Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   100 грн.
ЦЕНА:   229 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Інститут права власності   (ID работы: 627)

Направление: Право
Предмет: Международное экономическое право
Тип работы: Дипломная работа
Число страниц: 100
Год защиты: 2007
Язык: Украинский
Содержание
ЗМІСТ

ВСТУП
РОЗДІЛ 1 РЕГУЛЮВАННЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ РІЗНИХ КРАЇН
1.1 Інститут права власності: теоретичні засади
1.2 Право власності у законодавстві України та зарубіжних країн
1.3 Набуття, припинення права власності у законодавстві різних країн
РОЗДІЛ 2 ОСОБЛИВОСТІ ЗАХИСТУ ПРАВА ВЛАСНОСТІ ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ РІЗНИХ КРАЇН
2.1 Особливості регулювання права власності у законодавстві зарубіжних
країн
2.2 Сутність права власності у відносинах з іноземним елементом
2.3 Особливості права власності іноземних юридичних і фізичних осіб
2.4 Порівняльний аналіз законодавства України із захисту права власності та законодавства зарубіжних країн
РОЗДІЛ 3 КОЛІЗІЙНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ
3.1 Поняття та суть колізійного регулювання
3.2 Колізійні питання права власності у міжнародному приватному праві та у законодавстві України
3.3 Механізм колізійного регулювання
3.4 Приклади застосування колізійних норм. Встановлення іноземного права
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
Введение
ВСТУП

На сучасному стані розвитку людства відбуваються процеси переходу держав до принципів відкритості в організації суспільства, закономірного розширення географічної сфери, в межах якої здійснюється міграція осіб, переміщення товарів, капіталів та послуг, що, в свою чергу, призводить до підвищення ролі міжнародного приватного права в регулюванні відносин, ускладнених іноземними елементом. Наявність іноземного елемента в приватноправовому відношенні передбачає подолання колізії між матеріальними нормами національного приватного права різних держав, що здійснюється колізійно-правовим та матеріально-правовими методами правового регулювання.
В сучасній правовій доктрині домінуючою тенденцією є віднесення міжнародного приватного права до національної системи права кожної держави. Розвиток міжнародного співробітництва України з іншими державами потребує проведення теоретико-правових досліджень інститутів міжнародного приватного права з метою вдосконалення законодавства у цій сфері. В будь-якій державі одним з центральних правових інститутів є інститут права власності, який є предметом особливої уваги дослідників. З часів проголошення незалежності України і до теперішнього часу не здійснено фундаментального комплексного дослідження становлення розвитку інституту права власності в міжнародному приватному праві, хоча така проблематика відображена в підручниках та навчальних посібниках, підготовлених за участю українських вчених-правознавців О.Р.Кибенко. О.Л.Попова. Г.С.Федипяк та ін., а також у монографії В.І.Кисіля "Міжнародне приватне право: питання кодифікації".
У контексті наведеного вище актуальним є проведення аналізу інституту права власності в міжнародному приватному праві для визначення його специфіки. З цією метою, використовуючи науковий метод історичного пізнання, зроблено акцент лише на тих іменах і подіях, які, мали істотне значення для становлення та розвитку інституту права власності в міжнародному приватному праві.
Передусім звернемо увагу на те, що категорія власності досліджувалася вченими з філософської, соціальної, економічної, юридичної точок зору усі часи. Зокрема, французький вчений А.Т'єрі розвиваючи концепцію права власності в свої фундаментальній праці "Право власності", опублікованій ще 1905 p., зазначав, що "людина, з'являючись нагою на голу землю, переходить від бідності до багатства через застосування дарованих їй Богом могутніх здібностей, які становлять першу невіддільну від неї власність. А вже як результат використання людських здібностей виникає друга власність, що полягає в різних земних благах, власність, менше пов'язана з людською сутністю, але ще більше варта пошани, тому що людина набувала її працею". Розвиваючи дану тезу, зазначимо, що право власності є природним людським правом, яке потребує належного правового захисту, оскільки в людині існує доконечна потреба вкладати своє життя в "життя речей", що подальшому впливає на її розвиток в духовному плані.
Таким чином, в даній роботі розглядається актуальна в даний час тема захисту права власності в міжнародному приватному праві.
Предметом дослідження виступає право власності як інститут міжнародного приватного права.
Об’єктом дослідження є міжнародне приватне право.
Метою даної роботи є визначення особливостей захисту права власності у міжнародному приватному праві.
Для досягнення мети поставлені наступні завдання:
- визначення права власності за законодавством різних країн;
- виявлення особливостей захисту права власності у законодавстві зарубіжних країн;
- дослідження колізійного регулювання права власності.
Методи дослідження: метод діалектичного матеріалізму, метод історичного підходу до вивчення явищ і процесів, а також методи спостереження, експерименту, порівняння, аналогії, наукової абстракції, метод поєднання кількісного і якісного аналізу та інші.
Методичною та теоретичною базою для написання дипломної роботи стали нормативні та законодавчі акти України, зарубіжних країн та міжнародні угоди, що регулюють питання захисту права власності в міжнародному приватному праві, підручники та навчальні посібники з теорії міжнародного приватного права, статті і монографії з газет та журналів.
Заключение
ВИСНОВКИ

Інтеграція України в систему міжнародно - економічних відносин, активна участь іноземних інвесторів у розвитку вітчизняного виробництва, а також діяльність українських підприємств за кордоном і торгове співробітництво українських компаній із закордонними партнерами вимагає знання норм і принципів як власного, так і міжнародного приватного права.
Правовий метод регулювання – це сукупність узгоджених між собою способів впливу на певну групу відносин. Існує два методи регулювання міжнародно - правових відносин, це прямий і колізійний методи регулювання.
Під прямим варто розуміти це безпосереднє регулювання визначених відносин за допомогою матеріальних і процесуальних норм.
У міжнародному праві, як правило, застосовується колізійне регулювання міжнародно - правових відносин. Так під цим варто розуміти, відсилання до права тієї країни громадянином якої ти є.
У такий спосіб питання про застосування колізійних норм приватноправових відносин у сучасних умовах стає найбільш актуальним. Актуальність вивчення колізійних норм насамперед зв’язана з розмаїтістю цивільно - правових відносин, які виникають в регулюванні відносин з іноземним елементом, які необхідно регулювати ґрунтуючись на колізійних нормах міжнародного приватного права.
Але на практиці питання про застосовне право викликає правозастосовчу складність, оскільки особа повинна з’ясувати не тільки яка колізійна норма підлягає застосуванню і до права якої країни вона відсилає, але й у випадку вибору іноземного права вирішити справу ґрунтуючись на законодавстві іншої країни.
У контексті проблематики міжнародного приватного права одним з найбільш актуальних є питання законодавчого закріплення його положень у систематизованому вигляді з метою запровадження найбільш досконалих нормативних засобів вирішення проблем, пов’язаних з необхідністю розмежування компетенції національного та іноземних правопорядків при вирішенні спорів, що виникають з приватноправових відносин, ускладнених іноземним елементом, або у зв’язку з ними.
Важливими є також питання розвитку засобів розв’язання колізії юрисдикцій у міжнародному цивільному процесі.
Питання розвитку норм та інститутів міжнародного приватного права набувають сьогодні особливої ваги на загальному піднесенні інтернаціоналізації цивільного і комерційного обігу та розвитку цивільного, сімейного, трудового і цивільно-процесуального законодавства.
Проблеми пошуку оптимальної форми законодавчої роботи у сфері міжнародного приватного права, визначення змісту норм та інститутів цієї галузі привертають увагу вчених та законодавців не тільки континентальної Європи, але й тих правових систем, які стримано або взагалі негативно ставляться до кодифікації як такої.
Особливо актуальними стають питання розвитку засобів колізійного регулювання та кодифікації міжнародного приватного права у пострадянських країнах, де останнім часом відбувається істотна реформа законодавства у сфері цивільного та міжнародного приватного права.
Потреба удосконалення законодавства про міжнародного приватного права в Україні, зараз є очевидною для всіх, хто, як у законотворчій, так і у правозастосовчій теорії та практиці дедалі частіше зустрічається з колізійними проблемами.
З погляду науки міжнародного приватного та порівняльного права, залишається актуальною потреба у вивченні шляхом порівняльного аналізу як механізмів колізійного регулювання, так і відповідного законодавства іноземних країн, узагальнення їх кодифікаційного досвіду, виявлення основних тенденцій розвитку цього законодавства та вивчення можливості запозичення певних норм та інститутів з метою запровадження їх у законодавство України.
Литература
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Анцилотти Д. Курс международного права. М., 1961. Т. 1. С. 307.
2. Баймуратов М. А. Международное право. – Х.: Одиссей, 2000
3. Баскин Ю. Я. История международного права. М., 1999
4. Богуславский М.М. Международное частное право. М.: "Юристъ",1999-
5. Брошури, статті у наукових фахових виданнях, збірники наукових праць:
6. Буткевич В. Г. Соотношение внутригосударственного и международного права..К., 1994
7. Василенко В.А. Основы теории международного права К., 1988. С. 138.
8. Віденська конвенція про право міжнародних договорів від 23 травня 1969 p. (чинна для України з 13 червня 1986 p.) // СПС "Юрист плюс" 05.04.2005р.
9. Віденської конвенції про правонаступництво держав стосовно договорів від 23 серпня 1978 p. (чинна для України з 26 листопада 1992 p.) //СПС "Юрист плюс" 05.04.2005р.
10. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 р.//Відомості Верховної Ради України.- 2003.- № 18-22.
11. Господарський процесуальний кодекс України.- Х.: "Одісей".- 2002.
12. Дахно І. І. Міжнародне приватне право. – К.: МАУП, 2001
13. Европейская конвенция о внешнеторговом арбитраже 1961 г. //СПС "Юрист плюс" 05.04.2005.
14. Закон України "Про зовнішньоекономічну діяльність" вiд 16.04.1991 № 959-XII //СПС "Юрист плюс" 05.04.2005р.
15. Закон України "Про міжнародний комерційний арбітраж" від 24 лютого 1994 року N 4002-XII // СПС "Юрист плюс" 05.04.2005р.
16. Закон України "Про міжнародні договори України" від 29 червня 2004 року № 1906-IV //СПС "Юрист плюс" 05.04.2005р.
17. Звеков В. П. Международное частное право. Курс лекций. – М.: Норма – Инфа. 1999. – 686с.
18. Зобов'язальне право: теорія і практика.. Навч. посібн. Для студентів юрид. вузів і фак. Ун-в / за ред. О. В. Дзери. - К.: Юрінком Інтер, 1998.- 293с.
19. Интелектуальная собсвенность. Всемирная Организация Интелектуальной Собственности. Женева. “ІнЮре”, 2001. – 640с.
20. Кисиль В.И. Перспективы кодификации международного частного права в СССР // Вестник Киевского университета. – 1989. - №28. – С. 83-89.
21. Кисиль В.И. Права и обязанности иностранных граждан в СССР // Радянське право. – 1982. - №2.
22. Кисиль В.И. Правовая реформа в СССР и некоторые аспекты международного частного права. // Советское государство и право. – 1990. - №1. – С. 83-89.
23. Кисиль В.И. Расторжение брака в международном частном праве // Международное частное право / Под общей редакцией проф. Г.К. Матвеева. – К.: Вища школа, 1985. – С. 115-135.
24. Кисиль В.И. Сближение и унификация коллизионных норм стран – членов СЭВ: проблемы, методы и перспективы // Советский ежегодник международного права. – 1984. – М., 1986. – С. 273-278.
25. Кисиль В.И. Унификация коллизионных норм о расторжении брака в договорах оп правовой помощи между СССР и другими социалистическими государствами // Вестник Киевского университета. – 1987. - №24. – С. 78-84.
26. Кисиль В.И., Калакура В.Я. Некоторые аспекты кодификации международного частного права в зарубежных социалистических государствах // Вестник Киевского университета. – 1986. - №23. – С. 44-48.
27. Кисиль В.И., Кривобок В.Я. Иностранцы и советский закон. – К., 1982. – 97 с.
28. Кисиль В.И., Пастухов В.П. Правовой статус иностранцев в СССР. – К.: Вища школа, 1987. – 263 с.
29. Кисиль В.И., Татищева Н.И. Международное гуманитарное сотрудничество и актуальные проблемы развития советского коллизионного семейного права // Торгово-экономические связи и вопросы международного частного права. – М., 1990. – С. 74-190.
30. Кисиль В.И., Шевченко А.Н. Договорный процесс во внешнеторговой деятельности Украины // Реализация международно-правовых норм во внутреннем праве. – К.: Наукова думка, 1992. – С. 180-204.
31. Кисиль В.И., Шретер И. К тенденции об унификации коллизионных норм в законах социалистических государств о международном частном праве // Вестник Киевского университета. – 1983. - №16. – С. 97-102.
32. Кисіль В.І. Деякі питання кодифікації та правозастосування у сфері інтерперсональних колізій в міжнародному приватному праві // Актуальні проблеми міжнародних відносин. – 2000. – Вип. 17. – Частина ІІ. – С. 61-79.
33. Кисіль В.І. Загальні тенденції кодифікації міжнародного приватного права // Вісник КУ. Міжнародні відносини. – 2000. – Вип. 16. – С. 5-11.
34. Кисіль В.І. Законодавче регулювання вирішення колізійних питань шлюбно-сімейних правовідносин // Актуальні проблеми міжнародних відносин. – 2001. - № 27. – Частина І. – С. 105-115.
35. Кисіль В.І. Зворотне відсилання в міжнародному приватному праві // Актуальні проблеми міжнародних відносин. - 1999. – Вип. 13. – Частина І. – С. 91-99.
36. Кисіль В.І. Категорія публічного порядку в міжнародному приватному праві // Держава і право. – 2001. – Вип. 10. – С. 437-445.
37. Кисіль В.І. Колізійне регулювання в сучасному міжнародному приватному праві // Науковий вісник Дипломатичної академії України. – 2000. – Вип. 4. – С. 225-244.
38. Кисіль В.І. Колізійне регулювання у сфері зобов’язальних відносин // Українське право. – 2001. – № 1.
39. Кисіль В.І. Міжнародне приватне право: питання кодифікації. – К.: Україна, 2000. – 430 с.
40. Кисіль В.І. Новітні тенденції кодифікації міжнародного приватного права у Великобританії // Право України. – 2001. - № 6.
41. Кисіль В.І. Особливості кодифікації міжнародного приватного права в країнах германської правової сім’ї // Міжнародне приватне право. Актуальні проблеми – К., 2001.
42. Кисіль В.І. Перші кодифікації міжнародного приватного права // Актуальні проблеми міжнародних відносин. – 2000. – Вип. 18. – Частина І. – С. 73-89.
43. Кисіль В.І. Принцип найбільш тісного зв’язку та законодавче регулювання в міжнародному приватному праві // Актуальні проблеми міжнародних відносин. – 2000. - № 24. – Частина ІІ. – С. 84-98.
44. Кисіль В.І. Проблеми конфлікту кваліфікацій в міжнародному приватному праві // Актуальні проблеми міжнародних відносин. – 1999. – Вип. 14. – Частина І. – С. 51-64.
45. Кисіль В.І. Становлення та розвиток колізійного принципу lex personalis в міжнародному приватному праві // Актуальні проблеми міжнародних відносин. – 2000. – Вип. 22. – Частина ІІ. – С. 102-114.
46. Кисіль В.І. Судова практика як чинник розвитку норм та інститутів міжнародного приватного права // Вісник Верховного суду України. – 2001. - № 3.
47. Кисіль В.І. Форми кодифікації міжнародного приватного права: історія, сучасність, перспективи // Держава і право. – 2001. - Вип. 9. – С. 412-421.
48. Кисіль В.І., Лехтінен Л. Правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності в українському та фінському законодавстві (фінською мовою). – Тампере, 1991. – 38 с.
49. Конвенция о праве, применимом к международной купле продаже движимых вещей. (Гаага 1995г.) //СПС "Юрист плюс" 05.04.2005р.
50. Конвенция ООН о договорах международной купли-продажи товаров. (Вена
51. Конституція України: офіц. текст: Коментар законодавства України про права та свободи людини і громадянина: Навч. посібник / Авт. -упоряд. М. І. Хавронюк.- К. : Парламент. вид -во: 1999.- 544 с.
52. Курс правовых основ внешнеэкономической деятельности государств - участников СНГ (Россия, Беларусь, Украина) / Хвалей В.В., Функ Я.И. - Минск, 2000. - 256 с.
53. Лукашук И. И. Международное право. Учебник. М., 2001
54. Лукашук И. И. Функционирование международного права. М., 2002
55. Международное право: Учебник. Отв. Ред. Колосов Ю. М., Кузнецов В. И. М.: Международные отношения, 1998
56. Международное частное право : Учебное пособие / (Сост. Д. В. Задыхайло). – Х., «Консум», 1998. – 759с..
57. Международное частное право : Учебное пособие. 3 – е изд. – СПб. Изд – во Михайлова В. А., 2000. – 397с.
58. Международное частное право. Учебник / Под ред. Г. К. Дмитриевой., Гриженко Е. М., 2001. – 656с.
59. Минков А. М. Международная охрана интелектуадльной собственности. – СПб.: Питер, 2001. – 649с.
60. Міжнародне приватне право: Навч. посіб. Для ВНЗ/ Дахно І.І. - К.: МАУП, 2001.- 312с.
61. Попов А. А. Международное частное право : Учебное пособие. – 2 – е изд. – Х., Каравелла, 2000. – 244с.
62. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 p. № 435-IV // Офіційний вісник. - 2003. - №11. - С. 461.
63. Черкес М. Е. Международное право: Учебное пособие. – Одесса, 1998
64. Черниченко С. В. Международное право: современные теоретические проблемы. М., 2003
65. Курс международного права: В 7 томах. –М.: "Наука", 1989
66. Україна в міжнародно-правових відносинах. Збірник. – Т. 1
67. Фердросс А. Международное право. – М.:ИЛ, 1999
68. Юлдашев О.Х. Міжнародне приватне право: Академічний курс: Підручник. – К.: Ін Юре., 2004. - 528 с

69. 6. Юлдашев О.Х. Міжнародне приватне право: теоретичні та прикладні аспекти .-К. МАУП ., 2004. – 576 с
Другие работы этого направления