Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   150 грн.
ЦЕНА:   345 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Фінансове право як галузь права   (ID работы: 7442)

Направление: Право
Предмет: Финансовое право
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 40
Год защиты: 2016
ВУЗ: Национальный Университет Пищевых Технологий (НУПТ)
Язык: Украинский
Содержание
ВСТУП
РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ФІНАНСОВОГО ПРАВА
1.1. Поняття фінансового права
1.2. Особливості предмета фінансового права
1.3. Метод фінансового права
1.4. Система та джерела фінансового права
РОЗДІЛ 2. ФІНАНСОВЕ ПРАВО ЯК ГАЛУЗЬ ПРАВА ТА ЙОГО МІСЦЕ В ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ
2.1. Фінансове право як галузь права
2.2. Місце фінансового права в правовій системі
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
Введение
Актуальність теми дослідження. На сьогодні фінансове право України знаходиться в періоді активного становлення та розвитку. Це пов’язано, перш за все, зі зміною економічної ситуації в державі, розвитком економічних відносин ринкового типу. В умовах зламу адміністративно-командної системи управління економікою Україна починає будувати нову державу з ринковими відносинами, які в свою чергу не можуть регулюватися та будуватися на основі норм старих законів.
Із зміною економічної основи в Україні, утворенням нової суверенної держави, наданням широких повноважень органам місцевого самоврядування змінюється і фінансова система, а разом з нею великі зміни йдуть у фінансово-правовому регулюванні грошових відносин, що виникають у процесі фінансової діяльності.
Фінансове законодавство розгалужене, мобільне, слідкувати за його змінами важко, а знати його необхідно, оскільки різновидів відносин, що мають грошовий характер, багато, але виникають вони не з фінансової діяльності і регулюються нормами цивільного, адміністративного та господарського права. Для правильного вибору актів, норми яких регулюють грошові відносини, що виникають з фінансової діяльності, необхідно знати специфіку цих відносин і норм, що їх регулюють.
Усі правові норми, які включені в законодавчі і підзаконні нормативно-правові акти, поділяються на окремі галузі права. В основу поділу макросистеми правових норм, прийнятих на території держави її органами та органами місцевого самоврядування, покладено на матеріальний зміст відносин, які регулюються цими нормами.
Після відродження галузі фінансового права в системі права почали створювати і систему самого фінансового права.
Актуальність розвитку системи і джерел фінансового права обумовлена насамперед зверненням юридичної практики, в основному законодавчої, насамперед до найбільш актуальних джерел даного предмету.
Вивчення фінансового права України відіграє важливу роль у розвитку особистості в цілому, а також держави загалом. Де б не працював випускник вищого навчального закладу, йому необхідні юридичні знання, а особливо в галузях права, пов’язаних з економікою, підприємницькою та фінансовою діяльність підприємств та організацій. До таких галузей права належить і наука фінансового права.
Метою дослідження роботи є аналіз фінансового права як галузі права.
Відповідно до мети завданням дослідження при написанні роботи є:
1) надари визначення поняттю фінансового права;
2) визначити особливості предмета фінансового права;
3) розкрити метод фінансового права;
4) визначити систему фінансового права;
5) надати характеристику джерелам фінансового права;
6) розкрити фінансове правао як галузь права;
7) визначити місце фінансового права в правовій системі.
Об’єктом дослідження єінститут фінансове право як окремої галузі права.
Предметом дослідження є фінансове право.
Методи дослідження. В процесі роботи використовувались такі методи наукового дослідження: 1) історичний; 2) порівняльно-правовий; 3) формально-догматичний; 4) системно-структурний та інші.
Структура роботи. Робота складається із вступу, двох розділів та 6 підрозділів, висновків, списку використаних джерел.
Заключение
Розглянувши тему фынансове право як галузь права необхідно зробити наступні висновки.
Історичний екскурс дав змогу встановити, що паростки фінансового права виникли за античних часів і пов’язані з формуванням податкових і бюджетних систем. На етапі середньовіччя поштовх розвитку фінансовому праву дала активізація міжнародної торгівлі й формування міжнародного права. Остаточну структурну самостійність від інших галузей права та науки фінансів фінансове право отримало в середині ХІХ ст. під впливом промислової революції в Європі.
На стан інститутів фінансового права суттєвий вплив має тип державного управління, модель фінансової системи і ступінь економічного розвитку. За умов адміністративно-командної системи в СРСР фінансове право розвивалося в умовах обмежень комуністичної ідеології, а основні його інститути були деформованими.
За період незалежності України формування ринкової фінансової системи зумовило потужний якісний розвиток предмета, методу, традиційних інститутів фінансового права, а також виникнення нових інститутів.
Фінансове право являє собою сукупність юридичних норм, що регулюють суспільні відносини, які виникають в процесі планового залучення, розподілу і використання грошових фондів державою, необхідних для виконання завдань, поставлених на кожному етапі її розвитку. Фінансове право – це галузь публічного права, предметом якого є норми, що регулюють державні фінанси.
Притаманна фінансовому праву специфіка відносин, обумовлених взаємопов’язаними ланками фінансової системи, дозволяють розглядати предмет фінансового права як сукупність суспільних відносин, виникаючих у процесі мобілізації коштів у публічні централізовані і децентралізовані фонди держави й органів місцевого самоврядування, їх розподілу й використання, а також при здійсненні контролю за рухом цих коштів, їх ефективним та цільовим використанням, а також у зв’язку з грошовою емісією.
Отже, предметом фінансового права виступають суспільні відносини у сфері публічної фінансової діяльності.
Основним (ключовим) методом правового регулювання фінансового права є імперативний метод. Разом з цим в окремих відносинах, поряд із імперативним застосовується і диспозитивний метод правового регулювання, який в даному випадку виступає супровідним (додатком), проте теж відіграє свою роль у регулюванні фінансових відносин.
Метод фінансового права – це юридичні прийоми і способи, якими держава впливає на суб’єктів відносин, регульованих нормами конкретних галузей права.
Наука фінансового права в дослідженнях системоутворюючих факторів у фінансовому праві сучасної України продовжує, як правило, спиратися на концептуальні положення трьох концепцій системності фінансового права, розроблені ще радянськими вченими юристами-фінансистами: фондової, інституційної та посубєктної. Дані концепції сутності системи фінансового права, фінансово-правових інститутів як структурних елементів цієї системи та критеріїв їх виділення, як засвідчив їх аналіз, базуються на марксистському-ленінському розумінні співвідношення об’єктивного та суб’єктивного в праві. Вони виходять із розуміння права як своєрідної зовнішньої надбудови над внутрішнім економічним базисом суспільства, а не як відносин форми та змісту, мають спільною ознакою абсолютизацію того чи іншого, але одного, головне, неправового, зовнішнього критерію систематизації відповідних юридичних норм.
Адекватним новим основним питанням теорії фінансово-правового інституту є системний підхід до дослідження проблем механізму функціонування інститутів фінансового права. Істинні критерії виділення фінансово-правових інститутів та формування їх у систему фінансового права необхідно шукати серед якостей власне фінансового права. Ці критерії повинні втілювати у собі сутнісні якості фінансового права, його функціональне призначення та інструментальну роль, бути вираженням змістовного та формального вимірів фінансового права, адже його зміст завжди формальний, а форма змістовна.
Джерелом фінансового права України є нормативно-правові акти органів законодавчої і виконавчої влади, а також органів місцевого самоврядування, у яких містяться юридичні норми, що регулюють фінансово-економічні відносини.
Фінансове право як галузь права є складним полістуктурним динамічним утворенням. Правовідносини з приводу фінансів відображають економічні суспільні відносини, тому зміни в економічному розвитку країни безпосередньо впливають на процес структуризації цієї галузі. Як відомо, генератором діяльності держави виступають фінансові відносини. За умов фінансової нестабільності у більшості сфер суспільного життя комплексне дослідження теоретичних і практичних проблем формування й реалізації фінансової політики є, на думку автора, актуальним. Свою фінансову політику держава реалізує за допомогою фінансового механізму, склад і структура якого визначаються рівнем розвитку економіки, відносинами власності, історичними та національними особливостями окремої країни.
Сучасна теорія і практика потребує пошуку нових методологічних підходів у дослідженні фінансового права і його складових як складного історично сформованого явища правового буття. Фінансове право є необхідною умовою і ефективним засобом реалізації Конституції і законів України у сфері функціонування публічних фінансів у процесі фінансової діяльності держави. Бюджет будь-якої країни відображає її соціально-економічну й політичну природу та зміст фінансової діяльності.
Литература
1. Конституція України від 26 червня 1996 р. (із змінами) // Відомості Верховної Ради України. – 1996 р. – № 30. – 141 с.
2. Бандурка О.М. Фінансове право: рідручник / О.М. Бандурка, О.П. Гетманець, Ю.М. Жорнокуй, О.В. Кашкарьова, Т.В. Колесник – Х.: Екограф, 2015 р. – 500 с.
3. Воронова Л.К. Фінансове право України: навчальний посібник / Л.К. Воронова – К.: Правова єдність, 2010 р. – 395 с.
4. Гетманець О.П. Фінансове право: підручник / А.Г. Зюньків – Х.: Еспада, 2008 р. – 414 с.
5. Губерська Н.Л. Фінансове право: метод. рек., нормат.-прав. акти: особлива частина: навч.-метод. посібник / Н.Л. Губерська – К.: Знання України, 2008 р. – Кн.1. – 612 с.
6. Губерська Н.Л. Фінансове право: метод. рекоменд., нормат.-прав. акти: особлива частина: навч.-метод. посібник / Н.Л. Губерська – К.: Знання України, 2008 р. – Кн.2. – 212 с.
7. Зюньків А.Г. Фінансове право: навчальний посібник / А.Г. Зюньків – К.: Персонал, 2008 р. – 562 с.
8. Касьяненко Л.М. Фінансове право України: альбом схем: навчальний посібник / Л.М. Касьяненко, А.В. Цимбалюк, Ю.О. Фоменко– К.: Алерта, 2014 р. – 270 с.
9. Костенко Ю.О. Фінансове право України: навчальний посібник / Ю.О. Костенко – К.: Центр учбової літератури, 2009 р. – 240 с.
10. Кравчук А.Т. Фінансове право: проблеми розвитку та застосування: моногрофія / А.Т. Ковальчук, А.В. Матіос – К.: Парламентське видавництво, 2010 р. – 480 с.
11. Кучерявенко М.П. Фінансове право: навчальний посібник / М.П. Кучерявенко – Х.: Право, 2010 р. – 288 с.
12. Лучковська С.І. Фінансове право: навчальний посібник / С.І. Лучковська – К.: КНТ, 2010 р. – 296 с.
13. Мацелик М.О. Фінансове право: навчальний посібник / М.О. Мацелик,Т.О. Мацелик, В.А. Пригоцький – К.: Знання, 2011 р. – 815 с.
14. Орлюк О.Л. Фінансове право: підручник / О.Л. Орлюк – К.: Юрінком Інтер, 2010 р. – 808 с.
15. Павлов Д.М. Фінансове право: навчальний посібник / Д.М. Павлов – К.: КНТ, 2009 р. – 518 с.
16. Роль В.Ф. Фінансове право: навчальний посібник / В.Ф. Роль, В.В. Сергієнко, С.М. Попова – К.: Центр учбової літератури, 2011 р. – 392 с.
17. Тетарчук І.В. Фінансове право: навчальний посібник / І.В. Тетарчук – К.: Центр учбової літератури, 2015 р. – 160 с.
18. Чубенко А.Г. Фінансове право: навчальний посібник / А.Г. Чубенко – К.: КНТ, 2014 р. – 597 с.
19. Шамрай В.О. Фінансове право України: навчальний посібник / В.О. Шамрай, О.М. Мельник – К.: НУБіП України, 2008 р. – 525 с.
20. Вайцеховська O.P. Історично-правові аспекти формування міжнародного фінансового права як галузі міжнародного права / O.P. Вайцеховська // Публічне право. – 2015 р. – №2. – с. 207-213.
21. Вакарюк Л.В. Загальна характеристика сучасних підходів до розуміння системи фінансового права України / Л.В. Вакарюк, Л.В. Гусар // Вісник Чернівецького факультету Національного університету «Одеська юридична академія». – 2015 р. – Випуск 2. – с. 45-57.
22. Вакарюк Л.В. Місце податкового права в системі фінансового права України / Л.В. Вакарюк // Актуаольні проблеми держави і права. – 2011 р. – Випуск 62. – с. 204-210.
23. Воронова Л.К. Сутність предмета фінансового права / Л.К. Воронова // Проблеми законності. – 2010 р. – № 111. – с. 13-23.
24. Гавриленко O.A. Становлення та розвиток античних держав і права у Північному Причорномор’ї (кінець VII ст. до н. е. – перша половина VI ст. н. е.): автореф. дис.: спец. 12.00.01 / O.A. Гавриленко; Харк. нац. ун-т внутр. справ. – Х., 2010 р. – 40 с.
25. Гетманцев Д. До питання про предмет і метод фінансового права / Д. Гетманцев // Підприємництво, господарство і право. – 2009 р. – № 2. – с. 36-38.
26. Дмитрик О.О. Класифікація джерел фінансового права та проблеми їх упорядкування / О.О. Дмитрик // Форум права. – 2013 р. – № 4. – с. 78-84.
27. Дмитрик О.О. Фінансовий закон: поняття й ознаки / О.О. Дмитрик // Наукові праці НУ ОЮА. – 2012 р. – Том 12. – с. 99-109.
28. Кальян О.С. Адміністративні та фінансово-правові за¬сади діяльності єврейського кагалу на українських землях у XIX столітті / О.С. Кальян // Фінансове право. – 2012 р. – № 3. – с. 34-38.
29. Ковальчук А. Дискусійні питання щодо визначення предмета фінансового права України / А. Ковальчук // Юридична Україна. – 2006 р. – № 7. – с. 29-35.
30. Ковальчук А. Місце і роль фінансово-правової науки в ринкових системах / А. Ковальчук // Публічне право. – 2012 р. – № 4 (8). – с. 84-91.
31. Комишан А.І. Фінансове право як нормативне забезпечення фінансової політики / А.І. Комишан // Управління розвитком. – 2014 р. – № 13. –с. 138-141.
32. Косова Е.В. Історичні аспекти розвитку фінансового права / Е.В. Косова // Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія: Юридичні науки. – 2016 р. – Випуск 2. – Том 2. – с. 40-42.
33. Кулінічева Т.О. До питання щодо системи фінансового права / Т.О. Кулінічева // Форум права. – 2008 р. – № 3. – с. 281-285.
34. Латковська Т.А. Поняття та структура сучасної фінансової системи України / Т.А. Латковська // [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/old_jrn/Soc_Gum/Ptdu/2011_1/files/PD111_13.pdf.
35. Латковська Т.А. Предмет фінансового права та публічна фінансова діяльність / Т.А. Латковська // Наше право. – 2011 р. – № 2. – Частина 1. – с. 102-107.
36. Латковська Т.А. Проблемні питання теорії фінансового права на сучасному етапі / Т.А. Латковська // Актуальні проблеми держави і права. – 2011 р. – № 3. – с. 131-138.
37. Латковська Т.А. Розвиток науки фінансового права – запорука розвитку української держави / Т.А. Латковська // Наукові праці НУ ОЮА. – 2012 р. – Том 12. – с. 9-18.
38. Лукашев О.А. Загальна частина фінансового права: актуальні проблеми / А.О. Лукашев // Державне будівництво та місцеве самоврядування. – 2010 р. – Випуск 20. – с. 133-142.
39. Лукашев О.А. Побудовасистеми фінансового права: питання теорії / А.О. Лукашев // Державне будівництво та місцеве самоврядування. – 2006 р. – Випуск 12. – с. 112-120.
40. Мазур Т.В. Особливості методу публічно-правового регулювання та його прояви у фінансовому праві / Т.В. Мазур // Науковий вісник Ужгородського національного університету. – 2014 р. – Випуск 24. – Том 3. – с. 76-79.
41. Нікітенко КВ. Рух ударників фінансово-банківської системи УРСР: офіційна радянська пропаганда і правда історії / К.В. Нікітенко // Гілея: науковий вісник. – 2014 р. – Вип. 87. – с. 99-104.
42. Образцова І.О. Місце бюджетного права в системі фінансового права / І.О. Образцова // Право і безпека. – 2012 р. – № 2 (44). – с. 61-64.
43. Очкуренко С.В. Мета фінансового права як критерій його виокремлення в системі права / С.В. Очкуренко // Часопис Академії адвокатури України. – 2014 р. – Том 7. – № 2 (23). – с. 53-61.
44. Пампура М.В. Відносини земського самоврядування з державними органами у сфері фінансово-господарської діяльності в українських губерніях Російської імперії (друга половина XIX – початок XX ст.): історико-правове дослідження / М.В. Пампура // Право і Безпека. – 2011 р. – № 1. – с. 48-53.
45. Подцерковний О.П. Господарське та фінансове право: концептуальний пошук точокперетину та взаємодії / О.П. Подцерковний // Наукові праці Одеської національної юридичної академії. – 2008 р. – Том 7. – с. 182-194.
46. Покатаєва О.В. Фінансове та банківське право: діалектика взаємозв’язку / О.В. Покатаєва, Е.В. Косова // Держава та регіони. Серія «Право». – 2015 р. – №3. – с. 31-36.
47. Пришва Н.Ю. Система фінансового права: теоретичні проблеми / Н.Ю. Пришва // Бюлетень Міністерства юстиції України. – 2008 р. – № 7/8. – с. 42-49.
48. Трофімова Л.В. Фінансове право якоснова фінансової політики / Л.В. Трофімова // Часопис Київського університету права. – 2013 р. – № 3. – с. 143-149.
49. Устинова І.П. Питання структурування фінансового права як навчальної дисципліни / І.П. Устинова // Науковий часопис НПУ імені М.П. Драгоманова. Серія: Економіка і право. – 2012 р. – Випуск 18. – с. 230-235.
50. Уткіна М.С. Історико-правові аспекти становлення фінансової системи України / М.С. Уткіна // Форум права. – 2015 р. – №5. – с. 199-204.
51. Хохуляк В. Вчення про фінансове право в системі європейської фінансової науки XIX ст. / В. Хохуляк // Юридична Україна. – 2013 р. – № 1. – с. 46-51.
52. Хохуляк В.В. Європейська фінансово-правова думка кінця XIX – початку XX ст.: формування вчення про фінансове право / В.В. Хохуляк // Право і суспільство. – 2013 р. – № 6.2. – с. 279-283.
53. Хохуляк В.В. Лібералізм та його вплив на становлення європейської фінансово-правової думки / В.В. Хохуляк // Європейські перспективи. – 2012 р. – №4 (2). – с. 190-194.
54. Хохуляк В.В. Призначення науки фінансового права: підходи до розуміння і трактування / В.В. Хохуляк // Наукові праці НУ ОЮА. – 2011 р. – Том 10. – с. 405-412.
55. Черней В.В. Історико-правові засади становлення та розвитку інституту небанківських фінансових установ в Україні / В.В. Черней // Митна справа. – 2013 р. – № 4(2). – с. 101-107.
56. Ямненко Т.М. Методологічні питання предмета і методу фінансового права на сучасному етапірозвитку / Т.М. Ямненко // Юриспруденція: теорія і практика. – 2007 р. – № 10. – с. 19-23.
Другие работы этого направления
ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ БЮДЖЕТНОГО ЗАКОНОДАВСТВА
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ОПОДАТКУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ В УКРАЇНИ
Фінансове право контрольна
Контрольна фінансове і банківське право
Міжнародне фінансове право
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ БАНКІВСЬКИХ ВІДНОСИН У КРАЇНАХ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ЄВРОПИ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ (УКРАЇНА, ЧЕХІЯ ТА СЛОВАЧЧИНА)
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПІЛЬГ ПРИ ОПОДАТКУВАННІ
Задачі з дисципліни "Фінансове право"
Суб’єкти права інтелектуальної власності
Індивідуальне завдання фінансове право Дефіцит і профіцит бюджету
Правове регулювання контрольних функцій розрахункової палати
Задача фінансове право
Місцеві податки і збори
Правові засади функціонування бюджету
Фінансове право контрольна
Правовий аспект державного кредиту в Україні
Правовий режим цільових державних і місцевих грошових коштів
Предмет, метод та система фінансового права
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВИНИКНЕННЯ, ЗМІНИ І ПРИПИНЕННЯ ПОДАТКОВОГО ОБОВ’ЯЗКУ
ЗМІСТ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ ФІНАНСОВИХ ПРАВОВІДНОСИН
ФІНАНСОВО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГРОШОВО-КРЕДИТНИХ ВІДНОСИН
Фінансове право: галузь права, навчальна дисципліна і наука
Роль функцій Державного казначейства України у бюджетному процесі
ПРАВОВІ ЗАСАДИ ФІНАНСУВАННЯ МІНІСТЕРСТВА ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
Фінансово-правове регулювання іноземних інвестицій в Україні
Правове регулювання державних доходів
Правові засади оціночної діяльності в Україні
Задача з дисципліни "Фінансове право"
Правове регулювання грошового обігу. Грошові реформи в Україні
Поняття, класифікація та основи правового регулювання цільових державних та місцевих фондів
ПРАВОВІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ
Бюджетні послуги як вид публічних послуг у фінансовому праві
Значення бюджету для функціонування держави
Правовий режим неподаткових платежів до бюджету