Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   60 грн.
ЦЕНА:   138 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Соціально-економічний розвиток Миколаївської області   (ID работы: 682)

Направление: Экономика
Предмет: Размещение производительных сил/РПС
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 41
Год защиты: 2009
Язык: Украинский
Содержание
Зміст
Вступ
1. Загальні показники економічного регіону
1.1. Територіально-адміністративний склад і економічна інфраструктура…5
1.2. Валова додана вартість
1.3. Дебіторсько-кредиторська заборгованість і кредитування в регіоні
2. Зайнятість населення та продуктивність праці в регіоні
2.1. Ресурси праці та зайнятість
2.2. Продуктивність та ефективність праці
2.3. Рівень безробіття та проблеми зайнятості
3. Природні ресурси
3.1. Природні умови
3.2. Мінерально-сировинні ресурси
3.3. Екологічні проблеми
4. Промисловість регіону
4.1. Споживання окремих видів палива в регіоні
4.2. Динаміка виробництва промислової продукції
4.3. Структура і динаміка виробництва товарів та послуг
споживчого ринку
5. Сільське господарство регіону
5.1. Сільськогосподарські угіддя
5.2. Посівні площі і валовий збір
5.3. Продукція тваринництва
5.4. Перспективи і проблеми фермерських угідь
6. Зовнішньо економічна діяльність регіону

Висновки
Список використаної літератури
Введение
Вступ

На півдні України, на древній степовій землі, в басейні нижньої течії Південного Бугу на площі понад 24600 квадратних кілометрів розкинулися землі Миколаївської області.
З трьох сторін світу область межує з іншими регіонами України, а на півдні її територія займає кілька сот кілометрів берегової лінії Чорного моря та його лиманів. Ця лінія в межах області робить дивовижні зиґзаґи. Глибоко в суходіл вдаються Дніпровсько-Бузький, Бузький, Березанський та Тилігульський лимани, які створюють дивовижне плетиво водяних плес. Гирла рік південний Буг та Інгул зустрічаються саме так, де розташований обласний центр-місто Миколаїв - омиваючи його з усіх боків.
Своєрідна і насичена подіями історія степового Причорномор'я. Як свідчать археологічні розкопки, ще 15 тисяч років тому на території нашого краю жили люди. З початку першого тисячоліття до нашої ери, змінюючи або витісняючи одне одного, на берегах Чорного моря селилися племена землеобробної трипільської культури, кіммерійці, скіфи, сармати, греки. Залишки цих поселень та пам'ятки культур збереглися до наших часів. Найвідомішою з них є Ольвія - колишнє античне місто - держава, засноване ще в VI столітті до нашої ери.
Протягом перших століть нашої ери ці місця поступово заселяли слов`янські племена, а з кінця Х століття територія нинішньої Миколаївщини увійшла до складу Київської Русі. До речі, саме по Дніпровсько-Бузькому лиману проходив знаменитий торговельний шлях "з варягів у греки". І важливим пунктом на цьому шляху був острів Березань.
Нераз чужинці зазіхали на Прибузький край - орди печенігів, половців, монголо - татар, а також литовці, кримські татари, турки спустошували його землі. І ставали у Дикому полі проти них козацькі паланки - тогочасні сторожові прикордонні застави. Достеменно відоме місце, де знаходився легендарний Запорізької Січі. Запорізькі та прибузькі козаки, не рахуючись з тисячами небезпек, вперто просувалися до моря, засновуючи острівці хліборобської культури. Степ, на який з півночі тиснула багата хліборобська культура, був просто приречений поєднатися з морем. І це сталося після російсько-турецьких війн.
Подальша історія краю пов`язана з виходом Росії до Чорного моря і освоєнням причорноморських степів. У 1788 році в гирлі річки Інгул розпочалося будівництво верфі, а вже через рік тут виникло містечко, назване Миколаєвом - на честь взяття Очакова, що відбулося в день святого Миколая, покровителя моряків. Вже на початку ХIХ століття Миколаїв став центром Миколаївської губернії. Увійшовши до складу Російської імперії, наш край одразу визначився в своїй спеціалізації. Колонізований степ перетворився на хлібні закрома, а місто над Південним Бугом стало центром суднобудування. В ХІХ столітті Росія експортувала мільйони пудів хліба. Левова частка цього хліба вирощувалася в наших краях - в Причорномор`ї, колишньому дикому полі. А возили його за кордон, зокрема, і на судах, що сходили з миколаївських стапелів. І тому можна сказати, що кораблі і хліб, степ і море - головні ознаки Миколаївщини.
Щедра земля народжує щедрі таланти. Тут народилися і працювали відомі діячі науки і культури. Серед них - винахідник електрозварювання М.М. Бенардос, астроном Ф.О. Бредіхін, флотоводець, океанограф та винахідник адмірал О.О. Макаров, лінгвіст і письменник, почесний академік В.І. Даль, корифеї української сцени М.К. Садовський, П.К. Саксаганський, М.Л. Кропивницький, І.К.Карпенко-Карий.
Метою роботи є вивчення соціально-економічного розвитку Миколаївської області.
Об'єктом дослідження в даній курсовій роботі є розвиток Миколаївської області.
Методи дослідження: описовий, порівняльний, структурний.
Структура роботи. Дана робота складається із вступу, шести параграфів, висновку та списку використаної літератури.
Заключение
Висновки

Внаслідок системного аналізу можемо зробити певні висновки:
1. Миколаїв - місто корабелів. Перший корабель, збудований у Миколаєві, було спущено на воду у 1790 році - 44-гарматний фрегат "Святой Николай". Його зображення й досі прикрашає герб міста.
2. Адміністративно область поділена на 19 районів. В області налічується 5 міст обласного підпорядкування, 4 міста районного підпорядкування, 20 селищ міського типу та понад 919 сіл. В області проживає понад 1,32 млн. чоловік. Більшість населення, 66%, мешкає в міських поселеннях. Майже 60% міського населення мешкає в Миколаєві - адміністрНаціональний склад населення області є ще одним плюсом для розвитку взаємовигідних зв`язків з багатьма державами, особливо сусідніми. В Миколаївській області живе понад 100 національностей. Переважну кількість населення складають українці - понад 75%, до 20% населення регіону - росіяни. Досить компактно проживають молдовани, болгари та греки. Своєрідний склад населення області дає додаткові стимули і можливості для розвитку зв`язків, співробітництва, створення спільних підприємств з Росією, Болгарією, Молдовою, Грецією.
3. Мінерально - сировинні ресурси на території області представлені значними запасами будівельних матеріалів. Загальнодержавне значення мають родовища різнобарвних гранітів, що відзначаються широкою гамою кольорів і високими декоративними якостями, із яких виготовляють декоративно-облицювальні вироби. Розвідані запаси чотирьох родовищ гранітів досягають 20 млн. кубометрів. Серед інших будівельних матеріалів домінують розвідані запас будівельного каменю - понад 480 млн. кубометрів, матеріалу для виробництва буто-щебеневої продукції. Запаси сировини для виробництва цементу, карбонатні та глинисті породи досягають 85 млн. т.
4. Промислове значення мають поклади вапняків, гнейсів, кварцових пісків та глини для виробництва вапна, цегли, шляхових матеріалу. На території області розвідані поклади кобальто-нікелевих руд, мінеральної води, лікувальної грязі. Сприятливими факторами економіко-географічного положення Миколаївщини є її близькість до промислових центрів Донецько-Придніпровського регіону та вихід до Чорного моря. Це посилює значення області в територіальному поділі праці, зумовлює розвиток портового господарства, морського транспорту загальнодержавного та міжнародного значення, рекреаційного господарства.
5. В області функціонує мережа заготівельно-постачальних підприємств, організацій, через які передаються на утилізацію такі вторинно цінні відходи, як металобрухт - чорний та кольоровий, нафтовідходи, макулатура, склобій, відпрацьовані автошини, відпрацьовані лампи люмінесцентні. В області зареєстровано 119 видів відходів. Є підприємства які збирають відходи і транспортують їх для переробки на відходоперероблюючих підприємствах України, що розташовані поза межами Миколаївської області.
6. За підсумками 8 місяців 2006 року промисловістю області було вироблено продукції на 9,3% більше ніж за аналогічний період минулого року, а в цілому по Україні – на 5,4% більше (за 7 місяців ці показники дорівнювали 9,3% та 4,8% відповідно). З нарощенням виробництва на 19,7% працювали підприємства харчової промисловості. Значно зріс випуск продукції у виробників фруктових та овочевих соків – на 27,5%, напоїв – на 36,6%, м'ясної продукції – на 60,1%, жирів – у 2,4 рази. Однак погіршалась ситуація на підприємствах з виробництва плодоовочевих консервів, якими випущено продукції на 66,2% менше, готових кормів для тварин – на 28,1%, круп та борошна – на 15,8%.
7. Миколаївська область володіє значним експортним потенціалом. 334 підприємства, організації та фірми займаються експортом товарів та послуг та 262 – імпортними операціями. Підприємства регіону підтримують ділові стосунки з партнерами 111 країн світу. Загальний обсяг зовнішньоторговельного обороту складає понад 919,6 млн. дол. США з позитивним сальдо – 301,2 млн. дол. США. Головними підприємствами-експортерами в області є АТ "Миколаївський глиноземний завод", та підприємства суднобудівної галузі.
Литература
Список використаної літератури

1. Заставний Р.Д. Географія України : Навчальний посібник для географічного факультету та економічних спеціальностей. – Львів: Світ, 1994 –740 с.
2. Заблоцький Б.Ф. та інші. Економіка України : Національна економіка України. – Львів: ЛБК НБУ, 1997.-580ст.
3. Шаблій О.І. Соціально-економічна географія України: навчальний посібник. - Львів : Світ, 1994. – 608 с., іл.
4. Качан Є.П. та інші. Розміщення продуктивнвх сил України: Підручник. – К: Вища шк., 1998. – 375с.: іл.
5. Статистичний щорічник України за 2005 рік / Державний комітет статистики України;с 78 за редакцією О.Г. Осауленка.; Відп. за вип. В.А. Гловко – К: Техніка, 2006 ISBN 966-575-167-0
6. Георафічна енциклопедія України: в 3-х т./ редколегія: О.М. Маринич та інші – К.: 1993 Т.З: П-Я.-480 с.: іл.
7. www.oga.mk.ua
8. www.kmu.gov.ua
9. www.mykolayiv-oda.gov.ua
10. www.stat.nk.ukrpack.net
Другие работы этого направления