Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   100 грн.
ЦЕНА:   229 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності в аграрному секторі економіки України   (ID работы: 7119)

Направление: Право
Предмет: Аграрное право
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 38
Год защиты: 2016
ВУЗ: Киевский Национальный Университет им. Шевченко (КНУ им. Шевченко)
Курс: 4
Язык: Украинский
Содержание
ВСТУП
РОЗДІЛ 1. ХАРАКТЕРИСТИКА ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ
1.1. Поняття зовнішньоекономічної діяльності сільськогосподарських підприємств
1.2. Види зовнішньоекономічної діяльності сільськогосподарських підприємств
РОЗДІЛ 2. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
2.1. Правові засади тарифного регулювання експорту (імпорту) сільськогосподарської продукції
2.2. Правові засади нетарифного регулювання експорту (імпорту) сільськогосподарської продукції
2.3. Правове регулювання здійснення контролю за імпортом сільськогосподарської продукції
РОЗДІЛ 3. ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ТА ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ АПК
3.1. Проблеми розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємств АПК
3.2. Пропозиції щодо вдосконалення зовнішньоекономічної діяльності підприємств АПК
ВИСНОВОК
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
Введение
Актуальність теми дослідження. В сучасному світі, характерною ознакою якого є процес глобальної трансформації практично всіх сфер життєдіяльності людства,одним із вагомих напрямків дослідження світової науки є глобалізація. Процеси глобалізації, інтеграції, лібералізації, які є невід’ємною складовою мі-жнародного ринку, учасниками якого є і українські підприємства, впливають на сучасний стан розвитку як національної економіки, так і окремих її галузей. Глобалізація, диверсифікація міжнародних ринків сільськогосподарської продукції змушує товаровиробників більш глибоко підходити до розуміння процесів міжнародної співпраці та інтеграції, здійснення експортно-імпортних операцій, залучення інвестицій тощо. Географічна близькість Європейського Союзу сприяє розвитку партнерських та економічних відносин між країнами ЄС та Україною. Здійснення в цих умовах зовнішньоекономічної діяльності підприємств України є відображенням намірів держави стосовно інтеграції національної економіки в світову економічну систему. Вирішення цього стратегічного завдання неможливе без активної участі держави, комплексної оцінки та економічного регулювання зовнішньоекономічної діяльності сільськогосподарсь-ких підприємств.
Теоретичні, методичні та практичні аспекти розвитку, управління та регулювання зовнішньоекономічної діяльності, формування експортного потенціалу підприємств України, в тому числі в сільськогосподарських, розглянуті у працях А. Альохіна, В. Авер’янова, В. Будкіна, І. Бураковського, В. Власова, А. Гальчинського, В. Геєця, В. Горьового, В. Губенка, Б. Данилишина, С. Дем’яненка, Т. Зінчук, С. Кваші, О. Кириченка, Л. Михайлової, А. Мокія, О. Онищенка, М. Павловського, М. Портера, П. Саблука, О. Шпичака та інших вчених. Вже впродовж тривалого часу приділяється значна увага дослідженню аспектів ефективності управління зовнішньоекономічною діяльністю, формуванню та використанню експортного потенціалу у працях Ф. Бутинця, І. Васіної, А. Вічевича, І. Жиглей, Ф. Зінов’єва, Л. Кадуріної, Ю. Макогона, О. Максимця, В. Пархоменка, І. Паски, Л. Островського та ін. Ці наукові дослідження дуже важливі, однак вони недостатньо розв'язують проблеми, пов'язані з особливостями міжнародного співробітництва підприємств аграрної сфери, не в повній мірі розкритий регіональний аспект здійснення зовнішньоекономічної діяльності сільськогосподарських підприємств.
Особливої уваги потребує поглиблення теоретичних розробок щодо сутності зовнішньоекономічної діяльності сільськогосподарських підприємств. В науковій літературі недостатньо висвітленими залишаються питання методики оцінки рівня організації зовнішньоекономічної діяльності та його прогнозування. Розробка шляхів підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності аграрних підприємств виступає одним з напрямів економічних досліджень стратегічного розвитку агропромислового комплексу, які повинні ґрунтуватися на специфічних особливостях галузі.
Метою дослідження роботи є комплексний аналіз правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності в аграрному секторі економіки України.
Відповідно до мети завданням дослідження при написанні роботи є:
1) визначенняпоняття зовнішньоекономічної діяльності сільськогосподарських підприємств;
2) розкрити види зовнішньоекономічної діяльності сільськогосподарських підприємств;
3) надати характеристику правовим засадам тарифного регулювання експорту (імпорту) сільськогосподарської продукції;
4) висвітлити правові засадам нетарифного регулювання експорту (імпорту) сільськогосподарської продукції;
5) розкрити правове регулювання здійснення контролю за сільськогосподарської продукції;
6) дослідити проблеми розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємств АПК;
7) надати пропозиції щодо вдосконалення зовнішньоекономічної діяльності підприємств АПК.
Об’єктом дослідження є комплекс відносин, що виникають в правовому регулюванні зовнішньоекономічної діяльності в аграрному секторі економіки України.
Предметом дослідження дослідження є правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності в аграрному секторі економіки України.
Методи дослідження. В процесі роботи використовувались такі методи наукового дослідження: загальнонауковий, діалектичний метод пізнання, у тому числі системний, конкретно-логічний, комплексний, а також логіко-юридичний та порівняльно-правовий методи дослідження.
Структура роботи. Робота складається із вступу, трьох розділів та 7 підрозділів, висновків, списку використаних джерел.
Заключение
Розглянувши тему правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності в аграрному секторі економіки України необхідно зробити наступні висновки.
Одним із основних напрямів розвитку АПК України є законодавче забезпечення зовнішньоекономічної діяльності суб'єктів агробізнесу, регулювання експорту та імпорту сільськогосподарської продукції, здійснення заходів щодо захисту вітчизняного продовольчого ринку, створення умов для залучення інвестицій, здійснення державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності в аграрному секторі економіки на основі загальноприйнятих міжнародних принципів.
Необхідно зазначити, що для того щоб бути суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності, необхідно мати спеціальну правоздатність. Спеціальна правоздатність суб'єктів аграрного підприємництва всіх форм власності та організаційно-правових форм господарювання визначається загальним законодавством: ГК України (статті 6, 7, 67, 68, Розділ 7), Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність», Законом України «Про господарські товариства», а також спеціальним законодавством та установчими документами самих суб'єктів аграрного права.
Зовнішньоекономічна діяльність сільськогосподарських підприємств – це діяльність суб'єктів господарської діяльності України та іноземних суб'єктів господарської діяльності, побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.
Види зовнішньоекономічної діяльності, які характерні для сільськогосподарських підприємств, то ними є:
 експорт товарів;
 імпорт товарів;
 спільна підприємницька діяльність між суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності та іноземними суб'єктами господарської діяльності, що включає створення спільних підприємств різних видів і форм;
 проведення спільних господарських операцій та спільне володіння майном як на території України, так і за її межами;
 орендні, в тому числі лізингові, операції між суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності та іноземними суб'єктами господарської діяльності;
товарообмінні (бартерні) операції та інша діяльність, побудована на формах зустрічної торгівлі між суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності та іноземними суб'єктами господарської діяльності
На сучасному етапі розвитку зовнішньої торгівлі України сільськогосподарськими товарами необхідно активізувати двосторонню торговельно-економічну й інвестиційну співпрацю з європейськими країнами і предметно обговорити можливості пошуку взаємовигідних шляхів збільшення зовнішньоторгівельного обороту.
Важливими напрямками державного регулювання в сфері АПК, які сприятимуть зростанню обсягів експорту сільськогосподарської продукції, є: удосконалення законодавчої та нормативно-правової бази, розробка принципово нових форм державної підтримки сільгосп виробника, гармонізація національних стандартів з європейськими, оновлення матеріальної бази сільського сподарських і переробних підприємств, інвестиції у розширення інфраструктури АПК, підготовка кваліфікованих фахівців тощо. У результаті зростання українського агропродовольчого сектору в умовах активних інтеграційних процесів значно збільшиться дохід аграріїв, що призведе до поліпшення макроекономічних показників країни, підвищення продуктивності праці й добробуту сільського населення.
Заходи нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності – не пов’язані із застосуванням мита до товарів, що переміщуються через митний кордон України, встановлені відповідно до закону заборони та (або) обмеження, спрямовані на захист внутрішнього ринку, громадського порядку та безпеки, суспільної моралі, на охорону здоров’я та життя людей і тварин, охорону навколишнього природного середовища, захист прав споживачів товарів, що ввозяться в Україну, а також на охорону національної культурної та історичної спадщини.
Необхідно зазначити, що основною проблемою розвитку зовнішньоекономічної діяльності сільськогосподарських підприємств є недостатня конкурентоспроможність продукції на зовнішньому ринку.
На зовнішньоекономічну діяльність суб'єктів агропромислового комплексу впливає ряд негативних явищ, таких як:
 невідповідність структури українського експорту попиту інших країн на продукцію агропромислового комплексу;
 недотримання переважною більшістю підприємств міжнародних вимог виробництва сільськогосподарської продукції;
 низька якість продукції внаслідок того, що її виробляють переважно дрібні приватні підприємства, що, в свою чергу, обмежені в свої фінансових та інформаційних ресурсах;
 низька ефективність даної галузі порівняно з іншими країнами.
Об'єктивною необхідністю подальшого розвитку економіки країни є заходи, які направлені на довготривале використання переваг міжнародного розподілу праці, створення умов широкого обміну досягненнями світової науки і техніки й повсюдне їх упровадження у виробництво. Зовнішньоекономічна діяльність сільськогосподарських підприємств – це важлива й невід'ємна сфера господарської діяльності, котра при ефективному використанні всього комплексу сучасних форм і методів міжнародних економічних відносин здатна впливати на технічне удосконалювання виробництва, підвищення продуктивності праці і якості продукції, яка виробляється.
Заходами щодо подолання проблем в зовнішньоекономічній діяльності підприємств АПК є:
 забезпечення державних гарантійних зобов'язань до зовнішньоекономічної діяльності;
 проведення експертизи законопроектів та інших нормативних актів, які впливають на розвиток вітчизняного експортного потенціалу;
 створення системи зовнішньоекономічної інформації та інформаційно-консультативної служби у регіональних і закордонних представництвах;
 зменшення податків на експортні послуги;
 організація оперативної роботи державних органів щодо активного просування і захист інтересів вітчизняних експортерів за кордоном, а головною метою державної політики сфері АПК повинна залишатися розбудова стабільного експортоорієнтованого та конкурентоспроможного на зовнішіх ринках сектора економіки і створення для цього відповідних організаційно-економічних умов
Литература
1. Конституція України від 26 червня 1996 р. (із змінами) // Відомості Верховної Ради України. – 1996 р. – № 30. – 141 с.
2. Митний кодекс України від 13.03.2012 р. (із змінами) // Відомості Верховної Ради України. – 2012 р. – № 44-8. – с. 552.
3. Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.1991 р. (із змінами) // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1991 р. – № 29. – 377 с.
4. Закон України «Про господарські товариства» від 19.09.1991 р. (із змінами) // Відомості Верховної Ради України. – 1991 р. – № 49. – 682 с.
5. Закон України «Про карантин рослин» від 30.06.1993 р. (із змінами) // Відомості Верховної Ради України. – 1993 р. – № 34. – 352 с.
6. Закон України «Про стандартизацію» від 05.06.2014 р. (із змінами) // Відомості Верховної Ради України. – 2014 р. – № 31. – 1058 с.
7. Закон України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» від 15.01.2015 р. (із змінами) // Відомості Верховної Ради України. – 2015 р. – № 14. – 96 с.
8. Закон України «Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції» від 17.07.1997 р. (із змінами) // Відомості Верховної Ради України. – 1997 р. – № 44. – 281 с.
9. Закон України «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур» від 10.09.1999 р. (із змінами) // Відомості Верховної Ради України. – 1999 р. – № 44. – 389 с.
10. Закон України «Про Митний тариф України» від 19.09.2013 р. (із змінами) // Відомості Верховної Ради України. – 2014 р. – № 20-21. – 740 с.
11. Закон України «Про вивізне (експортне) мита на живу худобу та шкіряну сировину» від 07.05.1996 р. (із змінами) // Відомості Верховної Ради України. – 1996 р. – № 28. – 133 с.
12. Гоєцька-Колотило Я.З. Аграрне право України: навчальний посібник / Я.З. Гоєцька-Колотило, Н.В. Ільків – К.: Істина, 2008 р. – 184 с.
13. Єрмоленко В.М. Аграрне право України: підручник / В.М. Єрмоленко, О.В. Гафурова, М.В. Гребенюк – К.: Юрінком Інтер, 2010 р. – 608 с.
14. Жушман В.П. Аграрне право та законодавство України. (В питаннях та відповідях): навчально-практичний посібник / В.П. Жушман – Х.: ТОВ «Одіссей», 2007 р. – 736 с.
15. Жушман В.П. Аграрне право України (В питаннях та відповідях): навчально-практичний посібник / В.П. Жушман – Х.: Одіссей, 2012 р. – 200 с.
16. Козака Ю.Г. Зовнішньоекономічна діяльність підприємств: навчальний посібник / Ю.Г. Козак – К.: Освіта України, 2012 р. – 272 с.
17. Мельничук О.Ф. Законодавство та право в агропромисловому комплексі України: навчальний посібник / О.Ф. Мельничук, Н.М. Опольська – Вінниця.: ПП «Едельвейс і К», 2011 р. – 334 с.
18. Погрібний О.О. Аграрне право України: підручник / О.О. Погрібний – К.: Істина, 2007 р. – 448 с.
19. Статівка А.М. Правове регулювання виробництва сільськогосподарської продукції: навчальний посібник / А.М. Статівка – Х.: Юрайт, 2015 р. – 272 с.
20. Тетарчук В.І. Аграрне право України: навчальний посібник / В.І. Тетарчук – К.: Центр учбової літератури, 2015 р. – 244 с.
21. Черевко Г.В. Державне регулювання економіки АПК / Г.В. Черевко – К.: Знання, 2006 р. – 339 с.
22. Безуглий М.Д. Стан, основні тенденції розвитку сільського господарства України про тягом 2011 року та напрями розвитку в 2012 році / М.Д. Безуглий, С.М. Кваша // Економіка АПК. – 2012 р. – № 4. – с. 3-13.
23. Вавенко А.Е. Особливості правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності вітчизняних підприємств / А.Е. Вавенко // Управління розвитком. – 2014 р. – № 6 (169). – с. 71-73.
24. Гасуха Л. Розвиток агропромислового комплексу як основа гарантування продовольчої безпеки днержави / Л. Гасуха // Економіст. – 2012 р. – № 9. – с. 44-46.
25. Губенко В.І. Продукція АПК на зовнішніх ринках: стан, проблеми, методика оцінки конкурентноспроможності підприємств АПК / В.І. Губенко // Збірник наукових праць Полтавської державної аграрної академії. – 2008 р. – с. 213-216.
26. Діброва А. Державна підтримка аграрного сектору економіки за допомогою спеціальних режимів та механізмів оподаткування / А. Діброва // Економіст. – 2007 р. – № 7. – с. 31-35.
27. Діброва А.Д. Основні тенденції розвитку зовнішньої торгівлі агропродовальчою продукцією / А.Д. Діброва // Економіка АПК. – 2012 р. – № 2. – с. 95-102.
28. Івашків І.М. Зовнішньоторгівельна орієнтація АПК України щодо реалізації агропродовольчої продукції на ринках ЄС / І.М. Івашків // Агросвіт. – 2015 р. – № 19. – с. 59-63.
29. Кваша С.М. Імпорт агропродовольчої продукції та можливості його заміщення національним виробництвом / С.М. Кваша, В.І. Власов, Н.В. Кривенко // Економіка АПК. – 2014 р. – № 5. – с. 11-21.
30. Кваша С.М. Конкурентноспроможність вітчизняної агрорної продукції в умовах вступу України до СОТ / С.М. Кваша, О. Лука // Економіка України. – 2003 р. – № 10. – с. 79-86.
31. Кіндзерський Ю. Проблеми розвитку промисловості та розбудови ефективної промисловоє політики в Україні / Ю. Кіндзерський // Економіст. – 2012 р. – № 12. – с. 20-25.
32. Клименко Л.В. Зовнішньоторгівельний баланс продукції сільського господарства і продовольства України: проблеми та перспективи / Л.В. Клименко // Агросвіт. – 2013 р. – № 5. – с. 2-9.
33. Ковальчук Н.В. Експортний потенціал АПК України / Н.В. Ковальчук // Науково-теоретичний журнал Дніпропетровської державної фінансової академії. – 2012 р. – № 1 (27). – с. 77-82.
34. Кондратюк О.І. Необхідність та значення державної підтримки сільськогосподарського виробництва / О.І. Кондратюк // Формування ринкових відносин в Україні. – 2012 р. – № 6 (133). – с. 209-213.
35. Крилов Ю.Є. Роль сільгоспвиробників у забезпеченні продовольчої безпеки України в умовах глобалізації / Ю.Є. Кирилов, І.В. Осадчук // Економіка АПК. – 2012 р. – № 1. – с. 121-128.
36. Малік М.Й. Конкурентноспроможність аграрних підприємств: методологія і механізми: монографія / М.Й. Малік, О.А. Нужна – К.: ННЦ ІАЕ, – 2007 р. – 270 с.
37. Маслак О. Зернова безпека / О. Маслак // Пропозиція. – 2012 р. – № 12. – с. 30-34.
38. Новак І.М. Напрями підвищення конкурентоспроможності продукції Українсьх виробників на зовнішньому ринку / І.М. Новак // Економіка АПК. – 2011 р. – № 3. – с. 2-5.
39. Осташко Т.О. Надзвичайні заходи СОТ для захисту ринків агропродовольчих товарів / Т.О. Осташко // НАН України, Інститут економіки і прогнозування. – 2011 р. – с. 102.
40. Пісьмаченко Л.М. Державне управління зовнішньоекономічною діяльністю в Україні: регулювання та контроль: монографія / Л.М. Пісьмаченко – Донецьк: ТОВ «Юго-Восток, Лтд.», – 2008р. – 366 с.
41. Реутов В.Є. Стратегічні напрямки розвитку зовнішньоекономічної діяльності агропродуктового принку України / В.Є. Реутов // Агросвіт. – 2012 р. – № 4. – с. 2-5.
42. Строченко Н.І. Розвиток зовнішньоекономічної діяльності як фактор економічної стабільності підприємства / Н.І. Строченко // Вісник Сумського аграрного університету. Серія: Економіка і менеджмент. – 2012 р. – № 11 (54). – с. 125-129.
43. Херувімова Т.О. Особливості нормативно-правового регулювання обмеження експорту товарів / Т.О. Херувімова // Форми права. – 2011 р. – № 4. – с. 761-769.
44. Шкатула В.П. Особливості сучасного стану зовнішньої торгівлі аграрних переробних підприємств Житомирщини / В.П. Шкатула // Агросвіт. – 2013 р. – № 2. – с. 40-45.
45. Школьний О.О. Критерії ефективності системи дотування в контексті зміцнення зовнішньоекономічних позицій АПК / О.О. Школьний // Економіка АПК. – 2009 р. – № 2. – с. 9-13.
46. Шпикуля О.Г. Формування конкурентноможливості в аграрній економіці / О.Г. Шпикуля// Агроінком. – 2007 р. – № 9-10. – с. 4-8.
47. Шубровська О. Ризики сталого розвитку АПК України в умовах глобалізації / О. Шубровська // Економіка України. – 2007 р. – № 2. – с. 62-68.
Другие работы этого направления
Аграрні правовідносини як предмет аграрного права
Правове становище особистих селянських господарств в Україні
Порядок створення фермерського господарства та його державна реєстрація
Поняття соціального розвитку села і АПК, та особливості його правового регулювання
Правові аспекти реструктуризації недержавних сільськогосподарських підприємств
1. Право водокористовування в сільському господарстві 2. Загальна характеристика Закону України «Про насіння та садівний матеріал» 3. Особливості банкрутства сільськогосподарського підприємства
Аграрна політика і аграрна реформа України
Державне регулювання сг та їх правове закріплення
Правовое обеспечение производственно-хозяйственной деятельности государственных специализированных сельскохозяйственных предприятий
Контрольна аграрне право
Предмет і система аграрного права
Аграрне законододавство США, Канади та ін. країн
Правове регулювання приватизації і паювання земель с/г призначення
Договор аренды земельных участков сельскохозяйственного назначения
Особливості правового регулювання сг робочої сили
Правове становище фермерів в зарубіжних країнах
ПРАВОВОЙ РЕЖИМ ЗЕМЕЛЬ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННОГО НАЗНАЧЕНИЯ, ПРИНАДЛЕЖАЩИХ ГРАЖДАНАМ НА ПРАВЕ СОБСТВЕННОСТИ
Правове забезпечення запобігання деградації земель сільськогосподарського призначення
Співвідношення аграрного права із суміжними галузями права
Варіант №6 1. Правове регулювання виробництва продукції тваринного походження 2. Майнові правовідносини у сільському господарстві 3. Нормативно-правова база діяльності фермерських господарств
ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ПІДСОБНИХ ВИРОБНИЦТВ І ПРОМИСЛІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ
Поняття субєктів аграрного права
Правовий статус аграрних підприємств
Правове регулювання ринку землі в Україні
Поняття та види аграрно-договірних зобов’язань з виробництва і реалізації сільськогосподарської продукції
Порядок створення фермерського господарства та його державної реєстрації
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВИРОЩУВАННЯ І РЕАЛІЗАЦІЇ ВИСОКОПРОДУКТИВНОГО НАСІННЯ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР
Конституція України та закони України як джерела аграрного права