Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   45 грн.
ЦЕНА:   104 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Методологічні засади вивчення історії місцевого самоврядування   (ID работы: 479)

Направление: Право
Предмет: Местное самоуправление
Тип работы: Контрольная работа
Число страниц: 24
Год защиты: 2008
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
1. Зародження та розвиток місцевого самоврядування: історичний аспект
2. Місцеве самоврядування в Україні
3. Розвиток теорії місцевого самоврядування
4. Теоретичні концепції місцевого управління і самоврядування
5. Сучасна практика – зміст місцевого управління і самоврядування
6. Європейська Хартія місцевого самоврядування
7. Конституційно-правові засади місцевого самоврядування
8. Структура органів місцевого самоврядування села, селища
9. Основні компетенції органів місцевого самоврядування
Висновок
Література
Введение
Місцеве самоврядування як публічна інституція має тривалу й драматичну історію, періоди розквіту та занепаду. Проте лише в другій половині XX сторіччя місцеве самоврядування було визнане більшістю демократичних країн світу складовою демократичного розвитку, що знайшло своє відображення в міжнародних документах, зокрема у Європейській хартії про місцеве самоврядування, яку нині ратифікувала й Україна. Вся історія розвитку місцевого самоврядування підтверджує його демократичність та ефективність, що особливо сильно проявилось у країнах із соціальне орієнтованою ринковою економікою. Зниження питомої ваги державних витрат на урядування, створення ефективної моделі державного управління виявилось неможливим без децентралізації державної влади і без відповідного розвитку місцевого самоврядування.
Україна як незалежна держава, що продовжила демократичні традиції Київської Русі, Козацької держави та Української Народної Республіки й остаточно сформувалася лише наприкінці 1991 року, також не стоїть осторонь процесів реформування структури влади в напрямках переведення значної частки державних проблем на місцевий рівень, становлення й розвитку місцевого самоврядування.
На сьогодні можна вважати доконаним фактом, що в Україні сформовано відповідні конституційні та законодавчі умови для створення ефективної системи місцевого самоврядування на рівні територіальних громад, а також подальшої децентралізації
Заключение
Українське законодавство в цілому відповідає світовим стандартам (Хартія ратифікована Верховною Радою 15.07.97). Проте, як справедливо зазначають фахівці, було б доцільним напряму ввести деякі положення Хартії в Коституцію України і передбачити в законодавстві конкретні норми щодо фінансування органів місцевого самоврядування; обмежити компетенцію місцевих державних адміністрацій до контрольних функцій і функцій посередництва у відносинах органів місцевого самоврядування з виконавчою владою та Президентом.
Отже, як видно з викладеної у цій роботі інформації, і поняття, і юридична природа місцевого управління і самоврядування пройшли значний шлях історичного розвитку. З’явившись на зламі XVIII і XIX століть як теорія природних прав громади, місцеве самоврядування увібрало в себе концепції розподілу влад, теорії стримань і противаг, представницької і прямої демократії, витримало перевірку практичним застосуванням різних її видів, допомогла прилучити німецький (та інші) народ до державної діяльності. У XX столітті ця теорія була радикально, проте не дуже вдало реформована соціалістичною та нацистською системами, що відкинули розвиток місцевого самоврядування в цих
Литература
1. Місцеве самоврядування в Україні (муніципальне право) (Біленчук П. Д., Кравченко В.) -К.:Атіка,2000. - 304 с.
2. Місцеве самоврядування: досвід, проблеми, перспективи / Закарпат. обл. рада ІІІ скликання; [Упоряд. В.П.Густі, П.О.Федисяк]. - Ужгород: Закарпаття, 2001. - 108 с.
3. Місцеве самоврядування: Правові основи держ. буд-ва та місцевого самоврядування в Україні: Зб. нормат.-правових актів / Нац. юрид. акад. України ім. Ярослава Мудрого; [Упоряд.: Воронов М.П. та ін.; За заг. ред. Панова М.І.]. - Х.: Гриф, 2002. - 687 с.
4. Місцеве самоврядування: світовий та український досвід./ Посібник. – А. Ткачук, Р. Агранофф, Т. Браун. – К.: Заповіт, 1997
5. Некряч А.І. Місцеве самоврядування сучасної України як предмет політологічного аналізу: Автореф. дис. на здоб. наук. ступ. д-ра політ. наук. 23.00.02 / НАН України. Ін-т політ. і етнонац. дослідж.. - К., 2003. - 32 с.
6. Семкова М. Історія місцевого самоврядування в українській державі: [Стверджуеться, що місцеве самоврядування у тій чи іншій формі було притаманне всьому історичному процесу розвитку людства] // Економіст. - 2004. - № 11. - С.45-47.
7. Телеш Т. Місцеве самоврядування в Україні: проблеми та перспективи // Суспільні реформи та становлення громадянського суспільства в Україні. - К., 2001. - Т.3. - С.232–236.
8. Теоретичні основи самоврядування. Проф. Д-р Юрій Панейко.- Українська вільна Академія Наук в Німеччині. – Мюнхен, 1963
9. Україна. Верховна Рада. Про проведення парламентських слухань "Реґіональна політика та місцеве самоврядування в Україні: законодавчі аспекти": Постанова... 6 лют. 2003 р. № 476-IV // Голос України. - 2003. - 20 лют. - С.3.
10. Україна. Закон. Про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні": Прийнятий 19 черв. 2003 р. № 969-IV // Голос України. - 2003. - 22 лип. - С.23.
11. Україна. Закони. Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»: За станом на 10 квіт. 2002 р. / Верх. Рада України. - Офіц. вид.. - К.: Парламент. вид-во, 2002. - 64, [2] с.
12. Україна. Закони. Законодавство України про місцеве самоврядування та компетенцію його органів: Зб. нормат. актів: [Станом на 1 січ. 2000 р.] / [Уклад.: М.П.Воронов та ін.]. - Х.: Факт, 2000. - 399 с.
13. Україна. Закони. Збірник законів про місцеве самоврядування. - [Луганськ: Б. в., 2003]. - 405 с.
Другие работы этого направления