Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   30 грн.
ЦЕНА:   69 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Правова система   (ID работы: 641)

Направление: Право
Предмет: Теория государства и права
Тип работы: Реферат
Число страниц: 17
Год защиты: 2009
Язык: Украинский
Содержание
Зміст
Вступ
1. Поняття правової системи
2. Елементи правової системи
3. Ocoбливості романо-германської та англо-саксонської правових систем
Висновок
Використана література
Введение
Вступ
Право, яке знаходиться в процесі творення України є засобом утвердження держави, способом укріплення права українського народу на сучасну державу, інструментом регулювання відносин між людьми, громадянами, особою, державою, України з іншими державами. Тому сьогодні на перший план вийшла гуманістична і культурно-творча місія, яка найбільш проявляється в задоволенні духовних потреб людей, в забезпеченні прав і свобод громадянина.
Вона відіграє важливу роль у формуванні демократичної, правової, незалежної української держави. Система законодавства України є досить недосконалою і потребує великої праці над нею. Наприклад, податкове законодавство України є досить недосконале і тому гальмує розвиток економіки країни. Щоб уникнути цієї проблеми потрібно вдосконалювати себе та законодавчу базу України, а для цього потрібно виховувати молоде покоління , котре до проголошення незалежності Української держави виховувалось у тоталітарному режимі СРСР. Багато вчених стверджують щоб перейти від тоталітарного режиму до демократичного потрібно не менш трьох поколінь. Українська держава та інші держави котрі входили до колишнього СРСР пішли таким шляхом демократизації, як ні одна країна світу. Також в законодавстві України ще діють акти котрі застосовувались в СРСР, і вони сприяють гальмуванню розвитку Української, демократичної, незалежної, правової держави.
Актуальність дослідження. В умовах реформування в Україні суспільних відносин, зміни економічного та політичного устрою більше інтенсифікуються правові зрушення в житті країни. Особливо важлива роль у розв’язанні завдань гармонізації суспільства належить правовій системі. Саме вона покликана здійснювати активний вплив на характер змін у суспільстві, сприяти гуманізації держави і права, вдосконаленню законодавчого процесу, піднесенню ефективності правового регулювання, формуванню високої суспільної та індивідуальної правосвідомості.
Мета і завдання дослідження. Метою даної роботи є з’ясування сутності, функцій, структури, особливостей формування, розвитку правової системи в умовах демократичної, соціально-правової держави.
Об’єктом дослідження є правова система як особливий феномен соціальної реальності, її основні ознаки, характеристики та особливості функціонування.
Предметом дослідження є теоретико-методологічні положення та концептуальні підходи до визначення поняття, змісту, функцій, структури, місця і ролі правової системи у соціальному середовищі та демократичній, соціально-правовій державі.
Методи дослідження. З метою одержання найбільш достовірних результатів у дослідженні застосовувалася система принципів, прийомів та підходів, яка побудована на філософських, загальнонаукових та спеціальних методах. Використання філософських принципів і методів дало змогу забезпечити єдність соціально-правового та гносеологічного аналізу правової системи, історизм, об’єктивність, конкретність істини тощо. Системний, структурно-функці-ональний, історико-порівняльний та інші методи використовувалися для до-сягнення розуміння діалектичного зв’язку між функціями та структурою, правовою діяльністю та правовими відносинами в межах правової системи. Використання компаративного методу зумовило необхідність порівняння різних моделей правових систем з метою виявлення їх загальних рис і специфічних особливостей, пошуку шляхів оптимізації правової системи в Україні. З арсеналу спеціальних методів використовувався формально-логічний, метод правового експерименту та ін.
Основні положення та висновки роботи грунтуються на аналізі наукової літератури, нормативних актів, юридичної практики.
Тому вивчаючи курс „Теорії Держави і Права” і працюючи над темою цієї курсової роботи, я буду старанно досліджувати її, і робити все для удосконалення правової системи України.
Заключение
Bисновок
Формування сучасної правової системи України у відповідності з міжнародними, зокрема — європейськими правовими стандартами є процесом складним та багатофункціональним, а тому потребує глибокого наукового аналізу правової дійсності та вироблення концептуальних засад її функціонування та розвитку.
Динаміка правової системи, її рухливість, цільове призначення і ефективність зумовлені наступними компонентами — правова (юридична) діяльність, правотворчість і правореалізація, що включає виникнення, зміну і перетворення правовідносин (форми правової діяльності), правове мислення. Правова система визначає процесуально-процедурний порядок правової діяльності, здійснення законних прав, свобод і обов’язків учасників суспільних відносин.
Нинішній період розвитку української правової системи (яка за своїм генезисом та юридичними ознаками с правовою системою романо-германського типу) пов'язаний як з вдосконаленням основних ознак континентального права, так і з формуванням ефективних способів зближення її з європейськими міжнародними правовими системами.
Проголошуючи державний суверенітет України, Верховна Рада Української РСР виражала прагнення народу України створити демократичне суспільство, побудувати правову державу. Ці положення знайшли своє відображення у Конституції України, зокрема, у ст. 1 Україна проголошувалася «суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою [11]». Прийняття Конституції України стало реалізацією положень Постанови Верховної Ради УРСР «Про проголошення незалежності України» та Акта проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 p., схваленого 1 грудня 1991 р. всенародним голосуванням, які задекларували появу нової держави — України. День проголошення незалежності України формально можна вважати початком формування національної правової системи.
Литература
Використана література:

1. Опришко В.Ф. Основні положення проекту Концепції розвитку законодавства України до 2005 року / Концепція розвитку законодавства України. Матеріали науково-практичної конференції, травень 1996 р. — К., 1996.
2. Основи правознаства: Навч. посіб.- К., 2003.- С.113-121
3. Популярна юридична енциклопедія.- К., 2003.
4. Правова держава. Громадянське суспільство. Основи правознавства: Навч. посіб.- К., 2003.
5. Рабінович П.М. Загальна концепція правової реформи в Україні: до характеристики вихідних засад // Вісник Академії правових наук України. — 1998. — № 1.
6. Савчук П., Ю.Самойленко. Основи правознавства. - К., 2000.- С.68-74.
7. Скакун О.Ф. Теорія держави і права: Підручник / Пер. з рос. — Харків: Консум, 2001. — 656 с.
8. Теорія держави і права: Навч. посіб. / В.Копейчиков, С.Лисенков, А.Колодій та ін. – К., 2003.
9. Хрестоматія з правознавства: Навч. посіб./ Уклад. Л.О.Лоха, О.Д.Наровлянський. – К., 2003.
10. Шемшученко Ю.С. Теоретичні засади розвитку правової системи України / Правова система України: теорія і практика. Тези доповідей і наукових повідомлень науково-практичної конференції 7—8 жовтня 1993 року. — К., 1993.
11. Конституція України.
Другие работы этого направления
ЗАКОНОДАВЧИЙ ПРОЦЕС В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ І ПРАКТИКИ
ЮРИДИКО-ЛІНГВІСТИЧНЕ ТЛУМАЧЕННЯ ТЕКСТІВ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ
Правова система як ознака Держави. Сучасний стан і перспективи розвитку форми Державного устрою України
Гарантії місцевого самоврядування
ФОРМУВАННЯ ПРАВОВОЇ КУЛЬТУРИ ОСОБИ В УМОВАХ РОЗБУДОВИ ПРАВОВОЇ ДЕРЖАВИ УКРАЇНА
ПРОФЕСІЙНА ПРАВОСВІДОМІСТЬ І ПРАВОВА КУЛЬТУРА ДІЛЬНИЧНОГО ІНСПЕКТОРА МІЛІЦІЇ(ШЛЯХИ ФОРМУВАННЯ І УДОСКОНАЛЮВАННЯ)
Нормативно - правові акти
ПРАВОВИЙ СТАТУС СЛУЖБОВЦЯ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ: ПРОБЛЕМИ ЗАГАЛЬНОЇ ТЕОРІЇ
Форма державного устрою України: проблеми та перспективи розвитку
Правова поведінка
Сучасна держава
Державний контроль в сучасній Україні (теоретико-правові питання)
АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЗАГАЛЬНОЇ ТЕОРІЇ ПРАВ ЛЮДИНИ
Законодавча ініціатива
ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО СТАТУСУ НЕПОВНОЛІТНІХ В УКРАЇНІ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЇ ЯК ОДИН ІЗ ОСНОВНИХ НАПРЯМКІВ ДІЯЛЬНОСТІ МІЛІЦІЇ
Ідеї співвідношення держави, права та моралі
МІСЦЕВИЙ ДЕРЖАВНИЙ АПАРАТ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ І СЕЛЯНСЬКА РЕФОРМА 1861 р. В УКРАЇНІ (ІСТОРИКО-ПРАВОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ)
Верховенство права и верховенство закона
ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ НОРМОТВОРЧОЇ ТЕХНІКИ
Юридичні факти
Прогалини в праві і шляхи їх усунення
ДЖЕРЕЛА КАНОНІЧНОГО ПРАВА (теоретико-правовий аналіз)
Религиозное право
ОФИЦИАЛЬНОЕ ТОЛКОВАНИЕ ЗАКОНА
Правовий прецедент як форма буття права
Основні права та свободи людини (поняття, види, принципи, міжнародні права та державний захист)
ПРОБЛЕМИ КОЛІЗІЙ У ЗАКОНОДАВСТВІ УКРАЇНИ (ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА)
Парламентарні й президентські республіки. Державна влада
СВОБОДА ВІРОСПОВІДАННЯ ЛЮДИНИ: ЮРИДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ (ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ)
Првопорядок як складова суспільного порядку
ДЕРЖАВА І ПОЛІТИЧНІ ПАРТІЇ (ПРОБЛЕМИ СПІВВІДНОШЕННЯ ТА ВЗАЄМОДІЇ)
Тлумачення норм права та їх значення
Военные реформы Гая Мария
Проходження державної слежби та службова кар'Єра
ФОРМУВАННЯ ПРАВОВОЇ КУЛЬТУРИ ПІДПРИЄМЦЯ: ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ
Тлумачення правових норм
1. Сформулюйте визначення методу теорії держави і права. 2. Визначте відмінності між правами людини і громадянина. 3. Охарактеризуйте ознаки юридичної особи.
Юридичні колізії та прогалини в законодавстві
Поведінка особи у правовій сфері
Ознаки держави
Громадське суспільство: становлення та розвиток
Поняття механізму держави та його суть
Правове становище національних меншин в Україні (1917-2000)
ПРАВОВИЙ СТАТУС ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА В УКРАЇНІ ЯК СОЦІАЛЬНІЙ ДЕРЖАВІ
ОРГАНІЗАЦІЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ ВЛАДИ В БРИТАНСЬКИХ КОЛОНІЯХ ПІВНІЧНОЇ АМЕРИКИ (XVII-XVIII століття
Закономірності розвитку звичаєвого права, поняття, ознаки , місце і роль в структурі права
Норми права та стаття правового акту
Правова держава
СУДОВИЙ ПРЕЦЕДЕНТ У ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ АНГЛІЇ (ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ)
ПРАВОВІ ЗАСОБИ У КОНТЕКСТІ ІНСТРУМЕНТАЛЬНОЇ ТЕОРІЇ ПРАВА