Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   100 грн.
ЦЕНА:   229 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Аналіз ефективності використання трудових ресурсів і оплати праці на підприємствах харчової промисловості   (ID работы: 7217)

Направление: Экономика
Предмет: Экономический анализ
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 50
Год защиты: 2016
ВУЗ: Национальный Университет Пищевых Технологий (НУПТ)
Курс: 3
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
1. Характеристика підприємства і аналіз техніко-економічних показників
2. Методичні основи аналізу
3. Аналітичні розрахунки по підприємствах
Висновок
Список використаної літератури
Додатки
Введение
Актуальність теми. В ринковій економіці торгівля є найбільш розповсюдженою сферою підприємницької діяльності та сферою застосування праці.
Трудові ресурси - це сукупність працездатного населення, віком від 16 до 59 років. Оскільки населення є основним джерелом трудових ресурсів, то саме економічно-активне населення і визначає процес формування трудових ресурсів.
Розвиток трудових ресурсів - вдосконалення виробничої сили праці задля збереження і відтворення життя, а розвиток населення - це вдосконалення людських сил взагалі.
Саме тому ця тема є надзвичайно актуальною. Адже вона не тільки відображає зміст трудових ресурсів, факторів та чинники, що впливають на формування трудових ресурсів, але й проблеми та перспективи.
Хто вперше звернувся до цієї теми, яким чином, за яких умов, коли і де поки що невідомо. Але відомо, що вперше сам термін „трудові ресурси” в економічну літературу ввів відомий економіст С.Г. Струмілін 1922 року. Цей термін він трактував як працездатне населення віком 15-59 років.
Трудові ресурси являють собою сукупність окремих людей визначеного віку і стану здоров'я . Трудові ресурси утворюють складну соціально-економічну систему, яка складається з багатьох людей, безпосередньо зв'язаних певними умовами існування і розвитку.
Трудові ресурси - це перш за все соціально-економічна категорія, в якій продуктивні сили і виробничі відносини взаємно проникають і обумовлюють одна одну. Це сукупність носіїв функціонуючої та потенційної робочої сили і тих відносин, які виникають в процесі її відтворення (формування, розподілу і використання).
Трудові ресурси - це частина населення країни, яка володіє здібностями і можливостями приймати участь в процесі праці у відповідності зі своїми віковими, фізичними даними, знаннями і практичним досвідом, професійною підготовкою.
Метою даної роботи є аналіз ефективності використання трудових ресурсів і оплати праці на підприємствах харчової промисловості.
Виходячи з поставленої мети в даній роботі були визначені наступні завдання:
1. дати характеристику підприємству та проаналізувати техніко-економічні показники;
2. описати методичні основи аналізу;
3. провести аналітичні розрахунки по підприємствах.
Об’єктом даної роботи є ПАТ «Оболонь».
Предметом даної роботи є вивчення трудових ресурсів ПАТ «Оболонь».
Методи дослідження - застосування методу порівняльного аналізу показників, методів зовнішнього та внутрішнього аналізу фінансових показників, методів планування тощо.
Дана курсова робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків.
Заключение
Кадровому потенціалові підприємства належить провідна роль у розв'язанні науково-технічних, організаційних та економічних завдань щодо досягнення накреслених результатів господарювання. Ступінь забезпечення підприємства робочою силою та раціональне її використання значною мірою визначають організаційно-технічний рівень виробництва, характеризують ступінь використання техніки і технології, предметів праці, створюють умови для високої конкурентоздатності та фінансової стабільності.
Вихідним моментом для оцінювання і прийняття рішень у галузі кадрового потенціалу є аналіз забезпеченості підприємства трудовими ресурсами й ефективності їх використання. Слід зауважити, що з переходом до ринкової економіки аналіз трудових відносин набирає щораз більшої ваги, оскільки робоча сила має вартісну оцінку, та є конкурентною на ринку праці. Це розширює межі аналітичних досліджень, критеріями оптимізації трудових відносин стають не лише економічні, а й соціальні параметри. Економічні й соціальні гарантії праці, з одного боку, і жорсткі умови трудової діяльності, з іншого, формують сферу глибоких аналітичних досліджень кадрового потенціалу підприємства.
Аналіз чисельності і структури працюючих починають з оцінюванню їх відповідності трудомісткості виробничої програми та встановлення відхилень фактичної чисельності проти розрахункової чи проти минулого періоду. При цьому окремо виділяють склад і структуру персоналу основної діяльності.
Разом з цим, велике значення приділяють аналізу забезпеченості підприємства кваліфікованими кадрами та надлишку чи нестачі робітників у провідних виробничих підрозділах за професіями і спеціальностями. Періодичний аналіз професійного складу робітників має важливе значення для поліпшення технічного процесу і дає змогу виявити нестачу чи надлишок робочої сили за тією чи іншою професією, спеціальністю та проводити оперативні заходи щодо поліпшення професійного складу кадрів робітників.
Аналіз професійного складу кадрів здійснюють способом порівняння необхідної і фактичної чисельності робітників за кожною професією.
ПАТ "Оболонь" є одним з головних гравців на ринку по виробництву пива, слабоалкогольних напоїв, безалкогольних напоїв та мінеральних вод. Корпорація "Оболонь" об’єднує головний завод, два відокремлені цехи, два дочірніх підприємства та чотири підприємства з корпоративними правами. З 2008 року компанія сертифікувала чотири системи управління одразу. Впровадження цих систем управління підтверджує той факт, що "Оболонь" піклується про споживачів, суспільство, стан навколишнього середовища та власний персонал. Завдяки виконанню всіх вимог споживач може бути впевненим в якості і безпечності продукції корпорації.
Основними видами зовнішньоекономічної діяльності, якими займається підприємство є імпортні та експортні операції. Компанія імпортує матеріали, скляну тару для виробництва продукції та експортує готові вироби.
Обсяги реалізованої продукції на ПАТ "Оболонь" постійно зростають, що свідчить про ефективне виконання свої стратегічних цілей, компанія збільшує прибуток та свою часту на ринку. Частка ринку на ПАТ "Оболонь" припадає 31%, знаходиться на позиції "Лідера", за темпом зростання ринкової части "Покращення конкурентної позиції". Це свідчить про те, що компанія не перестає розвиватися та досягати поставлених цілей.
Щорічне оцінювання працівників на ПАТ «Оболонь» здійснюється самим працівником та його безпосереднім керівником. Працівник оцінює свою роботу шляхом самооцінки. Результати самооцінки заносяться до розділів 1,2 форми щорічної оцінки виконання працівником посадових обов'язків і завдань, при цьому формулювання оцінки власної роботи виконується з використанням фраз з додатка до форми оцінювання. Заповнені форми і додаток передаються безпосередньому керівнику за три дні до призначеної співбесіди. Безпосередній керівник оцінює своєчасність, якість, результативність роботи працівників протягом року, рівень їх знань, професійні та ділові якості. Заповнену Форму щорічної оцінки, керівник передає працівнику для ознайомлення з оцінкою за день до проведення співбесіди. В установлений термін проводиться співбесіда працівника з безпосереднім керівником, у ході якої обговорюються виконання особистих планів згідно з посадовими обов'язками, оперативність та якість виконаних ними робіт, робоче навантаження.
За результатами оцінювання і самооцінювання, та після співбесіди, керівником виставляється підсумкова оцінка.
На сьогодні ПАТ «Оболонь» не може розраховувати на довготривалий розвиток без ефективного управління людьми та організації їх діяльності. Основою забезпечення цього і є оцінка кадрів, для удосконалення персоналу, мотивації і відповідної оплати праці.
Удосконалення проведення оцінки персоналу на ПАТ «Оболонь» дозволить: визначати рівень компетентності спеціалістів; здійснювати перестановку кадрів з врахуванням компетентності і потенціалу працівників; одержувати психологічний портрет працівників організації; проводити ефективний підбір потрібних спеціалістів; вивчати специфіку міжособистісних відносин і психологічний клімат у колективі; визначати міру задоволення й зацікавленості працівників в організації; знаходити засоби для закріплення в організації потрібних спеціалістів; розробляти ефективну систему мотивації трудової діяльності. ПАТ «Оболонь» для удосконалення діяльності персоналу і відповідного підвищення продуктивності праці потрібно більше уваги приділяти плануванню та просуванню працівників по службі, підвищувати рівень компетентності спеціалістів, визначати міру задоволеності і зацікавленості працівників в організації та знаходити засоби для закріплення в організації потрібних спеціалістів.
Литература
1. Арєф’єва О.В. Економічні засади формування потенціалу підприємства / О.В. Арєф’єва, Т.В. Харчук // Актуальні проблеми економіки. – 2012. – № 7(85) – С. 71–76
2. Беда Ф. П. Економіка, організація та планування діяльності підприємств: Навч. посіб. /Ф. П. Беда . ─ 2-е вид. , випр. і доп. ─ ЛЬвів: Магнолія 2007. ─ 348 с.
3. Бойківська Г.М. Напрями підвищення ефективності використання виробничого потенціалу переробних підприємств системи АПК: моногр. / Г.М. Бойківська. – Тернопіль: Крок, 2012. – 238 с.
4. Бачевський Б.Є. Потенціал і розвиток підприємства / Б.Є. Бачевський, І.В. Заблодська, О.О. Решетняк; навч. посіб. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 400 с
5. Воронкова А.Е. Потенціал підприємства як основа його довгострокового розвитку / А.Е. Воронкова, Ю.С. Погорелов // Актуальні проблеми економіки. – 2009. – №4 (94). – С. 77–82.
6. Галущак М. П. Організація виробництва у прикладах та задачах: навчальний посібник / М. П. Галущак, А. О. Оксентюк, І. Б. Гевко . ─ К.: Кондор, 2012 . ─ 214 с.
7. Гросул В. А. Основні підходи до визначення поняття "потенціал" підприємства / В. А. Гросул / Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг: зб. наук, праць. – X.:ХДУХТ, 2008. – Вип. 2 (8). – 165 с.
8. Інноваційний розвиток підприємства. Навчальний посібник / За ред. П. П. Микитюка. – Тернопіль: ПП «Принтер Інформ», 2015. – 224 с
9. Інноваційний розвиток як елемент економічної безпеки підприємства [Електронний ресурс] / Н.Ю. Подольчак, Ю.О. Блинда // Економіка: реалії часу. Науковий журнал. – 2015. – № 4 (20). – С. 6-11.
10. Кузьмін О. Є. Діагностика потенціалу підприємства / О. Є. Кузьмін, О. Г. Мельник // Марктинг і менеджмент інновацій. – 2011. – № 1. – 155-166.
11. Касьянова Н.В., Солоха Д.В., Морєва В.В., Бєлякова О.В., Балакай О.Б.: Потенціал підприємства: формування та використання: Підручник. - Донецьк.: Цифрова типографія, 2012.- 257 с.
12. Круш П.В. Методологічні підходи до розкриття сутності категорії «потенціал підприємства» / П.В. Круш, М.О. Зеленська// Теорії мікро-макроекономіки: зб. наук. праць. – 2009. – №2 – С.12-18
13. Левченко Ю. Г. Сутність та складові інноваційного потенціалу підприємства / Ю.Г. Левченко // Наукові праці НУХТ. – 2012. – № 43. – С. 57-61
14. Плікус І. Й. Потенціал підприємства, його оцінка й трансформація: економічна та бухгалтерська інтерпретація / І. Й. Плікус // Фінанси України. – 2012. – № 4. – 91-105
15. Пан М. П. Конспект лекцій з дисципліни «Управління потенціалом підприємства» (для студентів 5 курсу денної і заочної форм навчання спеціальності 7.03050401 та 8.03050401 «Економіка підприємства») / М. П. Пан, В. І. Торкатюк, О. С. Вороніна; Харк. нац. акад. міськ. госп-ва. – Х.: ХНАМГ, 2011. – 159 с.
16. Сидорчук І.П Сутність, структура та особливості оцінювання інноваційного потенціалу промислового підприємства / І.П. Сидорчук // Економіка і регіон. – 2014. – № 2 (45). – ПолтНТУ. – С. 97-101
17. Хомяков Л.І. Управління потенціалом підприємства: Навчальний посібник. – К.: Кондор, 2008 . – 600 с.
18. obolon.ua
Другие работы этого направления
Економічний аналіз
Економічний аналіз
Контрольна робочий капітал
Контрольна робота з дисципліни "Економічний аналіз" (Варіант 10)
Індивідуальне завдання з економічного аналізу
Задачі з дисципліни "Економічний аналіз"
Контрольна робота з дисципліни "Економічний аналіз" (Варіант №8)
Сутність та cфера застосування SWOT-аналізу
Аналіз формування прибутку
Задачі з дисципліни "Економічний аналіз"
Контрольна робота з дисципліни "Економічний аналіз"
Задачі з дисципліни "Економічний аналіз" (Варіант 14)
Аналіз форм фінансової звітності
Економічний аналіз
Аналіз витрат виробництва продукції на прикладі "Київська продовольча компанія"
Аналіз ресурсної бази АКБ та роль заощадження населення у їх формуванні
Задачі з дисципліни "Економічний аналіз"
Економічний аналіз (Варіант 9)
Аналіз фінансового стану підприємства (на прикладі ВАТ «Радсад»)
Аналіз ефективності використання власного капіталу підприємства. (на прикладі підприємства ДП ВАТ «Київхліб» «Хлібокомбінат № 12»)
Аналіз фінансового стану та фінансових результатів діяльності підприємства на прикладі ЗАТ «Шостківський сирзавод»
Аналіз господарської діяльності контрольна
Задачі з дисципліни "Економічний аналіз"
Контрольная з економічного аналізу
Задачі економічний аналіз
Задачі з дисципліни "Управлінський облік"
Контрольна робота з дисципліни "Економічний аналіз"
Економічний аналіз контрольна
Контрольна робота з дисципліни "Економічний аналіз" (Варіант №4)
Аналіз ліквідності підприємства
Задачі з дисципліни "Економічний аналіз"
Оцінка виконання прийнятих управлінських рішень на прикладі ВАТ „Астор”
Аналіз фінансового стану підприємства на прикладі ПАТ "Компанія "Райз"
Задачі економічний аналіз
Контрольна робота з дисципліни "Економічний аналіз"
Аналіз витрат виробництва продукції на прикладі ВАТ „Астор”
Співпраця України зі Світовим банком у докризовий та кризовий періоди, напрями та основні результати
Контрольна робота з дисципліни "Економічний аналіз" (Варіант 9)
Економічний аналіз
Оцінка виконання прийнятих управлінських рішень на прикладі ВАТ „Астор” КР
Задачі з дисципліни "Економічний аналіз" (Варіант 3)
Задачі з дисципліни "Економічний аналіз"
Курсова робота з дисципліни "Економічний аналіз"
Аналіз теоретичних та практичних умов трудомісткості продукції на прикладі ВАТ “Київська макаронна фабрика”
Бізнес-план міжнародного підприємницького проекту для ВАТ “Львівський автобусний завод”
Контрольна робота з дисципліни "Економічний аналіз"