Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   96 грн.
ЦЕНА:   221 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Інституційні основи виходу світової економіки з сучасної світової фінансово-економічної кризи   (ID работы: 1325)

Направление: Право
Предмет: Международное экономическое право
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 41
Год защиты: 2011
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
Розділ 1. Циклічні коливання економіки та економічної кризи
1.1. Поняття та циклічні коливання в економіції
1.2. Криза як одна із фаз циклічного розвитку
1.3. Еволюція економічних криз
Розділ 2. Теоретико-мотодолігічні основи дослідження інституційних основ виходу світової економіки із сучасної світової фінансової кризи
2.1. Форми і методи державного регулювання економіки
2.2. Роль інституційних чинників в інноваційному розвитку економіки
2.3. Шляхи розв'язання глобальних проблем та міжнародне співробітництво
Розділ 3. Можливі шляхи виходу економіки з глобальної кризи у Європі та в Україні
3.1. Світовий досвід подолання економічних криз
3.2. Причини та основні фактори виникнення економічних криз в Україні
3.3. Шляхи подолання економічинх криз в Укаїні
Висновки
Список використаних джерел
Введение
Як відомо, сучасне суспільство прагне до постійного поліпшення рівня й умов життя, які може забезпечити тільки стійкий економічний ріст. Однак спостереження показують, що довгостроковий економічний ріст не є рівномірним, а постійно переривається періодами економічної нестабільності. Підйоми і спади рівнів економічної активності, що ідуть один за одним прийнято називати діловим чи економічним циклом. Термін “цикл” вживається в біології й інших науках для позначення таких подій, що постійно повторюються, але не обов'язково в однаковому ступені. Тому є всі підстави думати, що рух ділового життя суспільства протікає у формі циклів, сутність яких полягає в наявності повторюваної послідовності змін.
У даній курсовій роботі мною досліджено теоретичні і практичні аспекти виникнення економічних циклів та фінансово-економічних криз в умовах глобалізації. Також розглядаються передумови виникнення, циклічний характер розвитку економіки; економічні кризи, негативні наслідки і шляхи їх подолання; особливості економічної кризи в Україні.
Визначено вплив глобальної світової фінансової кризи на розвиток економіки України, зокрема проаналізовано види економічних криз та особливості соціально-економічної кризи економіки України з визначенням основних чинників потенційного утворення і наслідків криз.
Ключові слова: економічний цикл, інфляція, глобалізація, міжнародна економіка, світова фінансова криза, фінансові ринки, антикризова політика.
Метою цієї роботи є визначення змісту економічних циклів, виявлення негативних наслідків світової фінансової кризи на економіку України.
Дослідження обраної тематики передбачає послідовне вивчення трьох питань: циклічного характеру розвитку економіки; економічні кризи і шляхи їх подолання; особливості та негативні наслідки економічної кризи в Україні.
У роботі були використані коментарі, періодика, наукова література та праці таких відомих економістів, як: К. Маркса, М. Туган-Барановського, Н.Д. Кондратьєва, Р. Гильфердінга, А. Афталіона, М. Бунятяна, М. Фрідмана, Грищука В.В., а також українських та зарубіжних дослідників П. Самуельсона, Д.Норта, Р.Коуза, О.І.Уільямсона, Дж.Ходжсона, Т.Еггерссона, Р.Нуреєва, А.Олейника, А.Шастітко, О.Сухарєва, В. Тамбовцева, В.Якубенка, О.Прутської та інших.
Заключение
В умовах сучасної економічної кризи держава не має права відмовлятися від активної антикризової політики, що спирається на апробовані в розвинутих країнах засоби, вироблені кейнсистами і реалізовані в них в ході реформування ринкової економіки в змішану, а після цього і в соціально орієнтовану економічну систему. Тільки тоді держава зможе в своїй політиці поклатися на ідеї монетаристської концепції, коли будуть створені передова база для економічного зростання високоякісних, конкурентноспроможних товарів і послуг, розвинена ринкова економіка, в якій інтереси виробників і споживачів, продавців і покупців знаходитимуться в рівновазі.
Рівень таких меж для різних галузей встановлюється на підставі аналітичних та статистичних розрахунків. Це дасть змогу підняти платоспроможність працюючого населення за рахунок зростання їх доходів в результаті поступового збільшення рiвня витрат на оплату працi на господарюючих суб’ектах незалежно вiд форм власностi, а значить i вартiсть робочої сили. При встановленні жорсткого контролю з боку держави за повним і цільовим використанням цих коштів на промислових підприємствах, можливо буде менше техногенних катастроф та виробничих аварій з важкими наслідками.
Вихід України з кризи вимагає посилення державного втручання в елімінації таких негативних сторін економіки, як односторонність розвитку; високі темпи спаду виробництва; хронічна фінансова заборгованість і дефіцит державного бюджету; переважний експорт сировини та енергоресурсів; низький рівень технології і забезпеченості населення товаром народного споживання; високий рівень дитячої смертності і зниження тривалості життя; низький рівень життя і попиту; відсутність крупного національного часного капіталу і висока питома вага державного сектора в економіки; висока питома вага ручної, важкої праці в усіх галузях народного господарства.
Стабільного росту української економіки можна досягти лише через глибокі структурні та інституційні реформи, можливо, у контексті подальшого зближення з ЄС. ЄБРР вважає, що одним із найголовніших завдань уряду є стабілізація фінансового сектора, щоб банки могли відновити позики сектору нерухомості, який в Україні зазнав найбільшого удару з усіх країн діяльності ЄБРР.
Мої пропозиції щодо подолання кризових явищ в економіці України.
Відновлення економіки Україні залежить від того, як виходитиме з кризи світова економіка та основні партнери України з економічного співробітництва. Для подолання негативних тенденцій в економіці України вважаю за доцільне здійснити наступні заходи:
- з метою ліквідації від'ємного сальдо зовнішньої торгівлі товарами ввести погоджену із СОТ систему квот на імпорт товарів, аналоги яких виробляються в Україні, використовувати нетарифні та фітосанітарні обмеження до неякісного імпорту;
- розробити та реалізувати Національну програму підвищення конкурентоспроможності, спрямовану на розвиток науки, освіти, сучасної інфраструктури, здійснення відповідних структурних та інституційних перетворень;
- здійснити аналіз ефективності функціонування міжурядових комісій з торговельно-економічної діяльності України з метою пошуку додаткових можливостей для зміцнення науково-технологічного, економічного, енергетичного співробітництва з країнами світу, зокрема, шляхом нарощування обсягів експорту, збільшення представництва українських та спільних підприємств за кордоном;
- розробити заходи для стимулювання розвитку внутрішнього ринку капіталів з метою підвищення попиту на гривню; здійснювати диверсифікацію валютного наповнення банківських активів; удосконалювати інструменти страхування валютних ризиків та валютного контролю з метою запобігання спекулятивним валютним атакам; здійснювати моніторинг розрахунків комерційних банків за зовнішніми запозиченнями; запроваджувати додаткові заходи нагляду за комерційними банками, що отримали рефінансування з метою унеможливлення потрапляння цих коштів на валютний ринок;
- стимулювати розвиток інформаційної інфраструктури українських банків шляхом запровадження сучасних технологій і програмних продуктів, які відповідатимуть міжнародним стандартам; активізувати процес консолідації українських банків, підвищити розмір мінімального статутного капіталу і проводити жорстку політику регулювання економічних нормативів діяльності комерційних банків;
- розглянути питання про зменшення облікової ставки та запровадження заходів щодо мінімізації або зменшення ставок у реальному секторі економіки як по кредитуванню, так і по залученню коштів.
- ініціювати прийняття Закону України „Про державний борг України", а також удосконалювати процедуру визначення ліміту зовнішнього боргу на поточний рік шляхом введення додаткових індикаторів боргового навантаження;
- розробити та впровадити показники безпеки функціонування фондового ринку, проводити їх моніторинг та періодичне оприлюднення у засобах масової інформації та на офіційних веб-серверах;
- прийняти новий Податковий кодекс, скоротити і спростити режим видачі ліцензій і дозволів, включаючи дозволи на будівництво;
- створити національну систему страхування інвестиційних ризиків при реалізації довгострокових проектів;
- розробити програму щодо підвищення активізації іноземного інвестування телекомунікаційної, транспортної та енергетичної інфраструктури в рамках підготовки до Євро-2012;
- законодавчо закріпити процедури злиття та поглинання підприємств з метою залучення інвестицій, а також забезпечити належний рівень регулювання цих процесів з метою уникнення монополізації іноземними інвесторами провідних галузей української економіки.
Сучасна глобальна криза не тільки фінансова та соціально-економічна, але й моральна, світоглядна. 20 років тому після падіння Берлінського муру відомий американський соціолог та політолог Френсіс Фукуяма проголосив про "кінець історії", маючи на увазі розвал "соціалістичного табору" і побудову в постсоціалістичних країнах "демократичного капіталізму". У подальшому він багато в чому переглянув свою позицію. І сучасна криза глобального капіталізму свідчить, що світ останнім часом будував щось не те, що потрібно майбутньому людству. Мабуть правий був видатний російсько-американський соціолог Питирим Сорокін, який аналізуючи "кризу нашого часу" ще півстоліття тому звернув увагу на головні його тенденції, серед яких визначив "переміщення творчого лідерства людства з Європи і Європейського Заходу, де воно було зосереджено протягом п'яти сторіч, у більше великий регіон Тихого океану й Атлантики". Він також першим у світі висунув перспективну ідею конвергенції капіталістичної й комуністичної систем "у свого роду інтегральний тип ... з об'єднаною системою інтегральних культурних цінностей, соціальних інститутів та інтегрального типу особистості, істотно відмінних від капіталістичного й комуністичного зразків". І сьогодні ми повинні розуміти, що готових рецептів для розбудови майбутнього людства у нас немає. Це творчий процес, на якому повинні бути зосередженні всі креативні сили нашого суспільства.
Литература
1. Абубеков Р. «Идея, которая может стать национальной: экономический кризис можно преодалеть». // Деловая Украина, 2006 - №25 - 9с.
2. Горкіна Л.П. «М.І. Туган-Барановський в економічній теорії та історії». - К.: ІЕ НАН України, 2001. - 268 с.
3. Губский Б. «Як подолати економічну кризу, або пошук економічних моделей відродження України». // Ст. нар. депутата України // Урядовий кур'єр, 1999 - № 208-209. - 7с.
4. Задоя А.А., Петруня Ю.Е. «Основы экономики». - Київ. - «Вища Школа», 1998р. - 478с.
5. Квасюк Б. «Сутність та особливості кризи в Україні» // Економіка України, 2009 - №5. [Електронний ресурс]. Режим доступа: http://www.nbuv.gov.ua.
6. Кір'ян Т., Шаповал М. «Як вивести Україну із затяжної соціальної та економічної кризи». - Київ. - «Праця і зарплата», 1998р - №13. - 62с.
7. Клименко Г.Н., Нестеренко В.П. «Основи економічноі теорії: політичний аспект». - Київ. - «Вища Школа». - 2004р. - 235с.
8. Мамалуй А. «Особенности кризисного развития экономики Украины» // «Бизнес информ», 2008р. - № 5-6. - 480с.
9. Павловский М. «Як вивести Україну з кризи». - «Голос України». - 2007р. - №166. - 8с.
10. Кондратьев Н. Д. «Большие циклы конъюнктуры и теория предвидения»: Избр. тр. // Сост. Ю. В. Яковец. - М.: Экономика, 2002. - 767с.
11. Туган-Барановський М.И. «Промышленные кризисы. Очерк из социальной истории Англии». - Киев: Наук.думка, 2004. - 368с.
12. Аналіз стану зовнішньоекономічної безпеки України: основні загрози та пропозиції щодо подолання кризових явищ. [Електронний ресурс]. Режим доступа: http://www.niisp.gov.ua/articles/152
13. Тарасевич В.М. «Економічна теорія»: Підручник. - Київ: Центр навчальної літератури, 2006. - 441с.
14. Стеченко Д.М. Державне регулювання економіки: навчальний посібник.- 3-тє вид. випр.- К.: Знання 2007.- 271с.
15. Шкворець Ю.Ф. «Шляхи розбудови ефективної національної інноваційної системи України» Актуальные вопросы развития инновационной деятельности. Матер. VIII Междун.науч.-практ.конф. - Симферополь: Изд-во «Таврия», 2004. - 535с.
16. Норт. Д. «Інституції, інституційна зміна економіки». - К.: Основи, 2000. - 198с.
17. Сухарев О.С. «Основные понятия институциональной и эволюционной экономики»: Краткий курс лекций // РАН, Институт экономики. - Москва, Брянск, 2004. - 127с.
18. Ходжсон Дж. «Экономическая теория и институты: Манифест современной институциональной экономической теории». - М.: Дело, 2003. - 464с.
19. Шовкун І. «Інституційна модель наукової системи Укаїни в трансформаційній економіці»: Економіка України, 2004. - №11. - 85с.
20. Уильямсон О.И. «Экономические институты капитализма: фирмы, рынки, «отношенческая» контрактация». - СПб.: Ленинздат, 1996. - 702с.
21. Коуз Р. «Фирма, рынок, право». - Нью-Йорк: Телекс, 1991. - 192с.
22. Олейник А. «Институциональная экономика». Учебно-методическое пособие, Тема 5. Теорема Коуза и трансакционные издержки // Вопросы экономики, 1999. - №5. - 163с.
23. Шкворец Ю.Ф. «Проблеми законодавчого і нормативно-правового забезпечення науково-технічної діяльності» Актуальные вопросы развития инновационной деятельности. Мастер. VII Междун.науч.-практ.конф. - Симферополь: Изд-во «Сонат», 2004. – 278с.
24. Юхименко П.І. «Монетаризм: теорія і практика»: Монографія. - К.:Кондор, 2005. - 312с.
25. Бобров Є.А. «Аналіз причин виникнення світової фінансової кризи та її вплив на економіку України» // Фінанси України, 2008. - №12 - 56с.
26. Колесова О. «Запропонуйте руку і серце рідній державі» // Журнал «Віче», 2009. - [Електронний ресурс]. Режим доступа: http://www.viche.info/
27. Пабат А. «Світова енергетична та глобальна економічна криза» // Економіст, 2009. - № 2. - 35с.
28. Фесенко М. «Глобальна економічна криза: причини та наслідки» // Зовнішні справи, 2008. - №12. – 43с.
29. Василенко В.О. «Антикризове управління підприємством» // Навчальний посібник, - Київ: ЦНЛ, 2005, - 504 с.
30. Дорошук Г.А., Дащенко Н.М. «Антикризове управління підприємством» // Навч. посіб. - Одеса: «СтандартЪ», 2007. - 320с.
31. Іванюта С.М. «Антикризове управління» // Навч. посіб.- Київ: ЦУЛ, 2007. – 288с.
32. Кривов'язюк І.В. «Антикризове управління підприємством» // Навчальний посібник, - Київ: Кондор, 2008, - 366с.
Другие работы этого направления