Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   101 грн.
ЦЕНА:   230 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Соціальна робота з людьми похилого віку   (ID работы: 1312)

Направление: Гуманитарные предметы
Предмет: Социология
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 25
Год защиты: 2011
Язык: Украинский
Содержание
ЗМІСТ
ВСТУП
РОЗДІЛ 1. Проблеми соціальної роботи з людьми похилого віку
1.1. Проблеми людей похилого віку
1.1.1 Зміна соціального статусу літньої людини і зв'язані з цим психологічні проблеми
1.1.2 Психологічний розвиток та особливості особистості в похилому віці
1.2 Основні задачі і професійні обов'язки соціального працівника
1.2.1. Етичні принципи спілкування соціального працівника
РОЗДІЛ 2. Організаційні форми соціальної роботи з людьми похилого віку
2.1. Утримання та обслуговування непрацездатних людей похилого віку
2.2. Прасування одягу
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
Введение
ВСТУП
Проблеми соціальної роботи зі старими людьми в даний час знаходяться в центрі уваги багатьох соціальних інститутів, соціальних і дослідницьких програм, спрямованих на забезпечення прийнятного рівня життя літніх і старих людей.
Для соціальної сфери головним є той факт, що серед старих людей виявляється тенденція до повільно наростаючих хворобливих патологічних процесів, що приймають хронічний плин і важко піддається лікуванню.
Зі збільшенням тривалості життя зростає і період безпомічного існування старих людей з різними хронічними і психічними захворюваннями. Прогресування наслідків хронічних патологічних процесів не завжди можна зупинити за допомогою новітніх фармакологічних засобів.
Усе більш важливе місце в діяльності соціальних служб буде займати навчання професіоналів, що виконують програми надання соціальних послуг населенню старших віків. Для соціальних працівників необхідно, насамперед, розуміння безлічі психологічних, психопатологічних, соматичних, морально-етичних проблем, що виникають у літніх і старих людей, оволодіння методиками і технологіями, що допомогли б і полегшили їхнього зусилля в повсякденній практичній роботі і спілкуванні з групами населення, що обслуговуються. У зв'язку з цим першорядною задачею на даному етапі є розширення підготовки фахівців із практичної соціальної роботи зі старими людьми.
Для рішення першочергових задач обслуговування старих людей необхідна наявність кваліфікованих кадрів соціальних працівників на всіх рівнях.
Об'єкт дослідження - особистість похилого віку.
Предмет дослідження - особливості соціального роботи з людьми похилого віку.
Мета дослідження: теоретично обґрунтувати закономірності роботи соціальних працівників з людьми похилого віку.
Заключение
ВИСНОВКИ
В даній роботі було теоретично проаналізовано вітчизняні та зарубіжні теоретичні джерела та обґрунтовано закономірності роботи соціальних працівників з людьми похилого віку.
Було визначено, що зміни статусу людини в старості, викликаного, насамперед припиненням або обмеженням трудової діяльності, трансформацією ціннісних орієнтирів самого способу життя і спілкування, а також виникненням різних утруднень, як у соціально-побутовій, так і психологічної адаптації до нових умов. Точне і повне знання особливостей впливу соціально - психологічних і біологічних факторів на процес старіння особистості дозволить направлено змінити умови, спосіб життя старих людей таким чином, щоб сприяти оптимальному функціонуванню особистості старої людини і робити тим самим стримуючий вплив на процес її старіння.
Сутність соціальної роботи з людьми похилого віку - соціальна реабілітація. У даному випадку така реабілітація - це відновлення в звичних обов'язках, функціях, видах діяльності, характері відносин з людьми. Головне для соціального працівника це перетворення людини похилого віку з об'єкта (клієнта) соціальної роботи в її суб'єкта.
Переважна більшість старих людей має потребу в самому широкому спектрі послуг і допомоги, що робиться їм сторонніми людьми, будь те члени родини, сусіди, медичні, соціальні або благодійні організації.
Було визначено, що основними задачами та професійними обов'язками соціального працівника є:
допомога індивідам і групам, усвідомлювати й усувати утруднення особистого, соціального, екологічного і духовного характеру, що несприятливо впливають на них;
- допомагати людям справлятися з цими утрудненнями шляхом підтримуючого, що реабілітує, захисного або коректуючого впливу;
- захищати безпомічних відповідно до закону, прибігаючи до використання влади;
- сприяти більш широкому використанню кожним клієнтом власних можливостей для соціального самозахисту;
- використовувати всі засоби і джерела для соціального захисту людей похилого віку і ін.
Отже, соціальний працівник повинний прагнути удосконалювати свої професійні знання і практичний досвід, ставити службовий борг вище усього.
Соціальний працівник повинний направляти зусилля на попередження негуманних або дискримінаційних дій, спрямованих проти однієї людини або груп людей.
У роботі з людьми похилого віку необхідно здійснювати індивідуальний підхід до людей на основі не тільки глибокого вивчення особистих і професійно-ділових якостей, але і виявлення інтересів і потреб, створюючи умови для всілякого розвитку творчих здібностей і максимальної трудової віддачі.
Литература
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:

1. Амосов Н.М. Эксперимент по преодолению старости. - М.: АСТ; Донецк: Сталкер, 2003 - 130с.
2. Вопросы геронтологии. Материалы Всероссийской научной конференции по геронтологии и гериатрии, организации медицинской, лекарственной и медико-социальной помощи ветеранам отечественной войны, посвященной 50-летию победы. Под ред. Ю.С. Пименова, Г.П. Котельникова, О.Г. Яковлева. Самара: Самарский Дом печати, 1995 - 252с.
3. Соціальна робота в Україні: Навч. посіб./ І.Д.Звєрєва, О.В.Безпалько, С.Я.Марченко та ін.; За заг. ред.: І.Д.Звєрєвої, Г.М.Лактіонової. - К.: Наук. світ, 2003. - 233с.
4. Медицинская карта гериатрического стационарного больного - быть или не быть? / Э.С. Пушкова, Г.М. Подопригора // Сестринское дело. - 2004 - №2 – 269с.
5. Основы соціальної медицини: Учбово-методичний посібник /Під ред. А.В. Мартыненко. - М.: Соціум, 1998. - 8 с.
6. Соціальна робота: Навчальний посібник /Під ред. А.М.Панова, Е.И. Холостовой. - М.: Соціально-технологічний інститут, 1997. - 234с.
7. Соціальна робота /Під загальною редакцією проф. В.И.Курбатова. - М., Ростову-на-Дону, "Фенікс", 1999,- 576с.
8. Стюарт-Гамельтон Ян. Психология старения: (Перевод с английского) Ян Стюарт-Гамельтон - 3-е международное издание - СПб., М.: Харьков: Питер, 2002 - 256с.
9. Холостова Е.И. Социальная работа с пожилыми людьми: Учебное пособие Е.И. Холостова - М.: Издательско-торговая корпорация «Дашков и КО», 2002 – 295с.
10. Іщук С.В. Етика соціальної роботи: опорні конспекти: Методичні рекомендації для студентів спеціальностей "Соціальна педагогіка" та "Соціальна робота". - Тернопіль: ТДУ, 2003. - 108с.
Другие работы этого направления
Методи збирання соціологічної інформації
Класифікація PR-технологій
Соціальна структура суспільства
Виникнення і розвиток основних понятій в галузі паблік рілейшнз
Соціологія соціальних змін
Соціальні та психологічні проблеми сучасних сімей
Основні методи збирання соціальної інформації
Cоціальна робота в громаді
Проблема людини у творчості Н.Макіавеллі
Сучасні проблеми охорони психічного здоров'я в Україні та за кордоном
Організаційні заходи соціальної роботи
Поняття гіпотези
Соціальна підтримка молодих сімей в Україні
Соціальна підтримка молодих сімей
Соціальна структура суспільства
Підходи до вивчення сім'ї
Співвідношення і взаємодія соціології та інших наук
Релігія як соціальне явище
Поняття суспільства як соціальної системи
Соціально-культурне середовище як фактор розвитку особистості
Соціальне життя – компонент суспільного життя