Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   500 грн.
ЦЕНА:   1150 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Організаційно-економічний механізм управління розвитком підприємства   (ID работы: 8399)

Направление: Економіка підприємства
Предмет: Экономика предприятия
Тип работы: Дипломная работа
Число страниц: 107
Год защиты: 2018
ВУЗ: Прикарпатский Национальный Университет им. В.Стефаника (ПНУ)
Язык: Украинский
Содержание
ЗМІСТ

ВСТУП 3
РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА 6
1.1. Суть, функції та методи управління розвитком підприємства 6
1.2. Організаційно-економічний механізм управління розвитком
підприємства 17
1.3. Методичні аспекти оцінки ефективності організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємства 27
РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДЖЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА «СНЯТИНСЬКЕ СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ АГРОЛІСНИЦТВО» 38
2.1. Загальна характеристика підприємства 38
2.2. Аналіз ефективності управління розвитком підприємства 47
2.3. Дослідження організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємства 59
РОЗДІЛ 3. УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА «СНЯТИНСЬКЕ СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ АГРОЛІСНИЦТВО» 71
3.1. Розробка організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємства 71
3.2. Обгрунтування проекту реалізації організаційно-економічного механізму розвитку підприємства 81
3.3. Розрахунок економічного ефекту від запропонованих заходів 91
ВИСНОВКИ 95
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ 98
ДОДАТКИ 107
Введение
ВСТУП

Актуальність теми. Сучасний розвиток промислових підприємств України характеризує собою процес зміни визначальних характеристик економічної системи, зокрема, її елементів, зв’язків між ними та пропорцій розвитку. Це стосується не тільки економіки в цілому, а й її підсистем галузевого рівня. Становлення ринкових відносин, глобалізація і прискорення соціально-економічних процесів вимагає нових підходів до розгляду вузлових принципів економічної теорії, глибинних внутрішніх протиріч функціонування виробничих систем у нових умовах господарювання та визначення основних чинників їх розвитку, що виявляються у взаємодії об’єктивних і суб’єктивних протиріч на макро- й мікрорівні господарського розвитку, загальносвітових викликів, економічних законів і волевиявлення суспільства.
В умовах господарської глобалізації та входження України у світовий економічний простір виробничо-економічні відносини повинні підпорядковуватися механізму, що діє відповідно до сучасного стану й проблематики розвитку з урахуванням дії об’єктивних законів і суспільних потреб. Формування ефективного організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємств є не тільки однією з умов подолання кризових явищ у реальному секторі економіки, але й необхідною передумовою успішної діяльності вітчизняних товаровиробників.
Організаційно-економічний механізм повинен сприяти досягненню цілей розвитку, забезпечувати підвищення ефективності економічної діяльності підприємств. Соціально-економічна природа організаційно-економічного механізму визначається пануючими відносинами власності на засоби виробництва. Кожному окремому виробництву притаманний власний організаційноекономічний механізм, ядром якого є система стимулів, які формують спонукальні мотиви досягнення високих кінцевих результатів. Від дієвості цих стимулів, їх зв’язки з об'єктивно існуючими, постійно змінюються інтересами людей залежить результат виробничої діяльності.
Отже, проблема формування і підтримки дієвого організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємств набуває особливого значення і скорішого вирішення у теперішніх умовах – умовах невизначеності та нестабільності зовнішнього оточення, а також у ситуації непередбачуваності змін у посткризовому середовищі.
Аналіз останніх досліджень. Значний внесок у дослідження питань формування та функціонування організаційно-економічного механізму розвитку підприємств здійснили вчені: Л.І. Абалкін, В.Я. Амбросов, М.Г. Грещак, А.А. Кульман, П.В. Круш, А.С. Мохненко, О.П. Чукурна, П.Т. Саблук, В.Л. Тамбовцев, О.М. Тридід, С.О. Тульчинський та інші. Проблемам управління розвитком підприємств присвятили праці такі вітчизняні вчені, як П.П. Борщевський, М.П. Бутко, А.Ф. Гончар, Б.М. Данилишин, Л.В. Дейнеко, А.О. Заїнчковський, Д.Ф. Крисанов, О.М. Кудирко. Водночас, необхідність вирішення науково-методичних питань та надання рекомендацій прикладного характеру щодо формування та реалізації організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємств зумовили вибір теми, актуальність, мету та завдання роботи.
Мета дипломної роботи полягає у дослідженні теоретичних основ та розробці практичних рекомендацій щодо формування та реалізації організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємства.
Досягнення мети забезпечується реалізацією таких завдань:
вивчити суть, завдання та методи управління розвитком підприємства;
дослідити організаційно-економічний механізм управління розвитком підприємства;
визначити методичні аспекти оцінки ефективності організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємства;
надати загальну характеристику підприємства;
здійснити аналіз ефективності управління розвитком підприємства;
провести дослідження організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємства;
розробити організаційно-економічний механізм управління розвитком підприємства;
обгрунтувати проект реалізації організаційно-економічного механізму розвитку підприємства;
провести оцінку ефективності запропонованих заходів.
Об’єктом дослідження є процес формування та реалізації організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємства «Снятинське спеціалізоване агролісництво».
Предметом дослідження є теоретичні засади та прикладний інструментарій підвищення ефективності організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємства «Снятинське спеціалізоване агролісництво».
Методи дослідження базуються на загальних теоретичних положеннях щодо сутності і принципів управління розвитком підприємства. У процесі дослідження застосовувалися загальноприйняті в економічній науці методи вивчення: теоретико-методологічний, абстрактно-логічний, статистично-економічний, системного аналізу. Основу дослідження склали наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених, в яких висвітлені фундаментальні положення щодо формування та реалізації організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємства.
Інформаційними джерелами дослідження виступили законодавчі та нормативні акти з питань управління, спеціальна література з проблем теорії і практики формування організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємства та оперативні дані підприємства, які характеризують результати його розвитку.
Практичне значення одержаних результатів. Основні висновки та практичні рекомендації дипломної роботи можуть бути застосовані в практиці підприємств для забезпечення ефективності організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємства. Розраховано економічний ефект від впровадження пропозицій, наданих у третьому розділі дипломної роботи.
Заключение
ВИСНОВКИ

За результатами проведеного дослідження організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємства можна зробити наступні висновки:
1. Аналіз існуючих точок зору щодо розуміння сутності розвитку дозволив виділити компоненти визначення розвитку: зміна матерії і свідомості, можливість і бажання, ціленаправленість змін, зростання, програма можливостей, кількісні і якісні зміни; сукупність процесів, процес зміни цілей, приріст науково-технічного результату процес трансформації, нарощування потенціалу. Таке широкоаспектне сприйняття дослідження розвитку пояснюється розумінням його в залежності від спектру дослідницького охоплення та що або хто виступає об’єктом.
2. Визначено, що управління розвитком підприємства – елемент глобальної системи управління економікою, зумовленої розвитком продуктивних сил суспільства, що супроводжує поглибленим поділом праці. У якому б контексті не розглядалося управління розвитком підприємства, в його основі лежить поділ праці, що породжує об’єктивну необхідність координації різних видів і різновидів праці, трудової діяльності, здійснюваної в межах відповідних напрямів господарської діяльності.
3. В результаті критичного розгляду основних теоретичних підходів до визначення сутності механізмів в економіці, визначено, що, організаційно-економічний механізм управління розвитком підприємств – це сукупність організаційних та економічних механізмів та являє собою сукупність взаємопов’язаних, взаємозалежних та чітко визначених та упорядкованих організаційних та економічних дій, що впливають на, відповідно, економічні та організаційні параметри системи управління з метою забезпечення ефективності функціонування та розвитку.
4. Аналіз поданих підходів до оцінювання ефективності управління підприємством показав, що в теорії і практиці зустрічається як їх часткове використання, так і поєднання різних підходів. Беручи до уваги визначення управління підприємством із погляду системного підходу, усі зазначені підходи до оцінювання ефективності управління підприємством доцільно поєднати в три загальні підходи: селективний; комплексний; фрагментарний.
5. Встановлено, що Снятинське спеціалізоване агролісництво створене обласним комунальним агролісогосподарським підприємством “Івано-Франківськоблагроліс”. Метою діяльності підприємства «Снятинське спеціалізоване агролісництво» є реалізація державної політики розвитку лісового господарства і раціонального використання лісових ресурсів, охорона і захист лісів переданих в постійне користування Агролісництва, а також одержання прибутку для задоволення ринкових потреб у його продукції та послуг на основі ефективного використання виробничого і фінансового потенціалу.
6. Аналіз показав, що підприємство діє прибутково, про що свідчать дані показників виручки від реалізації продукції та чистого прибутку. Чистий прибуток підприємства є значним, і як позитивне слід відмітити його зростання в 2015-2017 роках. Слід відзначити, що підприємство є рентабельним, однак в 2016 році спостерігалась тенденція до зниження рівня рентабельності в порівнянні з 2015 роком.
7. Обгрунтовано, що незважаючи на всеохоплюючий характер кризових явищ в економіці, «Снятинське спеціалізоване агролісництво» проявило здатність отримані позитивні результати діяльності в попередніх періодах спрямувати на розвиток потенціалу різних напрямків діяльності, а не на поточне споживання. Рівень ефективності управління «Снятинське спеціалізоване агролісництво» можна оцінити як достатньо високий, оскільки показник економічної доданої вартості зростає.
8. Визначено, що організаційно-економічний механізм управління підприємством «Снятинське спеціалізоване агролісництво» слід розглядати як сукупність організаційних та економічних важелів (кожному з яких властиві власні форми управлінського впливу), які справляють вплив на економічні й організаційні параметри системи управління підприємством, що сприяє формуванню та посиленню організаційно-економічного потенціалу, отриманню конкурентних переваг та ефективності діяльності підприємства в цілому.
9. Результати проведеного аналізу існуючого організаційно-економічного механізму управління виробничо-господарською діяльністю підприємства «Снятинське спеціалізоване агролісництво» засвідчують, що підприємство здійснює роботи по лісозаготівлям, лісопилянню та деревообробці досить ефективно. Виробничий процес здійснюється у деревообробному цеху, а також безпосередньо на місцях вирубки лісу.
10. Доведено, що організаційно-економічний механізм стосовно стимулювання або регулювання диверсифікаційних процесів лісогосподарських підприємств, зокрема, «Снятинське спеціалізоване агролісництво» представляє собою сукупність правил, економічних, організаційних і господарських нормативів, на основі яких визначаються стимулюючі та регулятивні функції, обов’язки і права задля забезпечення ефективності диверсифікації діяльності суб’єкта господарювання.
11. Обгрунтовано, що в основі формування ефективного організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємства «Снятинське спеціалізоване агролісництво» має бути покладено принцип диверсифікації виробничо-господарської діяльності. Перспективи розвитку підприємства «Снятинське спеціалізоване агролісництво» полягають в більш повному і раціональному використанні деревини цінних порід на основі впровадження сучасних технологій для диверсифікації виробництва нових видів продукції.
12. За результатами проведеного дослідження та обгрунтування економічних показників від проекту реалізації організаційно-економічного механізму розвитку підприємства на основі диверсифікації виявлено перспективність та ефективність його реалізації. В процесі виробництва та збуту нової продукції підприємство «Снятинське спеціалізоване агролісництво» отримає чистий прибуток, який покриватиме понесені витрати та забезпечить прийнятний рівень рентабельності та окупності інвестиційних витрат.
Литература
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Алексеенко Н.В. Управление устойчивым развитием промышленных предприятий / Н.В. Алексеенко // Економіка і організація управління. – 2016. – Вип. № 6. – С. 50–60.
2. Амеліна І.В. Концепція організаційного розвитку підприємств в умовах кризи [Електронний ресурс] / І.В. Амеліна. – Режим доступу: http://professura.at.ua
3. Афанасьев Н.В. Управление развитием предприятия: монография / Н.В. Афанасьев, В.Д. Рогожин, В.И. Рудыка. – Харьков: Изд. дом «ИНЖЭК», 2013. – 184 с.
4. Бакунов О.О. Концептуальний підхід до управління інноваційним розвитком торговельного підприємства / О.О. Бакунов, М.С. Рошка // Бюлетень Міжнародного Нобелівського економічного форуму. – 2018. – № 1 (5). – Том 2. – С. 19–25.
5. Бондарь Н.Н. Сучасні тенденції розвитку підприємств / [Електронний ресурс] / Н.Н. Бондарь. – Режим доступу: http://www.trn.ua/articles/4724
6. Бочарова Н.А. Розробка економічного механізму підвищення ефективності діяльності АТП / Н.А. Бочарова // Економіка транспортного комплексу: Збірник наукових праць. – Харків: Видавництво ХНАДУ. – 2018. – Вип. 17. – С. 74–81.
7. Васильківський Д.М. Формування концепції розвитку економічного потенціалу підприємства / Д.М. Васильківський // Економічний вісник Донбасу. – 2014. – № 1 (27). – С. 179–183.
8. Верба В. А. Інформаційне забезпечення управління розвитком компанії / В. А. Верба // Формування ринкової економіки : зб. наук. пр.. / ДВНЗ “КНЕУ” ім. В. Гетьмана, 2015. – № 22. – С. 145–154.
9. Виссема Х. Стратегический менежмент и предпринимательство: возможности для будущего процветания : [пер. с англ.] / Х. Виссема. – М. : ФИНПРЕСС, 2012. – 272 с.
10. Воронкова А. Е. Потенціал підприємства як основа його довгострокового розвитку / А. Е. Воронкова, Ю. С. Погорелов // Актуальні проблеми економіки. – 2013. – № 4(94). – С. 77 – 82.
11. Гаврилишин Б. Д. Економічна енциклопедія : в 3 т. / Б. Д. Гаврилишин. – К. : Академія, 2012. – 848 с.
12. Герасимчук В. Г. Стратегічне управління підприємством : графічне моделювання / В. Г. Герасимчук. – К. : КНЕУ, 2013. – 363 с.
13. Геращенко И. Оценка инновационного потенциала компании / И. Геращенко // Проблемы теории и практики управления. – 2018. – № 11. – С. 63–70.
14. Головкова Л. С. Сукупний економічний потенціал корпорації. Формування та розвиток : монографія / Л. С. Головкова. – Запоріжжя : КПУ, 2013. – 539 с.
15. Гонтарева І. В. Функціональна організованість як фактор оцінки системної ефективності підприємства / І. В. Гонтарева // Вісник Національного університету «Львівська політехніка». – 2017. – № 683 : Проблеми економіки та управління. – С. 216-223.
16. Гончарук А.Г. Формирование общего механизма управления эффективностью предприятия / А. Г. Гончарук // Економіка промисловості. – 2015. – № 2. – С. 164–175.
17. Грабовецький Б.Є. Економічне прогнозування і планування: навч. посібник / Б.Є. Грабовецький. – К.: ЦУЛ, 2013. – 188 с.
18. Грант Р. Современный стратегический анализ : [пер с англ.] / Р. Грант. – 5-е изд. – СПб. : Питер, 2013. – 560 с.
19. Грещак М. Г. Внутрішній економічний механізм підприємства: Навч. посібник / М. Г. Грещак, О. М. Гребешкова, О. С. Коцюба; за ред. М. Г. Грещака. – К.: КНЕУ, 2011. – 228 с.
20. Гулакова Н.В. Нові концепції управління розвитком торговельного підприємства [Електронний ресурс] / Н.В. Гулакова, А.В. Мохова. – Режим доступу: http://www.rusnauka.com/16_ ADEN_2017/Economics/68122.doc.htm
21. Дакус А.В., Сімченко Н.О. Економічний розвиток підприємства: сутність та визначення [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// probl-economy.kpi.ua/pdf/2012-3.pdf.
22. Денисенко М. П. Економіка підприємства: пошук шляхів розвитку : посіб. / М. П. Денисенко. – К. : МАУП, 2013. – 80 с.
23. Добикіна О. К. Потенціал підприємства: формування та оцінка : навч. посіб. / О. К. Добикіна [та ін.]. – К. : Центр навч. л-ри, 2013. – 208 с.
24. Довгань Л. Є. Корпоративне управління: інституціональні аспекти : монографія / Л. Є. Довгань, І. П. Малик. – К. : Політехніка, 2014. – 340 с.
25. Довгань Л.Є. Формування організаційно-економічного механізму ефективного управління підприємством / Л.Є. Довгань, Г.О. Дудукало // Екон. вісн. Нац. техн. ун-ту України “КПІ” : зб. наук. пр. – 2015. – Вип. 9. – С. 253-258.
26. Дороніна М.С. Управління економічними та соціальними процесами підприємства: монографія / М.С. Дороніна. – Харків: Вид. ХДЕУ, 2013. – 432 с.
27. Друкер П. Эффективное управление : [пер. с англ.] / П. Друкер. – М. : Гранд, 2002. – 304 с.
28. Дубич К. В. Основі теорії управління менеджменту : навч. посіб. / К. В. Дубич, О. Г. Кірічок, В. К. Процюк. – К. : Пектораль, 2015. – 104 с.
29. Дунда С. П. Методики оцінки розвитку підприємств / С. П. Дунда // Управління сучасним підприємством: матеріали ІХ-ї Міжнар. наук.- практ. конф., Київ, 25-26 квітня 2013 р.: тези доп. – К.: НУХТ, 2017. – С. 18-20.
30. Дятлов Н. Три модели жизненных циклов и развития организации / Н. Дятлов // Антикризисный менеджмент. – 2018. – № 11. – С. 11–15.
31. Економічна теорія : посіб. вищої шк. / [Є. М. Воробйов, А. А. Гриценко, В. М. Лісовицький, В. М. Соболєв] ; під редакц. Є. М. Воробйова. – Х. ; К., 2011. – 704 с.
32. Економічна теорія: Політекономія: Підручник / За ред. В.Д. Базилевича. – 7-ме вид., стер. – К.: Знання-Прес, 2012. – 719 с.
33. Єріна А. М. Статистичне моделювання та прогнозування: навч. посібн. / А. М. Єріна. – К.: КНЕУ, 2011. – 171 с.
34. Жданов С. А. Механизмы экономического управления предприятием : учеб. пособие / С. А. Жданов. – М. : ЮНИТИ-ДАНА, 2012. – 319 с.
35. Задихайло Д. В. Корпоративне управління : навч. посіб. / Д. В. Задихайло, О. Р. Кібенко, Г. В. Назарова. – Х. : Еспада, 2013. – 688 с.
36. Зайцев H. Л. Экономика, организация и управление предприятием : учеб. Пособие для студ. Высш. Учебных заведений / H. Л. Зайцев. – 2-е изд., доп. – М. : ИНФРА-М, 2011. – 455 с.
37. Залуцький В.П. Сутність соціально-економічного розвитку машинобудівних підприємств: методи та принципи їх забезпечення / В.П. Залуцький // Науковий вісник НЛТУ України. – 2016. – Вип. 19.11. – С. 163-169.
38. Запасна Л.С. Економічна сутність розвитку підприємства. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/Articles/Kultnar/knp96/
knp96_33-37.pdf.
39. Ілляшенко С. М. Засади організаційно-економічного механізму управління розвитком корпоративної культури промислового підприємства / С.М. Ілляшенко, М. І. Овчаренко. // Ефективна економіка. – 2013. – № 9. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2013_9_23.
40. Каліна І.І. Організаційно-економічний механізм ефективного управління машинобудівним підприємством / І.І. Каліна // Актуальні проблеми економіки № 9 (123). – 2017. – С. 130-134.
41. Кіндрацька Г. І. Економічний аналіз: [підруч.] / Г. І. Кіндрацька, М. С. Білик, А. Г. Загородній; за ред. проф. А. Г. Загороднього. – [3-є вид., перероб. і доп.]. – К.: Знання, 2012. – 487 с.
42. Козаченко Г.В. Організаційно-економічний механізм як інструмент управління підприємством // Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Збірник наукових праць Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Вип. 11. – Луганськ: СНУ ім. В. Даля, 2013. – С. 107-109.
43. Корнійчук Л. Я. Економічне зростання і сталий розвиток / Л. Я. Корнійчук // Економіка України. – 2018. – № 4. – С. 82-90.
44. Крюкова І. О. Організаційно-економічний механізм розвитку аграрних формувань //Аграрний вісник Причорномор’я, Економічні науки. – 2013. – №. 53. – С. 105-109.
45. Кулинич Ю. М. Теоретичні аспекти сутності категорії економічний розвиток підприємства в ринковому середовищі / Ю. М. Кулинич // Науковий вісник БДФЕУ. – 2012. – Вип. 1 (22). – С. 426-431.
46. Лепа Н.Н. Моделирование процессов управления развитием предприятий: монография / Н.Н. Лепа, Р.Н. Лепа, А.И. Пушкарь / НАН Украины; Ин-т экономики пром-ти: под ред. Н.Н. Лепы. – Донецк: ООО «Юго-Восток, ЛТД», 2012. – 448 с.
47. Лисенко Ю. Організаційно-економічний механізм управління підприємством / Ю. Лисенко, П. Єгоров // Економіка України. – 2016. – № 1. – С. 86-87.
48. Літвінов О. С. Визначення сутності та складових організаційно-економічного механізму управління підприємством в умовах інноваційного розвитку / О. С. Літвінов, С. М. Капталан // Управління розвитком. – 2018. – № 3 (185). – С. 59-65.
49. Малицький А. А. Організаційно-економічний механізм управління підприємством: сутність та структура [Електронний ресурс] / А.А. Малицький // Рубрика: Соціум. Наука. Культура. Економіка. – Режим доступу: http://intkonf.org
50. Меліхов А. А. Організаційно-економічний механізм конкурентного розвитку підприємства / А. А. Меліхов // Вісник Приазовського державного технічного університету. – 2014. – Вип. 27. – С. 14-26.
51. Менеджмент організацій: підручник / [ за заг. ред. Л.І. Федулової]. – К.: Либідь, 2013. – 448 с.
52. Мізіна О.В. Узагальнююча фінансово-економічна оцінка в проекті розвитку підприємства [Текст] / О.В. Мізіна // Збірник наукових праць Донецького державного університету управління. Серія: Технічні науки: управління проектами та програмами. – 2012. –Т.ХІІІ, вип. 245. – С. 75-85.
53. Мочерний С. В. Економічна теорія : посібник / С. В. Мочерний – К.: Академія, 2011. – 656 с.
54. Осипов В.І. Економіка підприємства: [підруч.] / В.І. Осипов. – Одеса: Маяк, 2015. – 720 с.
55. Основи економічної теорії: Навч. посіб. Рекомендовано МОН / Ажнюк М.О., Передрій О.С. – К., 2012. – 368 с.
56. Основи стійкого розвитку: Навчальний посібник / За заг. ред. проф. Л.Г.Мельника. – Суми: “Університетська книга”, 2015. – 654 с.
57. Паламарчук О.М. Сутність та формування організаційно-економічного механізму управління конкурентоспроможністю підприємства [Електронний ресурс] / О.М. Паламарчук // Економічний вісник університету – 2016. – Вип. 17/2 – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/
Evu/2016_17_2/Palamarchuk.pdf
58. Пастухова В.В Стратегічне управління підприємством: філософія, політика, ефективність: монографія / В.В. Пастухова. – К.: КНТЕУ, 2012. – 302 с.
59. Піддубна Л.І. Конкурентоспроможність економічних систем: теорія, механізм регулювання та управління / Л.І. Піддубна. – Х.: ВД «ІНЖЕК», 2013. – 368 с.
60. Погорєлов Ю.С. Розвиток підприємства: поняття та види: / Ю.С. Погорєлов. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: www.nbuv.gov.ua/Articles/Kultnar/knp88/knp88_75-81.pdf.
61. Подсолонко О. А. Менеджмент: теорія та практика / О. А. Подсолонко. – К.: ЦУЛ, 2013. – 370 с.
62. Полозова Т.В. Сутність організаційно-економічного механізму функціонування підприємств промисловості / Т. В. Полозова, Ю. В. Овсюченко // Вісник МСУ / Vesntnik VSU /, економічні науки. –Том VIII. – 2017. – №1-2. – С. 63-65.
63. Прийма Л.Р. Розвиток підприємства: сутність поняття // Л.Р. Прийма, І.Я. Кулиняк / Науковий вісник НЛТУ України. – Львів. – 2016. – Вип. 22.10. – С. 236-241.
64. Пушкарь А. Стратегическое управление развитием предприятия / А. Пушкарь, А. Тридед // Бизнесинформ. – 2016. – № 11–12. – С. 124–129.
65. Раєвнєва О.В. Управління розвитком підприємства: методологія, механізми, моделі: монографія / О.В. Раєвнєва. – X.: ВД «ІНЖЕК», 2014. – 496 с.
66. Райко Д.В. Визначення розвитку маркетингової діяльності промислового підприємства / Д.В. Райко // Маркетинг і менеджмент інновацій. – Суми, 2011. - №3, т.1. – С. 109-117
67. Рачинська Г. В. Оцінювання рівня технологічного розвитку підприємств / Г. В. Рачинська, Л. С. Лісовська // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2015. - № 698. - С. 277-281.
68. Русин-Гриник Р.Р. Сутність та структура організаційно-економічного механізму управління конкурентоспроможністю підприємства / Р.Р. Русин-Гриник // Науковий вісник ГЛТУ України. – 2017. – № 20.5. – С. 240-247.
69. Савіна С.С. Організаційно-економічний механізм управління підприємством молочної промисловості [Електронний ресурс] / С.С. Савіна // Збірник наукових праць ВНАУ, Серія: Економічні науки. №3 (69). Т. 2. 2017. С. 162-167. Режим доступу: http://econjournal.vsau.org/files/pdfa/770.pdf
70. Садеков А. А. Управление предприятием в условиях кризиса : моногр. / А. А. Садеков, В. В. Цурик. – Донецк: ДонГУЭТ, 2012. – 178 с.
71. Сичевський М.П. Вдосконалення організаційного механізму розвитку харчової і переробної промисловості // Вісник Сумського державного університету. Серія: економіка. – 2013. – № 5. – С. 43–45.
72. Слободян Н. Я. Теоретичні засади організаційно-економічного механізму функціонування підприємств / Н. Я. Слободян [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://dspace.nuft.edu.ua/ jspui/bitstream/123456789/4484/
1/THEORETICAL%20ASPECTS.pdf
73. Социально-экономический потенціал устойчивого развития / под ред. Л.Г. Мельника (Украина) и Л. Хенса (Бельгия). – Сумы: Университетская книга, 2012. – 1120 с.
74. Сухорукова Т.В. Экономическая устойчивость предприятия / Т. В. Сухорукова // Экономика Украины. – 2013. – № 5. – С. 48-52.
75. Сыщикова Е.Н. Формирование организационно-экономического механизма управления предприятием в современных условиях / Е.Н. Сыщикова // Организатор производства. – 2017. – № 2. – С. 55-57.
76. Тодаро М.П. Экономическое развитие: пер. с англ. / М.П. Тодаро. – М.: ЮНИТИ, 2012. – 671 с.
77. Тонких А.С. Управление стоимостью бизнеса на основе баланса интересов / А.С. Тонких, А.В. Ионов // Вестник Финансовой академии. – 2015. – №3. – С. 50-57.
78. Тридід О.М. Організаційно-економічний механізм стратегічного розвитку підприємства: Монографія / О.М. Тридід. – Х.: Вид. ХДЕУ, 2012. – 364 с.
79. Тульчинська С. О. Функціонування організаційно-економічного механізму інноваційного процесу / Тульчинська С. О. // Стратегічні пріоритети. 2016. – №1(6). – С.98-106.
80. Турлакова С.С. Методологические подходы к управлению развитием промышленных предприятий / С.С. Турлакова // Вісник Донбаської державної машинобудівної академії. – 2013. – № 1 (6). – С. 238–244.
81. Фещур Р.В. Непрямий метод оцінювання рівня розвитку підприємств / Р.В. Фещур, В.Ю. Самуляк, С.В. Шишковський // Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. Серія “Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку”. – Львів: Видавництво НУ “Львівська політехніка”, 2012. – № 727 – С. 286-291.
82. Формування організаційно-економічного механізму ефективного управління підприємством [Електронний ресурс] / Л.Є. Довгань, Г.О. Дудукало // Економічний вісник НТУУ "КПІ" (5). 2016 р. Режим доступу: http://economy.kpi.ua/ru/node/37
83. Хвостіна І. М. Механізм управління розвитком підприємства / І. М. Хвостіна // Інвестиції: практика та досвід. – 2015. – № 1. – С. 30-33.
84. Чернышова С.В. Моделирование управления развитием предприятий на основе концепции Кайзен [Електронний ресурс] / С.В. Чернышова, А.Л. Гетьманская. – Режим доступу: http://www.be5.biz/ ekonomika1/r2009/2717.htm
85. Шведчиков О. Концепція сталого розвитку промислового підприємства як системи [Електронний ресурс] / О. Шведчиков. – Режим доступу http://conftiapv. at.ua
86. Шерман Е.М. Основные направления процессов оптимизации организационно-экономического механизма на предприятиях пищевой [Электронный ресурс] / Е.М. Шерман // Международный научный журнал. Секция: Экономические науки. – 2015. – Выпуск № 8. –– Режим доступа: http://www.internauka.com/issues/2015/8/548.
87. Шерман Є. М. Напрями удосконалення організаційно-економічного механізму підприємств / Є.М. Шерман // Розвиток національної економіки: теорія і практика: матеріали Міжнародної науковопрактичної конференції (м. Івано-Франківськ, 3-4 квітня 2015 р.). – Тернопіль: Видавництво «Крок», 2015. – Ч. 2. – С. 311-312.
88. Шульгіна Л.М. Сучасні концепції стратегічного управління інноваційним розвитком підприємства / Л.М. Шульгіна, В.В. Юхименко // Маркетинг і менеджмент інновацій. – 2017. – № 3. – Т. 2. – С. 79–84.
Другие работы этого направления
Нематеріальні ресурси та аналіз ефективності їх використання
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Інноваційні технології як умова розвитку транспортного підприємства
Формування фінансово-господарського потенціалу в сучасних ринкових умовах на прикладі ТОВ “Мітра”
Аналітичний (критичний) огляд наукової публікації
Аналіз кредиторської заборгованості
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємста"
Основи проведення економічних досліджень
Форми та системи оплати праці
Внутрішнє та зовнішнє середовище господарської діяльності будівельної компанії “Базис-СК”
Аналіз прибутку та рентабельності на прикладі ПАТ "Компанія "Райз"
Відновлення основних засобів
Задача ОСНОВИ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Индивидуальное задание с экономики предприятия
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства" Варіант 1
Еноміка задачі
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Удосконалення організації діяльності аптечного закладу на прикладі аптеки №7 комунального підприємства “Фармація”
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Форми та системи оплати праці та їх удосконалення на прикладі ВАТ „Бердичівський пивзавод”
Антикризове управління підприємством на прикладі ВАТ «УВТК»ДР
Аналіз кількісних характеристик фінансового стану на прикладі ВАТ ''Хімволокно''
Причини та механізм еволюції грошей. Еволюція кредитних грошей
Основи підприємницької діяльності
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Розрахунок техніко-економічних показників роботи підприємства АТ «Машсервіс»
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства" Варіант 1
Задача з дисципліни "Економіка підприємства"
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Економічний потенціал підприємства сутність та складові елементи
Задача з дисципліни "Економіка підприємства"
Стейкхолдинг як явище, стейкхолдери компанії
Аналіз системи організації на виробництві
Виробнича і соціальна структура підприємства
Джерела формування та використання капітальних вкладень на прикладі ВАТ “Веркон”
Економіка контрольна робота
ФОРМУВАННЯ КОРПОРАТИВНИХ ВІДНОСИН В СИСТЕМІ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА
Економіка підприємства
ПРОГНОЗУВАННЯ БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВА
Судові процедури, що обслуговують процедуру неплатоспроможності
Організаційно-економічне забезпечення сталого розвитку сільськогосподарських підприємств на прикладі ВАТ "Олександрійський райагрохім"
Задача з дисципліни "Економіка підприємства"
Інноваційні підходи в управлінні промисловим підприємством
Контрольна робота з дисципліни "Економіка підприємства"
Прибутковість підприємства та шляхи її підвищення
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"
Индивидуальное задание с экономики предприятия
Задачі з дисципліни "Економіка підприємства"