Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   320 грн.
ЦЕНА:   736 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНИМ ПРОЦЕСОМ У ВНЗ З ВИКОРИСТАННЯМ НОВІТНІХ ПЕДАГОГІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ   (ID работы: 7361)

Направление: Психология/Педагогика
Предмет: Педагогика
Тип работы: Магистерская работа
Число страниц: 177
Год защиты: 2012
Язык: Украинский
Содержание
ЗМІСТ
Зміст
Вступ

РОЗДІЛ 1.
ЗМІСТ, СТРУКТУРА І КОМПОНЕНТИ УПРАВЛІННЯ В СИСТЕМІ БЕЗПЕРЕРВНОЇ ОСВІТИ
1.1. Суть і принципи організації управління навчальним процесом
з використанням менеджменту
1.2. Управління загальноосвітніми навчальними закладами та
сучасний стан управління освітою
1.3. Якості менеджера навчального закладу та управління
менеджментом в закладах освіти
ВИСНОВКИ ДО ПЕРШОГО РОЗДІЛУ


РОЗДІЛ 2.
ТЕХНОЛОГІЯ НАВЧАЛЬНО-ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СИСТЕМІ БЕЗПЕРЕРВНОЇ ОСВІТИ
2.1. Процес навчання його структура і закономірності та принципи освіти
2.2. Стан і перспективи розвитку професійно-технічної освіти в Україні
2.3. Вища освіта – ключова умова інтелектуальної конкурентноспроможної нації та значення вищої освіти в суспільному розвитку
ВИСНОВКИ ДО ДРУГОГО РОЗДІЛУ
Розділ 3
ЯКІСТЬ ВИЩОЇ ОСВІТИ – КЛЮЧОВА УМОВА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ КОНКУРЕНТНО СПРОМОЖНОЇ НАЦІЇ
3.1. Методологічні аспекти використання педагогічних технологій
управління якістю вищої освіти в Україні
3.2. Історія розвитку стандартів і основні визначення стандартизації та
стандарти якості системи вищої освіти
3.3. Організаційно педагогічні засади управління якістю системи
безперервної освіти в сучасних умовах
ВИСНОВКИ ДО ТРЕТЬОГО РОЗДІЛУ

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ
ЛІТЕРАТУРА
Введение
ВСТУП

Актуальність теми. Законом “Про освіту” визначено основну мету освіти: всебічний розвиток людини, як особистості та найвищої цінності суспільства. Важлива роль в реалізації цієї мети належить загальній середній освіті, яка забезпечує всебічний розвиток молоді, формує здібності, таланти, професійне самовизначення, формування загальнолюдської моралі, засвоєння визначеною суспільними національно-культурними потребами обсягу знань про довкілля, людину і суспільство, фізичне вдосконалення [ 2 ].
Між тим класична дидактика початкової і основної школи з її закономірностями, принципами, формами та методами навчання, що вже склалися, не завжди оперативно реагує на інноваційні освітні процеси, а іноді й стримує їхнє впровадження в масову практику. Створюється враження, що дидактика залишається надто теоретичною, методика навчання не правомірно практичною. Вимагається деяка проміжна ланка, яка дозволила б реально зв’язати теорію та практику. Функції прикладної дидактики, може взяти на себе освітня технологія, як зазначають відомі вітчизняні вчені О.Т.Шпак та О.С. Падалка [157 та 158 ].
Таким чином, педагогічна технологія поєднує в собі упорядковану сукупність дій, операцій та процедур, які забезпечують діагнозований та гарантований результат в умовах освітнього процесу, що змінюється.
Як критерії того, що діяльність вчителя в деякому фрагменті педагогічного процесу (при засвоєнні якоїсь теми, розділу навчального предмету або між предметного комплексу) проходить на технологічному рівні. Можуть бути виділені наступні:
- наявність чіткої та діагностично заданої мети, тобто коректно-вимірного представлення понять, операцій, діяльності учнів. Як очікуваного результату навчання, засобів діагностики досягнення цієї мети;
- представлення змісту, що вивчається, у вигляді системи пізнавальних і практичних завдань, орієнтованої основи й засобів їх вирішення;
- наявність досить жорсткої послідовності, логіки, певних етапів засвоєння теми (матеріалу, набору професійних функцій – компетентностей);
- визначення засобів взаємодії учасників навчального процесу на кожному етапі (вчителя і учнів один з іншим), а також їх взаємодія з інформаційною технікою (комп’ютером, відео системою);
- мотиваційне забезпечення діяльності учителя й учнів, побудоване на реалізації їх особистісних функцій в цьому процесі (вільний вибір, креативність, свідомість, життєвий і професійний сенс);
- використання в навчальному процесі сучасних технологій, най новіших засобів перероблення інформації.
Технології навчання проектують механізм управління перетворенням і розвитком особистості спеціаліста учня (шляхом пізнавально-інструментальної сукупності дій вчителів та учнів.
Будь яка діяльність може бути або технологією, або мистецтвом. Мистецтво засноване на інтуїції, технологія – на закономірностях науки. З мистецтва все починається, а технологією закінчується.
Реформування освіти в Україні є частиною технології процесів оновлення освітніх систем, що відбуваються останні двадцять років у європейських країнах і пов’язані з визнанням значимості знань як рушія суспільного добробуту та прогресу. Ці зміни стосуються створення нових технологій освітніх стандартів, оновлення та перегляду навчальних програм, змісту навчально-дидактичних матеріалів, підручників, форм і методів навчання. Цілеспрямоване набуття молоддю знань, умінь і навичок, їх трансформація в компетентності сприяє особистісному культурному розвитку, розвитку технологій, здатності швидко реагувати на запити часу. Більшість країн Європи сьогодні розпочали ґрунтовну дискусію навколо того, як забезпечити людину необхідними вміннями та знаннями для забезпечення її гармонійної взаємодії з розвиненим у технологічному напрямку суспільством. Саме тому важливим є усвідомлення поняття технології компетентності в суспільстві, що базується на знаннях, обізнаності, авторитетності.
Заключение
ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ

Розглянувши загальний стан якості навчання в системі безперервної освіти, можна стверджувати, що для всіх рівнів та видів навчальних закладів, основна мета – дати випускнику навчального закладу високий рівень професійної компетенції, що є важливою умовою змістовного наповнення і якісного рівня розвитку соціальних та економічних знань, які формуються, поповнюються у відповідності з процесами, які відбуваються в освіті та суспільстві. Така необхідність диктується сучасним станом розвитку економіки і суспільства, глибокими перетвореннями в нашій країні. Економічна освіта, знання маркетингу, інформації, суспільно-природничих наук є органічною складовою загальної освіти яка формує той рівень професійної компетенції, що вимагає ринок праці, проблеми конкурентного середовища.
Серед найважливіших проблем можна виділити: кадрову проблему, недостатнє фінансування закладів освіти, проблему матеріально-технічного забезпечення, якості підручників та змісту навчання, стану невизначеності економічної науки, проблему впровадження “Основ економічних знань” як обов’язкового предмету в школі. Усі ці проблеми взаємозв’язані, жодної з них не можна вилучити чи обминути. Вирішення проблем економічної освіти вимагає значних зусиль з боку освіти, управлінців, широкої громадськості та з боку держави, для якої пріоритетним напрямком має стати саме розвиток освіти, мотивація соціальних умов підготовки маркетологів ринкової економіки.
В процесі дослідження доведено, що мотиваційна сфера підготовки випускників ВНЗ до ринкової економіки, характеризується сукупністю соціальних установок, ціннісних орієнтацій, інтересів, що складають основу мотивів, тобто все те, що включає поняття спрямованості особистості. Змістом професійної спрямованості в процесі навчання майбутніх фахівців ринкової економіки виступають потреби, інтереси, нахили, ціннісні орієнтації, уявлення про свої соціальні ролі, які формують той рівень компетенції, що необхідна в професійній діяльності.
Структурним компонентом професійної компетенції випускника навчального закладу є знання економіки її складових: власності, фінансів, кредитів, цінової та податкової стратегії; інформації, патентознавства, маркетингу: промислового, сфери послуг, культури, міжнародного, які характеризуються сукупністю знань (професійних з предметів майбутньої спеціальності), умінь (комунікативних, організаційних, конструктивних, управлінських), якостей (обов’язкових, важливих і бажаних), які позитивно впливають на формування професійної компетенції, що допомагає у пошуку шляху для подальшого навчання або праці, дає змогу ефективно використовувати свої можливості у власних інтересах та інтересах суспільства.
У ХХ1 століття українська молодь повинна вступити з глибокими економічними знаннями, підприємницькою здатністю і державницькою наснагою. Тільки на таких засадах вона може стати справжнім творцем національного економічного дива, на яке заслуговує Україна. Економічна підготовка повинна бути багатоаспектною, а структурно становити собою трирівневу систему, яка передбачає економічну освіту й виховання школярів (початковий рівень формування професійної компетенції), спеціально-середня освіта (формує спеціальний рівень професійної компетенції), вузівську підготовку студентів ВНЗ до формування високих професійних компетенцій (формуючий рівень) передбачають варіативну складову, яка залежить від умов та потреб ринку. Теоретико-методичні засади формування професійних компетенцій у майбутніх фахівців навчальних закладів передбачає різноманітність форм і методів навчання, а в основу педагогічних технологій економічної освіти повинен використовуватися принцип активності особистості, яка навчається, формує знання із високим рівнем якості освіти, що відповідає світовим стандартам, вимогам анд. ко н декларації до Європейської інтеграції системи навчання.
Литература
ЛІТЕРАТУРА
1.Конституція України. –К.: – 1997.
2. Закон України «Про освіту» (23 травня 2010 р. № 1060 – ХІІ).
3. Закон України «Про загальну середню освіту».
4. Закон України «Про професійно-тенхнічну освіту».
5. Закон України «Про вищу освіту» ( 17 січня 2012 р. № 2984–ІІ).
6. Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (13 грудня
№ 1977–ХІІ).
7. Постанова «Про затвердження Положення про освітньо-кваліфікаційні
рівні (ступеневу освіту)» (від 20 січня 2010 р. № 65).
8. Андрущенко В.П. Роздуми про освіту: статті, нариси/// В.Андрущенко. – К.: Знання України, 2012. – 819 с.
9. Андрущенко В.П. Модернізація педагогічної освіти України в контексті
Болонського процесу.// В.Андрущенко. Вища освіта України.
–№1, 2014.С. 5 – 9.
10. Андрусенко Г.О. Основи маркетингу: навчальний посібник.//
Г.Андрусенко. – К.: НОК ВО, 2012. – 143 с.
11. Бохняж Збігнев, Каніщенко Г., Епрпова О. Розбідова Менеджмент-освіти в Україні. Прогрмам дій. – К.2011.– 110 с.
12. Баран С.З. З національної статистики галицьких середніх шкіл.// С.Баран. –Львів.1910. Т.1. – С.116.
13. Бех І.Д. Виховання особистості: сходинки до духовності. // І.Бех. – К.:
Либідь, 2010. – 240 с.
14. Біла книга національної освіти України .// Т.Алексєєнко, В.Аніщенко,
Г.Балл та ін.; за заг.ред. В.Г.Кременя. НАПН України. – К.; Інформаційні,
системи, 2010. – 342 С
15. Білик В.О. Економічна теорія. Початковий курс. Навчальний посібник.
– К.: Вища школа, 1982. – 278 с.
16. Бичківський Р.В. Управління якістю. Навчальний посібник.//
Р.Бичківський – Львів. «Львівська політехніка». 2012. – 329 с.
17. Васянович Г.П. Морально-правова відповідальність педагога. Теоретико-методологічний аспект: Монографія.// Г.Васянович. Вибрані твори в 5-ти томах. Т.2. Львів: Сполом, 2010. – 356 с.
18. Василів Ю.К. Економічна освіта і виховання учнів. – К.: радянська школа, 1989. – 334 с
19. Вачевський М.В.. Мадзігон В.М., Примаченко Н.М. Основи економіки:
навчальний посібник для учнів ліцеїв, коледжів, гімназій та загальноосвітніх шкіл 10–11–12 класів.// М.Вачевський, В.Мадзігон,
Н.Примаченко. –К.: Педагогічна думка, 2012. – 536 с.
20. Вачевський М.В. Теоретико-методичні засади формування у майбутніх
маркетологів професійної компетенції. Монографія. М.Вачевський. – К.:
Професіонал., 2012. – 364 с.
21. Вачевський М.В. Педагогічні технології економічної підготовки молоді
до вибору професії в сучасних умовах. //М.Вачевський. Актуальні
проблеми економіки. – №1, 2014. – 190– 204.
22. Вачевський М.В. Основи економічних знань. Підручник для учнів ліцеїв, коледжів, гімназій та загальноосвітніх шкіл. – Дрогобич «Відродження», 1997. – 162 с.
23. Вачевський М.В. Соціально-економічні аспекти використання інтелектуальної власності в сучасних умовах. Монографія. // М.Вачевський. –К.: ЦУЛ, 2014. – 376 с.
24. Вачевський М.В. Тенденції розвитку еконоімки під час створення конкурентоспроможної техніки і технології.Молодь і ринок, – 2012. –№2.–С.3 – 10.
25. Вачевський М.В. Економічне виховання як основа формування готовності молоді до самостійної трудової діяльності./М.Вачевський. Актуальні проблеми еконоімки.2012. –№1.– С.72– 75.
26. Вишневський О.І. Теоретичні основи сучасної української педагогіки.
Посібник для студентів вищих навчальних закладаів.// О. Вишневський.
Видавництво, «Коло», 2006 – 608 с.
27. Вишневський О.І., Чепіль М.М. теоретичні основи педагогіки.//
О.Вишневський, М.Чепіль. – Дрогобич, «Відродження», 2012. – 142 с.
28. Воробйов Є.М. Економіка. Довідник старшокласника та абітурієнта.//
Є.Воробйов. –Х.: ТОРСІНГПЛЮС.– 2010.– С. 215– 237.
29. Вільям І.Структура, зміст і функції сталих індивідуальних якостей учня у процесі професійного навчання і виховання. Автореф. Дис.. доктора К.:– 1997.
30. Волошин М.І. Становлення національної школи.// М.Волошин.
–Дрогобич, «Коло», 1993.– С.49.
31. Вихрущ А.В. Інтеграція української освіти в Європейський освітній простір.// А.Вихрущ. Науковий вісник Чернівецького університету. Вип 469. – Чернівці, 2009. – С.32 – 42.
32. Вихрущ А.В. Інтеграція української освіти в Європейський освітній
простір.// А.Вихрущ. Науковий вісник Чернівецького ун-ту. – Випуск. 469. –Чернівці, 2009. – С.32 – 42.
33. Вороніна М.Г. Культура спілкування ділових людей./ М.Вороніна.
К.: – 1998.
34. Вербицька П.В. Громадське виховання учнівської молоді: сучасні
аспекти розвитку. Монографія.// П.Вербицька. –К.: Ґенеза, 2009. – 384 с.
35. Волощук І.С.Педагогічні основи розвитку творчих здібностей школярів. Автореф. Дис. канд..пед.наук.– К.: – 1998.
36. Гальчинський А.С., Єщенко П.Є., Палкін Ю.І. Основи економічних
знань. Навчальний посібник. //А.Гальчинський, П.Єщенко, Ю.Палкін.
–К.: Вища школа, 2002. – 543 с.
37. Гончаренко С.У. Розумове виховання.// С.Гончаренко. Український
педагогічний словник. – К.: Либідь, 1997. – С.290.
38. Гринькова В.М. Формування педагогічної культури майбутнього
вчителя.// В.Гриньова. – Харків: основа 1998. – 300 с.
39. Гужій А. Засоби навчання нового покоління: стан і напрями розвитку.
Освіта України. 2012. – №2 – 3. – С.4 – 5.
40. Гаркавенко С.С. Маркетинг.// С.Гаркавенко. – К.: Либідь, 1998. – 384с.
41. Духнович А.В.Народна педагогіка.// А.Духнович. – К.:Вища школа, – 111 с.
42. Даниленко Л.І. Підготовка керівника середнього закладу освіти. Навч.
посібник. // Л.Даниленко. –К.: Міленіум. 2004. 272 с.
43. Державна національна програма «Освіта» (Україна ХХІ століття).
Затверджена постановою Кабінету Міністрів України від листопада 1993р.
№896. –К.: Райдуга, 1994. – 61 с.
44. Дзверіна О.Г. Педагогічні ідеї Сковороди Г.С.//О.Дзверіна. – К.: Педагогіка. 1972.
45. Ельбрехт О.М. Підготовка менеджерів у вищих навчальних закладах
Великобританії, Канади , США. Монографія. // О.Ельбрехт. – К.: Основа,
2009. – 256 с.
46. Євтух. М.Б., Черкащина Т.В. Культура взаємин. Підручник. // М.Євтух,
Т.Черкашина – Горлівка. Видав. ГД ПИМ, 2008. – 228 с.
47. Єрмршенко М.М. Національна система науково-технічної інформації
України. Інформація і ринок.// М.Єрмошенко. , 1995. -№2-3.
48. Єрмошенко М.М., Єрохін С.А., Стороженко О.А. Менеджмент.
Навчальний посібник.// М.Єрмошенко, С.Єрохін, О.Стороженко. – К.:
Національна академія управління, 2005. – 656 с.
49. Євдокімов О.В. Нові педагогічні технології навчання студентів. Автореф. Дис… канд...пед.наук. –Харків. – 1997.
50. Жигірь В.І., Чернєга О.А. Професійна педагогіка: навчальний посібник. //В.Жигірь, О.Чернєга. (За ред. М.Вачевського). – К.: Кондор, 2011.– 336 с.
51. Здоровенко В.В. Культура ділового спілкування. Навчальний посібник. // В.Здоровенко .– Дрогобич: НВЦ Каменяр, 2012. – 147 с.
52. Злупко С.М. Іван Франко економіст. – Львів «Слово», – 1992. – 206 с.
53. Зайчук В. Нормативно-правове забезпечення освіти в Україні. Вища
школа. – №2 – 3. – 2012. – С.3.
54. Зеєр Є.Ф. Психология професіонального образования: Учебное пособие.// Є Зеєр. –Екатеринбург, 2012. – 368 с.
55. Збожна О.М. Основи технології..Навчальний посібник.// О.Збожна. Вид. 2 - ге. Тернопіль: Карт-бланш, 2012. – 486 с.
56. Зайцев М.Г. Можливості інформатизації. – К.: Товариство «Знання України», 1991. – 32 с.
57. Зязюн І.А. Педагогіка добра: ідеали і реалії.// І.Зязюн. – К.: МАУП.2000. – 312 с.
58. Зубенко В.А. Реформа высшей школы в Германии.// В.Зубенко.
Образование за рубежом: опыт реформы. 2011. – №2.– С. 32 .
59. Іваночко А.В. Трудове навчання і виховання в національній школі.//
А.Іваночко. – Івано-Франківськ. – 2012.– С.30– 31.
60. Костюк Г.С. Навчально-виховний процес і психічний розвиток
особистості. // Г.Костюк .– К.: 1989 .
61. Кекош О.М. Таїнственість впливу молитви на виховання молоді у
процесі навчання. // О.Кекош. Молодь і ринок. 2013. – №7(30). С.140 – 145.
62. Карпова Л.Г. Формування професійної компетентності вчителя загальноосвітньої школи. Дисертація на здобуття наукового ступеня канд.пед. наук. –Харків, 2013.– 21 с.
63. Кравчина М., Романенко О. Організаційні основи економічної освіти в школі. Економіка України. 1994. – №4.
64. Кириєнко С.Г., Косенко О.В., Поклонський Б.В. Патентознавство і
науково-технічна інформація. – К.: Вища школа. – 1972.
65. Кремень В.Г.Освіта у ХХІ столітті. Освіта України – №8, 23 лютого 2000 р.
66. Киричков Ю.В. Неперервна ступенева освіта. Управління оцінювання
знань Монографіяі.// Ю.Киричков. – К.: Політехніка., 2011. – 162 с.
67. Кулішов В.В. Міжнародний маркетинг: Навчальний посібник.//
В.Кулішов, В.Корнєв. –Львів «Магнолія», 2011. – 384 с.
68. Кузьменко В.В., Жорова І.Я. Формування професійних здібностей
особистості учня. Навчальний посібник..// В.Кузьменко, І.Жорова.
Херсон: РІПО, 2008. – 136 с.
69. Кубрак О.В. Етика ділового та повсякденного спілкування.// О.Кубрак. Суми: Університетська книга, 2012. – 208 с.
70. Карамуша Л.М. Психологічні основи управління у системі середньої
освіти. Навчальний посібник.// Л.Карамуша. –К.: ІЗИН, 1997. – 180 с.
71. Карамушка Л.М. Управлінські конфлікти: Словник довідник термінів з
конфліктології.-Київ-Чернівці: ЧДУ, 1995. – С.285– 287.
72. Кобрій О.М. Основи педагогіки. Навчальний посібник.//О.Кобрій.
Дрогобич: Ред. Вид.відділ ДДПУ. Імені Івана Франка. 2008.– 263 с.
73. Козак Ю.Тю Міжнародна економіка. // Ю.Козак. – К.: ЦУЛ, 2002. – 118 с.
74. Ковальчук В.Ю. Професійна та свівітоглядна методологічна підготовка
сучасного вчителя: Модерніазаційний аналіз. Монографія.// В.Ковальчук.–К.: Дрпогобич. «Коло», 2004. – 264 с.
75. Коваленко Ю.І. Професійна освіта у Німеччині.//Ю.Коваленко.– М.: 1998.
76. Костюк Г.С. навчально-виховний пройцес і технічний розвиток
особистості.// Г.Костюк.– К.: – 1998.
77. Козлакова Г.О. теоретичнеі і методичні основи застосування інформативних технологій у вищій технологічній освіті. // Г.Козлакова. – К.: ІЗМН. 1997. – 180с.
78. Корсак К.В., Ластовченко І.О. Вища освіта і Болонський процес.
Навчальнйи посібник. // К.Корсак, І.Ластовченко. – К.: МАУП, 2007. – 352 с.
79. Краевский В.В., Хуторской А.В. Предметное и общепредметное в
образовательных стандартах.//В.Краевский, А.Хуторской . Стратегия
реформирования образования в Украине: рекомекндации с образовательной политики.– К.: «К.И.С.», 2003. – 296 с.
80. Карпова Л.Г. Формування професійної компетентності вчителя
загальноосвітньої школи. Дисертація на здобуття наукового ступеня
канд... пед. наук. –Харків, 2003. – 21 с.
81. Луговий В.І. Педагогічна освіта в Україні: структура, функціонування,
тенденції розвитку.// В.Луговий. За заг.ред.канд.пед. наук. О.Г.Мороза.
– К.: МАУП, 1994. – 196 с.
82. Луговий В.І. Стандартизація підготовки фахівців у вищій школі. (Біла
книга національної освіти України), За заг. ред. академіка В.Г.Кременя. НАПН України.– К.: Інформ системи, 2010. – 342 с. (– С.172 – 173).
83. Лисова Е.Б. Нові тенденції в підготовці вчителів на Заході.// Е.Лисова.
Педагогіка, 2014. – №3
84. Луцик Д.В. Педагогіка. Теорія національного виховання.// Д.Луцик. Дрогобич: Посвіт, 2008. – 144 С.
85. Лізинський В.М. Практичне виховання в школі. Особливості та планування.// В.Лізинський. – Х.: – «Ранок», 2010. – 160 с.
86. Левченко Т.І. Розвиток освіти та особливості в різних педагогічних
системах. Монографія.ю // Т.Левченко. – Вінниця. «Нова книга», 2012. – 512с.
87. Лобанова Н.Н. професіонально-педагогическая квалификация и
підготовка специалистов как условие совершенствования их
образования: проблемы, поиски, опыт.СПб., 1992. –С.12 – 19
88. Мадзігон В.М., Г.А.Кондратюк, О.Белошицький, Г.Є.Левченко. Трудове навчання. Технічні види праці. Підручник для 8-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. – К.: Педагогічна думка, 2008. – 240 с.
89. Мадзігон В.В. Досвід організації продуктивної праці учнів у сучасних
новаторських школах України.// В.Мадзігон. Молодь і ринок, 2010. – №1– 2(60– 61). –С.28– 32.
90. Мадізгон В.М. Інноваційна модель навчально-виховного комплексу
«Школа майбутнього», – К.: Інститут обдарованої дитини, 2011.– 26 с.
91. Мадзігон В.В. Модернізація політехнічних основ поєднання навчання з
продуктивною працею учнів в умовах перебудови загальноосвітньої
школи.// В.Мадзігон. Молодь і ринок, 2009. – №10(57). – С.63 – 66.
92. Мороз О.Г. Підготовка майбутнього вчителя. Зміст та організація.
Навчальний посібник. // О.Мороз, В.Сластьонін, Н.Філіпенко. – К.: 1997.
– 168 с.
93. Муштук В.В., Терес В.І. Вступ до спеціальності. Навчальний посібник
для студентів ІПФ. – Дрогобич «Вимір», 2008. – 374 с.
94. Мочерний В.С. Основи економічної теорії. /С.Мочерний. –Тернопіль,
АТ «ТАРНЕКС», 1993. – 688с.
95. Мовчан В.С. Етика: історія і теорія: навчальний посібник.// В.Мовчан.
Видавництво: «Місіонер», 2010. – 736 с.
96. Маслов В.І. Наукові основи та функції процесу управління загальноосвітніми навчальними закладами. Навчальний посібник.// В.Маслов. –Тернопіль, Астон, 2007. – 150 с.
97. Мармиза О.І. Інноваційні підходи до управління навчальним закладом. // О. Мармиза, – Х.: Основа, 2004. – 240 с.
98. Малафіїк І.В. Дидактика.Навчальний посібник. // І.Малафіїк. – К.:
Кондор, 2005. – 398 с.
99. Маркова А.Как учат экономистов в университетах США.// А.Маркова.
Экономические науки.1991. – №1.– С.104 – 110.
100. Михасюк І.Р., Мальський М.З. Основи глобальних економічних
відносин. Навчальний посібник. // І.Михасюк, М.Мальський. –Львів
«Українські технології», 2003. – 192 с.
101. Михасюк І.Р., Присяжнюк Ю.Глобальні проблеми євроінтеграції і
Україна. Монографія. // І.Михасюк, Ю.Присяжнюк. Львівський
Національний університет імені Івана Франка. – Львів, 2009. – 240 с.
102. Михасюк І.Р., Присяжнюк Ю. Глобальні світові відносини. Місце
України. Монографія.// І.Михасюк, Ю.Присяжнюк. Львівський
національний університет імені Івана Франка. –Львів «Українські
технології», 2011. – 216с.
103. Михайличенко М.В. Громадянська компетентність майбутніх учителів.
Навчальний посібник.// М.Михайличенко. –Тернопіль- Київ, 2008.
128 с. (– С.15 – 17).
104. Ничкало Н.Ф., Кудін В.О. Професійна освіта в зарубіжних країнах.
– К.: 2002. – 322 с.
105. Ніколаєнко С.М. Освіта в інноваційному поступі суспільства.//
С.Ніколаєнко. – К.Знання, 2006. – 207 с.
106. Ніколаєнко С.М. Управління якістю вищої освіти: теорія, аналіз і
тенденції розвитку. Монографія. С.ніколаєнко. Київський
національний торговельно-еконоімчний університет. – К.: 2007.– 519 с.
107. Нісімчук А.С., Падалка О.С., Шпак О.Т. Сучасні педагоагічні
технології.Навчальний посібник./А.Нісімчук, О.Падалка, О.Шпак. – К.:
«Просвіта», 2000. – 368 с.
108. Огневик В.О. Середня освіта в Україні на рубежі століть: проблеми,
пошуки та перспективи розвитку. Директор школи. 1998. С. 13.
109. Овчарук О. Компетентності як ключ до оновлення змісту освіти.
Стратегія реформування освіти в Україні. – К.: «К.І.С.» 2003. – 296 с.
110. Овчарук О.В. Компетентнісний підхід у сучасній освіті: світовий досвід
та українські перспективи: Бібліотека з освітньої політики/За заг.ред.
О.В.Овчарук. – К.: «К.І.С», 2014. – 112 с.
111. Осієвська В.В. Основи стандартизації, метрології та управління якістю.
Навчальний посібник.-К.: Київ. Нац. Торг.екон. ун-т, – 2002. – с.119.
112. Пантюк М.П..Пантюк Т.І. Опорні схеми з педагогіки. Дидактика.
Ключові поняття та терміни.// М.Пантюк, Т.Пантюк. –Дрогобич:
«Коло», 2005. – 88 с.
113. Падалка О.С. Педагогічні технології. Навчальний посібник.// О.Падалка,
А.Нісімчук, О.Шпак. –К.: «Українська енциклопедія», 1995. – 253 с.
114. Пєхота О.М., Будак В.Д., Старєва А.М. та ін. Підготовка майбутнього
вчителя до впровадження педагогічних технологій. Навчальний
посібник.// О.Пєхота, В.Будак, А.Старєва та ін., за ред... І.А. Зязюна.
–К.:, 2006. – 192 с.
115. Пєхота О.М. Індивідуалізація професійно-педагаогчної підготовки
вчителя.Автореф…. дис. Докт.пед.наук.-К.: 1997. -52 с.
116. Постанова Кабінету міністрів України від 16.11.2010 р. №1717, «Про
перехід загальноосвітніх навчальних закладів на новий зміст, структуру
і 12 річний термін навчання».
117. Павленко А.Ф. Економічна освіта – важлива складова формування
сучасного спеціаліста.// А.Павленко. Освіта України.1997. – 17 жовтня.
118. Про застосування Закону України «Про загальну середню освіту»щодо
розширення мережі та організації навчально-виховного процесу у
гімназіях, ліцеях, коледжах. Лист МОН 30.10. 2012. №19-472.
119. Падалка О.С., Шпак О.Т. Експериментальні програми економічного всеобучу учнів середньої школи. Базовий компонент.// О.Падалка, О,Шпак. – К.: НДПУ ім. М.Драгоманова, 1997. – 59 с.
120. Примаченко Н.М.Християнські засади культури у вихованні молоді в
українському суспільстві. // Н.Примаченко. Молодь і ринок., 2012.
– №11– 12 (34– 35).– С. 101 – 105.
121. Примаченко Н.М. Основні напрями маркетингової культури в інноваційній підприємницькій діяльності.// Н.Примаченко. Молодь і ринок. 2005. – №5(15). – С.67 – 70.
122. Примаченко Н.М. Формування маркетингової культури у майбутніх вчителів технологій у процесі навчання основ підприємництва. Монографія.// Н.Примаченко. – Дрогобич .Редакційно видавничий відділ Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, 2011. – 218 с.
123. Примаченко Н.М. Християнські засади культури у вихованні молоді
в українському суспільстві. // Н.Примаченко. Молодь і ринок., 2007.
– №11 – 12 (34– 35).– С. 101 – 105.
124. Примаченко Н.М. Поняття організації культури та її складові.// Н.Примаченко. Молодь і ринок, 2006. – №3(18).– С. 54 – 60.
125. Примаченко Н.М. Основні напрями маркетингової культури в інноваційній підприємницькій діяльності.// Н.Примаченко. Молодь і ринок. 2005. – №5(15). – С.67 – 70.
126. Примаченко Н.М. Напрями вдосконалення культури в підприємницькій діяльності.// Н.Примаченко. Молодь і ринок.,2013. – №1 (16). – С.104–107.
127. Примаченко Н.М. Інноваційна культура маркетингу та методи її
використання.// Н.Примаченко. Молодь і ринок, 2013. – №1. – С.56 – 62.
128. Примаченко Н.М. Теоретичні засади формування маркетингової культури в підприємницькій діяльності.//Н.Примаченко. Молодь і ринок, 2012. – №4(19). – С.67 – 70.
129. Прокопенко И.Ф., Камишанченко Е.Н., Лозовая В.И. Экономическое
образование школьников: Пособие. // И. Прокопенко, Е.Камишанченко, В.Лозовая. –Харьков : Основа, 1995. – 310 с.
130. Пометун О., Сердяк Л., Сущенко І. Управління школою, що змінюється. Порадник директора. // О.Пометун, Л.Середяк, І.Сущеннко. –Тернопіль, Астон. 2005. – 192 с.
131. Прокопенко І.Ф. Людина у свті економіки і бізнесу. // І.Прокопенко.
–Харків: Основа, 1995. -310 с.
132. Павлуша І. Електронні бібліотеки:зарубіжний досвід, питання розробки
української концепції// 21.Павлуша. Бібліотечний вісник. –К.: 1999.
№4. –С.13-24.
133. Пилипчук В.П. освітньо-кваліфікаційні стандарти з маркетингу.//
В.Пилипчук. професійна освіта маркетингу: освітньо-кваліфікаційні
вимоги. Матеріали робочого семінару ВГО «Українська Асоціація
маркетингу», м.Київ, 23-24 червня 2005 р. –С.25-36.
134. Романов А.Н. Маркетинг.Учебник.// А.Романов, Ю.Корлючов, С.Красильников. – М.: Банки и биржи. ЮНИТИ, 1996. – 560 с.
135. Сухомлинський. Вибр. Тв. У п’яти томах, Т.4., – С.206.
136. Стельмахович М.Г. Народна педагогіка.-К.: Вища школа. 1985. –С.13
137. Статистичний збірник МОН. Загально освітні, позашкільні і дошкільні та професійно-технічні навчальні заклади (2000 – 2002 р.) – К.: Компас.
138. Скідін О. Основи використання соціальних технологій в управлінні вищими закладами освіти. Навчальний посібник. // О.Скідін. – Запоріжжя: ЗДУ, 2003. – 277 с.
139. Савчин М.В., Зимянський А. Психологія управління. Тексти лекцій.//
М.Савчин, А.Зимянський. –Дрогобич: ДДПУ, 2009. – 293 с.
140.Семко Г.В. Школьное образование в старанах западної Европы.//
Г.Семко.Экономическое образование.-№1. 2001. –С.41-45.
141. Сухорський С. Освіта закордоння. // С.Сухорський.-Лтьвів «Основа»,
1995. -38 с.
142. Сбруєва А. Болорнський процес: пошуки шляхів підвищення
конкурентоспроможності Європейської вищої освіти.// А.Сбруєва.
Шлях освіти. 2002. -№1. –С.18.
143. Турчинов Ю.И. Как помочь учителю стать учителем. Директор. №2,
1994. – С. 23 – 27.
144. Ткачук В. Інформаційні технології в системі вищої освіти: етапи
впровадження. Вища освіта України.– №4, – С. 44 – 45.
145.Тимоць М.В. Впровадження інтерактивних методів навчання у
професійно-технічних навчальних закладах: Методичний посібник.
– Львів, ПТО, 2010. – 54 с.
146. Тихонова М.Г. Об’єднана Німеччина: освітня політика.// М.Тихонова.
Педагогіка.1994. -№5.
147. Ушинський К.Д. Вибрані педагогічні твори: В 2-х томах. Переклад
рос. – К.: 1983.– Т.2 – С.99 – 100.
148.Управління університетом: проблеми та шляхи їх вирішення.
Матеріали міжнародного семінару 23–24 лиистопада 2001 року
м.Львів. – Дрогобич, «Коло», 2002. – 216 с.
149. Хуторський В.А. Ключевые компетенции и образовательные
стандарты. Доклад на отделении философии образования
и теоретической канд. РАО 23 апреля 2002 г. – Центр «Эйдос»,
2002. – С.44– 45.
150. Хмелюк Р.И. Формирование гражданской зрелости студенческой
молодежи. –К.: Вища школа, 1978.-133 с.
151.Цина А.Ю. Особистісно орієнтована професійна підготовка
майбутніх учителів технологій: теоертико-методичний аспект.
Монографія.// А.Цина. –Полтава, ПНПУ, 20011. – 356 с.
152. Чумакова М.П.Педагогические основі процесса воспитания
гражданской зрелости старшекласников. Автореф. На стиск. Учен.
Степ. канд...пед.наук. –М.: 1980, 16 с.
153. Шпак О.Т. Психолого-педагогічні основи шкільного виховання:
навчальний посібник для студентів педагогічних ВНЗ.// О.Шпак,
І.Трухін. – Дрогобич «Вимір», 2003. – 406 с.
154.Шпак О.Т., Падалка О.С. Економічне виховання учнівської молоді:
теорія і практика: навчально-методичний посібник. О.Шпак,
О.Падалка. - Дрогобич «Вимір», 2009. – 532 с.
155. Шпак О.Т., Терес В.І., Цибін С.Г. Економічне виховання
учнівської молоді: теорія управління і практика інформаційного
забезпечення.// О.Шпак, В.Терес, С.Цибін. – Дрогобич «Коло»,
2002. – 172 с.
156. Шпак О.Т., Падалка О.С., Шепотько В.П. Учителю про економічне виховання учнів: питання генезису і компетентності.// О.Шпак, О.Падалка, В.Шепотько. –К.: Четверта хвиля, 1998. – 224 с.
157. Шпак О.Т., Падалка О.С., Нісімчук А.С. Сучасні педагогічні технології. Навчальний посібник.// О.Шпак, О.Падалка, А.Нісімчук.
– К.: Просвіта., 2000. – 368 с.(с.203).
158. Шпак О.Т. Економічна підготовка педагогічних кадрів в системі
безперервної освіти.– К.: «Четверта хвиля», 2000.
159. Шевченко Т.Г. Кобзар.-Львів «Каменяр», 1964. – С.359; – С. 552.
160. Чепіль М.М., Дудник Н.З. Педагогічні технології. Навчальний
посібник. // М.Чепіль, Н.Дудник. –К.: «Академвидав», 2012. – 224 с.
161. Hutmacher Walo. Key competencies for Europe// Report of the
Symposium Bene, Switzerland 27 – 30 March, 1996. Council for
Cultural Co-operation (CDCC)// Secondary Education for Europe
Strasburg. -1997. –c. 8-17.
162. Definition and Selection of Competncies: Theoretical and conceptual
Foundations. (DeSeCo). 2002.
163. Spector. I.Vichael de la Teja, Ilenna. Eric clearinghouse on Information
and Technoloqy Syracuse NY.
164. Definition and Selection of Competncies: Theoretical and conceptual
Foundations. (DeSeCo). 2002.
165. Spector. I.Vichael de la Teja, Ilenna. Eric clearinghouse on Information and Technoloqy Syracuse NY. Competencies for jnline Teaching. Eric Digest. Competence, Competencics and certification. –p.1.
166. Evers H. Patent Internation services of the SIPO. WPJ, 1986, V.8. 3, P.198
167. Edtjall C. The DATIMPEX system of the European Patent office. WPI,
1986, V.8, 2, Р. 92-97.
168. Entwicklungserfordernisse des Erfindungswesens und der Schutzrechtsarbeit. Hemmerling J. Der Neverer. 1989, 2В, S.18-22.
169. Guide for applicants for patents. Canberra: Australian Government Publishing Service. 1985, Р.48. (Patent, Trade Marks and Pesigns Office).
170. Loth H.F. Neuheitsbegriff und Neuheitsschonfrist im Patenrecht: cine
rechtsvergleichende Untersuchung. -Koln; Berlin; Bonn; Munchen:
Heomann, 1988. ХLVII; S. 426 (Schriftenreihe zum gewerblichen
Rechtsshutz; Bd. 73).
171. Verordnung des Vorsitrenden des Patentamtes der Volnsrepublik
Polenuder den Schutz von Erfindungen und Gebrauchsmustern vom
12.11.1984, Der Neuerer. 1988, 8/9.
172. Wheeler M. E. Patenting in the Biotechnology Field. PTIK. 1988, Vol.
4, 2, Р.295-305.
173. Merkblatt fur Geschmachsmusteranmelder in der Bundesrepublik
Deutschland. (Ausgabe 1988) Transpatent, 1988? 11-12, Abe.
597-6578- 501.
174. Europaisches Patentamt: Jahresbericht 1987 - European Patent Office:
Annual Report 1987 - Office curopecn des brevets: Rapport annucl 1987
- Munchen: Europaisches Patentamt EPA, 1988-1990.
175. Soint – Martin E. Education: le bac a l’ekamen //. Point. P., 2000.
№1447. P. 98-99.
176. Soint – Martin E. Education: comment font nos VOISINS // Point. P.,
2000. №1447. P.92.
177. Soint – Martin E. Andreani F. Ecoles: gui a le pouvoir? // Point. P.,
2000. №1447. P. 94.
178. Mas I. Education: prots et eleves a l’epreuve //. Expansion. P., 2000.
№619. P. 119-121.
179. Becker, W., W. Grecn and S. Rosen. Research on high schooleconomic
education. Journal of Economic Education 21 (Summer): 231-45. –1990.
180. Doss, Vonda S.; Marlowe, Julia; Godwin, Deborah. Middlescohool
children’s sourees and uses of money. Journal of Consumer Affairs, June
22, –1995, Vol. 29; №1.
181. Furnahm, Andrew and Philip Thomas. Pocket Money: A Study of
Economic Education.journal of Pevelopnet Psychology. 1984.
182. Godfrey, Neal S., Richards. Ted. A Ponny Saved: Teaching Your
Children the Values and Life Skills. They Will Need to Live in the Real
World. Publ. by Simon & Schuster. –1995. – 235 p.
183. Patora Roman. Kszlaetowanic rynku szkolnictowa wyzszego. Polska I
Ukraina w drodze do unice europejskiei. – Lodz. – 2002. – S. 92.
184. Polish know how Foundation. Warecka 4/6. 00-040. Warsaw, Poland.
(inmerpuet: c– mail: zearzed) Knowhow. org. pl.
185. Lammert N. Zwischen Lebensluegen und Ueberlebensstrategien –
Vorschlaege zur Reform des deutschen Hochschulwesens.
Wirtschaftsdienst. 1994. № 74. Jg. S. 224.
186. Quasi – markets and social policy. Ed. By Le Grand J. and Bartlett
W.L. 1993. P. 10.
187. Allport G.W. Pattern and growth in personality. – New-York: Holt,
Rinchart and Winston, 1961.
188. Allport G.W. Personality: A psychological interpretation. New-York:
Holt, Rinchart and Winston, 1937.
189. Allport G.W. The person in psychology: Selected essays. Boston:
Becon Press, 1968.
190. Bevertungsontre fur Kapitalistische Pantnt- und Lizenzpolitik (1)
(HHermann G) Der Nauerer, – 1984, IB. S. 9-10.
191. Amedee E.Turner. ‘’The lew of trade secrets”. London. – 1962.
192. Evans P., Berman B., Essentlal of marketing. New York,
193. Definition and Selection of Competencies. Country Contribution
Process: Summary and Country Report.- Uri Peter Trier, -University of
Neuchatel, October 2001. –p.72.
194. Becker, W., W. Grecn and S. Rosen. Research on high school economic education. Journal of Economic Education 21 (Summer):
231-45. –1990.
195. Patora Roman. Kszlaetowanic rynku szkolnictowa wyzszego. Polska I Ukraina w drodze do unice europejskiei. – Lodz. – 2002. – S. 92.
196. Definition and Selection of Competencies. Country Contribution Process: Summary and Country Report. -Uri Peter Trier, -Universitty of Neuchatel, October 2001. -P.72.
197. Lammert N. Zwischen Lebensluegen und Ueberlebensstrategien – Vorschlaege zur Reform des deutschen Hochschulwesens. Wirtschaftsdienst. 1994. № 74. Jg. S. 224.
198.Allport G.W. Pattern and growth in personality. – New-York: Holt,
Rinchart and Winston, 1961.
199. Allport G.W. Personality: A psychological interpretation. New-York: Holt, Rinchart and Winston, 1937.
200. Allport G.W. The person in psychology: Selected essays. Boston: Becon Press, 1968.
Другие работы этого направления
Культура і техніка мовлення вчителя
Методи й методики розв'язання професійно - педагогічних завдань
Підготовка викладача ЗВО (або вчителя) до застосування інноваційних технологій у процесі викладання дисциплін циклу історії і суспільствознавства
Особливості розвитку зв'язного мовлення у дітей із ЗНМ молодшого шкільного віку
Інноваційні методи навчаннчя в процесі вивчення біології в школі
Виховання гуманістичної спрямованості поведінки людини
Образ і нормативний статус дитини у традиційних культурах
Патріотичне виховання молодшх школярів на традиціях народної педагогіки
Використання відеоматеріалів у процесі формування англомовної компетентності в діалогічному мовленні дітей дошкільного віку
Формування культури мовлення як спосіб саморозвиток особистості у світі педагогічного осмислення
Формування наукового світогляду молодших школярів на уроках природознавства
Естетичне виховання молодших школярів засобами мистецтва
Управління процесом виховання в сучасних умовах
Народознавство в організації виховної роботи вчителя початкових класів
Виховання культури праці на заняттях в дитячому садку
Контрольна робота
Формування комунікативних здібностей у старших дошкільників засобами народної іграшки
Моральне виховання молодших школярів в процесі опрацювання казок
Використання народних обрядів в екологічному виховання молодших школярів
Особливості формування кольору у дітей дошкільного віку
Розвиток ідей К.Д. Ушинського про початкове навчання дітей рідної мови
Культура і техніка мовлення вчителя
Індивідуальне завдання педагогіка
Формирования и развитие межличностных отношений в коллективе младших школьников
Методика вивчення програмних пакетів на заняттях з дисципліни комп'ютерного циклу в закладах професійної підготовки
Громадське виховання молодших школярів засобами музейної педагогіки
Дидактична гра як засіб закріплення знань, умінь і навичок
Моральне виховання молодших школярів засобами етнопедагогіки
Жіноча освіта у Франції у 18 столітті
Поняття профілактики, її принципи та види
Особливості формування культури поведінки молодших школярів
Типи і структура уроків іноземної мови у сучасній методиці навчання іноземної мови у середніх навчальних закладах
Формування наукового світогляду молодших школярів на уроках природознавства
Гуманістична спрямованість педагогічної взаємодії
Шляхи оптимізації процесу навчання
Формування пізнавальної активності в учнів на уроах ботаніки в 7-му класі
Развитие коммуникативных способностей у детей старшего школьного возраста
Дидактичні способи стимулювання пізнавальної активності учнів початкових класів
Вищий навчальний заклад
Історія розвитку легкої атлетики в Миколаївській області
Розвиток ідей К.Д. Ушинського про початкове навчання дітей рідної мови
Естетичне виховання молодших школярів на засадах украхнських традицій та обрядів
Українська народна казка у роботі з дітьми дошкільного віку
Особливості сприйняття форми дошкільників старшого віку
Трудове виховання молодших школярів в сім\'ї
Вокально-хорова робота у початкових класах
Специфіка виховної роботи першокласника
Функції педагогіки
Прийоми і засоби активізації навчання учнів при вивченні іноземної мови
Система роботи над засвоєнням молодшими школярами граматичного поняття «іменник»