Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   80 грн.
ЦЕНА:   184 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Кримінологічна характеристика жіночої злочинності   (ID работы: 6947)

Направление: Право
Предмет: Криминология
Тип работы: Реферат
Число страниц: 27
Год защиты: 2015
ВУЗ: Киевский Национальный Университет им. Шевченко (КНУ им. Шевченко)
Курс: 3
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
1. Кримінологічна характеристика злочинів, які скоюють жінки
2. Причини й умови вчинення злочинів жінками
3. Кримінологічні проблеми проституції
4. Профілактика злочинів, вчинюваних жінками
Висновок
Список використаної літератури
Введение
Актуальність теми. На думку науковців антропологічного напрямку, на жіночу злочинність впливають також і проблеми історичного характеру. Споконвіку на українських землях жінка була господинею, виховувала дітей, переважно вела домашнє господарство. Однак у сучасному світі жінка ще й працює. Ці навантаження стають причиною стресів, депресій, а отже, і спонукають до вчинення злочинів. У кримінологічній літературі відзначається, що головними негативними явищами, з якими пов’язана жіноча злочинність та її постійне зростання, виступають: інтенсивна участь жінок у суспільному виробництві; істотне послаблення основних соціальних інститутів (у першу чергу сім’ї ); напруга в суспільстві, поява конфліктів і ворожнечі між людьми; поширення таких явищ, як пияцтво, алкоголізм, наркоманія, проституція, психопатія, бродяжництво, паразитизм, цинізм, аморалізм, глум над людиною, кулачне право тощо. Як бачимо, проблема жіночої злочинності є актуальною для суспільства. Тому не можна на неї не звертати уваги.
Головну роль у запобіганні їй відіграють соціально-економічні, культурно-виховні, організаційно-управлінські та інші заходи, які є основою для оптимального вирішення проблеми поєднання суспільних, виробничих і сімейно-побутових інтересів жінок для загально соціального запобігання злочинності. Обмеження й усунення криміногенного сімейного неблагополуччя, віктимності, впливу кримінальної субкультури, алкоголізму, наркоманії, бездоглядності дітей, бродяжництва тощо – шлях до скорочення жіночої злочинності. Мета запобіжних заходів – усунути умови, що сприяють виникненню злочинної мотивації, і спонукати особу до добровільної відмови від злочинної діяльності.
Зрозуміло, що позбутися такого лиха, як жіноча злочинність, неможливо. Проте державі та суспільству потрібно попрацювати в цьому напрямі, оскільки жінка повинна бути берегинею людського роду, а не знищувати його.
Дослідження кримінологічної характеристики жіночої злочинності в Україні є надзвичайно актуальним. Особливість її полягає насамперед у тому, що жінки-матері дають своїм дітям не лише життя, а й перші основи моралі. Асоціальні дії жінок здійснюють руйнівний вплив на підростаюче покоління: зрозуміло, що ті з них, які крадуть, постійно пиячать або займаються проституцією, не можуть належно виховати своїх дітей. А тому майбутнє України багато у чому залежатиме від фізичного і психічного здоров’я жінок.
Метою даної роботи є вивчення кримінологічної характеристики жіночої злочинності.
Завдання реферату:
1. надати кримінологічну характеристику злочинів, які скоюють жінки;
2. розглянути причини й умови вчинення злочинів жінками;
3. описати кримінологічні проблеми проституції;
4. розглянуть профілактику злочинів, вчинюваних жінками.
Об’єкт реферату – жіноча злочинність.
Предметом реферату є вивчення жіночої злочинності.
Заключение
У сучасних економічних умовах жінки часто змушені йти на різні злочини, щоб забезпечити собі елементарну можливість існувати в цьому світі. Основними причинами жіночої злочинності є складна економічна ситуація і ослаблення головних соціальних інститутів. На сьогодні жінка перестає бути слабкою статтю. Багато жінок обіймають керівні посади, активно беруть участь у суспільному житті та працюють нарівні з чоловіками. Високі ціни і відсутність грошей підштовхують представниць слабкої статі до вчинення розкрадань і крадіжок.
Крім того, напружена професійна діяльність у поєднанні з виконанням жінками сімейних обов’язків приводить до найбільш негативних наслідків. Робота з перевантаженням, відчуття втоми, нервове перенапруження – усе це стає причиною психологічного зриву, що теж тягне за собою можливість вчинення злочинних діянь.
Жіноча злочинність є частиною загальної злочинності.
Проте цей вид злочинності має певні особливості, пов’язані з соціальною роллю та функціями жінки, способом життя і професійною діяльністю, біологічною та психофізіологічною специфікою, а також з її історично обумовленим місцем у системі суспільних відносин.
Передусім специфіка причин жіночої злочинності полягає в особливостях морально-вольової установки особистості жінок. Для них є типовими певні властивості і потреби: підвищена чутливість у міжособистісних стосунках, прагнення до досконалості, демонстративність, схильність до психопатії та неврастенії, конформізм, зниження вольових якостей у небезпечних умовах, прагнення до комфорту в побуті, володіння предметами особистого вжитку, особливо модним одягом тощо.
Наявність жіночої злочинності в Україні, а в певні періоди і її значне зростання мають вкрай негативні наслідки. Це перш за все призводить до помітного погіршення якості виховання й зумовлює появу бездоглядних дітей, розпад сімей, поглиблює знівелювання моральності, негативно впливає на рівень духовності суспільства в цілому.
Головна роль у радикальному зменшенні жіночої злочинності відводиться передбаченню і своєчасному випередженню виникнення і поширення криміногенних явищ, які можуть детермінувати або детермінують злочинність жінок. Отже, у сучасних умовах важливого значення набувають питання усунення детермінант злочинної поведінки жінок. До речі, суспільство не може похвалитися успіхом у знищенні найбільш поширених негативних явищ, що супроводжують людство.
Зрозуміло, повністю позбутися цього лиха неможливо.
Проте державі та суспільству потрібно багато попрацювати в цьому напрямі, оскільки жінка має бути берегинею людського роду, а не його нищівником. Жіноча злочинність – це проблема не тільки держави, а й суспільства.
Для профілактики злочинів, вчинених жінками, необхідно сприяти створенню антикризових, реабілітаційних, інших спеціалізованих центрів, де соціально неадаптовані жінки можуть одержати притулок, психотерапевтичну та медичну допомогу, допомогу у працевлаштуванні тощо.
Таким чином, проблеми запобігання жіночій злочинності слід вирішуватися в межах протидії злочинності. Однією з найважливіших умов досягнення успіху в даній сфері є якісний стан суспільства. Отже, жінка повинна зрозуміти, що в неї інше життєве покликання: перш за все, матері й дружини. Держава також має забезпечити фінансову, матеріальну допомогу та соціальну підтримку, надати можливість жінці заробляти та отримувати більш високий дохід.
Литература
1. Александров Ю.В., Гель А.П., Семаков Г.С. Кримінологія: Курс лекцій. - К.: МАУП, 2012. – 296 с.
2. Дрьомін В. М. Кримінологія. — О.: Юридична література, 2013. — 169 с.
3. Закалюк А. П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика : у 3 кн. / Закалюк А. П. – К. : Вид. дім «ІнЮре», 2007. – Кн. 2: Кримінологічна характеристика та запобігання вчиненню окремих видів злочинів. – 712 с
4. Кримінологічна теорія і практика: досвід, проблеми сьогодення та шляхи їх вирішення: Тези доповідей наук.-теор.конф. (м. Київ, 20 березня 2014 року) / Ред. кол. В.В. Коваленко, В.В. Чернєй, О.М. Джужа, В.В.Василевич та ін. – К.: Національна акад. внутр. справ, 2014. – 354 с.
5. Колб О. Г., Яцишин М. М., Крикунов О. В. Кримінологія: довідник термінів, основні визначення, рекомендовані джерела. — Луцьк: РВВ "Вежа" Волинського держ. ун-ту ім. Лесі Українки, 2007. — 467с.
6. Кримінологія: Навч. посіб. / О.М. Джужа, Ю.Ф. Іванов – К.: Вид. ПАЛИВОДА . – 2006. – 264 с.
7. Куйбіда Р.Посібник із написання судових рішень /Р. Куйбіда, О. Сироїд. – К.: Дрім Арт, 2013. – 224 с
8. Кулик О.Г. Методологічні засади всеукраїнського віктимологічного опитування населення / О.Г. Кулик // Форум права. – 2013. – № 1. – С. 543–548.
9. Меркулова В.О. Жінка як суб'єкт кримінальної відповідальності. - Одеса, 2013. - С. 36-37
10. Назаренко Д. О. Кримінологічний аналіз та протидія фоновим для злочинності явищам: монографія / Д. О. Назаренко. – Харків: Диса плюс, 2013. – 524 с.
11. Профілактика злочинів: [підруч.] / О. М. Джужа, В. В. Василевич, О. Ф. Гіда та ін.; за заг. ред. О. М. Джужи. – К.: Атіка, 2011. – 720 с. – С. 280.
12. Савченко А. В. Кримінальне законодавство України та федеральне кримінальне законодавство Сполучених Штатів Америки: комплексне порівняльно-правове дослідження: [монографія] / Савченко А. В. – К., 2007. – 596 с
13. Чеханюк Л.В. Віктимологічна детермінація злочинних посягань, учинених щодо жінок / Л.В.Чеханюк// Митна справа. – 2009. – №6. – С.163–168
14. Шестаков Д. А. Криминология. — СПб.: Издательство Р.Асланова "Юридический центр Пресс", 2006. — 559 с.
Другие работы этого направления
Соціальні протиріччя та їх роль у детермінації злочинності
Криминологические особенности женской преступности в Украине
Кримінологічна концепція альтернативних мір покарання
Злочинність у місцях позбавлення волі
Кримінологія в Україні
Співвідношення біологічного та соціального в особі злочинця
Біологічні концепції причин злочинності
Кримінологічна характеристика злочинності військовослужбовців
Ошибка в содержании субъективной стороны состава преступления
Поняття кримінологічного прогнозування
Біологічні концепції причин злочинності
Кримінологічні та кримінально-правові проблеми ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості
КРИМІНАЛІСТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЦЕСУ ДОКАЗУВАННЯ НА ДОСУДОВОМУ СЛІДСТВІ
КРИМІНОЛОГІЯ ВЕРБАЛЬНОЇ АГРЕСІЇ
Устновка та її роль у механізмі злочинної поведінки
Історія та сучасний стан розвитку вітчизняної кримінології
Сучасна корислива економічна злочинність та заходи її попередження
Становлення та розвиток кримінолоогії як науки
Стан, структура та основні тенденції розвитку організованої злочинності в Україні.
КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВЧИНЕННЯ ЗЛОЧИНУ ГРУПОЮ ОСІБ
КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВІ ТА КРИМІНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ БОРОТЬБИ ІЗ ВТЯГНЕННЯМ НЕПОВНОЛІТНІХ У ЗЛОЧИННУ АБО ІНШУ АНТИГРОМАДСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ
Завдання кримінологія
Теорія диференційного зв'язку. У. Сатерленд та теорія злочинності білих комірців
Світові тенденції розвитку злочинності. Кримінологічне дослідження
КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВІ ТА КРИМІНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ПРОТИДІЇ ЗАВІДОМО НЕПРАВДИВИМ ПОВІДОМЛЕННЯМ ПРО ЗАГРОЗУ ГРОМАДСЬКІЙ БЕЗПЕЦІ
Ціна злочинності
Детермінація індивідуальної злочинної поведінки
Зародження кримінологічної думки. примітивно-раціоналістична концепція причин злочинності
Віктимологічна профілактика
Соціалізаія та її роль у формуванні особи злочинця
Делінквентність дітей до чотирнадцятирічного віку (кримінологічні проблеми)
КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСОБИСТОСТІ ЗЛОЧИНЦІВ, ЩО ВЧИНИЛИ УМИСНІ ВБИВСТВА ПРИ ОБТЯЖУЮЧИХ ОБСТАВИНАХ
Кримінологія контрольна
Інтеракціонізм у кримінології. Теорія конфлікту
Теорія професійного злочинця і теорія злочинного наслідування, Теорія конфлікту. Теорія стигматизації (інтеракції) Теорія субкультури.
Доповідь кримінологія
СТАДІЇ ВЧИНЕННЯ ЗЛОЧИНУ
Задержание лиц, совершивших преступление, как обстоятельство, исключающее преступность деяния (Социальные и уголовно-правовые проблемы)
КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ПРОФІЛАКТИКА ЗЛОЧИНІВ, ЯКІ ВЧИНЯЮТЬСЯ ПРАЦІВНИКАМИ МІЛІЦІЇ У СФЕРІ СЛУЖБОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
КРИМИНОЛОГИЧЕСКИЕ И УГОЛОВНО - ПРАВОВЫЕ АСПЕКТЫ ОТВЕТСТВЕННОСТИ ЗА УКЛОНЕНИЕ ОТ УПЛАТЫ НАЛОГОВ, СБОРОВ И ДРУГИХ ОБЯЗАТЕЛЬНЫХ ПЛАТЕЖЕЙ
Взаємозв'язок кримінології з юридичними та іншими суспільними науками