Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   28 грн.
ЦЕНА:   64 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Міжнародне сімейне право   (ID работы: 951)

Направление: Право
Предмет: Семейное право
Тип работы: Реферат
Число страниц: 23
Год защиты: 2010
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
1. Джерела права
2. Загальна характеристика міжнародного сімейного права
Висновок
Список використаних джерел
Введение
Здобуття Україною незалежності спонукало ч до активності в усіх сферах суспільного життя. Зросла міграція населення, набули нових перспектив зовнішньоекономічні зв'язки. Але нормативна база України ще недостатньо стабільна та всебічна у регламентації відносин з "іноземним елементом". Договірні відносини України з зарубіжними державами поки що потребують аналізу та з'ясування. Узагальнення правотворчого та правозастосовного досвіду нашої та інших держав допоможе зрозуміти зміст міжнародних приватно-правових відносин, тенденції їх розвитку, вирізнити характерні риси правових систем сучасності, акцентувати на основних джерелах їхнього приватного права. Відтак глибше усвідомлюватиметься цивільно-правовий статус держави, громадян України, іноземних громадян, осіб без громадянства, суб'єктів господарської діяльності, створених відповідно до законодавства України або законодавства, відмінного від цього.
Серед суміжних з міжнародним приватним правом цивілістичних галузей чи не найбільше питань, які потребують колізійного регулювання, притаманні сімейному праву. Це, зокрема, умови взяття шлюбу, форма і порядок реєстрації шлюбу, визнання шлюбів, укладених за кордоном, шлюбний договір, юридичні наслідки шлюбу, майнові відносини подружжя, припинення шлюбу, визнання шлюбу недійсним, встановлення та оскарження батьківства, стосунки між батьками і дітьми, утримання, усиновлення тощо. Колізійним питанням, що виникають в
Заключение
При аналізі законів різних країн у частині регулювання колізійних питань сімейного права впадає в око те, що колізійні норми в цій сфері формулюються переважно як двосторонні. Це цілком закономірно, адже йдеться про приватні відносини осіб, в яких «державний інтерес» переважно відсутній. Водночас деякі норми сімейного права мають безпосереднє відношення до положень публічного порядку держави. Це стосується передусім форми шлюбу, питань рівності чоловіка і жінки тощо. В таких випадках зазвичай встановлюється одностороннє колізійне регулювання.
Сучасне законодавство більшості держав прагне встановити для регулювання питань форми шлюбу щось на зразок режиму favor validatis, тобто сприяння збереженню чинності. Так, австрійський Закон 1978 р. (ст. 16 (2)) виходить з того, що форма шлюбу за кордоном регулюється особистим законом осіб, що беруть шлюб. Достатнім, однак, визнається дотримання форми шлюбу за місцем реєстрації. Як бачимо, принцип legis selebrationis стосовно форми шлюбу відійшов на другий план.
Говорячи про загальні тенденції розвитку законодавства про МПрП в частині колізійного регулювання питань сімейного права, необхідно зазначити:
1. В ході реформування систем міжнародного приватного права, яке відбулося у багатьох державах у другій половині XX ст., значно розширилася сфера дії двосторонніх колізійних норм, що суттєво сприяє лібералізації сімейно-шлюб-них відносин з іноземним елементом та усуненню проблеми «шкутильгаючих правовідносин».
2. Позитивним моментом є поширення на сферу колізійного сімейного права принципу автономії волі, причому не тільки в галузі майнових прав та обов'язків
Литература
1. Сімейний кодекс України. - Відомості Верховної Ради (ВВР), 2002, N 21-22, ст. 135.
2. Цивільний процесуальний кодекс України. - Відомості Верховної Ради (ВВР), 2004, N 40-41, 42, ст. 492.
3. Вольф М. Международное частное право. — М.: Гос. изд-во ин. лит., 1948. — 614 с.
4. Гражданское и семейное право развивающихся стран. — М.: Изд-во Ун-та дружбы народов, 1989. — 379 с.
5. Гражданское и торговое право капиталистических государств: Учеб-ник / Под ред. проф. Р.Л. Нарышкиной. — М.: Междунар. отношения, 1984. — Ч. И. — 524 с.
6. Дюжева О. А. Проблемы законодательства о международном усыновлении // Государство и право. — 1995. — № 6. — 98 с.
7. Кисіль В.И. Lex personalis в международном семейном праве // Весник Киевского ун-та. Сер.: междунар. Отнош. И междунар. Право. – 1980. – вып. 10.
8. Кох X., Магнус У., Винклер фон Моренфельдс П. Международное частное право и сравнительное правоведение / Пер. с нем. — М.: Междунар. отношения, 2001. — 304 с.
9. Международное частное право / Под ред. Г. К. Матвеева. — К.: Выща шк., 1985. — 274 с.
10. Міжнародне приватне право: Навч. посібник / За ред. В.М. Гайворонського, В.П. Жушмана. – К.: Юрінком Інтер, 2005. – 368 с.
11. Орлова Н.В. Брак и семья в международном частном праве. - М.: Междунар. отношения, 1966. - 252 с.
12. Сімейне право України: Навчальний посібник. - К.: Вентурі, 1997. - 272 с.
Другие работы этого направления