Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   400 грн.
ЦЕНА:   919 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Аналіз доходів і витрат операційної діяльності на підприємствах харчової промисловості   (ID работы: 7875)

Направление: Экономика
Предмет: Анализ хозяйственной деятельности
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 49
Год защиты: 2017
ВУЗ: Национальный Университет Пищевых Технологий (НУПТ)
Язык: Украинский
Содержание
ВСТУП
РОЗДІЛ 1. КОРОТКА ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА ТОВ «БЕРДИЧІВСЬКИЙ ПИВОВАРНИЙ ЗАВОД»
1.1. Історична довідка про підприємство
1.2. Організація управління підприємства
1.3. Виробнича структура підприємства
1.4. Облікова політика підприємства
1.5. Аналіз основних техніко-економічних показників
РОЗДІЛ 2. МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ ДОХОДІВ І ВИТРАТ ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВІ
2.1. Значення, завдання, напрямки та інформаційне забезпечення аналізу доходів і витрат операційної діяльності
2.2. Об’єкти аналізу доходів та витрат операційної діяльності
2.3. Аналіз обсягів, структури та динаміки доходів та витрат операційної діяльності
2.4. Аналіз ефективності формування доходів та витрат операційної
діяльності
РОЗДІЛ 3. АНАЛІЗ ДОХОДІВ І ВИТРАТ ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА МАТЕРІАЛАХ ПІДПРИЄМСТВА ТОВ «БЕРДИЧІВСЬКИЙ ПИВОВАРНИЙ ЗАВОД»
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
Введение
Актуальність теми. Для досягнення успіху в підприємницькій діяльності, забезпечення стабільності ринку в умовах конкуренції необхідна відповідна аналітична робота в усіх сферах діяльності підприємства з метою оцінки слабких місць і недоліків, з'ясування причинно-наслідкових зв'язків економічних показників, виявлення винних та дольової участі партнерів в одержаних результатах. Лише ті підприємства, які володіють досконалою системою аналітичних досліджень, можуть уникнути необгрунтованого ризику у прийнятті господарських рішень, швидко адаптуватися до зміни ринкового середовища.
Важливою рисою аналізу господарської діяльності підприємства є діагностика і пошук резервів та можливостей їх мобілізації в поточному і перспективному періодах. Також слід відмітити, що перехід до ринкового механізму змінює характер аналітичних досліджень, розширює зону діагностики і пошуку.
Важливою складовою аналізу господарської діяльності є проведення аналізу доходів та витрат, які формуються в результаті операційної діяльності підприємства. Оскільки операційна діяльність – це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю, тому від аналізу доходів та витрат операційної діяльності залежить ефективність діяльності підприємства в цілому.
Аналіз останніх досліджень. Теоретичні та практичні аспекти аналізу доходів та витрат операційної діяльності в Україні досліджені в працях таких авторів: Терещенко О.О., Бланка І.А., Савицької Г.В., Баканова М.І., Буряка Л.Д., Поддєрьогіна А.М. Практична значимість вказаних проблем та об`єктивна необхідність адаптації теоретико-методологічних основ аналізу доходів та витрат операційної діяльності підприємств харчової промисловості обумовили актуальність теми курсової роботи.
Метою курсової роботи є обґрунтування теоретичних основ та розробка практичних рекомендацій щодо методики аналізу доходів та витрат операційної діяльності підприємств харчової промисловості. Відповідно до поставленої мети в роботі були визначені наступні завдання:
надати історичну довідку про підприємство;
вивчити організацію управління підприємства;
дослідити виробничу структуру підприємства;
визначити облікову політику підприємства;
розрахувати основні техніко-економічні показники підприємства;
обґрунтувати значення, завдання, напрямки та інформаційне забезпечення аналізу доходів і витрат операційної діяльності;
вивчити об’єкти аналізу доходів та витрат операційної діяльності;
вивчити основи аналізу обсягів, структури та динаміки доходів та витрат операційної діяльності;
вивчити основи аналізу ефективності формування доходів та витрат операційної діяльності;
здійснити аналіз доходів і витрат операційної діяльності на матеріалах підприємства.
Об’єктом дослідження є процес аналізу доходів та витрат операційної діяльності підприємства ТОВ «Бердичівський пивоварний завод».
Предметом дослідження є методичні аспекти аналізу доходів та витрат операційної діяльності підприємства ТОВ «Бердичівський пивоварний завод».
Методичну основу роботи складають загальні економічні положення щодо сутності і принципів аналізу доходів та витрат операційної діяльності підприємств. У процесі дослідження застосовувалися загальноприйняті в економічній науці методи вивчення: абстрактно-логічний, статистично-економічний, системного аналізу.
Інформаційною базою виступили матеріали фінансової звітності, які характеризують результати роботи підприємства, науково-навчальна література з питань аналізу доходів та витрат операційної діяльності.
Заключение
За результатами проведеного дослідження теоретико-методичних та практичних аспектів аналізу доходів та витрат від операційної діяльності підприємства можна зробити наступні висновки:
Визначено, що сучасний Бердичівський пивоварний завод відноситься до середніх підприємств, де на високому рівні приділяється увага впровадженню у виробництво найкращих світових технологій, враховуючи, звичайно, фінансові можливості підприємства.
Організаційна структура управління на підприємстві є лінійно-функціональною, що спирається на розподіл повноважень та відповідальності по функціях управління по горизонталі та прийняття рішення по вертикалі.
Виробнича структура ТОВ «Бердичівський пивоварний завод» це просторова форма організації виробничого процесу, яка включає склад і розміри виробничих підрозділів Так виготовлення пива проходить декілька етапів: отримання солоду відбувається в солодовій дільниці; приготування сусла - у варочному відділі; зброжування і видержку пива проводять у бродильно-лагерному відділі; оброблюють пиво у фільтрувальній дільниці; розливають в цехах розливу пива.
За результатами проведеного аналізу встановлено, що підприємство ТОВ «Бердичівський пивоварний завод» у 2016 році збільшило обсяги господарської діяльності, про що свідчить зростання випуску продукції в натуральному виразі на 3555,0 тис.дал., або на 64,88%, випуску продукції в порівняних цінах на 6099,0 тис.грн., або на 55,93%. Чистий прибуток підприємства, також має тенденцію до зростання, оскільки у 2016 році він збільшився на 1401,0тис.грн., або в 2,7 рази, по відношенню до 2015 року.
Аналіз доходів та витрат операційної діяльності підприємства має велике значення в системі загальної оцінки роботи суб'єкта господарювання. Це пов'язано з тим, що доходи та витрати мають безпосередній вплив на загальний фінансовий результат діяльності підприємства, який може мати як позитивний, так і негативний характер.
Аналіз показав, що в цілому доходи від операційної діяльності підприємства ТОВ «Бердичівський пивоварний завод» у 2016 році становили за планом 18060,0 тис.грн., а фактично – 17601,0 тис.грн. відповідно, відхилення від плану становило (-459,0) тис.грн.
Аналіз показав, що в цілому операційні витрати підприємства ТОВ «Бердичівський пивоварний завод» у 2016 році становили за планом 15350 тис.грн., а фактично – 15143,0 тис.грн. відповідно, відхилення від плану становило (-207,0) тис.грн. Водночас, операційні витрати підприємства ТОВ «Бердичівський пивоварний завод» у 2015 році становили 10618,0 тис.грн. тис.грн., а фактично – 15143,0 тис.грн. відповідно, відхилення від 2015 року становило 4525,0 тис.грн.
В структурі витрат за статтями операційної діяльності підприємства найбільшу питому вагу в 2016 році займає собівартість реалізованої продукції, а саме 80,9%, а також адміністративні витрати – 11,6%. В цілому, за результатами проведеного аналізу слід відмітити зростання витрат за статтями операційної діяльності ТОВ «Бердичівський пивоварний завод».
Щоби постійно забезпечувати зростання операційного прибутку, треба шукати невикористані можливості його збільшення, тобто резерви зростання. Резерви виявляються на стадіях планування та безпосереднього виробництва продукції та її реалізації. Визначення резервів збільшення операційних доходів та зменшення операційних витрат базується на науково обґрунтованій методиці розроблення заходів із їх мобілізації.
Застосування в комплексі запропонованих в роботі заходів сприятиме зростанню ефективності формування доходів та витрат від операційної діяльності ТОВ «Бердичівський пивоварний завод».
Литература
1. Амбросов В.Я. Механізм ефективного функціонування підприємств / В.Я. Амбросов, Т.О. Маренич // Економіка України. – 2016. - № 6. – С. 60-66.
2. Афанасьєв М.В. Економіка підприємства: Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни / За ред. М.В. Афанасьєва. – Х.: ВД «ІНЖЕК», 2014. – 410 с.
3. Голов С.Ф. Управлінський облік / С.Ф. Голов. – К.: Лібра, 2013. – 456 c.
4. Голубєва Т.С. Методологічні підходи до оцінки ефективності діяльності підприємства / Т.С. Голубєва, І.В. Колос // Актуальні проблеми економіки. – 2014. – № 5. – С. 66-71.
5. Економіка підприємства : підручник / за заг. ред. С.Ф. Покропивного. – К. : Вид-во КНЕУ, 2010. – 528 с.
6. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. №996-ХІV.
7. Иваниенко В.В. Финансовый анализ: Учеб. пособие / В.В. Иваниенко. – 2-е изд. – Х.: Изда-тельский дом «ИНЖЭК», 2011. – 176 с.
8. Ковалев В.В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия. / В.В. Ковалев, О.Н. Волкова. – М.: ПБОЮЛ Гриженко Е.М., 2013. – 424 с.
9. Костенко Т.Д. Економічний аналіз і діагностика стану сучасного підприємства: Навчальний посібник. / Т.Д. Костенко, Є.О. Підгора, B.C. Рижиков. - Київ: Центр навчальної літератури, 2014. − 400 с.
10. Краснокутська Н.С. Потенціал підприємства: формування та оцінка: Навчальний посібник / Н.С. Краснокутська. - Київ: Центр навчальної літератури, 2010. − 352 с.
11. Кучер В.А. Визначення структури показників ефективності роботи підприємства як основа прийняття стратегічних рішень / В.А. Кучер // Економіка промисловості. – 2015. – № 1. – С. 71-77.
12. Кучеркова C.O. Сутність прибутку та методика визначення фінансового результату діяльності підприємств / C.O. Кучеркова // Економіка АПК, 2015. – №5. – с. 78.
13. Лисенко Н. Напрями вдосконалення обліку та аудиту фінансових результатів / Н. Лисенко // Бухгалтерській облік і аудит, 2014. – №6. – с. 16.
14. Макаровська Т.П. Економіка підприємства: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / Т.П. Макаровська, Н.М. Бондар. – К.: МАУП, 2010. – 304 с.
15. Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» - Наказ Міністерства фінансів України від 07.02.2013 р. №73.
16. Нусинов В.Я. Экономический анализ деятельности предприятий и объединений в промышленности: Учеб. пособие. / В.Я. Нусинов, А.М. Турило, А.Г. Темченко. – Кривой Рог: Минерал, 2013. – 172 с.
17. Орлов О.О. Планування діяльності промислового підприємства. Підручник. / О.О. Орлов. - К.: Скарби, 2015. - 336 с.
18. Оцінка ефективності інформаційно-інтелектуальних технологій / К.Ф. Ковальчук, Л.М. Бандоріна, Л.М. Савчук та ін. – Донецьк : Вид-во "ІМА-прес", 2012. – 132 с.
19. Петрович Й.М. Організація виробництва: Практикум. / Й.М. Петрович, Г.М. Захарчин, С.О. Буняк. - Київ: Центр навчальної літератури, 2011. – 336 с.
20. Петрович Й.М., Захарчин Г.М., Кіндрацька Г.І. та ін. Економіка підприємства: Підручник / За загальною редакцією Й. М. Петровича. – 2-ге вид., виправл. – Львів: „Магнолія плюс”, видавець СПД ФО В.М. Піча. – 2010. - 580 с.
21. Савицкая Г.В. Экономический анализ: Учебник. / Г.В. Савицкая – 9-е изд., испр. – М.: Новое знание, 2007. – 640 с.
22. Стратегічні цілі і моделі ефективної діяльності підприємства: Навч. посібник / Сіроштан М.А., Потапов В.І., Білявцев М.І. та ін. – Х.: Око, 2012. – 216 с.
23. Сурмин Ю.П. Теория систем и системный анализ: Учеб. пособие. / Ю.П. Сурмин. – К.: МАУП, 2010. – 368 с.
Другие работы этого направления
Напрями аналізу господарської діяльності бюджетних установ та організацій на прикладі Центральної районної поліклініки Покровського району у місті Київ
Аналіз наявності і ефективності використання нематеріальних активів на підприємствах харчової промисловості на прикладі ПАТ «НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ ХЛІБОЗАВОД»
Особливості економічного аналізу діяльності торгівельних підприємств і організацій на прикладі ПАТ «Укрбуд матеріали»
Задачі з дисципліни "Аналіз господарської діяльності" (Варіант 5)
Аналіз собівартості продукції за статтями калькуляції
Контрольна робота з дисципліни "Економічний аналіз підприємства"
Задачі з дисципліни "Аналіз господарської діяльності" (Варіант 6)
ТРУДОВІ РЕСУРСИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ
Аналіз та шляхи систематизації кредиторської заборгованості підприємства на прикладі ПП «АГРОМАКСТРЕЙД»
Аналіз господарської діяльності задача
Аналіз фінансового стану підприємства харчової промисловості на прикладі ПАТ «ЖИТОМИРСЬКИЙ МАСЛОЗАВОД»
Аналіз виробництва і реалізації продукції промислових підприємств на прикладі ТОВ "Гербор-Холдинг"
Аналіз кредиторської заборгованості підприємства
Аналіз ефективності використання основних засобів на підприємстві харчової промисловості
Аналіз основних засобів на прикладі ПАТ "Базис"
Задачі з дисципліни "Аналіз господарської діяльності" (Варіант 3)