Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   88 грн.
ЦЕНА:   202 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Cоціальна робота в громаді   (ID работы: 1316)

Направление: Гуманитарные предметы
Предмет: Социология
Тип работы: Реферат
Число страниц: 22
Год защиты: 2011
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
Розділ 1. Підготовка соціального працівника до роботи в громаді
1.1. Глобальна тенденція повернення до громади
1.2. Специфіка соціальної роботи в громаді
1.3. Форми роботи у громаді
1.4. Соціальний працівник в громаді
Розділ 2. Участь населення, як шлях до побудови громадянського суспільства в Україні в цілому
2.1. Населення, як частка громади
2.2. Догляд за одягом
Висновки
Список використаних джерал
Введение
Сучасну соціальну роботу прийнято розглядати на трьох рівнях: індивідуальна соціальна робота, групова соціальна робота, соціальна робота в громаді. Щодо останнього типу соціальної роботи точиться чимало дискусій, поза як неоднозначними, а інколи й суперечливими, є й саме поняття громади, і зміст соціальних програм, що реалізують на локальному рівні, і зміст діяльності професійних соціальних праці¬вників, котрі не завжди с членами громади. Для України ситуація з розвитком роботи на рівні громади ускладнюється ще й розбіжні¬стю між законодавчим тлумаченням громади та її професійним ро¬зумінням, відсутністю досвіду фахової соціальної роботи.
В Україні поняття «громада» практично не використовують у такому значення, як у професійній соціальній роботі за кордоном. «За радянських часів людину ідентифікували не з громадою, суб-культурою, а з місцем її проживання. Прописка була визначаль¬ною рисою людини. Всі суспільні «блага» (пільги, послуги тощо) надавали за місцем проживання. За відсутності приватних лікарів людина могла отримати медичну допомогу тільки за місцем про¬живання, наявності прописки» [6].
Нині в українській літературі із соціальної роботи - цілкови¬тий термінологічний різнобій: натрапляємо й на «громаду», й на «общину», і на «ком'юніті» та «спільноту».
Офіційно в нашій державі вживають поняття «територіальна гро¬мада». Таке утворення Конституція України розглядає як первин¬ний суб'єкт місцевого самоврядування. Варто зазначити, що Основ¬ний Закон визнає право самостійно вирішувати питання місцевого значення лише за первинними територіальними громадами - жите¬лями адміністративно-територіальних одиниць, тобто поселень або населених пунктів (сіл, кількох сіл, селищ та міст). Конституція Ук¬раїни гарантує громадянам право обирати й бути обраними до органів місцевого самоврядування, право брати участь у місцевих референдумах, право рівного доступу до служби в органах місцево¬го самоврядування, право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів та посадо¬вих осіб місцевого самоврядування...[1]. Отже, мешканців кількох ба¬гатоповерхових будинків або мікрорайону в місті, котрі мають спільні інтереси або вирішили здійснити якусь акцію, виявити певну ініціативу, формально громадою не вважають.
Заключение
Отже, ідея громади (спільноти) останнім часом була висунута як відповідь на проблеми сучасного суспільства й свідчить, на мою думку, про кризу сучасної держави. Це універсальна й гло¬бальна тенденція. Всюди в світі - у капіталістичних країнах Західної Європи й Північної Америки, колишніх комуністичних країнах Європи та Азії, у країнах Тихоокеанського регіону, що бурхливо розвиваються, у менш розвинених країнах Африки, Азії та Латинсь¬кої Америки - спостерігаються схожі тенденції, схожі ознаки кризи державності, схожі кроки у децентралізації управління соціальною сферою. Національні держави більше не сприймають як утворення, здатні задовольнити всі потреби своїх громадян. Життя стає індивідуалізованішим; найважливіші сторони життєдіяльності людини реалізуються не у великих організаціях, а в малих групах, які найбільше відповідають конкретним потребам цієї людини, зокрема духовним та пізнавальним. Більше того, скрізь у світі вкорінюється переконання, що робота централізованих державних установ відрізняється високим ступенем бюрократизму та низькою ефектив¬ністю, а їхнє фінансування не забезпечує належної якості обслугову¬вання. Організацію діяльності на рівні громади вважають за прий¬нятнішу, ефективнішу та менш обтяжливу для державного бюджету.
Відомо, якщо в людини є можливість вибору, вона воліє, аби допомогу їй надавали вдома й бажано близькі люди. Громада у цьому випадку виконує функцію упорядкування соціальних відно¬син та є проміжною ланкою між макросистемою громади в ціло¬му та мікросистемою родинної та особистої підтримки.
Громада як рівень соціальної роботи є привабливою й з огля¬ду на можливість поєднувати формальні та неформальні види на¬дання допомоги. Так, у Великобританії є спеціальний закон, що регулює взаємовідносини у наданні допомоги в громаді, згідно з яким можна залучати недержавні організації до надання послуг, які повинні надавати державні організації (на підставі так званого соціального контракту).
Ще один момент, який впливає на розвиток у світі роботи в громаді, це процес тотальної глобалізації, пов'язаний з техніч¬ним прогресом, що, як це не дивно, породило новий тип мислення і потребу в самоідентифікації, відчуття приналежності до якоїсь конкретної групи, якоїсь громади, а не «глобального селища». Ці соціальні та економічні моменти призвели до поступової переорі¬єнтації поглядів - від державного соціального догляду до роботи в громаді.
Щодо України, то поштовхом до розвитку роботи в громаді є, очевидно, кілька чинників: погіршення матеріального та психоло¬гічного становища соціальне вразливих груп населення, а відтак зростання необхідності в нових соціальних послугах та програ¬мах; неспроможність державних, передусім стаціонарних/інтернат¬них закладів соціального захисту задовольнити потреби людей, зокрема потребу бути інтегрованим у соціальне середовище; ста¬новлення соціальної роботи як професії, поява фахівців, які мають уявлення про можливості та переваги організації роботи за місцем проживання чи в громадах за інтересами.
Литература
Список використаної літератури
1. Конституція, Закон вiд 28.06.1996 № 254к/96-ВР. - Документ 254к/96-вр, остання редакцiя вiд 30.09.2009. - http://zakon.rada.gov.ua.
2. Семигіна Т. Робота в громаді: практика й політика. - К.: Києво-Могилянська академія, 2004. - 180 с.
3. Соціальна робота: В 3-х ч. - Ч.1. Основи соціальної роботи / За ред. Семигіної Т.В., Григи І.М. - К.: КМ Академія, 2004. - 178 с.
4. Безпалько О. В. Соціальна робота в громаді. - К.: Центр навчальної літератури, 2005. - 172с.
5. Семигіна Т. Соціальна політика економічно розвинутих країн в умовах глобалізації // Магістеріум: Соціальна робота і охорона здоров’я. - 2004. - 84с.
6. Соціальна робота в Україні: Навч. посіб. / І.Д. Звєрєва, О.В. Безпалько, С.Я. Марченко та ін.; За заг. ред. І.Д. Звєрєвої, Т.М. Лактіонової. - К.: Центр навчальної літератури, 2004. - 256 с.
7. Семигіна Т. Підготовка магістрів соціальної роботи (з досвіду Школи соціальної роботи НаУКМА) // Соціальна робота в Україні: теорія і практика. - 2004. - № 2. – 137с.
8. Соціальна робота: Навчальний посібник /Під ред. А.М.Панова, Е.И. Холостовой. - М.: Соціально-технологічний інститут, 2005. - 234с.
9. Безпалько О.В. Теорія і практика соціально-педагогічної роботи з дітьми та учнівською молоддю в територіальній громаді.: Дис... д-ра наук: 13.00.05 - 2007. – 85с.
10. Батанов О.В. Територіальна громада - основа місцевого самоврядування в Україні. Монографія. – К.- 2005. – 67с.
Другие работы этого направления
Проблема людини у творчості Н.Макіавеллі
Соціальне життя – компонент суспільного життя
Виникнення і розвиток основних понятій в галузі паблік рілейшнз
Поняття гіпотези
Поняття суспільства як соціальної системи
Співвідношення і взаємодія соціології та інших наук
Релігія як соціальне явище
Організаційні заходи соціальної роботи
Соціальні та психологічні проблеми сучасних сімей
Методи збирання соціологічної інформації
Соціальна підтримка молодих сімей
Соціальна структура суспільства
Основні методи збирання соціальної інформації
Соціально-культурне середовище як фактор розвитку особистості
Сучасні проблеми охорони психічного здоров'я в Україні та за кордоном
Соціологія соціальних змін
Соціальна робота з людьми похилого віку
Класифікація PR-технологій
Соціальна підтримка молодих сімей в Україні
Підходи до вивчення сім'ї
Соціальна структура суспільства