Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   50 грн.
ЦЕНА:   114 руб.
Тема работы:

Дослідження ринку поетичних збірок в Україні   (ID работы: 2900)

Направление: Издательское дело и редактирование
Предмет: Издательское дело
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 40
Год защиты: 2011
ВУЗ: Киевский Национальный Университет им. Шевченко (КНУ им. Шевченко)
Курс: 4
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
Розділ І. Дослідження ринку
1.1. Видавництва, тематика, автори сучасної української поезії
1.2. Способи просування поетичних збірок на видавничому ринку
Розділ ІІ. Основні тенденції
2.1. Жанрово-стилістичні особливості сучасної
української поезії (постмодернізм, глибока метафоричність, лайка)
2.2. Особливості художнього оформлення
поезії (ілюстрації, колористика, архітектоніка)
Висновки
Список використаної літератури
Введение
Сучасний видавничий процес засвідчив свою неоднозначність, з одного боку, маємо повільний розвиток галузі, що зумовлено низкою причин, з іншого – відбувається зростання попиту на якісні видання та впорядкованість процесів в галузі, що приведе до систематизації та спрощення для читача отримання інформації про видання.
На даний момент на видавничому ринку спостерігається негативна тенденція до зникнення попиту на поетичні твори, така ситуація є не випадковою, а зумовлена рядом факторів, які не завжди в компетенції видавців, а найчастіше потребують втручання державної політики в галузі культури, освітян та і самих громадян України. У країні склалась парадоксальна ситуація прозаїзації життя, друкованих видань. Поетичні ж твори змушені перебувати на маргінесі культурного та літературного життя. Такий стан є не природній для української нації, яку завжди вважали найспівучишою, мову визнавали найбільш мелодійною у світі. Проте як показує практика поет залишається сам на сам з реаліями видавничого і споживацького ринку і змушений або писати в шухляду, або видавати твори за власний кошт чи кошт спонсорів. Спроба дослідити стан сучасної української поезії та її місце на видавничому ринку і зумовлює актуальність дослідження.
Наукова новизна дослідження зумовлена відсутністю аналітичних і статистичних матеріалів щодо функціонування ринку поетичних книг в Україні.
Стан дослідження проблеми. Вибір теми пов’язаний з відсутністю комплексного дослідження, побіжно цю проблему розглядає М.Тимошик, Роза де Роше, Г.Гевків, М.Костенко, С.Болховитинова, М.Козлова. Виникає потреба в науковому аналізі здобутків і осмисленні чинників, які впливали на хід видавничої роботи.
Мета курсової роботи проаналізувати ринок поетичних збірок України. Для виконання поставленої мети необхідно здійснити низку завдань:
визнати тематику сучасної української поезії та провідних представників даного роду літератури;
проаналізувати відсоток виданих провідними видавництвами України поетичних збірок;
визначити способи просування поетичних збірок на видавничому ринку;
з’ясувати жанрово-стилістичні особливості сучасної української поезії;
охарактеризувати особливості художнього оформлення поезії: ілюстрації, колористика, архітектоніка видання.
Об’єктом дослідження виступає ринок поетичних творів сучасних українських авторів.
Предмет дослідження – сучасна українська поезія.
Методи дослідження. Для розв’язання поставлених завдань використані описово-аналітичний методи, а також метод комплексного аналізу
Обсяг і структура курсової роботи обумовлена внутрішньою логікою розкриття теми дослідження, характером предмета, а також поставленою метою та основними завданнями роботи. Дослідження складається зі вступу, трьох розділів, поділених на підрозділи, висновків та списку використаної літератури.
Заключение
Ринок художньої літератури в Україні – це складне та багаторівневе явище, одним з важливих компонентів якого є поетичні збірки, що попри зменшення уваги до них з боку читацької аудиторії потребують значної уваги і пропагування. Як показало дослідження, не кожне видавництво, що займається випуском художньої літератури має у своєму видавничому портфелі поезію. Часто це зумовлено питанням економічної доцільності, бо поетичні збірки не користуються великим попитом і тому мають не велику ціну, маленькі наклади.
Попри це поезія в Україні розвивається і сприяють цьому поетичні конкурси, Інтернет-ресурси, бо саме завдяки їм відбувається популяризація поезії, яка стає доступнішою для читача, дозволяє йому бути в курсі нових тенденцій. Отже, літературний конкурс робить для автора-початківця дві важливі справи: дає оцінку твору та привертає до автора увагу в разі позитивної оцінки. Полегшує роботу видавця, адже знаходження і «розкрутка» письменника так і залишається бізнесом видавця. Друковане видання для поетів – це складний шлях пошуків коштів або спонсорів.
Загалом у розвитку сучасної української поезії дослідники говорять про рівноцінне існування творів поетів трьох поколінь.
Представники старшого покоління в сучасній українській поезії розглядають низку актуальних проблем: збереження національної пам’яті та ідентичності, відновлення історичної справедливості, антиукраїнські настрої та утискання українців на рідній землі, фальшиві обіцянки політиків, маніпулювання високою національною риторикою, зубожіння населення, руйнування українського села, забруднення довкілля, бездуховність сучасного світу і тимчасовість його основних цінностей, плекання чистоти людської душі, віри та тощо.
Представники середнього і молодого поколінь відзначаються потягом до експериментування з формою та темами. Важливою є екзистенційна проблематика. Загалом у сучасній поезії співіснують різні тенденції розвитку без чітко визначеної жанрової диференціації, її жанрово-тематичні пріоритети різноманітні.
Для визначення загального стилю української поезії останніх років найкращим є термін «полістилістика», коли кожен окремий авторський художній текст являє собою поєднання різностильових елементів. Авторське «я» перш за все виявляється у мові, тому вона — це або вишукана, надінтелектуальна, або це свідоме використання суржику, зниженої лексики тощо.
Литература
1. Алехина Е., Западов А. Аппарат книги. / Е.Алехина, А.Западов. – М. : Искусство, 1957. – 100 с.
2. Андрусяк І. Поезія // Літературна Україна. – 2008. – 14 серпня. – С. 7.
3. Божко Ю. Архитектоника и комбинаторика формообразования: Учебник для студ. худ.-пром. вузов. / Ю.Божко. – К. : Вища школа, 1991. – 245 с.
4. Болховитинова C. Композиция изданий: Особенности проектирования различных типов изданий: Учебное пособие / Под ред. С. Болховитиновой – М. : Изд-во МГУП, 2000. – 166 с.
5. Борщевський С. Ціна на газ // Літературна Україна. – 2008. – 11 грудня. – С. 1.
6. Буковецкая О. Дизайн текста: шрифт, эффекты, цвет. / О.Буковецкая. – 2-е изд., испр. – М. : ДМК, 2000. – 304 с.
7. Валуенко Б. Выразительные средства набора книги. / Б.Валуенко. – М. : Книга, 1976. – 128 с.
8. Валуєнко Б. Архітектура книги. / Б.Валуєнко. – К. : Мистецтво, 1976. – 212 с.
9. Валуєнко Б. Зовнішнє оформлення друкованих видань: Способи композиційного зв’язку шрифту і зображення // Друкарство. – 1999. – №3. – С. 12–13.
10. Валуєнко Б. Специфіка оформлення книжкових оправ. / Б.Валуєнко – К. : Час, 1990. – 48 с.
11. Волкотруб И. Основы художественного конструирования: Учеб. для учащ. сред. спец. учеб. заведений. / И.Волкотруб. – К. : Вища школа, 1988. – 192 с.
12. Гужва В. Таємне коло зустрічей, прощань // Літературна Україна. – 2008. – 10 липня. – С. 7.
13. Дейнеко І. Лабіритм. Поезії. – Житомир, 2001.
14. Добкин С. Оформление книги. Редактору и автору. / С. Добкин. – 2-е изд. – М. : Книга, 1985. – 208 с.
15. ДСТУ 3017–95. Видання. Основні види, терміни та визначення. – К. : Держстандарт України, 1995. – 21 с.
16. Іменник. Антологія дев`яностих. – К. : Смолоскип, 1997. – 345 с.
17. Кавун В. Поезія / Неабищо. Поетичний збірник. – Житомир, 2002. – С. 4-5.
18. Как издать поэзию [Електронний ресурс] : [сайт] // Как стать списателем. Советы, как написать книгу и издать ее. – Режим доступу: // http://rusty-flowers.com.ua/?p=885
19. Кіяновська М. Міфотворення. / М.Кіяновська. – К. : Смолоскип. – 2000. – 108 с.
20. Костенко М. Бібліометричний аналіз потоку книг як напрямок книгознавчих досліджень (на прикладі художньої літератури) // Вісник львівського університету. Серія книгозн. бібліот. інф. Технології. – 2009. – Вип. 4. – С. 218-224.
21. Козлова М. Редакторская подготовка літературно-художественных изданий. / М.Козлова. – Ульяновск: УлГТУ, 2000
22. Літературознавча енциклопедія: У 2 т., Т. 2 / Авт.-уклад. Ю. Ковалів. – К. : ВЦ ,,Академія”, 2007. – 624 с.
23. Літературознавчий словник-довідник / Р. Гром’як, Ю. Ковалів та ін. – К. : ВЦ ,,Академія”, 1997. – 752 с.
24. Логвиненко Ю. Молода поезія 90-х рр. ХХ століття: проблеми художнього світобачення : Автореферат дис... канд. наук: 10.01.01 - 2009. – 18 с.
25. Мильчин А. Справочник издателья и автора: редакционно-издательское оформление книги. / А.Мильчин. – М. : ОЛМ-Пресс, 2003. – 800 с.
26. От идеи до публикации. Секреты издания за свой счет [Електронний ресурс] : [сайт] // Как стать списателем. Советы, как написать книгу и издать ее. – Режим доступу: http://superwriter.ru/publ/3-1-0-76
27. Павлюк І. Доки наша душа у польоті // Дзвін. – 2007. – Ч. 4. – С. 2–8.
28. Реклама в сучасній книжковій справі. Гострі кути [Електронний ресурс] : [сайт] // Книгобачення. Український видавничий портал. – Режим доступу: http://knyhobachennia.com/?category=10&article=324
29. Роза де Роше Издание и продвижение поэтических сборников [Електронний ресурс] : [сайт] // Как стать списателем. Советы, как написать книгу и издать ее. – Режим доступу: http://superwriter.ru/publ/3-1-0-7
30. Сава В. Основи техніки творення книги: Навч. посібник. / В.Сава. – Л. : Каменяр, 2000. – 126 с.
31. Судин А. Унікальність книги як товару [Електронний ресурс] : [сайт] // Книгобачення. Український видавничий портал. – Режим доступу: http://knyhobachennia.com/?category=10&article=11
32. Тимошик М. Книга для автора, редактора, видавця. / М.Тимошик. – К. : Наша культура і наука, 2005. – 560 с.
33. Черняков Б. Вплив еволюції технології ілюстрування на розвиток художнього оформлення видань. / Черняков Б. – К., 2004.
34. Шевченко В. Художньо-технічне редагування. / В.Шевченко. – К. : Паливода А. В., 2010. – 516 с.
35. Шпаков А. Художник і книга: Українська радянська книжкова графіка. Шляхи становлення і розвитку. / А.Шпаков. – К. : Мистецтво, 1973. – 256 с.
36. Харчук Р. Наступна станція – Авалон // Степаненко О. Передчуття Авалону: пісеньки для Михася. – К.: Смолоскип, 2000. – С. 11.
Другие работы этого направления