Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   30 грн.
ЦЕНА:   69 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Правова охорона та використання земель   (ID работы: 2875)

Направление: Право
Предмет: Экологическое право
Тип работы: Реферат
Число страниц: 13
Год защиты: 2011
ВУЗ: Национальный Педагогический Университет им. Драгоманова (НПУ им. Драгоманова)
Курс: 4
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
1. Поняття та значення правової охорони земель
2. Організаційно-правові заходи охорони земель
Висновки
Список використаних джерел
Введение
Виконуючи різнобічні функції, земля залишається об'єктивним чинником безпечного існування людей та інших природних об'єктів. Від стану земельних ресурсів багато в чому залежить і якісний стан довкілля взагалі.
Одними із чинників негативного впливу на якісний стан земель є їх антропогенне забруднення та псування, які призводять до порушення рівноваги як в самій природі, так і негативно впливають на життя та здоров’я людини безпосередньо чи опосередковано через стан довкілля. Зазначене викликає необхідність вирішення питання охорони земель.
Проблема охорони довкілля від погіршення його якісного стану, в тому числі і юридичної відповідальності за забруднення або псування землі як найважливішої складової довкілля, значно загострилася та почала набувати загального характеру в середині ХХ століття.
Земля згідно зі статтею 14 Конституції України віднесена до основного національного багатства, що перебуває під особливою охороною держави [1, c. 80]. Таке положення Конституції створює передумови для зміцнення законності у сфері земельних відносин.
Охорона цього об’єкту спрямована на захист земельних ресурсів від негативного суспільно небезпечного антропогенного та техногенного впливу, збереження родючості ґрунтів, підвищення їх продуктивності, використання земельних ресурсів у відповідності з їх цільовим призначенням, недопущення забруднення та псування земель шкідливими для життя та здоров‘я людей або довкілля елементами тощо.
Гострота проблем, які склалися щодо охорони земель в Україні від забруднення та псування, нагальна потреба у їх вирішенні потребують дієвих заходів впливу, зокрема правового характеру. Необхідність та важливість дослідження правових засад охорони земель в Україні від забруднення та псування обумовлена також реалізацією права громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля, що гарантовано ст. 50 Конституції України.
Заключение
Отже, правова охорона земель – це система юридичних заходів, спрямованих на збереження земель, відновлення і збільшення їх родючості.
Відповідно до чинного законодавства України до основних правових форм охорони земель можна віднести: 1) встановлення заборон та обмежень на діяльність, що може негативно вплинути на якісний стан земель; 2) контроль у галузі охорони земель; 3) закріплення державних стандартів і нормативів у галузі охорони земель; 4) запровадження економічного стимулювання раціонального використання і охорони земель; 5) здійснення моніторингу земель; 6) ведення земельного кадастру; 7) застосування заходів юридичної відповідальності за порушення вимог охорони земель від забруднення та псування.
Важлива роль в організаційних заходах охорони земель відводиться органам державної влади і управління, які вирішують ці питання шляхом активної законотворчої та правозастосовної діяльності, зокрема щодо порушення земельного законодавства. Місцеві органи державної влади і управління здійснюють контроль за неухильним виконанням настанов, що містяться в актах органів державної влади; розробка і здійснення заходів з охорони земель; контроль за законністю рішень і дій землевласників і землекористувачів.
Організаційно-правові заходи охорони земель вживають і правоохоронні органи: прокуратура, суд, органи внутрішніх справ.
Так, органи прокуратури, виявивши незаконні дії або протизаконні акти, виносять протест до органів, що видали ці акти, або ж до вищих органів. Важливим аспектом судової охорони земель є узагальнення практики судів з розгляду земельним спорів та інших справ, пов’язаних з використанням і охороною земель. Діяльність органів внутрішніх справ покликана сприяти виявленню правопорушень у земельній сфері, а також здійсненню профілактичної, виховної роботи серед власників землі та землекористувачів.
Литература
1. Конституція України від 28.06.1996 р. №254к/96-ВР // Конституція України: Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року. – К.: Преса України, 1997. – 80 с.
2. Закон України „Про охорону земель” від 19.06.2003 р. №62-IV // ВВР України. – 2003. – № 39. – С. 349.
3. Земельний кодекс України з постатейними матеріалами: Збірник нормативно-правових актів та матеріалів судової практики: за станом нормат.-правов. актів та актів органів судової влади на 1 лютого 2006 р. / Упорядник А.М. Мірошниченко. – К., 2006. – 720 с.
4. Дмитренко І.А. Екологічне право України: Підручник. – 2-е вид., переробл. та допов. – К.: Юрінком Інтер, 2001. – c. 56.
5. Курило В.І., Моторіна Т.С. Основи земельного права України: Навч. посіб. – К.: Магістр ХХІ сторіччя, 2006. – 160 с.
6. Курило В.І. Державний контроль за використанням та охороною земель як адміністративно-правовий інструмент забезпечення екологічної безпеки сільськогосподарської продукції // Матеріали Міжнародного консорціуму аграрних ВУЗів. – К., 22-24.09.2003 р. – С. 220.
7. Миронов В. Економіко-правова та екологічна охорона земель // Право України. – 2003. – № 8. – С. 59–61.
8. Орлов М. Проблеми визначення і реалізації правових форм у сфері охорони навколишнього природного середовища// Право України. – 2002, № 6. – С. 75.
Другие работы этого направления
Екологічні права і обов’язки громадян
Порядок проведення екологічної експертизи
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВИКОРИСТАННЯ Й ОХОРОНИ ВОДНИХ ЖИВИХ РЕСУРСІВ
Екологічне право контрольна
ПРАВОВІ ПИТАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ
Форми екологічної експертизи
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА
Правове регулювання охорони і використання рослинного світу
Проаналізувати співвідношення і взаємозвязок земельного права і адміністративного права
Право ЄС щодо охорони навколишнього середовища
ЕКОЛОГО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЛІСОКОРИСТУВАННЯ В УКРАЇНІ
Правовий режим використання та охорони надр в Україні
ПРАВОВІ ЗАСАДИ ЗДІЙСНЕННЯ ЕКОЛОГІЧНО НЕБЕЗПЕЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ
Еколологіне право контрольна ( Варіант3)
Задача з екологічного права
ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БІОБЕЗПЕКИ ПРИ ЗДІЙСНЕННІ ГЕНЕТИЧНО-ІНЖЕНЕРНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
ПРАВОВЫЕ ПРОБЛЕМЫ ЭКОЛОГИЧЕСКОГО ЛИЦЕНЗИРОВАНИЯ
Особливості судового захисту прав у сфері використання рослинного світу
Контрольна робота з екологічного права
Задача з екологічного права
Правова охорона лісів Карпатського регіону України
Правове регулювання приватизації природних ресурсів
Правові засади екологічного управління в Україні