Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   240 грн.
ЦЕНА:   552 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Історія виникнення та розвиток Магдебурзького права   (ID работы: 6584)

Направление: Право
Предмет: История государства и права зарубежных стран
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 23
Год защиты: 2013
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
Розділ І. Історія виникнення та розвиток Магдебурзького права
1.1. Виникнення та джерела Магдебурзького права
1.2. Розширення та занепад Магдебурзького права
Розділ ІІ. Основні положення Магдебурзького права
2.1. Міське самоврядування за Магдебурзьким правом
2.2. Судові установи за Магдебурзьким правом
Розділ ІІІ. Роль і значення Магдебурзького права для України
Висновки
Список використаної літератури
Введение
Конституційний процес в Україні підняв проблему місцевого самоврядування до однієї з важливих. Проте теоретичні і практичні результати реформи самоврядування залишаються суперечливими. Однією з причин цього є то, що дослідження самоврядування фактично знаходиться на останньому місці у правовій науці. Так, досвід самоврядування більш грунтовно вивчали історики, а не правники.
Я вважаю тему моєї курсової актуально тому, що в умовах розбудови української держави значно зростає потреба у вивченні історії України, стрижнем якої є проблема державності та права. Без глибокого осмислення минулого в усій його складності й суперечливості важко зрозумити сучасні процеси і плідно творити нову державу України, в основі якої повинно бути право.
Право - це частина культури народу. Його вивчення в історичному плані покликане розбудити, відновити там, де втрачено, піднести на вищий рівень правосвідомість як частину самосвідомості народу - дійсного творця історії.
З позицій історико-правової науки змістовним в історії Українського самоврядування є період ХІV - ХVІІІ ст., коли воно розвивалося на основі Магдебурзького права.
Заключение
Магдебурзьке право в Україні - важливе джерело права на Українських землях, так зване феодальне міське право, за яким міста звільнялися від управління і суду феодалів.
Магдебурзьке право являє собою скодифіковані в ХІІІ ст. норми звичаєвого права і судові ухвали німецького міста Магдебурга, перейняти згодом багатьма містами Німеччини, Чехії, Польщі, Литви, України та Білорусі. Головними джерелами магдебурзького права були збірник "Speculum Saxonum" ("Саксонське зеркало") та "Вхбільд".
Магдебурзьке право прийшло поперше в міста Закарпатської України (з 1329 р. - Хуст), що належалі Угорщині разом з німецькими колоністами: вже князь Данило Романович і його наступникі забезпечували їм привілей користуватися власним правом і мати власні судово-адміністративні інституції. З переходом українських земель під владу Польщі і Литви Магдебурзьке право надавали королі або великі князі.
Спочатку Магдебурзьким правом стосувалися лише німецькі колоністи, але згодом воно було поширене на все населення міста. Воно надавалося окремим містам спеціальним привілеєм великого князя, і надання його вилучало місто із залежності від місцевої адміністрації.
Міщанство переводилося на окремий суспільний стан, що мав свої станові органи самоуправління. Таким органом була у великих містах міська рада (магістрат), що, як правило, складалася з війта (очолював магістрат), його помічників (бургомістрів) і двох колегій - ради (райці, ратмани, радники) й лави (лавники, засідателі), що їх обирало міське населення (іноді війт призначався державною або дідичною владою).
Магдебурзьке право значно полегшувало залежність міщан від феодальної держави і окремих феодалів і, таким чином, об’єктивно сприяло прогресивному розвитку феодальних міст. В українських землях Магдебурзьке право на відміну від країн Західної Європи не повністю звільняло міста від феодальної залежності, іноді воно переплиталося з нормами звичаєвого права.
Історична оцінка поширення Магдебурзького права, його ролі і значення в Україні не могла, очевидно, і не може бути однозначною. І хоча німецьке право не відіграло тієї ролі для українських міст, що на Заході, однак воно сприяло виділенню міського населення в окремий суспільний стан, доступ до якого був обмежений.
Вносячи певні риси західноєвропейського міського устрою в організації самоврядності українських міст, дане право стало одним із важливих чинників культурного і правового зближення України із Західною Європою, створило правову основу становлення і розвитку місцевого самоврядування в Україні.
Литература
1. Констітуція Україні: прийнята на V сесії Верховної Ради Україні 28 червня 1996 р.// ВВРУ.-1996.-№30.-.
2. Закон Україні "Про внесення змiн до Констітуцiю Україні" вiд 8 грудня 2004 р. № 2222-IV // Вiдомостi Верховної Ради Україні. - 2005. - №2. - Ст.44.
3. Заруба В.М. «Історія держави і права України» : - К.: 2005.- 224 с.
4. Исаев И.А. Істория государства и права, курс лекций. -М.:БЕК, 2006.-311 с.
5. Історія держави і права України. Курс лекций. Під ред. проф. В.Г. Гончаренка. К.: Вентурі, 2006. – 210 с.
6. Історія держави і права України. Частина І. За ред. А.Й. Рогожина. К.: Ін Юре, 2004. – 165 с.
7. Кіселичник В.П. Про надання українським містам у ХІV - ХVІІ ст. Магдебурзького права // Право України. -№ 3, 1996. С. 82-84.
8. Кульчицький В.С., Настюк М.І., Тищик Б.Й. З історії української державності. Львів, СВІТ, 2002. – 196 с.
9. Кульчицький В.С., Настюк М.І., Тищик Б.Й. Історія держави і права України:- Львів: СВІТ, 2006. - 214 с.
10. Липинський В.Р. Україна на переломі// Український історичний журнал. Право України -№4 .–2001. С. 19-20.
11. Малик Я., Вол Б., Чуприна В. Історія української державності – Львів,Книга, 2005. – 205 с.
12. Марченко М. Н. Спільна теорія держави і права. -К.: Зерцало, 2004, у 2-х томах. Т.І.- 246 с.
13. Мироненко О.М. Римаренко Ю.И. Українська державність. К.: Лебідь, 2007.- 557 с.
14. Мироненко О.М. Українське державотворення. Словник-довідник. К.: Либідь, 2004. - 306 с.
15. Панюк Анатолій, Рожик Микола, Історія становлення українсько державності. - Львів: центр Європи,2005. - 311 с.
16. Полонська-Василенко Н. Історія України.К.: Генеза, 1992. – 287 с.
17. Сас П.М. Феодальные города Украины в конце ХV - 60-х годах ХVІ в. М.: ДТД, 2000, С. 178-179.
18. Чернілевський З.М Загальна історія держави і права. -Харків: Юрист, 2004. -459 с.
19. Чубатий Д.М. Огляд історії українського права. К.: Юр. Літ., 2003. -110 с.
Другие работы этого направления