С. 3-7.
10. Гавриш Н. В. Розвиток мовленнєвої творчості в дошкільному віці / Н. Гавриш. – Донецьк, 2001. – 218 с.
11. Гавриш Н. В. Методика стимулювання мовленнєвої активності дошкільнят у процесі ознайомлення з художнім словом / Н. Гавриш // Наука і освіта. – 2002. – № 1. – С. 144-148.
12. Гавриш Н. В. Розвиток мовленнєвотворчої діяльності в дошкільному дитинстві: дис. д-ра пед. наук: 13.00.02 / Н. Гавриш. – К., 2002. – 438 с.
13. Гавриш Н.П. Пізнавальні діалоги з дошкільниками / Н.Гавриш // Вихователь-методист. – 2009 – №2 – С.46-49.
14. Гавриш Н.В. Художнє слово і дитяче мовлення: методичний посібник для вихователів / Н.Гавриш. – Донецьк1999. – 170 с.
15. Гавриш Н.В. Художньому слову – гідне місце в освітньому процесі / Н. Гавриш // Дошкільне виховання. – 2006. – № 3. – С. 15-19.
16. Гончаренко А.М. Розвиток мовленнєвої компетентності дошкільників: Навчально-методичний посібник до Базової програми розвитку дитини дошкільного віку «Я у світі» / А. Гончаренко. – К., 2009. – 160 с.
17. Гриценко З.А. Ти дітям казку розкажи... / З. Гриценко. – М., 2003.–176с.
18. Життя з казкою, або казка навчає, розвиває, виховує: Зі зб. дидактико-методичного матеріалу (за казками В. Сухомлинського) / [підготувала Л. Калуська. Матеріали для роботи з молодшою групою] // Дитячий садок. – 2005. – Липень (Чис. 25/26). – С. 2-56.
19. Захарченко В. Г. Формування зв’язного мовлення дітей старшого дошкільного віку засобами сюжетно-рольової гри: дис. канд. пед. наук: 13.00.01 / В.Захарченко. – К., 1997. – 186 с.
20. Зинкевич-Евстигнеева Т.Д. Путь к волшебству.Теория и практика сказкотерапии / Т. Зинкевич-Евстигнеева. – С.Пб., 1998. – 358с.
21. Зинкевич- Евстигнеева Т.Д. Практикум по сказкотерапии / Т.Зинкевич-Евстигнеева – С.Пб., 2000. – 310 с.
22. Зинкевич- Евстигнеева Т.Д. Сказки звёздной страны Зодиакалия / Т.Зинкевич-Евстигнеева. – С.Пб.,1998. – 284 с.
23. Калініна Р.Р. Психолого - педагогічна діагностика в дитячому саду / Р.Калініна. – СПб. 2003. – 144с.
24. Калмикова Л.О. Формування мовленнєвих умінь і навичок у дітей: психологічний та лінгвістичний аспекти: навч. посіб. для студ. ВНЗ / Л.Калмикова – К., 2003. – 300 с.
25. Ковальова В. П. Художня література як засіб подолання мовленнєвих недоліків у дітей дошкільників / В.Ковальова // Психологічна газета. – 2005. – Квітень (№ 8). – С. 14-15.
26. Козирєва Л.М. Розвиток мови: Діти 5 - 7 років / Л.Козирєва. – Ярославль, 2002. – 160с.
27. Концепція дошкільного виховання (Проект). – К., 1993. – 14 с.
28. Короткова Н.Я. Художня література в освітній роботі з дітьми старшого дошкільного віку / Н.Короткова // Дошкільне виховання. – 2001. – № 8. – С.34-41.
29. Косенко Ю. Н. Формирование творческой активности старших дошкольников в играх по сюжетам литературных произведений: дис.канд. пед. наук: 13.00.01 / Ю.Косенко. – Бердянск, 1990. – 157 с.
30. Крайнова Л. В. Розвиток діалогічного мовлення двомовних дітей через творче опрацювання української казки / Л. Крайнова // Наука і освіта. – 2002. – № 1. – С. 144-148.
31. Курінна С. М. Гумористичні розповіді і казки дітей за власними малюнками / С. Курінна // Наука і освіта. – 2002. – № 6. – С. 108-111.
32. Леушина А.М. Розвиток зв’язного мовлення у дошкільника. / А.Леушина / Хрестоматія по теорії й методиці розвитку мови дітей дошкільного віку. – М.,1999. –С. 358 - 369.
33. Леушина А.М. О своеобразии образов в речи маленьких детей [Текст] / А.Леушина // Психология дошкольника:Хрестоматия. – М., 2000. – С.81-90.
34. Луцан Н. І. Мовленнєво-ігрова діяльність дітей дошкільного віку / Н. Луцан. – Одеса, 2005. – 320 с.
35. Любашина В. В. Формування діалогічних умінь у дітей старшого дошкільного віку в іграх за сюжетами художніх творів: дис. канд. пед. наук: спец. 13.00.02 / В.Любашина. – Одеса, 2006. – 244 с.
36. Максаков О.І. Чи правильно говорить ваша дитина / О.Максаков. – М., 1982. – 160с.
37. Маліновська Н.В. Формування мовленнєвої компетенції дітей дошкільного віку засобами казки / Н.Маліновська // Наукові записки Рівненського державного гуманітарного університету: Оновлення змісту, форм та методів навчання і виховання в закладах освіти :[зб. наук. пр.]. –2011. – Вип. 1 (44). – С.198-201.
38. Мовленнєвий розвиток дошкільників / уклад. Л. А. Шик. – Х., 2010. – 223 с.
39. Піроженко Т.О. Комунікативно-мовленнєвий розвиток дошкільника / Т.Піроженко. – Тернопіль, 2010. – 152 с.
40. Прокопова О. П. Методика вивчення української казки з опорою на розкритті її космогонічного походження: автореф. дис. канд. пед. наук: 13.00.02 / О.Прокопова. – К., 2007. – 181 с.
41. Пропп В. Я. Морфология сказки / В. Пропп. – М., 1969. – С. 11–34.
42. Різдвяна В.І., Радіна Є.І. Основні принципи виховання правильної вимови у дошкільнят / В.Різдвяна, Є.Радіна // Хрестоматія по теорії й методиці розвитку мови дітей дошкільного віку. – М., 1999. – С. 319 - 331.
43. Родари Дж. Грамматика фантазии: введение в искусство придумывания истории / Дж. Родари. – М., 1990. – С. 15–109.
44. Рубінштейн С.Л. Основи загальної психології: У 2 т. / С.Рубінштейн. – М., 1989. – Т.1. – 488с.
45. Руденко Ю. А. Збагачення словника дітей старшого дошкільного віку експресивною лексикою засобами української народної казки: автореф. дис ... канд. пед. наук: спец. 13.00.02 / Ю. Руденко. – Одеса, 2003. – 28 с.
46. Саприкіна О. В. Методика розвитку активного мовлення дітей третього року життя в процесі художньо-предметної діяльності: дис. канд. пед. наук: 13.00.02 / О.Саприкіна. – Луганськ, 2007. – 191 с.
47. Соколов Д.Ю. Сказки и сказкотерапия / Д.Соколов. – М.: , 2001. – С.12-21.
48. Сохин Ф. А. О задачах развития речи / Ф. Сохин // Дошкольное воспитание. – 1979. – № 9. – С. 43-49.
49. Сухенко Є. К. Організуюча роль мови вихователя у сприйманні дітьми матеріалу і організації їх діяльності / Є. Сухенко // Наукові записки Науково-дослідного інституту педагогіки. Деякі питання дошкільної педагогіки. – К., 1958. – Т. 8. – С. 99-102.
50. Сухомлинський В.О. Проблеми виховання всебічно розвиненої особистості. Вибрані твори: У 5т. – Т.2. / В.Сухомлинський. – К., 1977. – С.401-638.
51. Сухомлинський Сухомлинский В.А. Комната сказки // Избранные произведения в 5-ти т. / В.Сухомлинский. – К.: Радянська школа, 1980. – Т. 3. – С. 188-200.
52. Токмакова І. Пограйте з хлопцями в казку! / І.Токмакова // Дошкільне виховання. – 2000. – № 5. – С.111-123.
53. Ушакова О.С. Програма розвитку мовлення дітей дошкільного віку в дитячому садку / О.Ушакова. – М., 2002. – 56с.
54. Ушакова О.С., Струніна Є.М. Методика розвитку мовлення дітей дошкільного віку/ О.Ушакова, Є.Струніна. – М., 2004. – 287с.
55. Фесенко Л.І. Українська казка в дитячому саду / Л.Фесенко / Твори для дітей і про дітей у вітчизняній і зарубіжній літературі // Матеріали доповідей обласної міжвузівської науково-практичної конференції (11-15 травня 1991 р.). – Одеса, 1991. – С. 66–68.
56. Фесенко Л.І.. Українська народна казка як засіб розвитку зв’язного монологічного мовлення у дітей старшого дошкільного віку: Дис.канд.пед.наук: 13.00.02 / Л.Фесенко / Південноукраїнський педагогічний ун-т ім. К.Д.Ушинського. – Одеса, 1994. – 176 с.
57. Флерина Є.О. Образотворча творчість дітей дошкільного віку / Є.Флерина - М., 1956. – 208с.
58. Франко І.Я. Коли ще звірі говорили. Передмова // І. Франко.Зібр. творів: У 50 т. – Київ, 1979. – Т. 20.– С. 74-172.
59. Чапленко І.П. Технології формування діамонологічної компетенції дошкільників / І. Чапленко // Дитячий садок. – 2003. – Грудень (Чис. 47). – С. 21-23.
60. Шорохова О.А. Граємо в казку. Казкотерапія і заняття з розвитку зв’язного мовлення дошкільників / О.Шорохова. – М., 2008. – 208 с.
61. Юрченко М.Л. Гармонійно розвиваємо дошкільника через казку / М. Юрченко // Бібліотечка вихователя дитячого садка. – 2004. – Листопад (№ 21/22). – С. 51-53.
62. http://www.mon.gov.ua/activity/education/doshkilna/basic1/
63. http://old.mon.gov.ua/img/zstored/files/Програма%20%20Українське%20дошкілля.pdf
64. http://old.mon.gov.ua/img/zstored/files/Програма%20розвитку%20дитини%20дошкільного%20віку_Я%20у%20Світі_нова%20редакція_частина%201.pdf
65. http://www.slideshare.net/Aniram11/ss-41975221
66. bobrrono.at.ua/ditina_v_doshkilnei_roki.doc
67. https://books.google.com.ua/books/about/Мовленнєвий_компонен.html?id=8-zw6yewt50C&redir_esc=y
Другие работы этого направления
Народознавство в організації виховної роботи вчителя початкових класів
Становлення теорії розвиваючого навчання у педагогічній спадщині Ушинського другої пол. 19 ст. її реалізація в сучасній школі
Методика математикивиховання потреби самостійності та в досягненні
Становлення теорії розвиваючого навчання у педагогічній спадщині Ушинського другої пол. 19 ст. її реалізація в сучасній школі
Культура і техніка мовлення вчителя
Педагогічні основи формування самосвідомості учнів
Жіноча освіта у Франції у 18 столітті
Розвиток системи вищої освіти в Україні
Розвиток діалогічного мовлення дітей старшого дошкільного віку
Використання педагогічних ідей Морії Монтесорі в роботі з дітьми 5-6 року життя
Вокально-хорова робота у початкових класах
Формування старшокласників культури сімейних відносин
Розвиток ідей К.Д. Ушинського про початкове навчання дітей рідної мови
Формування у дошкільників уявлень про форму предметів
Методи й методики розв'язання професійно - педагогічних завдань
Конфлікти в вихованні
Культура і техніка мовлення вчителя
Українська народна казка у роботі з дітьми дошкільного віку
Естетичне виховання молодших школярів засобами мистецтва
Розвиток у старших дошкільників орієнтування на площині
Навчання засобами відеоматеріалів
Формування пізнавальної активності в учнів на уроах ботаніки в 7-му класі
Шляхи оптимізації процесу навчання
Співвідношення недовільної і довільної пам'яті у старших дошкільників
ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНИМ ПРОЦЕСОМ У ВНЗ З ВИКОРИСТАННЯМ НОВІТНІХ ПЕДАГОГІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ
Трудове виховання молодших школярів в сім'ї
Особливості оволодіння морфемним складом слова учнями із ТПМ
Розвиток діалогічного мовлення дітей старшого дошкільного віку
Педагогічні технології на основі особистісної орієнтації педагогічного процесу
Співвідношення недовільної і довільної пам'яті у старших дошкільників
Особливості розвитку зв'язного мовлення у дітей із ЗНМ молодшого шкільного віку
Гуманістична спрямованість педагогічної взаємодії
Естетичне виховання молодших школярів засобами мистецтва
Развитие коммуникативных способностей у детей старшего школьного возраста
Естетичне виховання молодших школярів на засадах украхнських традицій та обрядів
Формування екологічої культури молодших школярів у позаурочній діяьності
Формування у дошкільників уявлень про форму предметів
Патріотичне виховання молодшх школярів на традиціях народної педагогіки
Дидактичні способи стимулювання пізнавальної активності учнів початкових класів
Особливості оволодіння морфемним складом слова учнями із ТПМ
Особливості розвитку зв'язного мовлення у дітей із ЗНМ молодшого шкільного віку
Формування наукового світогляду молодших школярів на уроках природознавства
Розвиток інтелектуальних здібностей молодших школярів на уроках математики в процесі розв’язання задач
Методика вивчення епічних творів у основній школі
Контрольна робота
Моральне виховання молодших школярів в процесі опрацювання казок
Методика вивчення програмних пакетів на заняттях з дисципліни комп'ютерного циклу в закладах професійної підготовки
Еколого-патріотичне виховання молодших школярів
Шляхи підвищення ефективності виховного процесу по сучасній школі
Формування комунікативних здібностей у старших дошкільників засобами народної іграшки